Вероятно си спомняте, че преди време Ви представихме ревюто на страхотния смартфон Moto Z2 Play от Motorola, който позволява поставянето и премахването на отделни допълнителни модули, позволяващи разширяване на неговата функционалност без почти никакви усилия. В предния ни материал само бегло споменахме за т.н. Moto Mods, показвайки Ви дори реални снимки на 360-градусовата камера.

В настоящото ни ревю решихме да представим по-подробно някои от смятаните за интересни от нас модули за този прекрасен смартфон, така че няма да Ви занимавам повече с празни приказки, а да започваме.

Moto TurboPower Mod Pack

Веднага ще кажа, че за мен това е най-полезният Моd за Moto Z2 Play и като цяло за всеки смартфон на Motorola с поддръжка на тези модули. TurboPower Pack представлява капак, който незабавно се залепва върху корпуса на устройството. При това в него има 3490 мАч батерия, както и поддръжка на бързо TurboPower зареждане.

Удобно е, че модулът работи в два режима: бързо възстановяване нивото на батерията или поддържане на нивото не по-малко от 80%, което удължава работата на смартфона. Първият вариант е подходящ, ако трябва бързо да презаредите Moto Z2 Play, а вторият помага по време на дълъг полет или навигация в автомобила.

Невероятно, но за две седмици почти не съм зареждал смартфона, като използвах този модул. Сам по себе си, Moto Z2 Play е оборудвани с батерия от 3000 mah и в моя режим на употреба, той издържа почти един ден, осигурявайки до 5 часа работа на екрана. Ако към него свържете модула, то апаратът може бързо да презареди батерията от 11% на 77%, или да увеличи автономията му до 40-42 часа.

Самият модул увеличава дебелината на смартфона малко повече от два пъти — от 6 на 13 мм. И теглото от 145 грама става 240 грама. Въпреки това, увеличените размери пак позволяват на Moto Z2 Play да се побере в джоба на дънките и не създава дискомфорт по време на употреба. Самият Moto TurboPower Pack заема толкова място, колкото и Moto Z2 Play, така че не е трудно да го носите със себе си в чантата. Модулът е компактен и е по-удобен, отколкото външна РowerВank батерия, която изисква още и кабел. Но това е и по-скъпото решение с по-малък капацитет на батерията.

Върху корпусът на Moto TurboPower Pack има четири светодиода и бутон, щракването върху който показва нивото на заряда на батерията: 1 — 0-24%, 2 — 25-49%, 3 — 50-74%, 4 — 75-100%.

Освен това, върху модула има USB Type-C порт и той се зарежда както отделно от смартфона, така и от самия Moto Z2 Play, ако свържете към него зарядното устройство директно.

След две седмици с TurboPower Pack, не мога да не отбележа, че модулът изглежда брутално поради пластмасовия си корпус с текстурирани ивици. Въпреки това, от практическа гледна точка — това е чудесно решение, тъй като то не е хлъзгаво и не се надрасква лесно. С теглото на смартфона заедно с модула също бързо се свиква, въпреки че първоначално изглежда излишно.

В крайна сметка, TurboPower Pack — това е толкова чудесно допълнение към Moto Z2 Play,

че Motorola си струва да го продава в комплект със смартфона.

Motorola Gamepad Mod

За потребителите, които активно играят игри на своя смартфон, Motorola са подготвили специален геймпад под формата на модул. Moto Z2 Play плътно се прилепва към него и не се движи от мястото си по време на игра. Връзката се осъществява чрез стандартния за модулите на Motorola конектор, така че геймпада е готов за употреба, веднага след връзката си със смартфона. И е много удобен, тъй като извършването на настройки не е необходимо, а връзката се осъществява за няколко секунди. Същото се отнася и при изключването – достатъчно е изваждането на Moto Z2 Play от нишата на геймпада.

Що се отнася до дизайна на модула Motorola Gamepad, то той е направен в стила на игровите ноутбуци Lenovo Legion със съответното светещо лого в задната част.

В Motorola Gamepad има собствена батерия от 1035 мАч, така че той не използва батерията на смартфона. При това, с едно зареждане на геймпада, с него може да се играе около 8 часа. Което е уникално голям плюс за геймърите.

Върху корпуса на Motorola Gamepad има 3.5 мм жак за слушалки, а също така модулът се зарежда от USB Type-C, което е удобно, тъй като за него може да се използва зарядното устройство на смартфона.

Теглото на геймпада — 145 грама, а цялата конструкция с Moto Z2 Play тежи 285 грама, което като цяло е на нивото на игровите контролери за конзолите. Ако играете продължително време с Motorola Gamepad, то тогава може да почувствате умора в ръцете. Хубавото тук е, че смартфонът се намира в центъра на геймпада, така че теглото му се разпределя в целия корпус.

Държането на Gamepad Мода не е толкова удобно, като геймпадите на Xbox One или PS4, тъй като корпусът му е по-плосък, но има леки издатини от двете страни, за по-надежден захват. Управлението на геймпада е стандартно и обичайно за подобен вид устройства: това е D-Pad, бутони за действие, тригери и служебни бутони (Home, Select и Start).

D-Pad, бутоните за действие и тригерите се натискат в Motorola Gamepad с добре осезаем ход, но при това те са доста силни. Към момента, Moto Gamepad не поддържа всички игри, като пълният списък на съвместимите може да се намери в приложението Moto Game Explorer.

В основата на това са безплатните игри и от този списък аз най-вече играех на Sword of Xolan, както и на World of Tanks Blitz. В първия мач, управлението се осъществява чрез D-Pad и бутоните за действие, а във втория чрез аналоговите бутони.

Възможно е да се оценят всички бутони при продължителна игра. От собствен опит мога да кажа, че геймпадът, макар и не във всичко се представя добре, играта с него като цяло е удобна. За разлика от стандартното управление чрез докосване на сензорния екран, с Gamepad от Motorola, дисплея на смартфона не се припокрива. Освен това, в същия World of Tanks Blitz можете да прихващате на прицел и да стреляте по-бързо, тъй като пръстите винаги се намират на правилните бутони.

Polaroid Insta-Share Printer

По аналогия с легендарния фотоапарат, всеки смартфон от линията Moto Z с този модул придобива способността да прави снимки и веднага да ги отпечатва. Освен това е възможно добавянето на различни филтри, ефекти и текст към снимките, както и да ги отпечатате директно от галериите на приложенията на Facebook, Instagram и Google Photos.

Модулът използва стандартната хартия Polaroid Premium ZINK Zero-Ink – 2 × 3 инча (5 × 7,6 см), която не изисква мастило за печат. Цената на един комплект, състоящ се от 20 листа, е $9,99, а от 30 листа – $14,99. Хартията има самозалепваща се основа, затова отпечатаните снимки могат да се използват като стикери. Polaroid Insta-Share Printer има вградена батерия с капацитет 500 mAh, което е достатъчно за 30 снимки.

Самият модул тежи 188 грама, без да смятаме поставящите се в него 10 фотографски карти. По подразбиране, принтерът използва технологията Zink Zero-Ink, която вече се появи и в предишното устройство Polaroid Instant Snap Touch. Първоначалната конфигурация е изключително проста. Когато модулът е свързан, върху екрана ще се появи съобщение, което Ви информира, че двете устройства са свързани и при първият път ще бъдете помолени да инсталирате официалното приложение на устройството. За употребата на този Moto Mod, не е нужно извършването на никакви настройки, а просто се свързва и това е всичко.

Модулът притежава собствена батерия и USB Type-C, който обаче не се вижда, когато допълнението е поставено върху смартфона. Това означава, че не можете да зареждате модула, докато той е поставен върху апарата.

JBL SoundBoost 2

В Moto Z2 Play има един външен говорител, който е доста силен, но не звучи обемно, така че не може да изкуши меломаните да слушат музика. За любителите на добрия звук, Motorola предлага модула JBL SoundBoost 2, който може да замени външната колона. Той се свързва директно и много бързо към смартфона и както в случая с Moto Gamepad, тук не е нужно да настройвате каквото и да било. Това е предимството на модула пред Bluetooth-колонките.

Въпреки това, като опция, безжичният канал би бил добро допълнение към JBL SoundBoost 2, защото в крайна сметка, ако трябва да вземете смартфона и да отговорите на съобщение, то трябва да направите това заедно с модула. Мисля, че в бъдеще производителя ще помисли в тази посока.

След като JBL SoundBoost 2 се залепи към корпуса на Moto Z2 Play, от неговия корпус може да се извлича стойка, която Ви позволява да поставите смартфона на масата. Чудесно решение, за да не покривате колоната и дисплея.

Самият модул е оборудван с вградена батерия от 1000 mah, което е достатъчно за 9-10 часа възпроизвеждане на музика, при това може да се зарежда директно от корпуса чрез USB Type-C конектора.

За звука на JBL SoundBoost 2 отговарят два 27 мм високоговорителя с обща мощност 6 Вата. Те наистина звучат доста силно и едва ли сте очаквали такъв саунд от модул с размери на смартфон. Да, и високите, средните и ниските честоти, като за такова устройство се възпроизвеждат на добро ниво.

При това, чрез приложението My JBL SoundBoost 2 може да се променят настройките на еквалайзера, или да се активира технологията Dirac Panorama Sound, която добавя звукова обемност.

Използвах JBL SoundBoost 2 у дома, на работа и дори в колата. Модулът е малък, лесен е за пренасяне и не заема почти никакво място. И в повечето случаи, модулът е по-удобен от външните Bluetooth високоговорители, които са предимно по-големи. JBL SoundBoost 2 не губи по звук при повечето от тях.

Motorola 360 Camera

Камерата с възможност за правене на снимки и видео с кръгов изглед често се среща във вид на отделно устройство, което се свързва към вашия смартфон чрез Bluetooth. От Motorola са решили, че модулът на камерата с 360 градусов преглед ще е за предпочитане, защото не е нужно да го персонализирате и можете бързо да го свържете. Така се появи модулът Motorola 360 Camera, оборудван с две 13-мегапикселови камери с диафрагма f/2.0, способни да правят кръгови снимки и да записват видео в 4К-резолюция при 24 кадъра в секунда.

Употребата на модула е удобна, както вече многократно писахме и по-горе, той просто се прилепва към Moto Z2 Play и веднага след това можете да стартирате приложението на камерата и да започнете заснемане. За две седмици, нито веднъж не видях информация за загуба на връзката или съобщение за грешка.

В Moto 360 Camera няма вградена батерия, така че той е доста тънък и лек, което позволява носенето на смартфона с него дори и в джоба на дънките. Камерата при това се покрива от гумено защитно малко капаче.

На задната страна на модула има механичен бутон, върху който е отпечатано логото на Motorola. Той е предназначен за освобождаване на затвора, което позволява по-удобния захват на смартфона с модула.

Качеството на снимките и видеото, заснети с Motorola 360 Camera е средно, без оптична стабилизация, кадрите понякога се получават размазани и им липсва детайлност. Видеото в движение не винаги се получава плавно.

Целият заснет материал може веднага да се съхрани в Google Photos, YouTube или да го публикувате във Facebook. Всички тези услуги поддържат показване на кръговите снимки и видео.

В края на употребата мога да кажа, че Moto 360 Camera – това е модулът, който е добре да вземете с вас на почивка или на концерт, когато искате да уловите повече, отколкото може да улови обикновената камера. Следователно, Motorola би трябвало да помисли за услуга по отдаване под наем на модули, като в случая 360 Camera би било добро решение.

Обобщение

От Motorola вече предлагат доста различни модули с различна степен на полезност. Удобното в случая е, че в чантата си можете да носите например колоната или геймпада и да ги използвате, когато искате, без допълнителни усилия. Това е едно интересно и в повечето случаи приятно изживяване, което Ви позволява да добавите някаква новост, дори и във вече познатия модел на използване на смартфона. Така че, по мое мнение, модулите на Motorola са уникално успешни, но компанията следва активно да работи по разширяване на продуктовата си гама.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари