Две-минутен преглед

iPhone 11 Pro е най-новият iPhone на Apple. Какъвто виждаме всяка година. Затова не сме изненадани, когато хората питат „Но какво всъщност се променя?“. Това е наистина справедлив въпрос, защото и тазгодишния модел наподобява много този от 2018 г, а той от своя страна този от 2017 г. Но когато докоснете устройството в ръцете си и решите да изпробвате новите камери, въпросът някак се изпарява между тях…

Apple вложи много усилия и работа в своята задна камера с три обектива, при която всеки един от трите сензора е с 12MP резолюция, които съвместно могат да снимат стандартни, телефото и чисто новите ултра широки снимки. Това, че не се налага да правите множество снимки от различни ъгли, за да постигнете една пълна картина с повече детайли, каквато искате, наистина е голямо предимство, особено ако сте любител на фотографията. Освен това, най-сетне никой от приятелите ви няма да може да се оплаче, че главата му на груповата снимка е отрязана.

Междувременно „Нощен режим“ решава най-големия проблем, който сме чували, че потребителите на iPhone изпитват през годините по отношение заснемането – снимките при ниска осветеност. Наистина беше голям срам за Apple, че почти всички конкурентни модели с Android правеха завидно по-добри кадри в слабо осветени барове и ресторанти.

И точно тук идва добрата новина – iPhone 11 Pro има най-добрата камера при ниска осветеност, която някога сме тествали в телефон – на какъвто и да е телефон. Приложението за камера на Apple акцентира върху фокуса при снимки със слабо осветление, като нощният режим се прилага и активира автоматично, подобно на интерфейсите на телефоните на Samsung, Huawei и Google.

Заснемане на видео

Съвсем логично, записването на видео е най-добро при огромните задни камери, но въпреки това открихме и особено голям скок в записването на физически по-малката 12MP предна камера. Сега тя идва с възможност за записване на 4К видео и slo-mo ефект. Идеята на последната интересна функционалност е да ви позволи да заснемете кратки видео клипове с дължина от по няколко секунди, с които да създавате по-дълбоки и интересни кадри.

Както вероятно вече ви се струва, почти всичко интересно в новия iPhone 11 Pro е свързано с камерите му, но все пак има и някои други подобрения. Открихме, че животът на батерията е осезаемо по-добър от iPhone XS – демо устройството издържа повече от ден с интензивна употреба. Няма нужда да предполагаме какви са възможностите на авангардния iPhone 11 Pro Max.

Задният капак е с матово покритие и изглежда по-хубав и се чувства по-малко хлъзгав, въпреки че приятният ефект с него се губи, ако поставите предпазен силиконов калъф, което всъщност горещо препоръчваме да направите.

5,8 – инчовият iPhone 11 Pro е смартфонът, който ви трябва, ако искате да имате най-модерния iPhone лесен за използване с една ръка. Чувства се много по-малък от 6,5-инчовия iPhone 11 Pro Max и 6,1-инчовия iPhone 11. Но разбира се, не се заблуждавайте от неговия размер, той е доста по-ценен със своята OLED технология, която липсва в базовия iPhone 11.

Дизайнът не изглежда различно от миналогодишните iPhone поне на пръв поглед, така че ако надграждате от iPhone XS, то може да изглежда трудно да се оправдае цената. Но ако сте с по-стар модел iPhone или друг апарат и най-сетне искате да се насладите на в пъти по-добри снимки – то определено 2019 е моментът за това.

Три обектива. Универсалност.

Добре дошли в най-голямото достойнство на iPhone 11 Pro.

Задната тройна камера предлага ултра широки снимки, 2x оптично увеличение и всеобхватна ултра широка перспектива, като последната виждаме за първи път в iPhone. Установихме, че камерите в 11 Pro наистина поразяват с невероятна гъвкавост – дори в живота на технологичните журналисти като нас.

Тук журналистите са направили три много различни снимки, без да се движат, докато в раницата им се е намирал и масивния и тежък фотоапарат с три различни обемисти обектива, които трябва да бъдат сменяни ръчно, за да се получат същите снимки, които iPhone 11 Pro успява да направи само с няколко прости автоматизирани операции. В днешно време, най-добрата камера е тази, която е с вас… И не изисква ръчна смяна на обектива.

От кадрите виждаме един наистина добър HDR и уловено всичко това, което се губи в сянка или бива „издухано“ от ярката светлина при ежедневните снимки, с който и да било друг модел телефон. В портретния режим виждаме по-ярки и остри черти. Снимките остават реалистични и с по-топли тонове, а не в по-хладния, наситен стил на повечето Android телефони.

Селфи камера

Нощният режим сега свети

Нощният режим сам по себе си е най-голямата причина да поискате да надградите до iPhone 11, особено ако снимате на тъмно. Той е включен в основния фоторежим на Apple, а не в отделни режими, какъвто виждаме при конкурентите с Android, и това прави функцията изначално по-полезна.

Автоматично приложените настройки за дълго експониране обикновено сработват между 2 и 5 секунди в зависимост от това колко тъмни са нещата. Може да се стигне до продължителност на експозицията до 30 секунди, ако вашият iPhone е на статив или опира в стена. Празно нощно небе може да стане с ясно видими звезди с този режим.

Нощният режим на iPhone 11 Pro наистина работи като включено осветление посред нощ, с две предупреждения. Работи само на основната 12MP камера, а не на телефото или ултра широкия сензор, нито на предната камера. Той работи добре и за позиране в слабо осветен бар.

Предна камера и видео

Увлекателно е да видите колко напредва HDR режима, когато направите снимка с предната камера на iPhone 11 Pro. Тук виждаме отново 12MP резолюция на предната камера, което е скок спрямо 7MP при миналогодишната версия, като в комплект с това идва с някои наистина добри възможности. В някои моменти, снимките ни дойдоха твърде ярки, за това се наложи да намалим тоновете на цветовете, когато редактирахме снимките си, но като цяло това е впечатляващо надграждане.

И двете предни и задни камери записват 4К видео при 60 кадъра в секунда, а определено трябва да кажем, че очакваме 4К резолюция на предната камера от доста време, като в комплект с всичко това slo-mo най накрая достигна и до селфи камерата. Не, не казваме, че Slofies ще промени живота ви и всъщност функцията дори не се нарича така в потребителския интерфейс. Но се забавлявахме да тестваме функцията със 120 кадъра в секунда в 1080p. Но знайте, че може да получите много по-бавно видео с 1080p 240 fps от основната камера.

По-важни от кадрите в секунда са двамата непознати герои, които правят видеото да изглежда толкова добре – кинематографичната стабилизация на Apple поддържа всичко гладко и без смущения, докато Audio Zoom кара гласовете да звучат ясно, чисто и без дефекти, като могат да бъдат уловени добре дори далечни гласове, или пък обратното – да бъдат изолирани нежелани фонови шумове. Установихме, че функцията прави iPhone 11 Pro доста по-добър в това отношение, сравнено с корейския флагман Samsung Galaxy Note 10.

Преработеното приложение за камера – преимуществата и недостатъците

Преимуществата

Apple преработи своето основно приложение за камера в iPhone 11 Pro, предлагайки опции за правене на снимки в съотношение 16:9, заедно с 4:3, или дори квадратни формати. Това направи заснемането на снимки, поне според нас, по време на тестовете, безкрайно по-лесно, като ни спестява нуждата от изрязване в постовете. Страхотно начало.

Можете да задържите бутона на затвора от фото режим, за да записвате бързо видео, подобно на интерфейсите на Instagram и Snapchat, което прави преминаването между заснемане на снимки и видеоклипове по-лесно с още една идея.

Всички устройства с iOS 13 имат по-добри инструменти за редактиране и обработка на снимки и видео клипове, предлагащи лесен за контрол интерфейс с различни плъзгачи за острота, намаляване на шума, дефиниция и нюанс. Най-доброто от всичко е, че снимките на живо ще останат непокътнати след вашите редакции, което ви дава още една причина по-малко да имате нужда да отворите Adobe Lightroom.

Недостатъците

Сега ето и какво не ни хареса: Минималистичният дизайн на приложението за камери на Apple означава, че ще трябва да превключвате между режими и опции в долната част на приложението с пръст нагоре или надолу по екрана. Това не е особено интуитивно, защото може да извършваше операцията само по веднъж – прекарайте пръст надолу и ще видите режимите, и нагоре, за да видите опциите. Има малка стрелка в горната част на екрана, която намеква по кой начин да прекарате пръст, но това не е особено очевидно.

Дизайн

Основни характеристики
 • Тегло: 188гр
 • Размери: 144 x 71.4 x 8.1mm
 • ОС: iOS 13
 • Размер на екрана: 5,8-инчов
 • Резолюция: 2436 x 1125
 • CPU: A13 Bionic
 • Съхранение: 64/256 / 512GB
 • Батерия: 4 часа по-дълго от XS
 • Задна камера: 12MP + 12MP + 12MP
 • Предна камера: 12MP
 • Водоустойчив: IP68
 • Жак за слушалки: Не

iPhone 11 Pro не е тук, за да ви удиви невероятно различен дизайн; изглежда почти идентичен с iPhone XS, както и с предшестващия го iPhone X.

Интересното обаче е матовото покритие на задния панел, което осигурява фина, но приятна промяна от ултра гладкото отразяващо стъкло, което сме свикнали да виждаме на iPhone. Открихме, че е малко по-лесно да захванете телефона и да не му оставите петна от пръсти. Това е най-добре изглеждащият iPhone, който сме тествали до момента.

Ъпгрейдът в дизайна обаче определено ще ви накара да се замислите два пъти дали имате нужда от калъф за новия ви iPhone, особено ако разполага с iPhone 11 Pro в цвят среднощно зелено. Това е тазгодишният нов цвят, който реално погледнато е единствения отявлен знак пред останалите, че наистина притежавате новия iPhone от 2019 г.

Силиконовият прозрачен калъф на Apple може да бъде най-доброто решение за това. Останалите цветови варианти включват Space Grey, Silver и Gold и всички изглеждат различно от предишните iPhone, благодарение на матовото покритие.

Дисплей

Дори при непроменения 5,8-инчов размер на екрана, дисплеят на iPhone 11 Pro е преработен, за да бъде по-ярък и е с невероятна видимост, когато гледате телефона на открито при пряка слънчева светлина. Максималната му яркост достига 800 нита при нормално съдържание на екрана. Според рекламите на Apple, това е един от най-добрите екрани на пазара на носимата електроника в момента.

При гледане на HDR видео съдържание обаче, Apple твърди, че максималната яркост на екрана може да удари пиковите 1200 нита. Неговата поддръжка на Dolby Vision създава наистина уникални преживявания, като HDR10 видеата са най-добри при 100% яркост.

Докато Dolby Vision и HDR10 се поддържат от iPhone X, библиотеката на HDR съдържание се разраства през последните две години. Също така определено можем да останем възхитени от звука Dolby Atmos на iPhone 11 Pro, симулиращ съраунд звук от стерео високоговорители. Това е чудесно за онези редки моменти, когато не използвате външни слушалки.

По-големият iPhone 11 Pro Max предлага по-добро преживяване при гледане на 6,5 инча, което също е „Super Retina XDR дисплей“, но има какво да се каже за удобния за ръка ръка 5,8-инчов iPhone 11 Pro (новият малък) , Наслаждавахме се на лесното достигане до всички ъгли на екрана.

iOS 13 и производителност

Разгледахме подробности за функциите на iOS 13 и имаме няколко публикувани новини, в които отразяваме какви са новостите в тазгодишната версия на мобилната операционна система.

На пръв поглед, най-силно забележима е нововъведената функция за тъмен режим на цялата система, която тази година се е превърнала в истинска мания… И не че това не ни харесва, даже напротив… Питаме се – Защо толкова късно?! Google също въведе тъмен режим за цялата система и всички основни и системни приложения в Android, точно какъвто виждаме и тук в iOS. Eдна убедителна причина да преминете към новия iPhone може да бъде най-накрая да надстроите старите iPhone 5S или iPhone 6, които няма да се актуализират до iOS 13 и завинаги ще останат с iOS 12.4.1

Инструментите за редактиране на снимки са много по-добри, клавиатурата QuickPath ви позволява да проследявате думи, без да вдигате пръст, приложението Reminders е преработено и приложението Find My е достойна комбинация от Find My iPhone и Find My Friends. Всичко е напълно по-добре, дори ако 3D Touch пикантните и твърди преси са заменени с по-общи дълги преси. Ще свикнеш с това.

Чипсетът от Aion Bionic на Apple A13 постига изненадващи печалби, предлагайки производителност, която няма да намерите на телефоните с Android. Всеки нов телефон е бърз в началото, сигурно, но установихме, че редактирането и експортирането на видео е значително по-бързо в iPhone 11 Pro.

Забелязахме известно забавяне в зареждането на приложението за камера – въпреки че това може да е проблем с iOS 13 повече от проблем с производителността на A13. Нашият рейтинг за Geekbench 5 показва, че това е най-бързият телефон заедно с iPhone 11 Pro Max, с многоядрен резултат от 3,431.

Живот на батерията

През времето, в което имахме възможността да тестваме iPhone 11 Pro, батерията постоянно ни издържаше повече от ден, като често достигаше до ден и половина, дори при наистина сериозна употреба. Когато е активиран режимът за пестене на енергия на iOS 13, животът на батерията наистина се увеличава значително.

Apple твърдят, че iPhone 11 Pro издържа с четири часа по-дълго от iPhone XS и това наистина е вярно, дори да не сравнявате с точни стойности, увеличението спрямо миналогодишния 5,8-инчов телефон, е осезаемо. Но колкото е и по-голям екранът, толкова и повече място има телефона за по-голяма батерия – 6,1- инчовият iPhone 11 и 6,5-инчовият iPhone 11 Pro Max издържат по-дълго.

Фактът, че зарядното устройство е 18W и е включен в комплекта, заедно с кабел за бързо зареждане, е наистина важен. Нашият тестови iPhone 11 Pro премина от 0% до 50% за 30 минути, докато на обикновеното 5-7W зарядно може да му отнеме часове, докато стигне до този момент.

Нашата финална оценка:

iPhone 11 Pro е един наистина добър модел, но не се забелязват чак толкова осезаеми разлики спрямо миналогодишния. Най-съществени са промените в камерите, които определено ще зарадват всеки един любител на мобилната фотография. Надграждането би си струвало ако сте авантюрист, който обича винаги да има най-новото, което излиза на пазара на мобилните телефони, или използвате стар модел iPhone, който изпитва сериозна нужда от ъпгрейд. По отношение на хардуера, виждаме известен ръст в производителността, но никак не можем да кажем, че той е толкова фрапантен, че да ви накара да си купите iPhone 11 Pro, ако имате миналогодишния iPhone XS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари