fbpx
8.6 C
София

Инсталиране на KUbuntu 7.04 и Tilix 2.0

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение

„Kubuntu 7.04” е Линукс-дистрибуция за широко използване . На дистрибуцията „Kubuntu 7.04” е базиран и „Tilix 2.0” /българската дистрибуция/ . С нея може да :
1.Сърфирате в глобалната мрежа /интернет/ с „Firefox” или с „Konqueror”
2.Гледате филми с много добър видео-плейър „Kaffeine” без да се налага да инсталирате видео-кодеци
3.Слушате любимите си mp3-ки и радио с „Amarok”
4.Използвате напълно безплатен Офис-пакет – „OpenOffice”
5.Чатите по ICQ , mIRC и в мрежата
6.Записвате с безплатната програма „k3b” Вашите CD и DVD-дискове
7.Инсталирате напълно безплатно на всякакви програми и приложения , благодарение на „Adept“
8.Чрез програмата „Wine”може да инсталирате различни програми , които са за Уиндоус
9.“KTorrent“
Дистрибуцията е напълно безплатна и е базирана на GNU/Linux . Може да си изтеглите от kaldata или от Официалната страница и задължително да я запишете , като bootable-диск , а не да разархивирате файла . Официалната страница на „Tilix 2.0” . Както може да си я поръчане напълно безплатно от Тук или да я закупите от CDfomMe . След като се сдобиете вече с „Kubuntu 7.04” , настройвате си компютъра от BIOS-а да зарежда /стартира/ от CDROM-а или от DVDROM-а . Поставяте диска в устройствата и рестартирате компютъра .

Инсталация

Компютъра ще започне да зарежда от диска и ще видите този прозорец :

По подразбиране е избрано „Старт или инстал Кубунту” . Виждате , че вляво отброява секунди . Ако до изтичане на секундите Вие не натиснете „Enter” , то Вашият компютър ще се зареди от вече инсталирана ОС от харда .
След натискане на бутона „Enter” Вие ще видите този прозорец :

Сега дистрибуцията проверява Вашия хардуер , за да може най-оптимално да се зареди .
След пълна проверка , започва да се зарежда последователно Вашия хардуер , настройки , принтери и допълнителни устройства , включени в USB-портовете , прозорците и накрая самото KDE :

Когато Ви се отвори целия екран на монитора , ще видите една прекрасна дистрибуция . Може да разгледате „Главното меню” или горе в ляво на десктопа да натиснете ВЕДНЪЖ бутона „Install” , за да започне инсталирането :

От моят опит ще Ви дам съвет преди да започнете с инсталацията . Тези , които получават интернет-връзката през РРРоЕ да отворят Конзолата . Тя се намира : Главно меню –> Система –> Конзола . Ще Ви се отвори един черен прозорец и след като зареди написвате в него :

Код:


sudo pppoeconf

Вашата дистрибуция ще Ви покаже веднага мрежовата или мрежовите карти и натискате бутона „Enter” . Ще видите как се изпълнява една операция по намиране на Вашата връзка и след секунди вече трябва да си напишете Вашето име , след това и паролата за интернета . Продължавате да натискате бутона „Enter” на следващите прозорци /няма да отделям място да Ви обяснявам какво пише на тях и за какво са / . Накрая ще Ви изпише , че Вашата връзка е осъществена . Изчакайте 4-6 секунди и стартирайте браузера , за да се уверите , че е така . След като всичко е наред може да натиснете бутона „Install” . Може да си инсталирате дистрибуцията без правите интернет-връзка /не е грешно/ , но тогава по време на инсталацията НЯМА да изтегли нужните ъпдейти за драйверите и за българския език . За потребителите на ADSL – интернет-връзката е настроена автоматично и не се налага писане в „Конзола“ .
След натискане на бутона „Инстал” ще видите този прозорец :

Това са 36 езика , на които може да инсталирате . Естествено избирате български език , но тези които са свикнали с английския могат да го оставят така .
След натискане на бутона „Continue” ще се отвори този прозорец :

Това е за настройка на часовото време . Намирате София и ще видите веднага как се променя часовника . Може да не променяте нищо , а след окончателната инсталация да настроите часовото време .
След натискане на бутона „Continue” се отваря този прозорец :

Това е за настройка на Вашата клавиатура . Ако преди това сте избрали български език – не се налага да настройвате нищо по този прозорец . Ако инсталирате на английски език , то тук може да си добавите и български език и отдолу в карето може да пробвате кой език дали пише правилно .
Когато натиснете бутона „Continue” ще се отвори този прозорец :

Написвате името си или ника , написвате име на потребител на този компютър , който ще бъде Администратор и парола . В последното каре автоматично се изписва и Ви показва как ще се „вижда” във мрежата Вашия компютър .
След като сте готови , натискате „Continue” и ще се отвори този прозорец :

Тук дистрибуцията проверява хард-диска : на колко дяла е разделен , какви ОС-и има и колко са големи .
След като приключи , автоматично отваря този прозорец :

Според мен това е най-важната част при инсталацията , защото тук най-много се правят грешки . Най-горната отметка е : „Инсталирай на целия хард-диск” . Тази опция може да се използва , когато искате да инсталирате само „Kubuntu 7.04” на целия хард /както е при мен/ . Втората отметка е : „Инсталирай по под разбиране на най-големия дял , като го разделиш” . Тази отметка не е препоръчвам на никого , защото може да Ви изтрие дяла с друга ОС , ако имате такава . Последната отметка /винаги най-отдолу/ е : „Ръчно разделяне на харда” . Съветвам Ви да сложите отметка тук и да продължите . Забравиха да спомена , че ако имате 2/два/ хард-диска , то „Kubuntu 7.04” ще Ви покаже и двата . Те се именуват така : първия хард-диск винаги е sda , а втория – sdb . Избирате единият от тях и тогава прилагате по-горе написаното .
Ще се отвори този прозорец :

Той Ви показва целия хард-диск .
Следва този прозорец :

Той Ви пита „Дали искате да направите нов дял от целия хард?” . Естествено , че искате /както по-горе споменах – да не загубите останалите инсталирани ОС-и/ .
Кликвате на „Yes” и ще се отвори този прозорец :

Натискате „Continue” .
Отварят се много важни прозорци :

Тук вече Вие сами може да определите колко дисково пространство да отделите от дадения дял . Моят съвет е да е най-малко 3 Гб , а ако имате по-голям хард – по желание . Типа на новия дял трябва да е ext3 /може да се избере и ext2/ .
Сега от харда направихме дяла за Линукс и той изглежда така /8-Гигабайтовия дял/:

При Вас ще се получи само един дял за Линукс .
Излиза прозорец :

Той ни пита за последно : „Дали сме съгласни с това разделяне и , че ако имаме някакви данни на този дял , то те ще бъдат загубени /изтрити/ ?” . Натискаме „Yes” .
Излиза прозорец :

В него ще видите как се извършва операцията по разделянето на харда . Ако всичко е наред ще изпише надписа , който се чете с червено на скрийншота .
Кликваме „ОК” и се отваря целия хард с двата дяла на него :

Втория дял , който ние създадохме е САМО с наклонена черта . Виждате , че има отметка , че автоматично ще бъде форматиран преди инсталацията . След наклонената черта някои потребители написват”home” , за да се инсталира цялата дистрибуция там . Натискате „Continue” .
Излиза прозорец , който Ви показва , че проверя внимателно целия компютър :

И когато всичко е готово излиза този прозорец :

Той Ви съобщава за името/ника/ , кой език ще инсталира , … .
Сега вече напълно спокойно може да натиснете бутона „Install” .
Инсталацията започва първо с направата на дяла :

След това започва същинската инсталация :

Времето за инсталиране е в зависимост колко е мощен компютъра Ви . Според моята практика по инсталирането : 800 Мхц компютър инсталира за около 54-57 минути , а 2700 Мхц – за около 4-4.5 минути . По време на същинското инсталиране , ако имате интернет-връзка , то дистрибуцията автоматично изтегля нужните ъпдейти или езикови надстройки .
Когато всичко е готово излиза този прозорец :

Естествено , че ще натиснете бутона „Restart” , но не пипайте нищо на CDROM-a или DVDROM-a . Дистрибуцията изпълнява едно , така да се нарече „запаметяване на всичко” и когато приключи , то CDROM-a сам се отваря . Изваждате диска и натискате „Enter” .
Само в допълнение да спомена , че „Kubuntu 7.04” инсталира GRUB . Така , когато се стартира отново компютъра ще Ви покаже колко и какви ОС-и имате . Тогава може да избирате /по подразбиране е за 7 секунди/ коя ОС да се зареди . Пак по подразбиране , ако не изберете нищо , то автоматично ще се зареди „Kubuntu 7.04” .

Заключение

Дистрибуцията е много приятна , лека и не се „бъгясва” . Не се налага да инсталирате антивирусна програма , защитна стена …. и т.н. . Може да „вижда” Windows на Вашия компютър и да отваря неговите файлове .


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини