17 години след появата на легендарния Nokia 3310, той беше превъплатен. Името е останало непроменено, и да, в него присъства играта „Змия“. Ние сме от първите, които тестваха новия апарат и сме готови да ви разкажем за всичките му плюсове и минуси, така че продължете да четете по-долу.

Фирмените черти са се запазили, но изглежда модерен

Nokia 3310 във версия 2017 година се предлага в стандартния тъмносин корпус и интересните оранжево, сиво и лимоново. На външен вид, той представлява класически бутонен телефон с голям (и относително) цветен екран и обичайната система за управление: бутон за разговор, прекратяване на повикването, централен бутон със стрелки в четирите посоки и клавиатура, състояща се от 12 бутона.

Отзад – 2 MP камера, светкавица, високоговорител и гордия надпис „Nokia“.

Корпусът е направен от пластмаса и е сравнително тънък, като за бюджетен модел – 12,8 мм. Телефонът създава впечатление за доста солидна вещ (макар и не толкова стабилна, като класическия 3310), но повърхността бързо се замърсява и избърсва — след три дни носене в чанта, върху задния капак се появиха следи, ожулвания и малки драскотини.

Това, разбира се, не е „тухла“, като класическия Nokia 3310, но визуално фирмените черти в облика на новия 3310 са познатите.

Относително голям цветен дисплей

Новият Nokia 3310 е получил цветен 2.4 инчов дисплей с QVGA разделителна способност (320х 240 пиксела). Той има добри ъгли на видимост, а яркостта е достатъчна за безпроблемна работа на улицата. Между другото има и някои настройки — има ръчно регулиране на яркостта с пет стъпки от минимум до максимум.

Особени настройки, с изключение на времето за изчакване на дисплея (от 10 до 120 секунди), няма. Присъства и тайнственият режим за „подобряване на цветовете“, в който няма видими разлики със стандартните.

Интерфейсът – стандартния “телефонен”

Телефонът работи под управлението на операционната система Series 30+. Сред приложенията — браузър Opera, видео и аудио-плеър, файлов мениджър, диктофон с изключително качество на записа, бележки, калкулатор и други приложения.

Липсва WhatsApp или други месинджъри. С този телефон сте лишени от всякакви социални мрежи!

Има и FM радио, което работи само при свързани слушалки. В автоматичен режим, той открива 30 от 55 радиостанции. Качеството на приемане се влошава в помещенията, но като цяло дори и музикалните станции можете да ги слушате без особен дискомфорт.

При възпроизвеждане на музика от носители или радио, на началния екран се появява джаджа с листване напред-назад и възможност за промяна на силата на звука.

 

Силен, но некачествен звук

Звукът от външния високоговорител е силен (е, може би за този клас това е най-важното), а изкривяването на високите честоти на звука е над средното. Басът, като цяло липсва.

В комплекта влизат слушалки-таблетки с дълъг кабел. Те седят отлично в ушите, а звукът — добър. Всички слушалки от пазара ще са подходящи за слушане.

Можете да използвате карта памет

Капацитетът на вътрешната памет е малък — той е достатъчен точно за шест кадъра, направени с камерата, но има възможност за използване на microSD карта. Единствената забележка е, че заснетите вече кадри не могат да се преместят върху microSD (или може, но ние просто не успяхме да разберем как). При поставяне на картата с памет, всички файлове автоматично започват да се съхраняват там.

Свързването към компютъра е просто: поставяте кабела в телефона, избирате от екрана между просто зареждане или прехвърляне на данни и получавате достъп до картата с памет. Забележителното в случая е, че файловете от вътрешната памет не могат да се предават чрез USB към компютъра — телефона изисква да има поставена microSD карта.

Така че, ако част от снимките се окажат на вътрешната памет — прехвърлянето им на друго устройство ще бъде трудно. Ние направихме това чрез Bluetooth.

 

Обажданията са отлични и има две SIM-карти

Като телефон за позвънявания, Nokia 3310 изпълнява своите функции за пет плюс — качеството на връзката е отлично, разговорния говорител силен. Има поддръжка на две SIM-карти в micro формат, които се откриват след изваждане на батерията.

Интернет – само 2G

Wi-Fi телефона не поддържа, но може да използвате мобилен интернет, за да разглеждате страници в Opera. Навигацията разбира се не е много удобна — курсора е във вид на стрелка, а наборът на текст дълъг. Освен това, мобилният интернет е само 2G. Няма 3G и 4G. В същото време, интернета е доста бавен.

Камера има, но до тук с плюсовете

Двумегапикселовия модул снима бавно и печално — след всеки кадър трябва да се чакат по две-три секунди, докато снимката се запазва в паметта и камерата отново премине в режим на готовност. По отношение на качеството — вижте сами.

 

Автономност

Това разбира се е най-силната страна на подобните устройства: малък дисплей, който почти не консумира енергия, Интернет на това устройство всъщност не се ползва, но поне музика може да се слуша и затова капацитета на батерията за Nokia 3310 е 1200 мАч — това е истински лукс. В крайна сметка се получават рекордни показатели за автономност, изчисляващи се в продължение на седмици и месеци.

При нас батерията за четири дни се разреди с около 20%, при което сценарият за употреба беше доста активен и включва в себе си обаждания, съобщения, слушане на музика и FM-радио. Според производителя, батерията е достатъчна за 22 часа време за разговори. В режим на готовност, телефона издържа около месец, което е около десет пъти повече автономност от „класическия“ Nokia 3310.

Обобщение

Nokia 3310 (2017) е подходящ за провеждане на разговори и батерията му издържа изключително дълго, а цветовете са ярки и имате на разположение две SIM-карти. В действителност, това е обичаен бутонен телефон с малка надценка за голямо име от легендите на 2000-та година.

Специални функции тук липсват, а допълнителни функции в сравнение с конкурентите и последните модели на Nokia — също. Всъщност това е всичко — ако се съди от гледна точка на характеристиките. Nokia отлично играе с чувството за носталгия: ретро-дизайн, всички тези бутони, старата мелодия и змията предизвикват много топли чувства, за разлика от може би по-скъпите „китайци“.

Положителни черти:

  • Работи месец с едно зареждане;
  • Има поддръжка на microSD;
  • Поддръжка работа с две SIM-карти.

Отрицателни черти:

  • Корпусът изглежда не така здрав;
  • Лоша камера;
  • Няма поддръжка на 3G/4G.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари