Ревю на Samsung Gear 2: първият Tizen-базиран часовник

0
631

Samsung – това е един от основните играчи на пазара на “умните“ часовници  въпреки, че моделът от първо поколение (GALAXY Gear) предизвика много критики. Новият часовник Gear 2 всъщност представлява подобрената му версия. По-специално, устройството вече е водоустойчиво (IP67) и има вградено дистанционно управление за битова електроника. Освен това, часовникът работи на базата на новата операционна система Tizen. Тук е останала и вградената камера, така че часовникът може да се използва и за шпионски цели (на пълното маскиране пречи само звукът, който не може да бъде изключен).

Миналогодишният GALAXY Gear беше с много нееднозначен анонс от страна на Samsung. Въпреки, че часовникът е изцяло метален и е под управлението на пълноценния Android (прочетете цялото ни ревю), устройството се оказа много спорно. Ценовата политика също не е благоприятна за популярността му, като тя в началото на продажбите беше твърде висока за експеримента, но и търсенето отговаря на цената.

За разлика от първото поколение, тук вече имаме цели две версии на часовника: по-простия Gear 2 Neo и пълноценния Gear 2. Цената дори е по-ниска в сравнение с миналогодишния модел –  420лв. Разликата в Neo е, че моделът е с пластмасов корпус и няма камера.

Относително важната промяна тук е, че Samsung в новия си часовник вече се е отказала от Android в полза на Tizen. В светлината на анонса на платформата Google Android Wear, решението изглежда временно. Въпреки това обаче корейците планират да използват Tizen активно и в другите си категории, независимо от това, че до последно имаше съмнения за кого и за какво ще ни е нужна тази платформа. Както можете да видите, все още Tizen е жив и дори вече достигна до търговска употреба.

Характеристики

  • Екран: цветен сензорен, 1.63 инча, Super AMOLED, 320 х 320 пиксела
  • Процесор: Dual Core, 1.0 GHz
  • Операционна система: Tizen
  • Памет: 4 GB, 512 MB ​​RAM
  • Камера: 2.0-мегапикселова с автофокус (1920 х 1080, 1080 х 1080, 1280 х 960) видео запис (720p @ 30 кадъра / секунда)
  • Свързване: Bluetooth 4.0 LE, IRLED
  • Батерия: Li-Ion 300 мАч батерия, стандартен режим на работа в продължение на 2-3 дни, икономичен режим – до 6 дни
  • Сензори: акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечната дейност
  • Ниво на защита: IP67 – Защита срещу прах и влага
  • Размери и тегло: 36,9 х 58,4 х 10 мм и 68 гр.


Дизайн
На външен вид Gear 2 много наподобява миналогодишния GALAXY Gear. Тук се е запазил разпознаваемият метален корпус, но в детайли много се е променил. Може би най-важното – часовниците са станали по-компактни и по-леки. Нека направим сравнение: беше 36,8 х 56,6 х 11,1 мм и 73.8 грама, а стана 36,9 х 58,4 х 10 мм и 68 грама. Освен това и металната закопчалка е станала по-малка, а каишката се е променила към по-добро. Сега нищо не се опира на ръката и носенето на часовника е станало значително по-удобно.

Само дизайнът леко се е променил: винтовете са премахнати, камерата е преместена от каишката на корпуса, управляващият бутон е преместен от задния на предния панел, а също е добавен и сензор за сърдечната дейност на задната страна на корпуса. Но въпреки всичките тези промени, Gear 2 все още много прилича на GALAXY Gear, което на едни ще се хареса, а на други не. По мое мнение, всички модерни “умни“ часовници изглеждат спорно, и Samsung не прави изключение, въпреки че на фона на другите подобни устройства Gear 2 е много симпатичен.

Тук трябва да обърнем внимание на още един детайл, който е важен и той се състои в това, че сега каишката на Samsung Gear 2 е заменяема. Към момента се предлагат три цвята: черен кехлибар, златисто-кафяв и ярко-оранжев. Каишката е изработена от хипоалергична гума и както бе споменато по-горе, тук корейците са взели под внимание критиките от страна на потребителите и Gear 2 е вече много по-удобен. Но за презареждането все още се използва подвижна поставка, на която е разположен MicroUSB конекторът. Тя лесно може да бъде изгубена ако я носите със себе си.Отличителна черта на новото поколение Gear стана стандарта за защита IP67, което означава пълна защита срещу проникването на прах и възможност за потапяне във вода на дълбочина до 1 м. за 30 минути.Ние тествахме Gear 2 във вода и се оказа, че устройството остана напълно работоспособно. Тук е моментът да обърнем внимание, че водната струя може да взаимодейства със сензорния екран и случайно да отхвърли повикване или да изпрати съобщение, затова ви препоръчваме да следите какво се случва на екрана или да блокирате часовника, когато сте под душа.
Функционалност
Часовникът Samsung Gear 2 работи на базата на двуядрен 1 GHz процесор (в първото поколение той е 800 MHz) и има 512 MB оперативна памет. Интерфейсът работи гладко без забавяния. Ако в GALAXY Gear в качеството на операционна система се използва Android, то сега както казахме и по-горе се използва Tizen. За средния потребител разлика почти няма да има. По-рано можеше да се инсталират пълноценни Android-приложения чрез SDK, но това едва ли много от потребителите го използват.


Gear 2 работи с 300 мАч батерия (първото поколение е с 315 мАч). Производителят твърди, че устройството ще работи 2-3 дни в стандартен режим и до 6 дни в икономичен. При нашите тестове часовникът действително работи около 2-3 дни, но при същия режим, първото поколение часовник на Samsung трябваше да го зареждаме всеки ден, а при по-икономично използване той издържаше около два дни. С по-малкия капацитет на батерията има напредък, но засега революция няма. В момента не съществуват технологии, които да позволяват на “умните“ часовници да работят най-малко една седмица без жертви предимно от страна на екрана (в Gear 2 той е достатъчно голям, цветен, ярък и следователно изразходва електроенергия).

Екранът остава същия – цветен, сензорен с диагонал от 1,63 инча (41,4 мм) и резолюция от 320 х 320 пиксела. Той изглежда страхотно на слънце. В останалата си част дисплея е обичаен елемент без особености. Както се полага, тук имаме multi-touch технология, което не само позволява мащабиране на менюто с щипка, но и извършването на различни действия, като двоен клик – получавате информация за нивото на заряда и извикване на менюто с активните приложения. Можете да настроите часовника да вибрира всеки час, без излишно да включвате екрана. Както и при всички други устройства от линията Gear, така и тук екрана е отключен по подразбиране. Той може да бъде включен от гореспоменатия единствен бутон, а може и автоматично – при поднасяне на устройството към очите. При второто изпълнение, сензорът за движение е винаги включен, така че заряда на батерията се изразходва активно.

Камерата – това е поредната интересна особеност в Gear 2, която все по-често ще се използва в “умните“ часовници. Наличният тук фотомодул е 2.0-мегапикселов с автофокус и възможност за запис на HD-видео (720p), но няма светкавица. Настройките са най-основните – резолюция, режим на фокусиране, звук, местоположение, гласово управление, а при видео с настройките можете да променяте резолюцията, тагвате местоположението си и гласов контрол. По качество на снимане, камерата на Gear 2 е приблизително на нивото на предната камера в топ-смартфоните, т.е. снимките са доста добри (за часовник).

Ето няколко:


Негативните аспекти в часовника са свързани с неговите ограничения и по-специално той може да направи не повече от 50 снимки (както в GALAXY Gear), което създава необходимостта заснетите материали да бъдат прехвърляни на смартфона. Въпреки, че вградената памет тук е 4GB, дължината на заснетото видео може да е не повече от 15 секунди (но със звук). Между другото, в GALAXY Gear дължината на видеото беше ограничено до 10 секунди. Другото неприятно нещо е, че при минимално заредена батерия (10% или по-малко), камерата принудително се изключва. Тези недостатъци не добавят в устройството привлекателност.

ОС Tizen и приложенията за нея
Главното меню в Gear 2 има пет екрана. Освен основния екран с часовника, тук имаме следните връзки: крачкомер, тренировка, сърдечна дейност, панел за управление, уведомления, журнали, набиране на номера, контакти, приложения, камера, настройки, плейър, WatchON, S Voice, търсене на устройства и гласови бележки.

Позвъняванията или отговарянето на съобщенията с Gear 2 без смартфона са невъзможни. Но когато смартфонът е в обхват (10 м), той може да се използва за комуникация. Часовникът разполага с микрофон и високоговорител, можете да говорите по всяко време, да прехвърляте обаждания към вашия смартфон (и обратното). Що се отнася до набора на текст, то това действие се извършва гласово чрез S Voice. Браузър в Gear 2 няма, така че сърфирането в интернет е невъзможно, а и на такъв малък екран не би било удобно.

Сред интересните неща ще споменем за наличието на вграден IR порт и приложението WatchON, което позволява използването на часовника като дистанционно управление за потребителска електроника. Приложението разполага с добра база от устройства, включително и страни.

Що се отнася до спорта, то тук най-полезен ще се окаже режима тренировка. Той позволява чрез определено позициониране (с помощта на GPS на вашия смартфон) да задавате различни параметри. Например, ако искате да пробягате 5 км, Gear 2 ще измерва пулса ви и ще извежда препоръки, а по време на джогинга – ще ви показва подробна статистика. Налични са тренировки по бягане, ходене, колоездене и туризъм. Събирането и анализирането на информацията за активността се извършва от новото приложение S Health, което е предварително инсталирано в GALAXY смартфоните.

Също така не са премахнати и стандартните функции на семейството Gear, като търсене на смартфона с часовника (и търсене на часовника със смартфона) – вторият издава сигнал. Тук съществува и възможност за заключване на устройството, когато часовника се отдалечи от смартфона. Можете да променяте фона и вида на часовника. Например, да направите снимка с камерата и веднага да я сложите като тапет на основния екран.

Както бе споменато и по-горе, сега Android-приложенията вече не могат да се инсталират на часовника, тъй като той работи на базата на Tizen. Вече е пуснат набор от инструменти за разработчици (SDK) и компанията към момента работи с над 100 партньора, благодарение на което са достъпни множество приложения за фитнес и шопинг, комуникации, социални мрежи, четене на новини, слушане на музика и други задачи.

Обобщение
Samsung Gear 2 трудно може да се нарече идеалният часовник. Но в сравнение с първото поколение, устройството е подобрено в почти всяко отношение. Сега часовникът е по-компактен и лек, по-удобен и в същото време функционален. Появил се е и вграден IR порт, корпусът е станал влагоустойчиви, можете да сменяте и каишката. Колко интересна ще се окаже платформата Tizen за разработчиците е трудно да се каже, но времето за автономна работа на батерията след отказа от Android се е увеличило. Арсеналът от приложения е малък, но пък сред тях има и много интересни програмки.

Значително ограничение в часовниците Gear е това, че те все още са аксесоари, т.е. за много от действията се изисква наличието на смартфон или таблет. По-специално, позвъняванията с часовниците или незабавното изпращане на снимка в социалната мрежа е невъзможно. Като спътник се поддържат само GALAXY-устройствата на Samsung, което означава, че собствениците на другите марки автоматично се оказват прескочени. От функционалните моменти можем да обърнем внимание на повечето памет и по-дългото време за работа. Няма и достъп до мрежата (тук липсва вграден Wi-Fi или слот за SIM-карта). На нас ни остава само да се надяваме, че тези недостатъци ще бъдат премахнати в следващата версия на Gear.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари