Ревю на смартфона Samsung Galaxy E5

0
107

Днес ще ви представим един апарат от средноценовия сегмент, принадлежащ към напълно новата линия от устройства на Samsung. Линията Galaxy E беше представена по време на CES 2015 и в нея към момента има два смартфона: Galaxy E5 и Galaxy E7. Основната разлика между тях се крие в диагонала на дисплея – съответно 5 и 5,5 инча. Устройствата в Galaxy E серията се позиционират като бюджетни решения по отношение на линията А и се отличават основно с малко по-различния си външен вид и материали на корпуса. За тези и другите различия прочетете настоящото ни ревю.

Дизайн и удобство при използване
Във външния вид на Samsung Galaxy E5 няма нищо, което да ни изненада и той си е характерния за устройствата на Samsung. Той не може да се нарече оригинален, но не предизвиква никакви съмнения, че това може да не е продукт на корейската компания, дори и ако по него липсва надписът на производителя. Тук можем да видим някои моменти от изпълнението на Galaxy S5, определени черти на Galaxy Alpha, а задния панел е напълно идентичен с този на Galaxy A5.


Апаратът изглежда скъп, не на последно място благодарение на любовта на Samsung към гланцовите детайли на корпуса и не се възприема, като евтин нито докато го държите в ръката си, нито визуално. Нашият тестов образец на апарата е в белия корпус, но в продажба ще се предлага още кафява и тъмно-синя версия.
Предният панел е с малки райета, които добавят известна елегантност на Galaxy E5. Над дисплея се намира традиционната за много от устройствата на компанията слушалка, сензор за близост, както и обектива на предната камера. Тук също така се намира светлинния сензор и индикатора за пропуснатите събития. Под дисплея е разположен излизащия малко над повърхността на корпуса механичен бутон “Дом“ и чифт сензорни бутони


Конекторите и разположението на елементите за управление върху страничните части са познатите от най-новите модели на Samsung. От дясната страна се намира бутона за заключване, а от ляво – цялостният бутон за контрол на звука, в долната част стои интерфейсния конектор micro-USB, 3,5 мм аудио-жак и микрофона. Горната част на корпуса е празна, с изключение на отвора за втория микрофон. Между другото, страничната част на корпуса излиза до известна степен малко над дисплея, което би го защитило ако телефона бъде поставен на масата с екрана надолу.
Когато се вгледате в задната част на апарата прави впечатление, че пред нас стои Galaxy A5 и те наистина са идентични. От двете страни на издадения извън корпуса обектив на камерата са разположени високоговорителя и LED-светкавицата. Хромираната декорация на камерата е добър щрих към външния вид.


Размерите на Samsung Galaxy E5 са 141,6 × 70,2 × 7,3 мм, което е доста приемливо за 5-инчов смартфон. Малката дебелина подчертава гладките стени, а благодарение на не толкова острите ъгли, както е в A-серията, смартфона изглежда по-приятен. Единственият недостатък – корпусът е много хлъзгав и за първи път трябва да бъдете внимателни, тъй като смартфона лесно се изплъзва от ръката. Другата подробност, на която трябва да се обърне внимание – достатъчно стегнатите бутони, които се отличават с особено отчетлив ход и изискват значителни усилия за натискане, поради което се елиминира случайното им натискане. За разлика от линията Galaxy A, представителите на E-серията са изработени изцяло от пластмаса, но качеството на изработката е отлично и нито един детайл от смартфона не произвежда излишни звуци.Дисплей
В Samsung Galaxy E5 е използвана 5-инчова Super AMOLED-матрица с резолюция от 1280×720 пиксела. Плътността на точките е 294 точки на инч. Минималната яркост е 9.6 кд/м², а максималната – 366. В този случай е възможно да се увеличи максималната яркост на дисплея и тя може да достигне до 443 кд/м², което всъщност дава незначително предимство при работата с апарата при слънчев ден, но като цяло, информацията остава четима. Също така, тук е момента да отбележим, че възможност за автоматично регулиране на яркостта не е предвидена. Защитното стъкло е получило много добро олеофобично покритие.


Цветопредаването е много добро, като за матрица от този тип. Белият цвят изглежда наистина бял, а не сив, независимо от установения режим на екрана, а и ярките отенъци не изглеждат агресивни и неестествени. Можем да кажем, че по този показател дисплеят почти се приближава до IPS-матриците и е добър за разглеждане на снимки.Хардуерна платформа и обвивка
Смартфонът е базиран на чипсета Qualcomm Snapdragon 410, който се състои от четири ядра Cortex-A53 с 64-битови изчисления и графично ядро Adreno 306. Нивото на производителността като цяло е почти сходна с това на Galaxy A5 с тази разлика, че тук е използвана 1.5 GB оперативна памет, но предвид факта, че това е само тестов образец, окончателните резултати от бенчмарковете могат и да бъдат малко по-различни.

Вградената памет в устройството е 16 GB, но тя винаги може да се увеличи ако се окаже малко с помощта на microSD карти памет. Истината в този случай обаче е, че трябва да жертвате възможността за използване на втора SIM-карта. Можете да използвате познатата схема, при която в първия слот се поддържа Nano-SIM, а във втория или карта памет или втора Nano-SIM.

Смартфонът работи под управлението на Android KitKat 4.4.4, но честно казано доста приятно ни изненада плавността на работа на интерфейса и на фирмената обвивка TouchWiz. Ако се абстрахираме от анализа на резултатите от бенчмарковете, апаратът ще задоволи феновете на плавния интерфейс, а и стартирането на програмите се извършва моментално. Единствена пречка само може да се окаже 1.5 GB оперативна памет в най-тежките приложения. Нямаме оплаквания и към стабилността на работа.

Игровата производителност е на добро ниво, но не повече. Синтетичният тест на “всеядност“ на вградения плейър показа задоволително ниво на поддържаните известни кодеци. Звукът в слушалките и силата му биха задоволили болшинството от потребители.

Коментари към работата на Wi-Fi и Bluetooth в тестовия образец не възникнаха. Но от качеството на връзката има още много да се желае, въпреки максималното ниво на сигнала, събеседниците се оплакват от шум и изкривяване в речта, където другите телефони работят безотказно. Възможно е по този момент да се поработи още. Обемът и качеството на двата високоговорителя е на високо ниво, а мощността на вибрацията е достатъчна за да не пропуснете обаждане.


Galaxy E5 е оборудван с несменяема батерия, чийто капацитет е 2400 мАч. При умерено ниво на натоварване, деактивирана синхронизация с пощата, социални мрежи и минимум игри, смартфона издържа около два дни. При по-активно използване – 30 минути разговори, 15 минути игри и няколко часа слушане на музика, смартфона позволи да се разчита на него около един пълен работен ден. Ситуацията не е много добра и в режим на четене и гледане на видео.

Камериа
Galaxy E5 е оборудван с две камери, основната прави снимки с максимална резолюция от 8 мегапиксела, а предната – 5. Двата модула дават възможност за записване на FullHD-видео. Качеството на снимките, направени с двете камери е на средно ниво, а при слънчево време снимките стават много добри, въпреки че дори и при липсата на естествена светлина, може да се получат задоволителни снимки. За любителите на “селфитата“, предната камера може да бъде охарактеризирана като решение от входно ниво. Интерфейсът на камерата е почти идентичен с този в Galaxy A5.

Примерни снимки направени с основната камера:
Обобщение
От една страна, потребителите получават по-опростена версия на Galaxy A5, но от друга E5 – това е един доста добър коз на Samsung с най-ниската цена в средноценовия сегмент. Разбира се не е минало и без компромиси, като например липсата на сензор за осветеност или използването на втора SIM-карта или карта памет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари