ASUS WL-330NUL – мрежова карта и рутер в едно

0
130

Наред с производството на пълноразмерно стационарно мрежово оборудване, ASUS също така разработва и портативни версии на рутери. Днес ще разгледаме едно такова устройство, което носи името ASUS WL-330NUL. Но всичко по реда си.

Въведение и хардуерна платформа
Многофункционалното устройство ASUS WL-330NUL е със сив пластмасов корпус, чийто размери са 65х20х15 мм, а дизайна му наподобява USB-флашка.

От единия край на устройството излиза гъвкав USB-кабел за връзка с PC, лаптоп, или със зарядно устройство, а от другия – конектора за включване на кабелен Ethernet (RJ-45).

От долната страна на устройството се намира кодът (Supervisor Code), който е необходим при потребителския достъп до уеб-базирания интерфейс.

Нека погледнем сега в рутера. Под пластмасовия корпус на ASUS WL-330NUL се крие една зелена текстолитова платка и чиповете Realtek RTL8196EU и RTL8188ER. Функцията на оперативната памет изпълнява модула Winbond W9825G6JB, чийто обем е 32 MB, а в качеството на флаш-памет се използва чипа Macronix MX25L12845EZNI-10G с обем 16 MB.

Уеб-интерфейс
След инсталиране на драйверите вградени във флаш-картата се появява виртуална мрежова карта, която автоматично задава адреса от мрежата 192.168.2.0/24.
 


За конфигурирането на WL-330NUL се използва уеб-базиран интерфейс, достъпът до който се осъществява чрез стандартния уеб-браузър, в чиято адресна лента трябва да се въведе адреса 192.168.2.1. При входа трябва да въведете ID-то оказано на корпуса на продукта.
 


След коректното въвеждане на идентификатора, потребителят попада в началната страница на устройството, където може да изберете безжична мрежа за връзка или да променяте настройките на жичния WAN-порт. Изборът на типа WAN-порт се извършва според зависимост дали е налична или отсъства физическа кабелна връзка. Web-базираният интерфейс е преведен на 15 езика.
 
Менюто “Параметри на безжичната мрежа“ позволява на потребителя да конфигурира основните и гост безжични мрежи. Безжичният модул WL-330NUL работи само в 2,4 GHz диапазон.
 

Пунктът за “Управление на гостите“ позволява на администратора да избере, кои точно безжични клиенти са достъпни за връзка.
 


Актуализирането на фърмуера и нулиране на потребителските настройки се извършват от  “Администрация“.
 


В пункта “системен лог“ се показва системна информация, както и състоянието на WAN-порта на устройството.
 

Приложението ULTRALINK
При инсталирането на драйверите от програмата ULTRALINK за WL-330NUL, се опростява процеса по свързването към безжичните мрежи.
 


В допълнение към управлението на непосредствения процес по свързване, приложението позволява промяната и на редица други параметри при работата на ASUS WL-330NUL. При инсталирането, потребителят може да импортира в устройството безжични профили, които са конфигурирани в системата.
 


Нека да разгледаме най-разширените настройки на програмата ULTRALINK, разделите на която се повтарят в менюто на уеб интерфейса в ASUS WL-330NUL.
 Тестове
Първият традиционен тест – това е установяване времето на зареждане на устройството. То се измерва от момента на свързването на устройството към компютъра чрез USB до получаването на първия ехо-отговор по ICMP протокола. ASUS WL-330NUL зареди за 26 секунди. Смятаме, че това е добър резултат.

Вторият тест се изразява в проверката на сигурността на устройството, която се извършва с помощта на компютър, към който WL-330NUL е свързан чрез USB. Бяха намерени пет отворени порта: TCP-53 (DNS), UDP-53 (DNS), TCP-80 (HTTP), TCP-9998 (блокиран) и TCP-18017 (HTTP). Най-интересните резултати са представени по-долу.
 

Сега ще изпробваме производителността на нашето малко устройство. Основните параметри на тестовия стенд са изброени по-долу.
 

Компонент ПК Ноутбук
Дънна платка ASUS Maximus V Extreme ASUS M60J
Процесор Intel Core i7 3770K 3.5 GHz Intel Core i7 720QM 1.6 GHz
Оперативна памет DDR3 PC3-10700 SEC 32 GB DDR3 PC3-10700 SEC 16 GHz
Мрежова карта ASUS WL-330NUL
ASUS EA-N66
Atheros AR8131
ASUS RT-AC66U
Операционна система Windows 7 x64 SP1 Rus Windows 7 x64 SP1 Rus

Започнахме с измерване скоростта за предаване, чрез свързването на WL-330NUL към мрежовата карта на лаптопа. Всъщност тук трябва да обърнем специално внимание, че ASUS WL-330NUL не е точно мрежова карта, а комбинация от две устройства: мрежова карта и рутер. Скоростта за предаване е представена в диаграмата по-долу.
 


ASUS WL-330NUL може да действа и като безжичен клиент, който ви позволява да се свържете към съществуващите безжични мрежи.
 


Тестваното устройство може да работи и като точка за достъп, което позволява на безжичните клиенти да се свързват към него, и да получават връзка помежду си.
 


Заключение
Мобилният безжичен маршрутизатор ASUS WL-330NUL е с миниатюрен корпус, но въпреки това ни направи добро впечатление. Разбира се не сме очаквали от него свръх-производителност или огромни софтуерни възможости, но с поставените му задачите той се справи успешно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари