fbpx
16.8 C
София

Пречиствател на въздух Philips Dual Scan, серия 4000i

Отървете се за минути от 99,97% от частиците с размери до 0,003 микрона, включително PM2.5, бактерии, полени, прах и животински пърхот, както и до 99,9% от вирусите и аерозолите от въздуха

Най-четени

През последните години проблемът с мръсния въздух става все по-сериозен. Независимо от това дали сега го забелязваме, или около нас винаги е имало повишени нива на Фини Прахови Частици, неоспорим факт е, че както в големите градове, така и в редица по-малки населени места качеството на въздуха не е такова каквото бихме желали.

Причините за това не са една и две и споровете оставяме за сега настрана. Няма как да не разберем обаче колко мръсен е въздухът – по праха, който се събира по мебелите, по миризмите и не на последно място – от данните, които вече все по-лесно се откриват.

Ситуацията се усложнява допълнително и от това, че повече от година мнозина от нас прекарват повече време в домовете си, при това заедно с цялото семейство. Това допълнително води до влошаване в качеството на въздуха, а колкото и да проветрявате – когато отвън влизат ФПЧ или миризми – ситуацията е наистина неприятна.

Решението

Тук на помощ идват пречиствателите на въздух, които стават все по-популярни. Мнозина от нас вече имат такива уреди и добре осъзнават ползата от тях. В Kaldata неведнъж сме спирали вниманието си на различни решения. През последните седмици обаче имахме възможност да ползваме и да опознаем по-добре един от най-добрите на пазара – модел AC3858/50 на Philips, който гарантира чист въздух в помещение до 60 квадратни метра. С удоволствие в следващите редове ще споделим повече за него, както и някои неща, които ни направиха впечатление.

Когато избирате модел за себе си, независимо каква марка е, добре е да гледате внимателно за колко големи стаи е предназначен и какви екстри предлага. Важно е да обърнете внимание и на вида на филтъра, с който е оборудван вашия пречиствател. Сред интересните неща, които с любопитство проследяваме е как се сменят консумативните и колко тихо работи даден модел. На всичко това обърнахме сериозно внимание при ползването на модел AC3858/50, от серия 4000.

Кутия

Една от характерните особености на пречиствателите, предназначени за по-големи помещения, е по-големият им размер. Въпреки че е предназначен за до 60 квадратни метра помещение със стандартна височина, AC3858/50 не е твърде голям.

Добра новина е, че теглото на тези уреди също не е много високо, а при Philips Dual Scan, серия 4000i сме още по-приятно изненадани тъй като заради качествените и фини материали той тежи само 9.4 кг.

 

Много важно е при първото пускане да отворите отделението за филтъра и да го разопаковате от отделен найлон, тъй като за по-добро качество той пристига така. След това с управлението, което можете да видите в горната част, можете да го пуснете и да започнете да се наслаждавате на чистия въздух веднага.

Дизайн

Въпреки че и ние побързахме да го пуснем, още докато го изваждахме нямаше как да не се насладим и на дизайна на устройството. То е много приятно, добре ще пасне както в уютна домашна обстановка, така и ако го използвате в офис. Размерите му са 718х310х310 мм, така че можете да го сложите спокойно на много места. Уредът има много широк просвет през, който засмуква мръсния въздух – 270 градуса, а чистият излиза отгоре, където 3D вентилаторът го изкарва, но за това след малко.

Цветовете на уреда са светли, а лицевата му част е изпълнена с доста стилен текстил, който се използва и при някои саундбарове на Philips. Той е достатъчно здрав, ако имате домашни любимци, както показа нашия тест, лесно се почиства и като цяло придава на устройството доста практичен вид. Като цяло дизайнът на устройството е доста минималистичен и добре може да се впише във всякаква обстановка, без излишно да се набива на очи, което е отлична новина.

Начин на работа

По принцип, както сме отбелязвали и до сега, начинът на пречистване на всички подобни устройства на пазара е сходен. Голям вентилатор засмуква въздух през страничната повърхнина на устройството и изстрелва чистия въздух от другия край. Просто и ефективно. Така е и тук, но с някои много важни разлики, на които спираме вниманието си.

За пречистването едно от най-важните неща разбира се е самия филтър. Philips са разработили един блок, който на практика в себе си събира три отделни филтъра.

Единият слой служи, за да се улавят прах и косми. Дори в най-чистия дом ще се учудите колко от тях ще се съберат за седмица. Но това е видимото. Доста по-важен в вторият слой, който е с активен въглен. Той премахва вредните газове и неприятни миризми и ще ви върши много работа, ако използвате филтъра в дневната, ако нямате преграда между кухнята и хола, както е в повечето нови апартаменти. Изключително важен и най-интересен е третият филтър, който е NanoProtect HEPA. Той улавя ултра фини частици с размер до 0,003 микрона. По този начин работата на филтъра ви гарантира изключително качественото пречистване на въздуха в дадено помещение, особено ако го оставите да поработи необходимото време.

Благодарение на технологията VitaShield се отстраняват 99,97% от частиците с размери до 0,003 микрона, включително PM2.5, бактерии, полени, прах и животински пърхот. Много важно и окуражаващо за времената, в които живеем е, че с нея се отстраняват и до 99,9% от вирусите и аерозолите от въздуха, като се грижи винаги да дишате чист въздух. Именно заради това идеята да вземете и да използвате този уред в помещения, в които се събират хора е повече от добра в момента.

Важна подробност за филтъра е, това, че той е направен така че да се сменя много лесно

На колко време? Зависи най-вече от замърсеността на въздуха и мястото на което живеете, но на практика филтърът е с живот до 3 години, времето е изчислено при средно време на работа – 16 часа на ден. Много важно е, че разполагате с индикатор за състоянието му. Можете да го видите както на приложението, за което ще стане дума след малко, така и на екрана на устройството. Това е едно от най-важните неща, защото иначе почистването няма да е ефективно.

А когато филтърът е в добро състояние – то става веднага и се усеща на мига. Сред показателите на устройството е възможността за доставяне на чист въздух до 500 м3/ч CADR. Това реално означава, че една средно голяма стая от 20 квадратни метра се пречиства отлично само за 6 минути. Ефектът се постига благодарение на дизайна на устройството, който много добре завърта въздуха в даденото помещение.

Много важна част от Philips Dual Scan, серия 4000i е и неговата 3D система за циркулация на въздуха, на която от компанията са обърнали специално внимание. Благодарение на дизайна си тя гарантира мощна струя и голям дебит, без да издава почти никакъв шум. Този пречиствател определено е най-тихият, който лично аз съм виждал и чувал някога.

Управление

На пръв поглед тези неща звучат сложно, но от вас не се изисква повече от това да включвате устройството. В случай, че не искате да се занимавате твърде много с него е достатъчно само да го пускате и спирате в автоматичния режим. Интелигентната сензорна технология усеща в реално време и автоматично премахва и трите основни заплахи за въздуха в помещението: частици, вредни газове и вътрешни алергени.

Ако обаче ви се занимава повече, а сигурни сме че той най-вероятно е така, щом сте попаднали на това ревю в Kaldata, то възможностите за контрол и настройка над този пречиствател от серия 4000i са наистина сериозни.

Далеч по-интересно обаче е с мобилното приложение CleanHome+ на Philips

Тук специално внимание трябва да отделим над това колко лесно се инсталира самото приложение и се свързва с устройството. Всичко е направено много лесно и човек, който прави нещо подобно за първи път дори няма да изпита никакви затруднения. Трябва да закачите пречиствателя към мрежата си, след което чрез регистрация на приложението можете да отваряте както него, така и други уреди на марката, които имате. Всичко отнема буквално 5 минути, заедно с потвърждението на мейла, а интересно е, че можете да използвате дори Facebook акаунта си, за да стане всичко още по-бързо.

This slideshow requires JavaScript.

След като заработи самото приложение веднъж, то вече ви дава много лесен контрол до устройството, дори и да не сте изобщо в дома си.

Използване

След тестове в продължение на няколко седмици открихме доста положителни страни и почти никакви недостатъци. Несъмнено това е един от най-добрите уреди на пазара, който дава глътка чист въздух във всяко затворено помещение, при това за много кратко време.

Опитахме се да го използваме в няколко различни ситуации, за да си представим как би се справил и на всички места той видимо промени микроклимата. На първо място повечето хора вероятно биха го сложили в дневната. Там той успешно улавя всички миризми, прах и косми, особено ако имате животно. В случай, че често бършете прах – по това много бързо се забелязва промяната. Уредът се справя отлично и с миризми от кухнята като за минутка поглъща всевъзможни миризми, включително и на загоряло, като същевременно дава и индикация, че нещо не е в ред.

Ако го използвате в спално помещение, то наистина  ще се насладите на приятен и дълбок сън. В специалния режим уредът изключва всички светлини. Той е много тих по принцип, което е друго негово сериозно предимство – < 70  dB(А).

И ако трябва да кажем някакви недостатъци, то те по-скоро биха били относно „опазването му“. Philips Dual Scan, серия 4000i остана цял и без никакви повреди по време на използването му, но текстилът който иначе е много красив определено трябва да бъде пазен от по-агресивни домашни любимци, за да продължи да изглежда толкова добре и стилно.

В крайна сметка

Пречиствателят оставя изключително положително мнение у час. Най-важното е, че той върши работата си на 100% и това, което прави се усеща само за минути, така както е и в неговата реклама. Моделът е мощен, но въпреки това изключително тих. Добри думи могат да се кажат за външния му вид, както и за лекотата на обслужване. Екранът, от който се управлява и още повече мобилното приложение са чудесният завършек, за да дадем на този пречиствател оценка близка до максималната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Ниво на шум
Приложение
Умни функции
Здравина
Усещане за чист въздух
Цена/качество
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

През последните години проблемът с мръсния въздух става все по-сериозен. Независимо от това дали сега го забелязваме, или около нас винаги е имало повишени нива на Фини Прахови Частици, неоспорим факт е, че както в големите градове, така и в редица по-малки населени места...Пречиствател на въздух Philips Dual Scan, серия 4000i