fbpx
19.6 C
София

Комутатора D-Link DGS-3620-28TC

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение
Желанието да тестваме комутатора D-Link DGS-3620-28TC възникна поради наличието в този модел на функцията VLAN Translation. Разбира се имахме възможността да видим тази функция и в едно друго устройство на страничен производител, но така и не успяхме да я накараме да заработи. Комутаторът DGS-3620-28TC успешно се справи със задачата. Но да започнем ревюто, както е по традиция.

Външен вид
Комутаторът D-Link DGS-3620-28TC е снабден с метален корпус и пластмасов преден панел, който има възможността за монтиране на стойка. Размерите на устройството (с изключение на ушите) са 441х310х44 мм. Заедно с комутатора се доставят и \“уши\“ за по-устойчивото му закрепването в стойката, а гумените крачета са предназначени за стабилното поставяне на устройството върху работния плот.

На горната и долната повърхност няма нищо забележително. В страничните части на корпуса се намират вентилационните решетки за охлаждането. Може би трябва да се отбележи и, че ушите на DGS-3620-28TC могат да се монтират, както на предната, така и на задната част на корпуса.

На задната страна на устройството са изведени конекторите за основното захранване, както и входа за включване към резервен източник на захранване с постоянен ток (закрит е със защитна капачка).

Предният панел е снабден с 20 медни порта Gigabit Ethernet (от 1 до 20), четири комбо-порта (21-24) за свързване към медна или оптична мрежа, както и четири SFP + портове за свързване към 10GE​​ оптични мрежи. Също така на предния панел има и слот за SD-карти, конектор за включване на външни датчици, светлинни индикатори за състоянието на портовете и конзолните и управляващи интерфейси.

Хардуерна платформа
Електронната конфигурация на комутатора DGS-3620-28TC се състои от четири платки: две основни и две допълнителни. Спомагателните платки изпълняват ролята на захранващи блокове и изходи за LED индикаторите, показващи състоянието на портовете.

Малката платка изпълнява функцията на контролен модул, на който и от двете страни има запоени елементи.

Системата е базирана на едноядрен MIPS процесор Broadcom BCM53003B3KPBG с тактова честота 600 MHz. Блоковата схема на процесора е показана по-долу.
 

\"\"

Ролята на флаш-памет се използва от два модула Spansion S29GL512P11TFI01, обемът на всеки от които е 64 MB, а общо в системата е налична 128 MB флаш-памет. Функцията на оперативната памет се изпълнява от два DDR2 модула Winbond W971GG6JB-25, обемът на всеки от които е 128 MB, а общият обем е 256 MB.

Върху голямата платка за комутацията са налични следните чипове на Broadcom: BCM54680B0KFBG, BCM54640B0KFBG, BCM8747BKFBG и BCM56334B0KFSBG. Модулът Broadcom BCM5461SA1KPFG осигурява работата на MGMT-порта, а възможността за използване на SD картата се осигурява от чипа Realtek RTS5159.

Преглед на уеб-интерфейса
В допълнение към обявената вече функция VLAN Translation, комутаторът D-Link DGS-3620-28TC има още и огромен набор от различни възможности, най-важните от които ще разгледаме набързо. На входа се сблъскваме с искането на потребителско име и парола.

\"\"

След въвеждането на потребителското име и паролата, администраторът попада на началната страница, където обобщено е представено устройството и поддържаните от него протоколи.

\"\"

Групата от менюта System Configuration позволява на администратора да управлява настройките за времето на комутатора и променя потребителската база данни. Вие също можете да обедините физическите портове в групи.
 

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Отделно бихме искали да споменем подгрупата Port Configuration, която позволява управлението на физическите параметри за работа на мрежовите интерфейси в комутатора. Ако оптичните SFP-модули имат поддръжка на DDM (Digital Diagnostic Monitoring), то достъпът до тях администратора може да получи и с помощта на пунктовете от едноименната подгрупа.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Комутаторът D-Link DGS-3620-28TC не поддържа PoE (Power over Ethernet), но при включването на съответната подгрупа то се появява в менюто, което се обяснява с възможността за добавяне на PoE в комутатора.

\"\"


\"\"

Параметрите за достъп до управлението на устройството са събрани в групата Management. Също така в тази група се намира и подгрупата Power Saving, позволяваща да се изменят параметрите за спестяване на електроенергия.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Подгрупата VLAN на основната група L2 Features позволява на администратора да определи принадлежността към определена виртуална мрежа на основните тагове, портове, MAC или IP-адреси и протоколи на мрежово ниво.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Разбира се менюто е много богато и възможностите също са много разнообразни, но по-важните ги разгледахме.

Тестове и резулатати
В този раздел традиционно започваме с временно натоварване на устройството, под което ние имаме предвид интервала от времето, изминало от момента на подаване на електрозахранването към комутатора до получаването на първия ехо-отговор по ICMP протокола. D-Link DGS-3620-28TC се включи за 35 секунди, което е една добра стойност.

Вторият тест – проверка сигурността на устройството, която беше измерена, чрез използването на скенера за мрежова сигурност Positive Technologies XSpider 7.7 (Demo build 3100). Сканирането се извършва от интерфейса за управление. Там се наблюдават два отворени порта: TCP-23 (Telnet) и TCP-443 (HTTP SSL). Най-интересната информация, която получихме след провеждането на теста е постната по-долу.

\"\"


\"\"

Обикновено, съвременните комутатори без проблеми се справят със задачата по предаване на фреймове със средна скорост, така че не сметнахме за необходимо да измерваме производителността на устройството при изпълнението на комутация и маршрутизация. Вместо това, ние измерихме забавянето, което се наблюдава в DGS-3620-28TC при комутацията и маршрутизацията на фреймове с размери 100, 400, 1400 и 1518 байта. Тестовете бяха проведени при различни натоварвания на интерфейсите при скорост на връзката от 1 Gbit/s. Основните параметри на използваното оборудване са изброени по-долу.
 

Компонент ПК Ноутбук
Дънна платка ASUS Maximus V Extreme ASUS M60J
Процесор Intel Core i7 3770K 3.5 GHz Intel Core i7 720QM 1.6 GHz
Оперативна памет DDR3 PC3-10700 SEC 32 GHz DDR3 PC3-10700 SEC 16 GHz
Мрежова карта Intel Gigabit CT Desktop Adapter Atheros AR8131
Операционна система Windows 7 x64 SP1 Rus Windows 7 x64 SP1 Rus


Графиките по-долу показват забавянето при комутацията и маршрутизацията, внесени от комутатора D-Link DGS-3620-28TC.

Заключение
Като цяло имахме удоволствието да тестваме L3 комутатора D-Link DGS-3620-28TC, възможностите на който са напълно достатъчни за успешната работа на нива достъп и агрегиране на големи мрежи, както и на мрежите използвани от малките и средни компании.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини