Ревю на LG G Flex (D958): огънат смартфон, който се самовъзстановява

0
323

LG G Flex – интересен смартфон на корейската компания, който разполага с извит корпус и има уникалната способност да се самовъзстановява. Следователно, тук е налице не само извит екран и извита батерия, но и възможност за отстраняване на драскотините от корпуса без допълнителни средства. А според производителя, благодарение на извитата си форма, апаратът е още по-удобен за използване. При нас се появи възможността да проверим дали това е вярно и да тестваме устройството на LG.

Технически характеристики на смартфона LG G Flex

 

 • Мрежи: EDGE / GPRS / GSM (850, 900, 1800, 1900 MHz), WCDMA (850/900/1900/2100 MHz), LTE
 • Операционна система: Android 4.2.2, интерфейс LG Optimus UI
 • Процесор: Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота 2,26 GHz
 • Графика: Adreno 330
 • Памет: 32 GB, 2 GB оперативна памет, няма поддръжка на карта памет
 • Екран: 6-инчов, 1280 х 720 пиксела
 • Камера: 13 мегапиксела, възможност за запис на 1080p видео, 2.1-мегапикселова предна камера
 • Комуникации: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n direct, Bluetooth 4.0, NFC, инфрачервен порт, FM-радио, GPS/GLONASS
 • Батерия: 3500 мАч, несменяема
 • Размери, тегло: 160,5 х 81,6 х 8,7 мм, 177 грама
 • Цена: 999 900 корейски вона (около $940)


Дизайн и ергономичност
Главната особеност на LG G Flex – това е извитият му корпус. Освен очевидния уау-фактор, корейското устройство има и други предимства. Както беше обявено от производителя, вертикално извитата форма на LG G Flex намалява разстоянието от устните до микрофона, когато смартфонът е поднесен към ухото.

Степента на огънатост на LG G Flex е оптимизирана за средностатистическото човешко лице, осигурявайки по-високо качество на предавания глас. Според корейците, извитата форма увеличава нивото на звука с 3 dB в сравнение със стандартните преки смартфони. Също така се споменава, че поради своята форма, този смартфон по-добре лежи в ръката и е по-подходящ за носене в задния джоб, а в хоризонтално положение дисплеят осигурява удобен зрителен ъгъл за гледане на видео или за игри.

Всичко това е хубаво на теория, а на практика ние сме изправени пред голям 6-инчов смартфон с всички съпътстващи го особености на ергономичността. Всъщност, държането на G Flex с едната ръка е неудобно. Що се отнася до усещането от изображението, то то е необичайно, но се свиква с него много бързо. Не бих казал също, че огънатия дисплей има голямо предимство при гледане на филми или играене на игри. Качеството на връзката е високо, но то е сравнимо с G2. Така, че огънатият корпус от страна на LG – това си е до голяма степен маркетинг.

Най-интересната особеност на извития G Flex – това е малката гъвкавост на корпуса, което позволява например без страх да седите върху смартфона, което като цяло го прави по-практичен.

Самовъзстановяващото се покрие на задния панел на смартфона се явява специална особеност на G Flex, тъй като този смартфон в това отношение до момента е уникален. Всъщност тук трябва да обърнем внимание, че методът по регенерирането работи само при много малки драскотини, които биха могли да се появят по задния капак на апарата при нормална битова употреба, като носенето му в джобове с монети, ключове и т.н. Големите драскотини просто си остават и единственото решение е нов капак.

Изображението по-долу хвърля повече светлина около начина по самовъзстановяването от драскотините.


Всъщност, какъвто и изглед да има LG G Flex, той си е съвсем нормален. Тук е налице лъскав пластмасов корпус с едва забележима текстура. Както в G2, така и тук батерията е несменяема, няма слот за карта памет и се използва Rear Key. Последното включва в себе си бутон за захранването с индикатор и два бутона в горната и долната му част, а разположението им е на задния капак на смартфона – като цяло позната картина от модела G2.

Хардуер
По хардуерна конфигурация LG G Flex твърде много се приближава до аналога си в лицето на G2. Смартфонът е базиран на процесор Qualcomm Snapdragon 800 с 2,26 GHz тактова честота, 2 GB оперативна памет и Adreno 330 графична подсистема. Оперативната памет е 2 GB. Фирменият потребителски интерфейс на LG е отлично оптимизиран и апарата не просто работи бързо, а много бързо и това се вижда без никакви бенчмаркове.

Мощният хардуер и големия екран изискват и подходящата батерия. Ето защо LG не са правили компромиси и в тази посока и корпусът на апарата е малко по-дебел от средния за флагманите, но батерията в случая е 3500 мАч. Резултатите за автономията на смартфона са отлични. При възпроизвеждане на видео с активиран Wi-Fi и максимална яркост на екрана, смартфона издържа почти 14 часа, а при средно натоварване апарата издържа до два дни (в режим на готовност не консумира почти никаква електроенергия, което е важно). AnTuTu също показва доста добри резултати.
 Забележително е, че дъщерното дружество LG Chem е разработило първата в света извита батерия специално за LG G Flex. Тази батерия е създадена благодарение на специалната патентована фирмена технология LG Chem Stack & Folding, която позволява батерията да придобие извитата си форма. Другият плод от сътрудничеството на LG Display и LG Chem – това е екранът. Той е станал най-големия в света Plastic OLED (POLED), разработен и произведен специално за смартфони. Гъвкавият POLED-екран и извитият OLED-панел са изработени от пластмасови субстрати, а не от стъкло, което осигурява на LG G Flex неговата уникална форма и здравина. Всичко това позволява дори и малко гъвкавост на смартфона, както писах по-горе.

Що се отнася до характеристиките, то G Flex може да предложи доста високата 720p резолюция на своя 6 инчов извит екран, което всъщност ако трябва да отговаря на съвременните флагмански изисквания е доста малко. Тук и картината е по-мътна от тази на G2.

LG G Flex има 32 GB памет. Това не е максималния обем в сравнение с конкурентите му и най-важното е, че не може да се разширява, но от LG смятат, че този обем ще е достатъчен за повечето потребители. Разбира се не са изчезнали и комуникационните стандарти – Wi-Fi, GPS, Bluetooth и т.н., а също така подобно на G2 и нашият герой поддържа възпроизвеждане на ниво Hi-Fi (24 bit/192kHz) със студийно качество на звука. Последният наистина е добър и феновете ще останат изненадани от плейъра. Високоговорителят обаче е среден по качество и не е най-силният и в никакъв случай не може да се конкурира с HTC One например.

Камерата на LG G Flex е като тази в G2, но без оптичната стабилизация. Използван е 13-мегапикселов модул, който е защитен със сапфирено стъкло. Тук са налице и различни режими на снимане, наподобяващи тези на Samsung. Видео-записът е възможен в резолюции до 1080p при 60 кадъра в секунда. Тук също така присъства и многоточков автофокус. Интересна е функцията Audio Zoom, която ви позволява да увеличите силата на звука, идващ от различните обекти по време на видеозапис.

Що се отнася до качеството на снимането, то от тази гледна точка всичко е прилично. Като цяло, LG в последните си модели направи голяма стъпка напред в областта на камерите. Още в G Pro се наблюдава напредъка в сравнение с G например, а в G2 камерата дори е по-добра. Единствената област, където G Flex не се представя добре е в условия, при които е важна оптическата стабилизация.

Примерни снимки на LG G Flex с максимални настройки на качеството:
 
Софтуер
Версията на ОС в LG G Flex не е най-последната – Android 4.2.2. Тук ще ви запозная с фирмения потребителски интерфейс, който ни впечатли с функционалността си, но не и с дизайна си. По мое мнение, LG са се справили по-добре с оформлението от Samsung, но все още по корейски е недодялано. Но с бързодействието и възможностите всичко е подредено.

В сравнение с LG G2, тук са добавени някои интересни нюанси, но за съжаление почти никакви функции, които да се възползват от извитостта на смартфона. Ще споменем само за наличието на специалния скрийнсейвър във вид на сфери, които реагират на сензора за движение. Що се отнася до промените в сравнение с LG G2, то тук има разширена многозадачност. Също така са променени и настройките на екрана – появили са се режими и може автоматично да се коригира плътността (за икономия на батерията). Накрая ще добавя и възможността за създаване на скрийншотове на целия екран или част от него. Другото нещо, на което мога да обърна внимание е приложението QTheater за гледане на снимки, видео и YouTube. В другите случаи всичко е познато от G2.

Функцията Answer Me автоматично снима и намалява силата на звука, когато потребителя поднесе телефона до ухото си. Plug & Pop препоръчва подходящото приложение, когато включите слушалките или USB-кабела. Slide Aside е предназначен за работа с няколко приложения едновременно, позволява и да придвижите отвореното приложение в страни, използвайки трипръстов жест. Guest Mode защитава конфиденциалните данни на собственика в случай на използване от втори човек, блокирайки достъпа до личните данни. И накрая ще споменем, че се е появил и настройваем потребителски интерфейс, позволяващ да коригирате долния панел.

Тук може да споменем и това, че LG G Flex може да се използва като дистанционно управление на климатика, Blu-Ray-плейъри, DVD и за управление на курсора и набора на текст върху екрана на телевизора. Разбира се, в наличност са и всички други фирмени приложения на LG, които са познати от предишни модели. Това са QuickMemo, LG Backup, Quick Translator, POLARIS Viewer 5 и т.н.

Обобщение
LG G Flex – това е експериментален модел и ние трябва да се отнасяме към него по съответния начин. Дизайнът, спецификациите, цената в Корея не са от силните страни на смартфона, както е при G2. Тук не може да не споменем и иновациите, които G Flex въвежда на пазара, а това е извитият корпус и способността му за регенерация при появата на малки драскотини. Ако последното може да бъде полезно, то необходимостта от огънатото шаси би било трудно за обяснение, а и от LG не излязоха с достатъчно тежки аргументи. В бъдеще лично аз бих искал да видя в ръката си подобно решение, но с допълнителна функционалност, както и с пълноценна гъвкавост, а не просто извита форма. Всъщност, именно такова решение най-вероятно ще видим съвсем скоро. Но факта, че LG е сред пионерите в тази тенденция само по себе си е достойно за похвала.

Ако трябва да оценяваме G Flex, като игнорираме неговата специфична форма, то тогава пред нас стои един приличен таблетфон, макар и не с най-високата разделителна способност на екрана, но с доста добра производителност и време за автономна работа на батерията. Като минуси на апарата можем да споменем скучния му дизайн и високата цена, въпреки, че е за предпочитане и да има сменяема батерия и слот за карта памет.

Като цяло за LG масовия флагман си остава G2 за най-широката аудитория, а самия модел е и доста успешен и популярен (за продуктите на LG). От своя страна G Flex – това е просто демонстрация на технологии и заявка за бъдещи разработки. И все пак корейците са настроени решително и следващата година ще видим развитието в това направление – по-добри и достъпни извити смартфони. Това е един добър шанс за компанията да се открои от многочислените еднакви апарати на съвременния пазар и да се противопостави на iPhone с нещо ново и иновативно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари