Линията Zenfone съществува не за първа година, но устройствата не се асоциират с апаратите на ASUS. Компанията има успешни модели, но без странни устройства. Много от тях започнаха да се продават официално в България с огромно закъснение, когато апаратите вече не бяха много актуални. Но през 2017 г., компанията се поучи от някои стари грешки и за Zenfone 4 ще разкажем не след шест месеца, а само месец след анонса, тъй като самият апарат вече е достъпен за закупуване.

Технически характеристики на ASUS Zenfone 4 (ZE554KL):

 • Тип: Смартфон;
 • Вградена OS: Android 7.0 (Nougat) + ASUS ZenUI 4.0;
 • Оперативна памет в GB: 4;
 • Вградена памет в GB: 64;
 • Слот за разширение:microSD (до 2 ТВ);
 • Тип на СИМ-картата: Nano SIM;
 • Брой на СИМ-картите: 2;
 • Процесор: Qualcomm Snapdragon 660/630 + GPU Adreno 512/508;
 • Брой на ядрата: 8;
 • Честота в Ghz: няма данни;
 • Акумулаторна батерия: литиево полимерна, 3300 mah (несменяема);
 • Време за работа (данни от производителя): в 4G режим на готовност — до 23 дни, време за разговор в 3G — до 30 часа, уеб-сърфиране през Wi-Fi — до 18 часа;
 • Диагонал в инча: 5,5;
 • Разделителна способност: 1920×1080;
 • Вид на матрицата: IPS;
 • PPI: 401;
 • Сензор за регулиране на яркостта: да;
 • Други: защитно стъкло 2.5 D, извит Corning Gorilla Glass, яркост — 600 nits, Bluelight филтър 10-точково докосване;
 • Основна камера в Mp: 12 + 8 (F1.8);
 • Видеозаснемане: 4K UHD (3840х2160) 30 к/с;
 • Светкавица: LED;
 • Предна камера в Mp: 8;
 • Високоскоростен пренос на данни: GPRS/EDGE/3G/LTE Cat12 UL 150 / Cat13 DL 600 Mbps, DC-HSPA+: UL 5.76 / DL 42 Mbps;
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct;
 • Bluetooth: 5.0;
 • GPS: да (AGPS, GlONASS, BDS);
 • FM радио: да;
 • Аудио жак: 3.5 мм;
 • NFC: не;
 • Интерфейсен конектор: USB 2.0 (Type С);
 • Размери в мм: 155,4х75,2х7,5;
 • Тегло в g: 165;
 • Защита от прах и влага: не;
 • Тип на корпуса: моноблок (неразглобяем);
 • Материал на корпуса: метал;
 • Вид на клавиатурата: екранно въвеждане;
 • Още: Четец на пръстови отпечатъци (0,3 с). Сензор за близост. RGB датчик. Жироскоп.

Комплект

Четвъртото поколение Zenfone се предлага в малка картонена опаковка. Вътре спретнато е прибран смартфона и аксесоарите към него: кабел, обичайно зарядно 5V/2А), слушалки и документация. Всичко е наредено по своите отделения.

Дизайн

Външно, Zenfone 4 има общи черти с миналогодишната „тройка“, но в някои неща е направен много по различно. Корпусът все още представлява „сандвич“ от две стъклени половини, с метална рамка между тях.

Пластмасовите елементи за работа на антените са оформени в пъти по-добре, отколкото преди една година, камерата сега не изпъква, а скенерът за пръстови отпечатъци се е преместил под дисплея, така че място за логото на производителя на лицевия панел не е останало.

Логото отзад е оцветено в цвета на панела, както и служебните надписи, които не привличат излишно внимание. Любовта на ASUS към отразяващите повърхности не е преминала и в този апарат. От надписите на „гърба“ се движат в страни „лъчи“, които красиво играят на светлината.

Като за 5,5 инчов смартфон със съотношение на страните на дисплея 16 към 9, Zenfone 4 е с нормални размери на корпуса и обичайно тегло. Бутоните са разположени вдясно, така че от гледна точка на удобството при използване, смартфонът се оказа доста добър, ако нямаше няколко „но“.

Основната забележка — изключително хлъзгав корпус, дори и в сравнение с други стъклени апарати. Изглежда, че производителят е нанасял олеофобичното покритие не само по стъклото на дисплея, но и на „гърба“. От появата на отпечатъци, все още не можем да ie отървем, но първите дни на употреба са придружени от усещането, че всеки момент ще изпуснете смартфона. Също така, апаратът перфектно се плъзга по всякакви гладки повърхности (нужно е само леко побутване) без да е нужно каквото и да е накланяне.

Изглежда, че тези особености допринасят още и за появата на допълнителни драскотини — ние ползвахме смартфона внимателно, но отзад все пак се появиха малки белези и дори големи такива. Така, че ако сте свикнали да съхранявате първоначалния вид на апарата, по-добре е да му вземете калъф още от първите дни на покупката.

Относно работата на скенера за пръстови отпечатъци, който е комбиниран със сензорния бутон „Home“, нямаме оплаквания — сработването става бързо и в повечето случаи от първия път. От ляво и дясно се намират бутоните „Назад“ и „Многозадачност“, разположени аналогично на апаратите от линията Pixel.

Обозначенията на тези бутони са видими само по време на работа на подсветката — тя е активна постоянно по време на работа на екрана, но няма да можете да смените местата им.

Дисплей

В Zenfone 4 има 5.5-инчов IPS-дисплей с резолюция 1920 на 1080 точки — покриващото го защитно стъкло Gorilla Glass е със заоблени ръбове. Производителят не уточнява кое поколение Gorilla се използва, но може да се намери информация, че това е третата версия. Върху стъклото е нанесено качествено олеофобично покритие — пръстът перфектно се плъзга, пръстови отпечатъци се събират в малки количества и лесно се отстраняват.

Нашите измервания показват, че яркостта варира в границите от 4,5 до 566 cd/m2, а контрастът — от 1 до 1390. Получените данни са близки до обявените от производителя. Също така, компанията споменава за наличието на тънки рамки (2,1 мм) — ако се вземe предвид разстоянието от матрицата до ръба на стъклото, то страничните рамки наистина ще се окажат тънки, но металната рамка отхвърля това усещане — апаратът се възприема обичайно.

От гледна точка на качеството на изображението, спокойно може да се каже, че пред нас е един чудесен дисплей с достатъчно точно и „честно“ отлично възпроизвеждане на цветовете, близки до истинските. Трябва също да отбележим, че той трябва да се хареса на повечето потребители. Също така, имайте предвид възможността за самостоятелна настройка на цветовете и наличието на режим за повишена чувствителност на сензора за управление, което ще е нужно през зимата.

Хардуерна платформа

Както винаги, при ASUS под наименованието Zenfone 4, дебнат множество апарати със същия дизайн и малки разлики в характеристиките. Тествахме версията с Qualcomm Snapdragon 630, c 4 и 64 GB памет, „хибриден“ слот за две NanoSIM карти и карта памет и без NFC модул.

Дори и с оглед на това, че сме тествали не най-производителната версия на апарата, забележки към скоростта му на работа нямаме. Snapdragon 630 — минимално подобрена версия на добре познатия 625, с малко завишени тактови честоти, което показва, че резултатите могат да се сравняват в бенчмарковете и игрите. Вземайки в предвид по-големия обем оперативна памет, става ясно, че получаваме смартфон, удобен за решаване на повечето проблеми на потребителите. Флагманите при пряко сравнение, ще се окажат по-бързи, но производителността им обикновено е малко излишна.

Освен очевидния недостиг във вид на липсващия NFC модул, други недостатъци в „желязото“ на Zenfone 4 не открихме. Дори и при високо натоварване, корпусът на устройството едвам се затопля, а самия смартфон е бърз в популярните игри.

Апаратът е оборудван с доста добри говорители и осигурява нормално качество на възпроизвежданата музика в слушалките — в това отношение, той е сравним с конкуренцията.

Също така, производителят твърди за наличието на стерео-колони — при гледане на видео, игри, разговорния говорител възпроизвежда определен диапазон от честоти. Създаването на значителен стерео-ефект по този начин е трудно, тъй като в някои ситуации, работата на втория говорител е почти незабележима, но все пак това го прави да звучи малко по-добре.

Софтуер

Смартфонът работи под управлението на Android 7.1.1 съвместно с фирмения интерфейс ZenUI 4.0. В последните години, не веднъж споменавахме функционалността на интерфейса на компанията, но в четвъртата му версия са се появили още повече настройки и функции.

Може да се отбележи и големия брой настройки на интерфейса на работния плот (промяна на мрежата, размера на иконите, индикаторите за пропуснати съобщения и т.н.), наличието на магазин за теми (икони, приложения, тапети), разширения на „игровия“ режим (изключване на сензорните бутони, оптимизация на производителността), Page Marker за офлайн-съхранение на уеб-страници, инструменти за оптимизиране на времето за работа, възможност за запис на телефонните разговори и т.н.

От една страна, броят на наличните параметри може да зарадва потребителите, но от друга — излишъкът от пунктове с настройки, различните уведомления от добавки на компанията, започват да дразнят и могат да объркат потребителя. ZenUI 4.0 вече изглежда претоварен.

Време за работа

Zenfone 4 получи вградена батерия с капацитет 3300 mah. С оглед на енергоефективната платформа, апаратът се отличава с добра автономност, но средно той с малко отстъпва на конкурентите си.

При нашия режим на употреба, смартфонът работи около ден и половина от 4 до 6 часа с активен екран. Апаратът е трудно да се разреди напълно в рамките на деня, така че повечето от заряда ще е достатъчен за пълноценната му употреба, но средно, смартфоните с подобен хардуер работят 10-20 пъти по-дълго.

Също така, имайте предвид и липсата на функцията бързо зареждане — производителя просто не е предвидил поддръжката на тази функционалност. В комплекта пристига „обичайно“ зарядно и апарата се зарежда с нормално темпо.

Камера

В края на 2017 г. сравнително скъпите апарати с една камера — вече са рядкост. Двойните модули са се превърнали едва ли не в задължителен атрибут и тази тенденция не е подминала Zenfone 4. Но за разлика от популярните решения, използващи „стандартна“ и „портретна“ оптика, ASUS е решила да използва схема, подобна на LG G6.

Апаратът е получил основна камера с резолюция 12 Mp (сензор Sony IMX362) с оптична стабилизация f/1.8 и допълнителен широкоъгълен 8 Mp модул с широкоъгълна оптика (120°) f/2.2. Предната камера — 8 Мегапикселова с f/2.0.

Както и в случая с интерфейса, камерата не е ограничена от към настройки. Има режим Auto-HDR, портретен с размит фон, ръчен и други. Качеството на получените снимки — „над средното“. Като цяло, основният модул добре се справя дори и със снимането в условия на недостатъчно осветление. Той не достига до нивото на актуалните флагмани, но цялостното качество почти отговаря на обявеното от производителя.

Широкоъгълният модул значително отстъпва на основния по отношение на качеството на снимките и детайлизацията — на първо място, той решава задачата за създаване на красив ефект и е подходящ, например за правене на снимки на добре осветени сгради или помещения.

Портретният режим Ви позволява да създавате портрети с размит заден фон, но той работи само при заснемане на хора — софтуерът започва да размива фона, след откриването на лице или подобно съоръжение.

Предната камера предлага обичайното за подобни устройства качество на снимките.

Обобщение

ASUS Zenfone 4 — интересно попълнение в средноценовата гама, на което си струва да се обърне внимание при избора на апарат в диапазона $300-500. В сравнение с миналогодишния смартфон, компанията успя да отстрани някои малки недостатъци, но и не можа да не добави нови. Ако устройството се разглежда от гледна точка на скоростта на работа, потребителският опит, качеството на снимане на камерите, може да се каже, че пред нас стои добър апарат — бърз, красив, съвременен. Недостатъците във вид на липса на NFC и бързо зареждане, част от потребителите може и изобщо да не ги забележат. Препоръчителната цена на Zenfone 4 обаче е смущаваща. Все пак, апаратът е близък до устройствата от средния ценови сегмент, отколкото към флагманите и по време на стартирането на продажбите на „четворката“ — това е може би най-скъпото предложение в своя сегмент.

Положителни черни:

 • скорост на работа;
 • обем памет;
 • бърз скенер на пръстови отпечатъци;
 • качествени камери и екран.

Отрицателни черти:

 • цена;
 • няма NFC и бързо зареждане;
 • хлъзгав корпус;
 • лесно се драска.
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари