fbpx
13.9 C
София

Преносимата електроцентрала EcoFlow RIVER 2 – ток за вашите устройства навсякъде и по всяко време

Най-четени

Благодарение на нашите приятели от Dice.bg през последния месец попаднахме в света на преносимите електроцентрали на EcoFlow. Магазинът е официален партньор на EcoFlow и предлага пълната гама от техните продукти, като дори някой от моделите да не е в наличност, то той може да бъде доставен в много кратък срок.

Продуктите на EcoFlow са иновативни екологични решения за захранване с електричество, който вече 5 години активно предлага устойчиви, възобновяеми заместители на остарелите източници на енергия. В каталозите на EcoFlow ще намерите индустриални и домашни решения за преносимо захранване и слънчеви технологии, замислени и изработени с прецизност и внимание. Ние спряхме вниманието си най-вече на компактния EcoFlow RIVER 2.

За да се ориентирате по-добре в продуктовата гама на компанията, нека кажем, че EcoFlow има две продуктови линии преносими електростанции, разделени на така наречените серии DELTA и RIVER. Серията DELTA включва по-големите и по-малко преносими устройства, а серията RIVER е с далеч по-малки размери. Серията RIVER 2 работи с новите LiFePO4 батерии, които позволяват много по-голяма дълготрайност. В линията RIVER 2 има три позиции, вариращи по размер, капацитет и набор от функции, като се започне от този RIVER 2 с 256 Wh и 300 W мощност и се стигне до RIVER 2 Pro с 768 Wh и 800 W мощност. RIVER 2 продължава тенденцията на EcoFlow да предлага интернет свързаност и мобилно приложение, за да ги направи много по-удобни за ползване в движение. О, и споменах ли частта, в която тежи само 3,5 кг, за да е много по-лесно да я вземете със себе си?

Винаги ли следва, че „голямото е по-добро“? Е, в света на литиевите „електроцентрали“ отговорът не е толкова ясен, колкото си мислите. Цената на една електроцентрала нараства почти правопропорционално на капацитета на акумулаторната батерия на борда и в резултат на това е много трудно да се постигне изгодна цена. Със сигурност не искате да похарчите твърде много пари за електроцентрала с висока мощност и голям капацитет за съхранение, но да се окаже, че я използвате само за зареждане на телефона и таблета си – това би било излишно и голяма загуба на пари (въпреки че може да се твърди, че никога не е грешка да имате твърде много резервно захранване).

Разопаковане и разглеждане отблизо

EcoFlow идва в дебела картонена кутия със съответните предупреждения за батерията вътре. Има дебел лист от пяна, обработен така, че да пасва на електроцентралата, с по-малки изрези отстрани, за да се улесни отстраняването му. Самата електроцентрала е поставена върху друг лист от пяна за допълнителна защита, а различните аксесоари са поставени над нея (документи) или отстрани в отделно отделение. EcoFlow включва напомняне за използване на придружаващото приложение, на което ще се спрем съвсем скоро. Има също така удобно ръководство за бърз старт и два кабела за зареждане под формата на кабел за адаптер за променлив ток в електрическата мрежа, както и мъжки кабел XT60 към изхода за зарядно устройство за кола.

Серията RIVER на EcoFlow е предназначена за спомагателно захранване по време на път, като този RIVER 2 е най-малкият представител на новата серия RIVER 2, както вече беше споменато. Той има капацитет на батерията от 256 Wh и мощност от 300 W (360 W макс.), за да се превърне в актуализация за устройствата RIVER Mini и RIVER отпреди. Захранващата станция заема пространство с размери 24,5 x 21,5 x 14 см и тежи 3,5 кг.

В предната част е разположен LCD дисплей без сензорни бутони за управление, което е почти обичайно за такива устройства. Дисплеят е достатъчно голям и ясен, за да си върши работата и да показва различни индикатори за състоянието, някои от които ще видим скоро. От лявата страна има единичен конектор за изход на зарядно устройство за автомобил (12,6 V, 8 A за 100 W макс.) със специален бутон за включване/изключване на DC зареждане под него. Под дисплея се намират индикаторният светодиод, бутонът за включване и три USB порта – два Type-A (5 V, 2,4 A за 12 W макс.) и един Type-C (5/9/12/15/20 V, 3 A за 60 W макс.), който освен като изход за захранване служи и за зареждане на RIVER 2. Отдясно са изходите за променлив ток, които при този модел за ЕС има един контакт.

В горната част има вградена дръжка, която се разширява още повече на гърба, за да бъде доста голям и лесен за пренасяне RIVER 2. В долната част има четири гумени подложки за допълнителен захват.

Входовете са запазени на гърба, като по този начин се подпомага и управлението на кабелите. Това включва входа за променливотоковата мрежа вляво и входа за XT60 от другата страна на вентилационния отвор.

Тестване на производителността

Зареждането на устройството може да става по няколко начина, включително чрез два порта на гърба или чрез входа Type-C отпред. Конекторът XT60 ви позволява да използвате и зареждане от автомобил с предоставения кабел или можете да закупите допълнителен кабел за соларен панел, който да използвате със съвместим соларен панел. Включването на станцията е толкова просто, колкото да натиснете и задържите бутона за захранване отпред, при което се включват LCD дисплеят и индикаторният светодиод. Не се притеснявайте, ако видите, че дисплеят изглежда странно, след като отстраните пластмасовия стикер отгоре, той автоматично ще се опресни и ще изглежда нормално в рамките на няколко секунди.

Дисплеят е удобен, за да ви даде визуален поглед върху текущото състояние на RIVER 2, включително времето за работа/зареждане, текущото ниво на батерията, както и различните активни входни и изходни връзки. Има допълнителни символи за обозначаване на захранващата станция, която е свързана онлайн към приложението, всички текущи аларми или дори вътрешния вентилатор, работещ по време на зареждане/разреждане с променлив ток – чува се, но не е неприятно. И накрая, дисплеят показва и дали е в ход актуализация на фърмуера.

Това, което прави EcoFlow RIVER 2 още по-вълнуващ, е гореспоменатата свързаност с IoT и поддръжката от мобилно приложение от първа страна, достъпно безплатно в Google Play Store и iOS App Store. Приложението разчита на това, че мобилното ви устройство вижда RIVER 2 чрез Bluetooth, преди да поиска да предоставите собствените си данни за Wi-Fi интернет на захранващата станция.

След като се свържете, на екрана ще се появи и индикаторът за WiFi, а приложението е доста просто, като позволява индикатори за състоянието с един поглед, в допълнение към управлението на различните изходи и входове. Връзката се осъществява чрез WiFi, така че теоретично можете да наблюдавате електроцентралата от голямо разстояние, което е удобно съчетано с предварително зададени аларми, които ще се появяват като известия.

Менюто с настройки съдържа множество други опции. Оценяваме високо възможността за задаване на максималното ниво на зареждане, което може да бъде полезно дори за този батериен блок на базата на LiFePO4, който е добър за над 80% капацитет след 3000 цикъла.

По този начин можете да сте спокойни за ежедневното използване на RIVER 2 в продължение на години. Можете също така да избирате максималните нива на зареждане във всеки режим, да ограничавате мощността, ако сметнете за необходимо, и да поръчвате актуализации на фърмуера на устройството, които могат да добавят повече функции или да отстранят грешки, които обикновено се наблюдават в началото на жизнения цикъл на продукта.

Това приложение премахва необходимостта от бордово меню със сензорен екран или бутони за навигация, като запазва физическия размер на устройството и осигурява повече възможности за персонализиране, контрол и наблюдение – много полезен аргумент за продажба сам по себе си.

Въпреки по-малкия размер на устройството, оценявам зареждането с Type-C при свързването на RIVER 2 със стенното зарядно устройство. Наистина, това е странен цикъл, при който бихте могли да използвате двете в различни цикли на зареждане/разреждане, за да захраните лесно RIVER 2, да вземете и двете със себе си за пътуване през уикенда, след което лесно да заредите телефона/лаптопа/всяко друго Type-C устройство. Захранващата станция има достатъчно ток, особено с режима за увеличаване на мощността, който позволява максималната мощност да се увеличи от 300 W на 360 W, когато е необходимо, за да бъде достоен партньор за къмпинг.

Можете да закупите EcoFlow RIVER 2 като част от кампанията им в месеца има в Dice на 10% по-малко от редовната цена от 589 лв, използвайки ECOFLOW10 код за отстъпка до 20 март. А в сайта можете да разгледате и всички останали предложения, които са не по-малко интересни.  

Като цяло смятам, че наборът от функции тук е чудесен – особено с използването на LiFePO4 батерии вместо Li-ion за по-голяма дълготрайност – въпреки че по-малкият капацитет е голям компромис за увеличената преносимост. Лично аз бих казал, че трябва да вземете най-голямото такова устройство, което можете да си позволите, като се има предвид, че серията RIVER 2 като цяло не е най-обемистата по начало. Все пак това е добра актуализация на по-старата серия RIVER, а опциите, базирани на приложения, ефективно превръщат тази станция в интелигентна, която несъмнено има много потенциални клиенти, въз основа на бързо нарастващата популярност на марката на пазара на станции за захранване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Дислпей
Управление
Време за зареждане
Надеждност
Удобство при ползване
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Благодарение на нашите приятели от Dice.bg през последния месец попаднахме в света на преносимите електроцентрали на EcoFlow. Магазинът е официален партньор на EcoFlow и предлага пълната гама от техните продукти, като дори някой от моделите да не е в наличност, то той може да...Преносимата електроцентрала EcoFlow RIVER 2 - ток за вашите устройства навсякъде и по всяко време