Ревю на фитнес-гривната Xiaomi Mi Band

0
2791

Почти всички големи компании представиха или анонсираха през 2014 г. свои фитнес-гривни или смарт-часовници. Китайският производител Xiaomi също се постара да пусне устройство в този дух, но го създаде в свой фирмен стил. И така на пазара се появи устройството Xiaomi Mi Band – най-достъпната фирмена фитнес-гривна. Нека видим какво може да ни предложи тя.

Комплект
Към външния вид на кутията и комплектът като цяло компанията Xiaomi винаги подхожда с особено внимание. Кутията на гривната е направена във фирмения стил, но тук за разлика от другите кутии, тази е малка и не е съвсем удобна за отваряне. Тя има формата на куб и е с почти еднакви размери на страните. Ето защо за да отворите капака трябва да го хванете по диагонал за горните ъгли.

Отваряйки кутията виждаме самата гривна, USB кабел за зареждане и малко документация.

Заслужава си да се отбележи, че към момента гривната се предлага само с гумена каишка.

Външен вид и удобство при използване
Както може да се очаква, в началото на доставките има голямо вълнение и в резултат на това гривната се изкупуваше много бързо, тъй като тя се предлага и на много достъпната цена от 79 юана ($ 13) и не всички жители на Китай успяваха да се доберат до нея, да не говорим за жителите на другите страни, на които им оставаше само да чакат. Дори и гривната да струва около $ 20, тя все още е много по-евтина от основните си конкуренти, с което се обяснява и големия интерес към нея.

Самата гривна се състои от две части: гумена лента и сърцевина, която всъщност представлява “мозъка“ на устройството. По време на анонса бяха показани много взаимозаменяеми каишки, но официално все още се продават само гумени.

Ако трябва да сме по-точни, лентата е направена от термопластичен силиконов вулканизат (TPSiV). Той е приятен на допир, но не изглежда съвсем грабващ, а дори може да се нарече скучен. В средата на лентата се намира отвор, в който е поставено и самото ядро на гривната.

И като заговорихме за ядрото на гривната, трябва да отбележим, че не е важно от коя страна го поставяте в отвора на лентата, тъй като във всеки един случай той е симетричен. Закопчаването на гривната върху ръката се осъществява чрез промушване на едната част в примка, след което се фиксира чрез познатата закопчалка, приличаща на метален нит, чиято една страна влиза в един от предварително направените отвори в другата част на лентата. Този тип закопчаване е много надеждно, защото дори по една или друга причина въпросния нит да се измъкне от отвора, в който е поставен, гривната благодарение на примката няма да падне от ръката ви.

Сърцевината на гривната представлява цилиндрична част от поликарбонат и магнезиева сплав. Цялата долна част е боядисана в черно, а горната е сребриста, където се виждат и трите индикиращи различните известия светодиода.
По време на тестовете установихме, че гривната е много удобна за носене на ръката, благодарение на малкото си тегло от 13,5 грама. Важно е също да се помни, че можете да носите гривната, както на дясната, така и на лявата ръка. Дължината на лентата може да се регулира между 157-205 мм.

Към самата конструкция и сглобка на устройството нямаме оплаквания. Лентата на гривната доста бързо се изтрива, ако бъде нацапана, така че грижата за външния й вид е незначителна. Голямото преимущество на джаджата е защитата му от проникване на вода и прах по стандарта IP67 – което означава, че тя е напълно защитена от проникване на прах и може да издържа на краткотрайно потапяне във вода на дълбочина до 1 метър.

Софтуер
За пълноценната работа на гривната е необходимо да имате смартфон, който работи под управлението на Android от версия 4.3 и по-горе или iOS. Също така, смартфонът трябва да има Bluetooth версия 4.0. Тези две условия са задължителни. Също така трябва да споменем, че без връзка със смартфон, гривната е абсолютно безполезна.

Ако имате iOS базиран смартфон, то за инсталирането на специалното приложение е необходимо да го намерите в App Store. Към момента на писане на това ревю то е достъпно само на китайски език.

Ако имате смартфон, базиран на Android, е необходимо или да потърсите специална тема по този повод в известен форум или официалната общност на Xiaomi Mi Band, а също така можете да потърсите и потребител със смартфон на Xiaomi, от където да влезете във фирмения магазин за приложения и да го инсталирате от там. Специалното приложение е налично и в магазина за приложения Google Play, където то е достъпно само на китайски и английски език. Трябва също така да обърнем внимание, че в приложенията налични в Google Play и App Store отсъства възможността за настройка на индикацията за известията. В това ревю, основните възможности на гривната ще бъдат разгледани на базата на приложението с активни уведомления.

Функционалност
След инсталиране на приложението е необходимо да сложите гривната на ръката и да следвате инструкциите по първоначалното пускане.

Тук попадаме на основния екран, който се състои от няколко части. Тъй като основните възможности на гривната са крачкомера и умния будилник, то не е изненадващо, че екрана е разделен на две части. Преходът между тях се извършва с помощта на жест от дясно на ляво. В долната част се намира по-подробна информация за броя на направените крачки и изгорените калории.

Менюто приложения се състои от настройки, будилник, моя профил, фитнес център, информация и споделяне. Нека започнем с настройките.

В този пункт се показва нивото на заряда на гривната и броя на дните от датата на последното зареждане. Също така тук се намира и пункта “намери ми гривната“, който Ви позволява да намерите устройството си, активирайки вибрацията и светлинната му индикация. Цветовете на индикаторите могат да бъдат избрани от четири налични – син, оранжев, зелен и червен. Можете също така да изберете на коя ръка ще носите гривната – на лявата или дясната. Интересна функция е и отключването на екрана с помощта на гривната. За начало потребителя е необходимо да зададе графичен ключ и едва след това функцията става напълно активна. Тя работи съвсем правилно, но ако гривната е далеч, то активирането чрез смартфона става само с графичния ключ. Друга отлична възможност е информирането за входящи повиквания. За това е предвидена специална настройка, в която можете да изберете интервала от време, след който гривната ще започне да вибрира и мига в избрания цвят.

Настройките за уведомления – този пункт не е достъпен във всички версии на приложението. Но в нашия случай присъства и за това ще го разгледаме по-подробно. Тази настройка ви позволява да активирате и настройвате уведомленията за всяко инсталирано приложение. Веднага трябва да споменем, че настройките са много обширни. Тук можете да изберете как точно уведомлението да Ви информира: с помощта на вибрацията или индикаторите. Броят на вибрациите и светлинните примигвания могат да бъдат нагласявани по ваше усмотрение. Това важи и за продължителността. Можете също така да изберете и времевия интервал, в който да се изобразяват уведомленията. Не забравяйте, че цвета на LED-индикаторите може също да се настройва. В резултат на това, за всяко приложение може да се зададат свои неповторими настройки.

Не бива да забравяме, че за работата на уведомленията е необходим поне Android 4.4 и по-висока версия. Също така, не забравяйте да активирате нотификациите от настройките. Собствениците на смартфоните с Android 4.4 е необходимо да следват пътя – Настройки -> Безопасност -> Достъп до уведомленията, а за собствениците на смартфони, работещи под Android 5.0 – Настройки -> Звук и уведомления -> Достъп до уведомленията.

Другият интересен пункт в менюто – това е будилника. Тук са налични общо три. Добавянето на повече не е налично. Алармените настройки са доста прости и се състоят в превключването на “Умен будилник“, повтаряне и времеви реакции. Тук е необходимо да знаете, че умният будилник работи само с помощта на вибрацията на гривната. В този случай, смартфонът не възпроизвежда никакъв звук. Нека обаче надникнем малко по-навътре в същността на умния будилник и принципа му на работа. С две думи можем да кажем, че той ще ви събуди, когато се намирате във фаза лек сън. Именно тогава човек е най-лесно да се събуди и няма да се чувства некомфортно. За това ако сте нагласили будилника да ви събуди в 7-30, той може да ви сигнализира 30 минути по-рано, тъй като сте във фаза лек сън. Уведомлението на алармата в гривната се изразява в тройното вибриране и ако от първия път вие не се събудите, след 5-тата минута вибрациите се повтарят и така докато не станете от леглото и не започнете да ходите.

В раздела “фитнес-център“ се намират различните видове спорт, в които можете да използвате гривната. Например, тук е достъпно скачане на въже, асистент по бягане, както и гласуване за нови видове спортове.

Точността на показанията на крачкомера до голяма степен зависи от това на коя ръка се намира. Например, ако го носите на дясната ръка, понякога дори и рязането на хляб в кухнята се смята за крачки. От друга страна, всички тези грешки не са много значими и на практика ще бъдат почти незабележими.

Обобщение
Като цяло разгледаната джаджа представлява евтина, но доста функционална гривна, която ще следи изминатото от вас разстояние, внимателно ще анализира вашия сън и нежно ще ви събуди в точното време. Не е излишна и функцията за уведомления за постъпването на входящи обаждания и съобщения от социалните мрежи. Като цяло, това е една гривна, която си струва парите. Що се отнася до автономията, то обявеното време за робата на Xiaomi Mi Band е до 30 дни, но ако настройте вибрацията за всички социални мрежи, то показателят ще намалее. В нашия случай, устройството издържа до 40 дни с едно зареждане на батерията. Нещата са отлични и при работата с вашия смартфон, чиято автономия няма да намалее много, докато работи свързан с гривната. Най-малкото, това не се забелязва при реалната употреба. В резултат на това Xiaomi Mi Band може да се нарече най-добрата бюджетна фитнес гривна на пазара.

Технически характеристики

 • Тип: Спортна гривна
   
 • iOS:
   
 • Android: +
   
 • Размер на гривната в мм: Дължина на лентата: 230 мм (регулируема 157-205 мм), размер на сензора: 36x14x9мм
   
 • Материал на корпуса: пластмаса, каучук
   
 • Цвят: Черен / Сребрист
   
 • Водоустойчив: IP67
   
 • Интерфейс: Bluetooth 4.0
   
 • Индикация: редица от светодиоди
   
 • Крачкомер: +
   
 • Преброяване на стъпки: няма данни
   
 • Пулсомер:
   
 • Проследяване на съня: +
   
 • Уведомления за пропуснати събития (обаждания, SMS): +
   
 • Показване на време:
   
 • GPS:
   
 • Допълнително: възможността за отключване на смартфона чрез докосване
   
 • Тип на батерията: Li-Ion, 41 мАч
   
 • Време за автономна работа: до 720 часа
   
 • Метод на зареждане: USB (в комплекта има адаптер)
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари