fbpx
11.7 C
София

Новият Lenovo IdeaPad Creator 5 – ако търсите най-доброто в съотношението цена/качество/възможности

Най-четени

Пазарът на лаптопи в момента е меко казано интересен и за всеки, решил да си взима нова машина, е истинско предизвикателство на какво точно да се спре и колко пари да изхарчи. Наред с много достъпните модели, изобилстващи в предложенията на магазините за техника, има изключително скъпи и мощни машини.

Поне за мен обаче в последно време липсват т.нар. и много обичани „универсални бойци“. Такива, на които човек може да върши работата си, да играе, да работи с по-тежки приложения, включително за създаване и обратботка на графики и видео. Именно тук идва Gen 6 версия на Lenovo IdeaPad Creator 5. Той се предлага в много разновидности, но при нас като представител на серията е 16ACH6, въпреки че ще се опитаме да засегнем и някои характерни елементи на цялата серия.

На практика това е едно от най-достъпните решения, работещи с 16:10 съотношение на екрана, подходящо за мултимедия и работещо с процесорите на AMD. Моделът се отличава наистина с големия си и удобен екран, висока разделителна способност и наличието на бързите процесори Ryzen 5000H.

По традиция лаптопите с 15-инчов дисплей винаги са били най-популярните модели в потребителския сегмент. Големият дисплей предлага много място за документи, игри и мултимедийно съдържание. В същото време големите лаптопи често са потенциално по-мощни. През 2021 г. обаче се наблюдава нова тенденция. Заедно с преминаването от 16:9 към 16:10, размерите на дисплеите се увеличават от 15,6 на 16 инча. Пример за това е и точно този модел.

Това не е единствената тенденция, която лаптопът на Lenovo е възприел. Процесорите на AMD създадоха радостен шум на пазара на лаптопи след излизането на серията Ryzen 4000, а този Lenovo IdeaPad Creator 5 разполага с най-новите процесори Zen 3 – „ACH“ в номера на модела означава „AMD Cezanne-H“. С мощните H процесори и Nvidia GeForce GTX 1650 лаптопът на Lenovo е насочен към пазара на мултимедийни продукти.

Външен вид

Lenovo IdeaPad Creator 5 Gen 6 не се отличава много от много други лаптопи Lenovo от серията IdeaPad по отношение на дизайна. Леката обратна вдлъбнатина в областта на камерата, която е удобна за отваряне на капака, широката панта и вертикално подравненото лого Lenovo в десния край на опората – това са типични дизайнерски характеристики на съвременните лаптопи Lenovo. Корпусът се предлага изцяло в тъмносивия цвят „Storm Gray“, а цветът на клавиатурата също е подходящ. Единственият цветови контраст се предлага от металната рамка около логото на Lenovo.  Като цяло това е един модерен, минималистичен дизайн.

Капакът реагира добре на натиск, приложен върху гърба на екрана, тъй като няма забележими ефекти върху дисплея. Клавиатурата и поставката за длани не могат да бъдат натиснати, а изработката на Lenovo IdeaPad Creator 5 е безупречна.

Екранът може да се отваря с една ръка, но само до ъгъл на отваряне от 160 градуса. Дисплеят леко се клати, ако сте в пътуваща кола да речем, но определено няма нищо драматично. Със своя 16-инчов дисплей във формат 16:10, този Lenovo IdeaPad Creator 5 е по-дълъг от конкуренцията, но в замяна на това е малко по-малко широк.

Свързаност

 Интересно е, че избраната конфигурация на графичния процесор на Lenovo IdeaPad Creator 5 има значение, когато става въпрос за портовете. Вариантът със специален графичен процесор, както нашето тестово устройство, има собствен тънък порт за зареждане от лявата страна. Моделите без графичен чип на Nvidia имат допълнителен USB-C порт на негово място. Лаптопът на Lenovo може да се зарежда и чрез наличния тук USB-C порт.

Връзките отговарят на очакванията ни за мултимедиен лаптоп, като особено ни допадат пълноразмерният четец на SD карти и HDMI портът. Жалко е, че Thunderbolt не се поддържа, но това се дължи на използваната платформа на AMD.

Ако държите на наличието на SD четец за карти – тук определено обърнете внимание. Много малко от моделите в този клас и за тази работа разполагат с пълноразмерен четец за SD карти. Въпреки че четецът на карти този Creator не може да побере напълно картите, самото му присъствие е голямо предимство, дори при гарантирането на средна скорост.

Уеб камера

Уебкамерата с резолюция 720p, която е поставена над LCD дисплея, осигурява качество на изображението, достатъчно за видеоразговори, поне при добро осветление.

Конструкция

Общо девет винта TX5 придържат долния капак на място заедно с няколко щипки. Винтовете не остават в корпуса, така че трябва да внимавате да не ги загубите. Най-добре е да използвате пластмасов инструмент за разхлабване на щипките, но и кредитна карта или плектрум също могат да свършат работа.

Има само няколко компонента, които могат да бъдат надградени от вътрешната страна на Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH. Потребителите могат да ъпгрейдват M.2-2280 SSD и M.2-2230 Wi-Fi модула доста лесно, но RAM паметта е изцяло запоена. Други възможности за поддръжка включват подмяна на вътрешната батерия и почистване на охладителната система.

Клавиатура

Подобно на голямото мнозинство лаптопи Lenovo в тази размерна категория, Lenovo IdeaPad  Creator 5 16ACH също има отделен цифров блок. В резултат на това клавиатурата е изместена малко наляво. За потребителите, които въвеждат много числа, цифровата клавиатура може да бъде изключително полезна.

Клавиатурата с двустепенна подсветка и заоблени клавиши осигурява добро усещане при писане. Lenovo IdeaPad не е от най-висок клас, а клавиатурата със сигурност не се доближава до Lenovo ThinkPad, но все пак можете да въвеждате по-дълъг текст без проблеми, както направихме ние с тази статия.  Ходът на клавишите е доста къс, както е обичайно в днешно време.

Тъчпад

Голям пластмасов тъчпад служи като единствен заместител на мишката. С размери 12 x 7,5 см той е по-голям от тъчпадите в серията ThinkPad на Lenovo например. Той е ClickPad с класическа механика, което означава, че може да се щракне само в долната част.

Няма от какво да се оплачем, когато става въпрос за софтуерната реализация. Тъчпадът реагира перфектно на жестове с драйвера Windows Precision, а показалецът на мишката може да се управлява точно.

Екран

Ако си купите Lenovo IdeaPad Creator 5, не е нужно да се притеснявате твърде много за това кой дисплей да изберете. Лаптопът на Lenovo се предлага с 16-инчов ярък WQXGA LCD дисплей (2560×1600). IPS дисплеят е матов, предполага се, че осигурява 350 cd/m² и е LCD без докосване. Тестовата ни бройка беше с 60 Hz опресняване и се справи чудесно, но интересна подробност е, че на пазара има и вариант със  120 Hz, за който има много добри отзиви от специалисти.

При ежедневната употреба опресняването на се забелязва много, но то ще има значение най-вече когато превъртате или плъзгате прозорци по работния плот, заради допълнителната плавност, а също така се възползвате от удвоената честота на опресняване в игрите. Подходящо е, че дисплеят има бързо време за реакция. Дисплеят на лаптопа на Lenovo е убедителен и в други отношения: Обявената стойност на яркостта е надхвърлена с около 25 cd/m², тъй като дисплеят излъчва около 375 cd/m² яркост. Благодарение на почти пълното покритие на „малкото“ цветово пространство sRGB по-голямата част от цветовете се показват правилно при ежедневна употреба и е възможно просто редактиране на изображения.

Като се започне от 200 cd/m², може да се каже, че дисплеят е подходящ за използване на открито. Тъй като инсталираният тук панел отива още една стъпка напред с 375 cd/m² и в същото време има матова повърхност, Lenovo IdeaPad Creator 5 може да се използва на открито без проблеми. Ако е възможно, трябва да избягвате излагането на панела на пряка слънчева светлина, но както показаха тестовете ни – и  това не е проблем.

Висока производителност с AMD Cezanne-H и Nvidia Turing

В Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH има три различни процесора: AMD Ryzen 5 5600H, Ryzen 7 5800H и Ryzen 9 5900HX. В някои конфигурации Lenovo не предоставя dGPU, който да придружава тези мощни процесори на AMD; следователно AMD Radeon iGPU служи като графичен чип – но в повечето случаи на борда вероятно ще има dGPU, или Nvidia GeForce GTX 1650, или RTX 3050. Оперативната памет DDR4-3200 е запоена във всички конфигурации, като има варианти с 8, 16 и 32 GB памет. Като устройство за съхранение на данни се използва един SSD диск M.2-2280.

Процесор

AMD Ryzen 7 5600H е процесор Zen 3 от серията Cezanne H, който разполага с осем ядра и 16 нишки. Като процесор от серия H този процесор има типична TDP от 45 W, с максимална тактова честота от 4,4 GHz (базова тактова честота от 3,3 GHz). чипове за обработка на данни.

Максималната консумация на процесора е 57 вата, но това е така само за няколко секунди. В дългосрочен план процесорът AMD Ryzen консумира стабилно 35 вата. С тези показатели лаптопът е най-бързият мултимедиен лаптоп в тестовото поле, поне когато всички ядра са натоварени. Ако е натоварено само едно ядро, лаптопите с процесори на Intel имат предимство.

Забелязахме ограничение на производителността на процесора по отношение на захранването от батерията. Без свързан адаптер за захранване производителността на процесора беше с около 14% по-ниска.

Производителност на системата

За лаптоп с тези компоненти системната производителност в PCMark е малко под средната. Въпреки това е достатъчно, за да може лаптопът да се постави в горната част на тестовото поле, доближавайки се до много по-скъпи машини. Няма абсолютно нищо, от което да се оплаквате, когато става въпрос за системната производителност на Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH при ежедневна употреба.

Съхранение

Като устройство за съхранение на масивна информация в този модел се използва 512 GB M.2-2280 SSD от Micron. Това е бърз NVMe PCIe 3.0 SSD диск, който има незначителни слабости, когато става въпрос за запис в 4K. Това обаче е малко вероятно да се забележи при ежедневна употреба.

Графична карта

Nvidia GeForce GTX 1650 е най-малко мощният GTX чип от поколението „Turing“. В този случай той е снабден с 4 GB специална GDDR6 памет, а 896-те шейдърни единици са с максимална тактова честота от 1155 MHz.

В сравнение със средните резултати на всички лаптопи с GTX 1650, Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH се класира на върха на достъпните мултимедийни лаптопи.

Геймърска производителност

Nvidia GTX 1650 позволява на лаптопа Lenovo да показва съвременни игри във Full HD дори при много високи нива на детайлност. Този графичен процесор обаче не е достатъчен за 4K игри или VR, но обикновените геймъри и потребителите с Full HD дисплеи определено ще бъдат добре обслужени тук. Дори при продължително натоварване графичният чип е в състояние да осигури своята производителност без големи колебания.

Нива на шум

Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH показва две лица, когато става въпрос за шума от вентилаторите. Когато няма натоварване, той остава напълно безшумен. При натоварване обаче лаптопът на Lenovo бързо се развърта – дори по време на теста за средно натоварване, който беше извършен в режим на работа „Интелигентно охлаждане“ на софтуера Lenovo Vantage, вентилаторите работеха при много звучни 41,3 dB(A). При теста за натоварване и използване на режима „High Performance“ на Vantage охладителната система беше няколко нива по-шумна с максимална стойност 52,93 dB(A) – така че ако искате да играете игри на Lenovo IdeaPad, ще трябва да вземете предвид шума.

Температура

IdeaPad почти не се загрява по време на типичната офис употреба, която симулираме с нашия тест в режим на бездействие. Друг типичен сценарий е геймингът, който е симулиран с играта The Witcher 3. Тук измерихме максимална температура от 45,2 °C, но само в гореща точка в задната част.

По време на стрес теста не беше открит throttling на процесора, тъй като той може да консумира 32 W непрекъснато. Това може да не е достатъчно за поддържане на максималната тактова честота, но основната тактова честота може да бъде поддържана. Ако има throttling, той е в графичния чип: Тук тактовата честота от 870 MHz е под базовата тактова честота. Въпреки това дроселирането, наблюдавано в сценария на екстремния стрес тест, няма да има отрицателно въздействие върху ежедневната употреба. Нещо повече, тестът 3DMark, който беше изпълнен непосредствено след стрес теста, даде нормален резултат.

Консумация на енергия

Мощни компоненти, LCD панел с висока разделителна способност – това звучи като рецепта за висока консумация на енергия. Наистина Lenovo IdeaPad Creator 5 консумира малко повече енергия от конкурентите с по-скромни вътрешни компоненти.

Разликата е особено забележима при натоварване. Максималната консумация е 128 вата – съвсем в рамките на 135-ватовия захранващ адаптер.

В нашето сравнение на мултимедийни лаптопи Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH е с батерия с най-голям капацитет – 75 ватчаса. Животът на батерията в Wi-Fi теста с яркост на дисплея от 150 cd/m² е впечатляващ, тъй като лаптопът на Lenovo постига над 12 часа. Трябва обаче да внимавате, когато увеличавате яркостта на дисплея – в теста за Wi-Fi при пълна яркост има драстично намаление до около 7 часа.

В крайна сметка

Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH доказва, че форматът 16:10 вече не е ограничен до лаптопите от висок клас. 16-инчовият монитор с висока разделителна способност WQXGA, добро качество и бързо време за реакция вероятно е централният елемент на този мултимедиен лаптоп и го прави идеален за игри, както и за гледане на филми.

Вярно е, че игрите в изискват производителност – и IdeaPad може да я осигури със своите компоненти AMD Ryzen и Nvidia GeForce.

Lenovo IdeaPad Creator 5 16ACH показва как трябва да изглежда един добър мултимедиен лаптоп в бюджетната категория.  Във времето на използването му използвахме модела като основна машина и  той се представи отлично както при работа, така и при забавление. Достатъчното портове, дългият живот на батерията и приятният като размер и тегло корпус правят модела истински приятен за използване в движение.

Описание

Процесор: AMD Ryzen 5 5600H (6-ядрен)

Памет: 16 GB

Твърд диск: 1000GB (1TB) HDD

SSD: 512 GB M.2 NVMe SSD

Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 1650 (4GB GDDR6)

Дисплей: 16.0″ (40.64 cm) WQXGA IPS 2560×1600 матов

350нита, 100% sRGB

USB Портове: 2x USB 3.2 Type-A Gen 1

1x USB 3.2 Type-C Gen 2

Тегло: Тегло: 1.92 кг

Цвят: Сив

Размер: 35.6 x 25.1 x 1.8 см

Батерия: 4-клетъчна литиево-йонна, 75 Wh

Гаранция: 24 месеца


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Производителност
Нива на шум
Нагряване
Софтуер
Цена/качество
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Пазарът на лаптопи в момента е меко казано интересен и за всеки, решил да си взима нова машина, е истинско предизвикателство на какво точно да се спре и колко пари да изхарчи. Наред с много достъпните модели, изобилстващи в предложенията на магазините за техника,...Новият Lenovo IdeaPad Creator 5 – ако търсите най-доброто в съотношението цена/качество/възможности