Ревю на LG G Watch: часовник базиран на Android Wear

0
138

Смарт-часовниците са достъпни в голямо разнообразие на различни платформи. Но на базата на Android Wear в момента се продава само един модел – LG G Watch. По-късно този месец се очаква и аналога на Samsung (модела Gear Live). Разбира се в очакване сме и на Moto 360 от Motorola по-късно. Всички тези часовници са обединени от една и съща операционна система. Ние получихме първия образец на Android Wear базирания часовник от LG и сме готови да споделим с вас, това което тази интересна джаджа предлага.Интересът към смарт-часовникът е голям, но пазарът е в началния си етап от своето развитие и продажбите са ниски. Всеки е в очакване на големите играчи да представят новите си платформи, като Apple. Всеки иска красива и независима джаджа (не само спътник за смартфона с посредствен дизайн). Накрая те трябва да са под управлението на достатъчно полезен софтуер. Реалността обаче е такава, че докато повечето желания са нереализирани, крайните купувачи не са достатъчно мотивирани да закупят нов модерен часовник, което ясно се вижда от продажбите на Sony и Samsung. Ще промени ли ситуацията Android Wear? Нека разгледаме като пример моделът LG G Watch…

Технически характеристики

  • Операционна система: Android Wear
  • Процесор: Qualcomm Snapdragon 400, 1,2 GHz
  • Памет: 4GB, RAM 512 MB, разширителен слот няма
  • Екран: LCD-дисплей (IPS), 1,65”, 280 x 280 пиксела
  • Батерия: несменяема, 400 мАч
  • Безжични мрежи: Bluetooth 4.0
  • Портове и конектори: док-станция с microUSB
  • Сензори: акселерометър/компас/жироскоп
  • Размери/тегло: 37,90 x 46,50 x 9,95 мм / 63 г


Дизайн, ергономичност, хардуер
Красивите смарт-часовници в момента не са толкова много, да не кажа, че са твърде малко. Ето защо интереса към Moto 360 е толкова голям – той изглежда много интересно. Може би това се дължи на факта, че беше решено анонса му да бъде отложен за края на лятото, така че да не се конкурира с корейския часовник. LG G Watch се предлага в черен и бял вариант, каишката му е несменяема, а корпуса е направен от пластмаса. На външен вид, моделът представлява просто правоъгълник с без дизайнерска изисканост. Можем да се надяваме, че в бъдеще ще видим още по-симпатични модели, но за сега LG G Watch по-скоро представлява интерес за любителите на минимализма.
По ергономичност, LG G Watch е доста добър. Корпусът му е пластмасов и поради това модела е станал доста лек, а каишката му е изработена от удобна гумирана материя, която прави часовника удобен за носене без да пречи и да причинява някакъв дискомфорт. Другата хубава черта на LG G Watch е защитата му срещу външни влияния, което предотвратява проникването на прах и осигурява устойчивост при преки водни контакти (до 30 минути потапяне до един метър). Поради това, няма нужда да махате часовника, когато се къпете в банята или сте на басейн.

В предната част на часовника няма никакви елементи за управление, като всички манипулации се извършват само чрез докосване на екрана и гласово. На задния панел на корпуса има незабележим бутон reset, който може да се използва за спешно рестартиране на часовника, изключване или връщане на заводските настройки. Използваният LCD-дисплей (IPS) е с диагонал от 1,65“ и резолюция от 280 х 280 пиксела. На закрито той изглежда добре, но на слънце е почти нечетлив. 


Екрана на LG G Watch на слънцеЗа часовник, LG G Watch има много мощен хардуер. Моделът може да предложи процесор Qualcomm APQ8026 SoC (4хCortex A7 + Adreno 305), 512 MB ​​оперативна памет, 4 GB вътрешна памет и т.н. Всичко това работи добре, но не много дълго. При напълно заредена батерия, която е с капацитет от 400 мАч, часовникът издържа около един ден, а при икономично използване не повече от ден и половина или два. Наличието на режима Always On означава, че екрана е винаги активен и може да бъде ръчно изключен, като по този начин се увеличавал живота на батерията. Можете също така да приведете часовника и в режим на очакване, прокарвайки пръста си по екрана. В комплекта на часовника идва и док-станция с удобно магнитно свързване, която служи за презареждане чрез MicroUSB. Зареждането обикновено трае около един и половина до два часа.
Камера тук няма, както и други допълнителни възможности от рода на пулсомер. Стандартните сензори включват: акселерометър/компас/жироскоп. Свързването на джаджата с вашия смартфон се извършва чрез Bluetooth 4.0. Като цяло, всичко е доста стандартно. Но основен интерес тук не представляват спецификациите, а софтуера.

Сравнение на LG G Watch със Samsung Gear Live:
Android Wear
Ето, че достигнахме до най-важното нещо, заради което би трябвало да обърнем повече внимание на LG G Watch. Това е Android Wear – версията на мобилната операционна система на Google за носими смарт-устройства. Тя е съвместима с “големия“ Android до толкова, че да можете да инсталирате приложения, включително и лаунчъри на трети страни (apk чрез SDK).

Тук имаме на разположение 18 циферблата, които изглеждат страхотно, плюс два режима на работа: основен и на очакване. Между другото, харесвам часовниците, които променят тапета си всеки път при излизане от режима на готовност.
Управлението на Android Wear е много просто. При докосване на екрана, часовника се активира, а при повторно се появява главното му меню. То може също да бъде извикано и гласово. С махане на пръст от горе на долу извиквате статус менюто, а при тласкане нагоре, можете да отворите уведомленията и направо да го затворите. Както можете да видите всичко е много логично, привикването отнема няколко минути. Единственият спорен момент е в липсата на хардуерни бутони, което не винаги е удобно (това се касае само до LG G Watch). Между другото, от екрана на часовника можете да приемате и отхвърляте позвънявания и да извършвате повиквания, използвайки гласова команда.

Уведомленията – най-важната функционална особеност на Android Wear. Дори и приложението да не е оптимизирано за новата система, часовникът ще може да получи най-кратката версия на уведомлението. В случай на оптимизация се добавят нови възможности, като например да видите писмото напълно и незабавно да продиктувате отговора.

Основното меню започва с гласовото търсене (Google Now). Открива се страница с първите резултати. За да ги видите всичките обаче ще имате нужда от смартфона и достъп до глобалната Мрежа. Като цяло, часовникът се явява допълнение, а не самостоятелно устройство, което не радва всички потребители. Освен това, за много от действията си, той се нуждае от връзка с мрежата, като например при разпознаване на гласа, тъй като тази функция не работи без връзка с интернет. Добрата новина е, че устройството не се нуждае точно от смартфон на LG, а може да се използва и с всеки друг смартфон.

В допълнение към търсенето, можете да диктувате и гласови бележки, напомняния, съобщения и т.н. Има различни основни приложения – хронометър, будилник и др. Всички допълнителни приложения (включително и инсталираните странични apk файлове) са достъпни в менюто “Старт“.

Както можете да видите, възможностите са доста скромни. Нека видим какво ще се появи по-късно, когато започнат да излизат интересни приложения. В същото време, смарт-часовниците представляват по-скоро придружители на смартфоните с големи диагонали, които добавят привлекателност в очите на купувачите.

Обобщение
LG G Watch може да заинтересува технологичните ентусиасти, които не са готови да дочакат Moto 360. Това интересно устройство е първото базирано на новата мобилна операционна система и не е много скъпо. Но широкото разпространение на часовника не се получи поради редица ограничения: безличен дизайн, кратък живот на батерията, лоша четливост на слънце.

Що се отнася до Android Wear, то системата със сигурност е обещаваща и ще бъде поддържана от много производители и разработчици на софтуер. От интересните функции можем да отбележим доброто разпознаване на гласовото въвеждане, на което мнозина ще гледат, като на нещо ново и запомнящо се. Въпреки това, без достъп до мрежата (от смартфона), то няма да работи, което също е ограничение.

Основният конкурент – часовникът Samsung GALAXY Watch Live, който е с леко по-изразителен дизайн, но малко по-малко е удобен. Моделите са много сходни, така че изборът между тях е въпрос по скоро на лично предпочитание.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари