Ревю на спортната гривна Fitbit Charge HR

0
852

Компанията Fitbit – не е нова на пазара на носимата електроника и нейните продукти са открили голям брой фенове по целия свят. Един от най-ярките представители на линията фитнес-тракери от производителя е спортната гривна Fitbit Charge. Днес ще разгледаме новата версия на модела, като основната разлика между двете се крие във вградения пулсомер.

Комплект
Гривната се предлага в стандартната продълговата опаковка на Fitbit и освен самото устройство, вътре в кутията ще откриете кабел за зареждане с фирмения конектор и безжичен ресивър за непосредствена синхронизация на гривната с персоналния компютър.


Външен вид
Charge HR е унаследил общите черти от дизайна на базовия модел – Charge. Текстурата от паралелни ленти е заменена с фина мрежа, а самата гривна е получила класическата закопчалка, направена от стомана. В момента, гривната на пазара се предлага в четири цвята – черно, розово, синьо и ярко-оранжево. Последният явно ще допадне повече на младите хора, обичащи ярките аксесоари. Всички цветове са матови, като единственият лъскав елемент от външния вид е дисплея. Между другото, черната версия, в която е и нашият тестов образец може да се нарече най-сдържания, но и може би най-непрактичния. Благодарение на “нацепеното“ покриване, дори и в по-големи количества натрупаната прах по него не се вижда, което е много добра черта за устройството.
Като цяло дизайна ни хареса, въпреки относителната му простота в това се крие предимството на Fitbit Charge HR – тя се комбинира с почти всеки стил на обличане, независимо дали това е делови костюм или спортен фитнес екип.

Удобство при използване
Charge HR е достъпна в търговската мрежа в три размера на каишката, а благодарение на подробните инструкции на фирмения официален сайт ще можете лесно да изберете подходящият за вас. Между другото, нашият тестов образец на гривната е в размер S и на китка с обиколка 17 см стои достатъчно удобно. Препоръчваме при подбора на размера той да е с лек запас, тъй като според производителя, за да използвате функцията на пулсомера, гривната трябва да е на няколко сантиметра над ръката в обичайното й положение. С поставянето на гривната и нивото на стегнатост ние нямахме проблеми, а и при спазване на размера на каишката, тя напълно фиксира устройството върху ръката без да се притеснявате, че може да изгубите гривната дори и по време на много активни тренировки.

Чрез своите размери Charge HR – това е една от най-големите спортни гривни на пазара, както по дебелина, така и по ширина. Един от проблемите на тракера се крие в неговата форма – ръбовете на гривната се оказаха доста остри, а това в съчетание с дебелината на корпуса създава периодични усещания за дискомфорт, докато носите устройството. Ще усещате гривната на ръката винаги, когато обличате дреха с дълги ръкави. Това разбира се не би създавало голям дискомфорт при епизодично носене на устройството, но за тракер, който трябва да следи физическата ви активност 24 часа в денонощието това е непростимо. Между другото, благодарение на тези особености на корпуса и материали, спането с Charge HR на ръката не е много удобно, особено ако обичате по време на сън да поставяте ръката си под възглавницата. По принцип, проблемът не е в размерите, а в твърде прилепващия материал.

Другият важен момент се крие в това, че трябва да се вземе под внимание относително слабата защита на устройството срещу проникване на влага. Гривната спокойно се противопоставя на потта и пръските, докато миете ръцете си, но използването й под душа или за плуване настоятелно НЕ се препоръчва от производителя. Освен това, след всяко намокряне, корпуса на устройството се препоръчва да се избърсва до сухота. Всъщност, последната препоръка е направена и от хигиенни съображения.

Функционалност
И така, ето че стигнахме до момента, в който ще поговорим какво всъщност прави спортната гривна. Да започнем с техническото оборудване. Fitbit Charge HR е оборудвана с акселерометър, алтиметър, оптичен пулсомер и вибромотор. Благодарение на акселерометъра, гривната е получила базовата по съвременните стандарти на пазара функционалност крачкомера, а в съчетание с алтиметъра може да брои и стъпките. Що се отнася до крачките, то в това отношение можем да поставим на Charge HR твърда петица: броенето се извършва точно, най-малкото в сравнение с изминатото разстояние, тъй като разликите с показанията на GPS са твърде минимални. Затова за кардиотренировка на открито, гривната се вписва много добре. Между другото, гривната не е оборудвана с GPS, така че ако имате желание да проследявате темпото си и да видите изминатия маршрут на карта, ще трябва да използвате вашия смартфон или друга странна джаджа. Но броят на стъпките се изпълнява много посредствено и за това не бива да разчитате на тази функция.


Следващият сензор, представляващ интерес е вграденият оптичен пулсомер, благодарение на който гривната получи и префикса “HR“ в името си. Измерването на пулса се извършва 24 часа в денонощието и винаги можете да видите на дисплея показанията на сърдечната честота. За съжаление обаче, точността в този случай – не е най-силната страна на героя ни. По време на тестовете сравнихме показанията на пулса с медицински тонометър и нагръден спортен пулсомер. В състояние на покой, резултатите от измерванията не повдигат конкретни въпроси и разликите са много минимални. Но при физическа активност не получихме данни дори и близки до точните. И честно казано Charge HR даде по-ниски стойности, както по време на тичане, така и по време на силови тренировки. Разбира се, производителя предупреждава, че устройството не може да се използва за медицински цели, но гривната с тази функция просто не се справя, въпреки, че следвахме всички препоръки на Fitbit за използване на устройството по време на тренировка.

Автономността на гривната според разработчиците е до 7 дни, а в нашия случай този показател е 6 дни. За зареждане е необходимо да използвате кабела в комплекта, а пълното време за зареждането е почти 2 часа.От спортните функции ще преминем към базовите. В гривната е реализирана възможност за проследяване на фазите на съня и за наша изненада се оказа, че джаджата не е получила функцията умен будилник. Максимумът на гривната е това, че тя може да Ви събуди с помощта на вибрации в строго определено време. Говорейки за вибрация, тя е доста силна и дори шумна, така че събуждането с помощта на този будилник се оказа доста неприятно. Също така, с помощта на вибрациите Charge HR има възможността да ви уведомява за входящи повиквания, а за това помага и малкият монохромен дисплей, който изобразява кратка информация за звънящия. А в режим на очакване, имате достъп до основните показатели за проследяване на физическата активност: пулс, изгорени калории, изминато разстояние и текущо време. В режим на готовност, дисплеят е изключен, а за получаването на информация е необходимо да натиснете страничния бутон. За изобразяване на най-важният показател, можете да зададете достъп чрез единично почукване на гривната по корпуса. За съжаление обаче, възможността за извеждане на информация при поднасянето на устройството към лицето не е предвидена, така че за достъп до информацията винаги ще ви трябва и другата ръка.

Все пак, въпреки някои определени недостатъци в софтуера, на страната на Fitbit е големия социален и мотивационен компонент. Така, че всяко постижение ще бъде придружено с възможност за споделяне с приятелите ви във фирмената социална мрежа на Fitibit, както и извън нея. Но това все още не е най-важното. Разработчиците предлагат широки възможности за проследяване на физическите Ви показатели, водейки си подробен дневник на тренировките и анализ на прогреса. Тук са засегнати не само тренировъчните аспекти, но храненето и почивките. Всеки потребител на екосистемата на Fitbit може да определя свои собствени цели и постигането им, а прогреса да бъде визуализиран достатъчно красиво и подробно. Както споменахме, потребителят на Fitbit Charge HR има възможност за синхронизиране на данните със своя смартфон (поддържа се достатъчно широк списък от модели) и компютър.


Обобщение
Спортната гривна Fitbit Charge HR се оказа доста спорен продукт. От една страна имаме един от най-добре оборудваните фитнес тракери на пазара. От друга обаче – изглежда, че всяка функция се извършва на 75%, а в някои случаи дори напълно на половината. Независимо от това, към хардуерното оборудване нямаме големи оплаквания, с изключение на работата на пулсомера, а софтуерният компонент на разработчика винаги може да се промени. Ако ви харесва външният вид на гривната и се нуждаете от добър крачкомер – погледнете към модела Charge, без да доплащате за глупавия според нас пулсомер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари