Ревю на \“умния\“ часовник Samsung GALAXY Gear: метал, Android, вградена камера

0
183

След появата на iPhone и iPad всичко на масовия пазар започна да се върти около сензорните устройства, като много често те са сходни помежду си не само по възможности, но и по дизайн. Това е особено вярно за евтините Android-апарати, а големите производители започнаха да се хващат за всяка уникална възможност за да се откроят от конкурентите си. Въпреки това обаче, отскоро много успешно на пазара за сега започнаха да се налагат “умните“ часовници и вниманието на големите производители беше привлечено именно от този сектор, като единият от тях е Samsung.

Нека ви припомним, че сред сензорните телефони и “умните“ часовници най-добре успя да се открои корейската компания LG. В частност с модела LG Watch Phone, който се появи преди четири години, но по някаква причина не успя да привлече вниманието на потребителите към себе си. По скоро главният фактор, който му изигра лоша шега беше неговата висока цена в началото на продажбите. Да не говорим, че през 2009 година, просто потребителите не бяха подготвени за този вид устройства. С течение на времето обаче, технологиите напреднаха и някак си дойде времето и на носимата електроника. Също така, вече много от големите производители започнаха да поглеждат към този сектор и да планират производството на смарт часовници, като единият от тях е Samsung с техния GALAXY Gear.

Това е най-новият и иновативен за момента часовник. Интересна негова особеност стана вградената му камера. Тук трябва да споменем и факта, че GALAXY Gear работи под управлението на пълноценната ОС Android и при желание могат да се инсталират стандартните Android-приложения. Другата важна особеност на часовника е, че той е изработен от метал, което както знаете не е характерно за продуктите на Samsung.

Технически характеристики

  • Процесор: Samsung Exynos 4212, 800 MHz
  • OS: Android 4.2.2, интерфейс TouchWiz UI
  • Памет: 4 GB (ROM) + 512MB (RAM)
  • Дисплей: 1.63 инча (41,4 мм), 320 х 320 пиксела
  • Камера: 1.9 мегапиксела, автофокус, запис на HD видео (720p)
  • Свързване: Bluetooth 4.0 + BLE
  • Сензори: акселерометър, жироскоп
  • Батерия: Li-Ion 315 мАч
  • Размери: 36,8 х 56,6 х 11,1 мм
  • Тегло: 73,8 грама


Дизайн
Външността на смартфоните на Samsung не им е силната страна, като мнозина обвиняват компанията за лъскавата пластмаса. Ето защо външният облик на часовника е по-специален. На практика GALAXY Gear е много стилен и е с метален корпус. В действителност обаче, часовникът изглежда по-добре от този, който виждате на снимките. Има шест цвята: черен, бял, оранжев, зелен, сив и бял. Странното обаче е, че компанията не е създала синя версия, която също може да изглежда много добре. Освен това, не на всеки ще се хареса и дебелината на корпуса от 11.1 мм., но като цяло GALAXY Gear изглежда доста добре, а метала по корпуса му е в плюс.

Закопчалката не е много удобна, но с нея бързо се свиква. Що се отнася до елементите за управление, то тук имаме само един бутон за включване. Ако желаете, можете да зададете алтернативното действие чрез двойно почукване. Самият часовник се включва по зададен жест или чрез сензора за движение, когато вдигнете ръката си. Чрез натискане с два пръста се показва заряда на батерията, а при задържане се появява мениджъра на текущите стартирани приложения. Гласовият асистент S Voice Ви позволява да говорите с часовника и да получавате отговори по същия начин, както това се случва при смартфоните на Samsung.

Въпреки масивния си метален корпус, теглото на часовника GALAXY Gear е доста умерено – 73,8 грама, така че можете да го носите без да ви притеснява. Всъщност удивлението се крие в това, че каишката му буквално е натъпкана с електроника. В долната част на часовника се намира високоговорителя и микрофона и още два микрофона има върху самия корпус. Те служат за провеждането на разговори, набиране на номера, четене на съобщения и т.н., но не трябва да забравяме, че смартфона задължително трябва да бъде в Bluetooth обсега.

Имайте предвид също, че провеждането на разговори по часовника е изключително удобно, но в този случай джаджата се превръща в спикърфон – разговорът ще се чува и от околните на вас хора.

Камерата също се намира върху каишката на устройството. За нея може да се настрой пускане чрез двойно кликване върху механичния бутон или от менюто на часовника. По мое мнение, тя е разположена удачно и може да прави снимки и видео със звук. Да, но в камерата на GALAXY Gear има и някои функционални ограничения, които ще опиша подробно малко по-надолу в ревюто. Тук бързам да кажа, че качеството на направените снимки и видео-клиповете е много прилично и GALAXY Gear може доста успешно да се използва като шпионски аксесоар.

От снимките по-долу можете да сравните размерите на Samsung GALAXY Gear и Sony SmartWatch 2:
 Хардуер
Часовникът Samsung GALAXY Gear работи на базата на двуядрения процесор Samsung Exynos 4212 с едно активно ядро, тактовата честота на което е 800 MHz. Графиката е Mali-400 MP, а оперативната памет – 512 MB. Хардуерът по днешните стандарти на смартфоните и таблетите не е най-силният, но за един часовник е повече от достатъчен. Фирменият интерфейс и всички вградени приложения са оптимизирани перфектно и няма да срещнете никакви проблеми по време на работата с тях. Допълнителният софтуер също работи правилно.

Въпроси обаче може да породят приложенията, които не са предназначени за часовника GALAXY Gear, т.е. стандартните Android приложения и игри. Това са недокументирани възможности, така че тяхната работоспособност и приемливо бързодействие не се гарантират, но въпреки многочисления непрофилен софтуер, часовникът ще работи нормално. Например при голямо желание, можете дори да играете Doom:
 


За часовникът е важно и времето за автономна работа с едно презареждане на батерията. GALAXY Gear в това направление не е е много добър – той може да работи средно около два дни с едно зареждане, което за Android-джаджа е нормално. Номерът не е само в най-опростените характеристики, но и в това, че екранът по подразбиране не показва постоянно картина и не консумира много електроенергия. Тук трябва да споменем, че в този часовник се използва и новия Bluetooth 4.0, който също пести заряда на батерията. Захранването на часовника се осъществява от 315 мАч батерия, която за пълното си възстановяване на заряда изисква малко повече от час. Сред отрицателните аспекти можем да споменем, че MicroUSB конекторът не е на самия часовник, а върху специален отделен аксесоар, който се прикрепва към часовника – ако случайно той бъде забравен или изагубен, часовникът няма да може да се презарежда.

Като цяло, ако настроите множество потоци за уведомления с постоянна синхронизация (Facebook, Twitter и т.н.) и използвате часовника по-активно, то със сигурност ще трябва да го зареждате всеки ден.

Екранът на GALAXY Gear е квадратен с диагонал от 1,63 инча (41,4 мм) и резолюция от 320 х 320 пиксела. Той отлично се държи на слънце, което е и един от най-важните показатели. В останалата си част, този компонент е без особености. Както се очаква, той е мулти-тъч, което не само позволява извършването на мащабиране на снимките с два пръста, но и извършване на различни действия с двойно кликване – осведомявате се за заряда и пускате менюто с активните приложения. Можете да настройвате вибрацията на часовника да ви известява на всеки час за да не включвате екрана. При игрите, миниатюрните размери на този екран може да създават проблеми, но при желание това е напълно възможно. Пример за игра, която можете да стартирате на вашия Samsung GALAXY Gear, това е популярната стратегия Kingdom Rush:
 

Камерата – това е интересния компонент в GALAXY Gear, който рядко се вгражда в “умен“ часовник, а нивото на качеството е много добро. Тук се използва 1.9-мегапикселов фотомодул с автофокус, който може да записва дори и HD (720p) видео. Светкавица обаче няма. Настройките са най-основните – резолюция, режим на фокус, звук, а за видеото има настройка само за резолюцията. Качеството на снимките направени с камерата на GALAXY Gear е сравнимо с тези от предните камери на топ-смартфоните, т.е. снимките са много прилични, преценете сами:
 Негативните аспекти са свързани с ограниченията. С часовника можете да направите не повече от 50 снимки, а след това е необходимо да ги прехвърлите на паметта на смартфона си. Дължината на заснетото видео може да е не повече от 10 секунди, въпреки че вградената памет е 4GB, което би било достатъчно и за повече. Другото неприятно нещо е, че при минимално ниво на заряда на батерията, камерата принудително се изключва. Тези недостатъци не добавят привлекателност на устройството.

Софтуер
Samsung GALAXY Gear – както стана ясно и по-горе, това е часовник с пълноценен Android 4.2.2, но цялата функционалност на операционната система е скрита от фирмения интерфейс TouchWiz. Ако желаете, можете да включите режима за отстраняване на грешки по USB и след това да инсталирате SDK от вашия компютър, за да можете да теглите всякакъв софтуер за Android.

С помощта на SDK ще можете да инсталирате на Samsung GALAXY Gear стандартните за Android приложения и игри.

В повечето случай, софтуерът работи правилно, единственият въпрос е как ще използвате някои функции без наличието на клавиатура. Можете да инсталирате всякакви лаунчъри, игри и т.н. До колко тези приложения ще могат да са полезни на този малък диагонал на екрана е друг въпрос. Но самата възможност е интересна.

Що се отнася до стандартните функции, то те не са толкова разнообразни. Главното меню се състои от следните раздели: контакти, часовник, нотификации, S Voice, гласови бележки, галерия, музика, крачкомер. Сред предварително инсталираните приложения има хронометър, таймер, календар, време и търсене на устройство. Последната функция е доста интересна – часовникът дистанционно чрез Bluetooth ви помага да намерите забравения си смартфон и обратното – часовникът може да се търси чрез смартфона. Но от плейъра особена функционалност не очаквайте – това е просто дистанционно управление за смартфона ви.

Освен това са достъпни и няколко десетки странични приложения, като повечето от тях са безплатни. Също така тук присъстват и мениджърите на Facebook, Twitter и други мрежи за уведомления при постъпването на нови съобщения, както и друг софтуер, като различни разновидности на часовника.

Обобщение
Samsung GALAXY Gear – това е играчка, която впечатлява и привлича вниманието. Часовникът изглежда добре и има уникална функционалност, като тук може да се акцентира върху вградената камера, която прави снимки с много прилично качество. Отделно заслужава да се спомене и възможността за работа с пълноценните Android-приложения, където на технологичните ентусиасти има се предлага голяма свобода за експериментиране. Но като цяло не трябва да се очаквате от GALAXY Gear нещо специално. Часовникът не е самостоятелен и постоянно е нужен свързан към него смартфон за едно или друго действие. В него няма мрежа (нито 3G, нито Wi-Fi), така че сърфирането в интернет не е възможно. Освен това, съвместимостта е ограничена само до устройствата на Samsung. И накрая, необходимостта от презареждане на батерията през ден или дори всеки ден е малко вероятно да се хареса на повечето потребители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари