Ревю на Apple Watch

0
1020

Защо са нужни умните часовници? И ако наистина са ни нужни, какви трябва да бъдат те? Тези въпроси днес си задават не само потенциалните купувачи, но и производителите. Това е уникална ситуация, тъй като нивото на миниатюризация позволява да се създава носима електроника, но досега никой не е показал един наистина успешен пример. Не на последно място, това може да се обясни с огромното внимание върху Apple Watch. През последните десет години, компанията Apple доказа, че умее да създава нова категория продукти, превръщайки ги в многомилиарден бизнес. И нейните умни часовници до голяма степен ще определят развитието на носимата електроника, така че нека да видим колко добри са те всъщност.

Комплект
При нас за ревюто попадна най-простата модификация на ябълковия смарт-часовник, наречен Apple Watch Sport с размер на корпуса от 42 мм.Когато за първи път се вгледате в кутията на устройството е трудно да си представите, че вътре има часовник, тъй като тя се оказа доста голяма. Въпреки това, след премахване на капака, вътре може да се намери пластмасов панел, в който е поставен самия Apple Watch, а под него е зарядното му устройство.Последното се състои от две части: USB кабел с магнитна глава и захранващият блок.В допълнение, заедно с документацията в кутията ще откриете и малка каишка.

Свързване
За работата с Apple Watch обезателно е нужно да разполагате с iPhone, тъй като именно с него се извършва настройката на часовника чрез приложението Apple Watch, което се появи в iOS 8.3. За да сдвоите двете устройства, трябва да включите Wi-Fi и Bluetooth на iPhone, да стартирате програмата и да следвате инструкциите.

Всяка настройка отнема по-малко от 5 минути. В последния етап обаче инсталаторът ще Ви предложи да прехвърли на часовника всички съвместими с него приложения от iPhone, и тук вече всичко зависи от техния брой.

Дизайн и материали
На външен вид Apple Watch напомня на умалена версия на iPhone 6.Ако поставите устройствата близо едно до друго става ясно, че те много си приличат.В крайна сметка, Джони Айв е използвал същата концепция. Заоблената тук повърхност на корпуса прави плавен преход към краищата на стъклото.Така, че ако не ви харесва външния вид на смартфона от Apple, то и часовникът има голяма вероятност да не ви хареса. От друга страна, значителна част от облика на часовника се сформира от циферблата, а с това Apple Watch няма проблеми, тъй като можете да избирате различни теми от смешния Мики Маус до красив кръгъл циферблат.Всяка тема на часовника е с настройки, които Ви позволяват да променяте най-разнообразни детайли и да избирате информацията за изобразяване.По този начин, дизайна на Apple Watch макар и съвсем прост може да стане доста симпатичен чрез поставянето на красива тема на циферблата, което позволява и неговото значително разнообразяване.Основният материал в Apple Watch Sport – това е анодизираният алуминий. От него е направена основата на корпуса, а отгоре се намира Ion-X стъкло, което според Apple би трябвало добре да защитава дисплея на устройството от надрасквания.В долната част на часовника се намира стъклен блок със сензора за сърдечната дейност, който също е съвместим с безжичното зареждане.Качеството на монтажа в Apple Watch е просто отлично и всички детайли пасват доста плътно.Освен това, корпусът на Apple Watch е защитен от пръски вода, но не е водоустойчив. Така, че по-добре е да не плувате с часовника.

Каишка
В Apple Watch Sport е използвана хипоалергенна гумена каишка, която може да бъде с различни цветови варианти.По интересното обаче е нейното закрепване.То е реализирано чрез използване на магнитни щипки, които много лесно се откопчават, като натискане на бутон и също толкова лесно се закачват. Така, че подмяната на каишката става за минутка.

Дисплей
Apple Watch е първото устройство на Apple, в което е използван OLED-дисплей. В модела с корпус от 42 мм е използвана 1.53-инчова матрица с резолюция от 390х312 точки, което при такъв диагонал позволява екрана да образува картина с плътност на пикселите от 322 ppi.Това е един много добър резултат, защото много леко изостава от 326 ppi в iPhone 6. Ако се отдалечим от сухите цифри, то в реалността дисплеят на Apple Watch изглежда наистина добре. Той показва много ясна картина, има добри ъгли на видимост и традиционния за OLED-екраните еталонен черен цвят.

Интерфейс и управление
При включване на дисплея на Apple Watch, първото нещо, което потребителя вижда е циферблата на часовника.От Apple дори се похвалиха, че техният часовник показва времето с точност до 50 милисекунди. Но сам по себе си Apple Watch – това е повече от устройство, което показва само времето, така че разработчиците трябва да свържат с него много допълнителни функции. В крайна сметка, когато човек вземе устройството за първи път в ръцете си са му необходими около 10 минути за да усвои работата с него.

На основния екран на Apple Watch винаги се вижда циферблата му. Ако прокарате пръста си от горе надолу по дисплея ще се появи панелът щора с известията.Ако направим същия жест от долната част ще се появи менюто, което Apple нарича Glances.Всъщност, този панел показва разнообразие от информация или отговаря за определени действия, например за управлението на музиката или за измерване на сърдечната дейност.До основното меню на Apple Watch можете да получите достъп чрез натискане на Digital Crown.От Apple нарекоха колелото, което се намира от дясната страна на корпуса доста силно. Този инструмент за управление е свързан с основната част за работа с интерфейса на Apple Watch. Също така, Digital Crown освен за основното меню се използва и за прелистване на страниците, като по този начин се избягва припокриването на информацията с пръста.Само по себе си, главното меню представлява “облак“ от кръгли икони, които можете да увеличите и използвате с помощта само на Digital Crown.На пръв поглед, подобно решение изглежда малко странно, но това наистина е удобно. Иконките на програмите в главното меню могат да бъдат променяни по ваше усмотрение, а това се извършва чрез приложението Apple Watch на iPhone.Заедно със своя умен-часовник, Apple за първи път представи и още един вариант на взаимодействие с интерфейса, наречен Force Touch. Принципът на работата му е доста прост и се състои в това, че дисплея на часовника може да определи силата на натисканията. По този начин, в някои приложения при силен натиск върху екрана се появява изскачащо меню с допълнителни опции.Малко под Digital Crown се намира още един механичен бутон, който отговаря за включването/изключването на часовника при продължително натискане, а при кратко се появяват приоритетните Ви контакти.Последните могат да бъдат 12 на брой и директно от това меню можете да извършвате повиквания или отговорите на съобщение.Работа с уведомленията
Една от основните функции на Apple Watch – това е изобразяването на уведомленията с iPhone. С помощта на приложенията на смартфона можете да укажете кои известия да бъдат предавани на часовника и кои не.

Допълнителни настройки тук има само за вградените приложения. Сами по себе си, уведомленията могат да имат различна степен на интерактивност, като някои просто констатират факта, че известието е дошло на iPhone, други Ви позволяват да прочетете съобщението, а други дори му отговарят.Например, съобщенията на електронната поща чрез Apple Watch могат да се прочитат, изтриват, маркират като важни или непрочетени, но отговарянето им чрез часовника е невъзможно. И това е съвсем логично, тъй като устройството не разполага с инструменти за въвеждане на дълги текстове.Входящите уведомления в Apple Watch могат да бъдат придружавани от звуково известие или чрез приятна вибрация. Последната е получила търговското име Taptic Engine и е реализирана чрез линейни движения вътре в корпуса на часовника.

Позвънявания и съобщения
Apple Watch може да действа като безжична слушалка за iPhone. С часовника можете да извършвате или приемате позвънявания.От лявата страна на устройството има микрофон и доста силен високоговорител. Чувствителността на микрофона е достатъчна за да не поднасяте часовника към устата си по време на разговор, а да го държите на разстояние 30-50 см. Събеседникът ще Ви чува добре, а качеството на гласа и звука е доста високо.Освен позвънявания с Apple Watch можете да отговаряте и на съобщения или да изпращате ваши собствени. За целта могат да бъдат подготвени предварително различни фрази и доста странно изглеждащи усмивки или да въведете текст чрез гласа си.Ако в списъкът Ви с контакти вече има потребители на Apple Watch, то тогава те също могат да изпращат рисунки.

Физическа активност и спорт
При разработването на Apple Watch, от компанията доста сериозно са се отнесли към това, че тяхното устройство може да се конкурира с фитнес-гривните на пазара. И наистина Apple успя да направи часовник, който да е много подходящ, както за желаещите да повишат физическата си активност, така и за тези, които искат да спортуват. Тези две съставляващи са разделени в Apple Watch на две отделни приложения.Първото се нарича “Активност“ и събира информация за активността на потребителя през деня. То работи чрез три параметъра: движение, физическа активност и положение на тялото (счита се колко често потребителя става и се раздвижва докато работи на бюро).Ако в продължение на един час потребителя не е ставал от мястото си, Apple Watch ще му предложи да се разходи.Второто се нарича “Тренировка“ и при него, както вероятно предполагате, можете да включите проследяване на пробяганото разстояние, колоездене и други упражнения. Часовникът в този случай ще счита не само разстоянието и изгорените калории, но и пулса.Сензорът за следене на пулса в Apple Watch е реализиран на много добро ниво. Като се има предвид, че той чете данните от китката, го прави с минимални грешки в сравнение с нагръдния пулсомер Suunto M1.

Странични приложения
Приятната изненада за първите потребители на Apple Watch ще бъдат приложенията от странични разработчици, които започнаха вече активно да адаптират приложенията си към устройството.


В момента те не са толкова много, както за iPhone, но за Apple Watch вече са достъпни такива популярни програми, като Evernote, Yahoo Weather, Wunderlist, Skype, SoundHound, Instagram, Shazam, Runtastic Pro, Twitter, Flipboard и много други. В действителност обаче, към днешна дата платформата на Apple за умните-часовници по отношение на приложенията изглежда по-изгодна от Android Wear.В общи линии, програмите за Apple Watch представляват мини-версии на приложенията за iPhone, но по възможности могат значително да се различават. Например Skype за Apple Watch Ви позволява да получавате съобщения на часовника, да ги четете, а дори и да им отговаряте чрез смайлита и глас, конвертиран в текст.

Но съставянето на съобщения с часовника може да става само чрез добавените в списъка ви контакти. Като цяло, към този момент полезните програми за Apple Watch са доста, но в същото време има и много глупави. Трудно е да се разбере например кой ще чете на малкия екран на часовника лентата от Twitter или да разглежда снимки в Instagram.

Отдалечено управление на камерата
С Apple Watch можете да управлявате камерата на iPhone и изображението от нея да бъде предавано на часовника.Едва ли тази функция ще се окаже твърде полезна и използвана, но пък работи добре.

Автономност
Едно от основните опасения относно Apple Watch е ниската автономност. В крайна сметка, в компактния корпус едва ли е възможно да се постави капацитивна батерия.От Apple твърдят, че батерията на Apple Watch в 38 мм корпус ще бъде достатъчна за 18 часа работа, а в модела с 42 мм корпус, автономията ще бъде още по-висока. В действителност обаче, това много зависи от използването на моделите. При активна експлоатация на часовника, той може да се разреди само за 6-7 часа, но при по-ниско натоварване, той би издържал и един ден или дори и половина. До този момент, това е напълно стандартен резултат за умен-часовник. При нисък заряд на батерията, в Apple Watch може да се активира режим за пестене на електроенергията, което забранява всички функции, с изключение на изобразяването на времето.За зареждането на Apple Watch се използва индукционно магнитно зарядно, което се прикрепва към долната част на корпуса.То доста здраво прилепва към устройството, което може да спаси часовника ако случайно по време на зареждане бъде бутнат от масата.Комплектният USB-кабел за зареждане е с дължина 2 метра. До 80% Apple Watch се зарежда за около 1,5 часа, а до 100% – за 2 часа.

Най-добре е Apple Watch да се зарежда през нощта, поставяйки го например на нощното шкафче. За тези, които се притесняват, че така няма да могат чрез часовника да измерват качеството си на съня, ще ги успокоим, че в Apple Watch такава функция няма. Часовника не е предназначен да се спи с него и както се оказа на практика – това не е много удобно.

Обобщение
Въпреки, че Apple далеч не са първите, които предлагат на пазара смарт-часовник, те все пак успяха да представят най-“зрялото“ устройство в тази категория. И въпреки, че това е само първото поколение, по отношение на характеристиките, конструкцията, функционалността и качеството на изпълнение, Apple Watch изпреварва близките си конкуренти. Тук обаче важният момент е колко изгоден може да се окаже часовникът на Apple, имайки предвид, че другите производители вече са подготвили второ и дори трето поколение на своите смарт-часовници. Така, че конкуренцията на този пазар през тази година ще бъде много висока. Apple Watch можеше да вдигне летвата за качество, но явно нямаше да може да я задържи. Дали да си купим този умен часовник? Според нас безусловният отговор е Не. Като цяло обаче всичко зависи от това до колко сте потопени в екосистемата от устройства на Apple и дали сте готови да зареждате часовника си всеки ден. Сами по себе си те са отлични устройства, за които с всеки изминал ден се появяват все повече и повече приложения, и които напълно могат да заменят фитнес-тракерите, а дори и пулсомерите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари