Ревю на Samsung Gear S2: нов обрат в класа на умните часовници

0
539

Samsung подобри отношението си към умните часовници и пусна Gear S2. Той е приятен – с кръгъл циферблат и оригинално управление с помощта на специално колелце около екрана. Да, и с едно зареждане, той работи 2 дни. По принцип за умните часовници това е много. Нека обаче разберем по подробно какво повече имаме – минуси или плюсове.Бърз, но скромен Tizen
Часовникът работи на базата на Tizen, която Samsung вече развива в продължение на няколко години. Но в магазина има около двеста дизайна за екранното меню и петдесет приложения. Тук обаче трябва да споменем, че в сравнение с богатия избор от приложения за Android Wear, тези са изключително малко. В базата от софтуер под Android Wear има около 1500 виртуални циферблата и повече от 4000 приложения. А в магазина на Tizen няма Instagram, Shazam, Twitter, Facebook и други полезни неща. Това е сериозен недостатък.

Може обаче да се намери полезен софтуер, като офлайн картите Here за навигация. За начало можете да поставите приложението Here на смартфона и да добавите програмата в часовника. Тук липсват гласови команди, като всичко е ограничено до наличието на икони върху екрана и вибрации.

От Samsung също така споменават за съвместимост на часовника с различните Android-смартфони. Всъщност смартфонът трябва да има не по-малко от 1,5 GB оперативна памет и да е базиран на Android 4.4 или по-висок. Ние разбира се проверихме всичко това и се оказа, че в действителност всичко не е толкова розово. Например, смарфтонът Lenovo Vibe Shot не намери часовника, а с LG G4 той не работи много стабилно: плейърът се срива, след това картите не искат да определят местоположението.

Полезният софтуер в магазина за приложения е много малко, а това е тъжно.

Gear S2 са два вида: обикновен и версия Classic. Те са подобни помежду си, но все пак има разлика между тях. В обичайната версия има матов корпус, каишката е силиконова с гладък пръстен около екрана. Classic версията – гланцов корпус, кожена каишка, а колелото около екрана е оребрено. Това са и всички разлики. А за „класическата“ версия ще свърши работа всяка каишка – закопчаването там е универсално, а за обичайната версия е необходима специална фирмена.

Корейците са използвали за навигация по менюто специален пръстен – въртящ се пръстен около екрана. С него ще можете да листвате съобщенията, да навигирате в менюто, да променяте силата на звука на плейъра.

Как работи това: чрез завъртане на пръстена наляво – виждаме уведомленията за събитията, чрез завъртането му надясно, стигаме до приложенията. Бутоните върху корпуса помагат за връщане една стъпка назад или за излизане на главния екран с циферблата. А ако искате да узнаете времето – поднесете ръката към себе си и екрана веднага ще се събуди. Ако закриете часовника с ръкава на блузата си – екранът веднага ще изгасне.

От Samsung са се научили да правят красиви и удобни вещи – това е факт. А сега това бе потвърдено не само в продуктовата гама на GALAXY S6 и S6 edge, но и от умния-часовник Gear S2. Тях спокойно можем да ги сравним с LG Urbane, Moto 360 или Apple Watch. Еднакво добри както за ежедневен, така и за официален стил.

Тук също така Ви очаква и защита от вода и прах – нивото на защита съответства на IP68. Това означава, че часовникът може да бъде потопен на дълбочина половин метър за половин час. И с него нищо няма да се случи.
Независимо дали има връзка
Часовникът може да Ви уведомява за събития, като пропуснати разговори или SMS. Не може обаче да отговаря на позвънявания – няма високоговорител. Тоест разговорът може да бъде отхвърлен или приет, но все пак трябва да говорим през смартфона.

Ако обаче пристигне SMS, можете да продиктувате отговора на глас. Или да наберете текст от екранната клавиатура, да изпратите готов шаблон или усмивка. По мое мнение, наборът на текст си остава по-удобен чрез клавиатурата на смартфона. Що се отнася до гласовия контрол, то нека кажем следното: S Voice в помещение работи по-добре, отколкото на улицата – грешките с разпознаването на думите са по-малко. И това е разбираемо, тъй като фоновия шум не пречи в стаята. Да, и хората не Ви приемат за психар, когато диктувате нещо на ръката си.

Зареждане през ден
Производителят обещава, че часовникът ще работи 2-3 дни и не ни заблуждава. Нашите тестове показаха, че теорията съвпада с практиката. Лично нашият тестов модел издържа с едно зареждане 2 дни. Резултатът е похвален, като само на часовника Pebble автономията е по-продължителна. В краен случай можете да активирате режима за спестяване на енергия.

В часовника се използва малка батерия от 250 мАч, но тя се зарежда за не по-малко от два часа.Кръгъл AMOLED дисплей
AMOLED екранът е ярък, с разделителна способност от 320х320 пиксела и диагонал от 1,2 инча. Това, което се случва на него може да се вижда под всякакъв ъгъл, което за един часовник това е особено важно. Сензорът за осветеност работи добре, но яркостта може да се променя и ръчно разбира се. Менюто заема целият екран и „слепи зони“, като в Moto 360 например липсват. При желание екранът може да показва и снимки, но процеса не е от лесните. Трябва да отворите приложението Gear на смартфона. Чрез това приложение можете да добавяте желаните снимки в паметта на часовника. След което вече можете да се радвате на кръглите картинки. Накратко, по-лесно е разглеждането на снимките от смартфона.

Екранът реагира на пръстовите команди и през ръкавици. А през зимата това е особено ценно.

Бъдете активни
Приложението S Health следи всички движения и пресмята колко седим и колко ходим. Добра мотивация за да станем от стола си и да се разходим из офиса, между другото. Иначе нормата от стъпки не се изпълнява. Другата полезна функция е следенето на пулса. Жалко само, че тези опции през нощта са безполезни – не може да се събира статистика на съня.
Това, което липсва
Добрата новина – в часовника има NFC-чип за плащания. Лошата новина обаче е, че в България тази система все още не работи.

Обобщение
Samsung Gear S2 – красив умен часовник с лесен контрол и отличен екран. Производителят обеща, че часовникът работи не по-малко от 2 дни и не ни излъга, така че автономията е добра. Да, има и защита от проникване на вода и прах на високо ниво – това е изключително похвално. Цялата картина обаче се разваля поради броя на Tizen приложенията. В базата данни те са малко, така че разширяването на основните възможности не е с особено голям спектър.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари