Ревю на Lenovo Vibe Z2 Pro (K920)

0
259

Ето, че вече получихме за тестове новият флагман на Lenovo – Vibe Z2 Pro. Причините толкова бързо да бъде пуснат наследника на Lenovo Vibe Z могат да бъдат няколко. Една от възможните обаче не се дължи на най-топлия прием от потребителите на пластмасовия Lenovo K910, който изглежда неподходящо за статуса си. В новия модел, компанията не само е отстранила определени грешки, но и като цяло се е опитала да покаже максимума на възможностите си. Апаратът е базиран на процесор Qualcomm Snapdragon 801 и е снабден с 3GB оперативна памет, 6-инчов IPS-екран с QuadHD резолюция и тънка рамка, изцяло метален корпус и много повече.

Дизайн и удобство при използването
Lenovo Vibe Z2 Pro – това е истинска находка за всички фенове на металните смартфони. Основната част от корпуса представлява “ваничка“, в която е поставен хардуера, а след това е покрита с екран.

Задният панел е напълно гладък, чиято шарка е във вид на перпендикулярни ленти. На него се вижда и логото на производителя и голям гланциран по-тъмен правоъгълен елемент, който е фиксиран с болтове. Той е леко изпъкнал и на него е поставен обектива на основната камера, която е рамкирана с ярко червено-метална лента, двойната LED-светкавица и втория отвор на микрофона с информация за фотографските възможности на модула. Под него е скрита и NFC-антената.

Може би забелязвате, че лявата и дясната част на задния капак са леко заоблени, което осигурява по-удобния захват на смартфона. Върху тях фактически са поместени и физическите бутоните за регулиране силата на звука (вляво) и за включване (вдясно). Над последния се намират двата слота за поставянето на двете SIM-карти във формат Micro.
Горните и долните части на корпуса са с пластмасови разделители, на които е поместен основния микрофон и MicroUSB конектора, мултимедийния високоговорител (отдолу) и аудио-жака (отгоре). По краищата на металната ваничка има тънки фаски, показващи естествения цвят на материала.

Цялата предна част на апарата е обхваната от защитното стъкло, а около периметъра има тънка пластмасова рамка. Когато включите екрана, ще се изненадате колко е тънка тя. Разстоянието на самата рамка и в двете страни е общо около 3 мм, горната рамка – 10 милиметра, а доната – 13 мм. Имате чувството, че в ръцете си държите просто дисплей.

6-инчовият смартфон по принцип е труден за управление с една ръка, тъй като се предизвиква неудобството да протягате палеца си, както до най-широката, така и до най-горната част на дисплея, въпреки, че самото устройство е доста тънко. Сензорните бутони за управление са разположени в долната част, така че понякога има вероятност вместо тях да натиснете върху някоя от иконите на приложенията, които също се намират в долния панел. Имайки предвид, че при изключена подсветка, сензорните бутоните практически стават почти невидими, за да включите екрана трябва да използвате бутоните за управление на системата.

Що се отнася до другите впечатления от ергономичността на устройството, то си струва да споменем, че физическите бутони не са от най-удобните. Бутонът за включването например е разположен удобно, точно под палеца на дясната Ви ръка, но той е много леко изпъкнал над повърхността, което изисква определено време за привикване.

Бутонът за регулиране силата на звука пък доста се различава, но е разположен твърде високо.

Отделно трябва да споменем мултимедийния високоговорител, който е качествен и много мощен, но много лесно може да бъде закрит с ръката при хоризонтално държане на смартфона, когато играете игри например или гледате видео.

Що се отнася до сглобката, то тя е на добро ниво. Конструкцията на корпуса по принцип изключва всякаква луфтове и скърцания, а монтажа на самите части е много добър.

Екран
Според най-новата мода, в смартфона е използвана IPS-матрица с диагонал от 6 инча и 2K резолюция (2560×1440 пиксела). На такъв диагонал това дава плътност на пикселите от 490 ppi. За сравнение, при същия диагонал на дисплея и FullHD резолюция, ppi е 367. Яркостта на дисплея се изменя и варира от 8,5 до 478 кд/м2.Разбира се, картината изглежда много качествено и гладко, а разграничаването на отделните пиксели е невъзможно. По субективни впечатления, качеството на екрана е на много високо ниво, като по този параметър смартфона може да се класира сред най-добрите. Ъглите на видимост, четимостта на слънцето – всичко това не е проблем.

От спускащия се панел за уведомленията може да се регулира яркостта, а настройките на дисплея предполагат, както избор на един от режимите за работа, така и ръчна настройка на цветовата температура, наситеността и контраста. Също така имаме и режим за повишаване на яркостта, което е над измерената от 478 кд/м2.

Операционна система
Както се полага на модерните флагмани, така и Vibe Z2 Pro работи с операционната система Android 4.4.2 KitKat и фирмения потребителски интерфейс Lenovo Launcher във версия 5.0. Като цяло, Интерфейса изглежда аналогичен на този, използван в смартфона Vibe Z.

Разликите по скоро са козметични. С поставената по подразбиране тема, оформлението на системата повече прилича на iOS. Броят на прозрачните елементи, иконите на вградените приложенията също са в подобен стил.

Като цяло, повечето китайски производители наблягат на това оформление и Lenovo разбира се не прави изключение – производителят събира най-добрите разработки, които се вграждат в интерфейсите от другите производители, и ги интегрира в продуктите си.

Потребителите, не приемащи всякакви интерфейси, също ще останат доволни. В настройките тук има пункт за превключване на стандартния интерфейс на Android.

Хардуерна платформа
Смартфонът е базиран на SoC Qualcomm Snapdragon 801 (8974AC), в която има четири процесорни ядра Krait 400, работещи на тактова честота от 2,5 GHz и видео-ядро Adreno 330. Обема на оперативната памет е 3GB, а на вградената – 32 GB без възможност за разширяване чрез карта памет

Смартфона работи бързо, което се показва и от впечатляващите резултати в тестовете за производителността, оставяйки назад повечето от аналозите си.
При нормална работа, на проблеми не се натъкнахме, дори и играта Modern Combat 5 тръгна без проблем. Но фърмуера все още се нуждае от малко подобрения, тъй като понякога се среща затваряне на приложенията, което е простимо за инженерен образец.

Камера
В смартфона има две камери. Основна, която е с резолюция от 16 мегапиксела и може да снима 4K-видео, използвайки модул със система за оптична стабилизация.

Предната камера е с резолюция от 5 мегапиксела. Приложението на камерата има два режима на снимане: “Автокамера“ и “Профи-камера“.
Първият има прост интерфейс и минимален брой достъпни настройки и режими.

Предназначението на втория се подразбира и от неговото име. Потребителите са поканени да избират от няколко режима на снимане, всеки от които съдържа подпунктове.

Плъзнете бутона на затвора наляво в автоматичен режим и ще се появят пръстени с възможност за настройка на основните параметри за снимане (скорост на затвора, ръчен фокус, ISO и т.н.), като подобен интерфейс се използва и в смартфоните Nokia Lumia.


За качеството на снимките още е твърде рано да се говори, тъй като е нужно алгоритъмът за обработка на изображения да бъде още подобряван. Това е особено забележимо при снимане в условия на слаба светлина, въпреки че потенциално модулът може да направи доста прилични снимки. Ние ви предлагаме да видите няколко примера на снимки:

Примерни снимки направени в автоматичен режим:
Обобщение
При тази първа среща може да се каже, че компанията е създала много интересен таблетфон, който вероятно ще се окаже заинтригуващ в сравнение с неговите конкуренти, повечето от които ще бъдат показани по време на изложението IFA 2014. Той се откроява със своя дизайн и материали на корпуса, с висококачествения си дисплей и най-съвременния “хардуер“. От наблюдаваните недостатъци може да споменем неудобно разположения мултимедиен високоговорител, а също така има вероятност на някои от потребителите 32 GB вградена памет да се окажат твърде малко, а няма опция за нейното разширяване. Повечето от другите нередности носят програмен характер и се надяваме, че до момента на пазарния дебют на смартфона те ще бъдат коригирани.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари