Ревю на Moto 360: първият кръгъл Android Wear часовник

0
124

Смарт-часовниците трябва да останат часовници. Тази проста истина се пренебрегва от много компании, които в името на технологичноста жертват удобството и дизайна. Но Motorola не е една от тях. Ето защо тяхното устройство заслужава внимание. Това е първият кръгъл часовник, базиран на Android Wear, който също е много стилен. С нетърпение очаквахме Moto 360, а сега вече най-накрая можем да споделим с вас впечатленията си в настоящото ни ревю.

Motorola отдавна загуби своите позиции, но преди около 10 години беше един от ключовите играчи на пазара на телефоните наравно с Nokia. Производителят на легендарния RAZR V3 и други хитове напусна повечето страни и се фокусира единствено върху родния американски пазар. Продажбите намаляха, а продуктите, които бяха сравними с тогавашните конкуренти, вече изчезнаха. От тук обаче идват и въпросите ще успеели Moto 360 да върне Motorola на пазара? Ще бъде ли достатъчен само дизайна на модела за да се превърне в култов? И въобще той ли е най-красивият смарт-часовник до момента? Нека всеки от нас си отговори на тези въпроси, а и времето ще даде отговори на всички тези въпроси.

Характеристики

  • Съвместимост: със смартфони, базирани на Android 4.3 и по-горе
  • Операционна система: Android Wear
  • Процесор: TI OMAP3630 на 1,2 GHz
  • Памет: 4 GB, 512 MB ​​RAM, без разширителен слот
  • Дисплей: LCD-дисплей (IPS), 1,56“, 320 х 290 пиксела
  • Батерия: сменяема, 300-320 мАч
  • Безжична връзка: Bluetooth 4.0
  • Портове и конектори: док-станция с Qi-зареждане
  • Размери/Тегло: 46 х 46 х 11,5 мм/49 грама


Дизайн и ергономичност
Имам чувството, че производителите на смарт-часовници се ръководят не от това да създадат един нормален часовник, а от смартфоните, тъй като по принцип получаваме продукт с правоъгълни екрани, голям размер и други абсурди. Motorola обаче подхожда по-малко по-различен начин. Дизайнът на Moto 360 е прост и стилен. Тук няма излишни елементи, всичко е много лаконично. Екранът е голям с минимална рамка. Той е цветен, ярък и веднага привлича вниманието. А фирменият циферблат на Motorola заслужава всички похвали, тъй като в активно състояние Moto 360 изглежда много скъп и ефектно.

Като цяло фирменият циферблат на Motorola заслужава всички похвали, а благодарение на Android Wear могат да се свалят странични и да създавате свои.
Корпусът на Moto 360 е достъпен в две версии: в стоманена и черна, а за допълнителните 50 $ можете да получите и стоманена верижка. Стандартната кожена каишка е произведена в Чикаго (между другото там е и седалището на Motorola). По мое мнение, тази верижка е по-практичната, в сравнение с гумените на корейските конкуренти. Корпусът на часовника е изработен от неръждаема стомана. В този случай, той тежи 49 гр (LG G Watch – 63, а Samsung Gear Live – 59). Налице е и пълна защита от проникване на влага и прах съгласно IP67 стандарта. Часовникът успешно премина водните ни процедури.Каишката на Moto 360 има стандартна 22 мм закопчалка, но промяната на дължината самостоятелно не е толкова лесна (но е възможна). Като цяло закопчалката е много удобна и приятна, а броят на дупките е достатъчен. От елементите за управление има само един механичен бутон, който включва и заключва екрана, като продължителното му натискане ви вкарва в пункта с настройките. Дисплеят е сензорен и поддържа мулти-тъч управление. Еднократното натискане върху екрана включва часовника. Задържането на пръста върху екрана малко по-продължително ви позволява да смените циферблата, а приплъзването на пръста върху екрана ви извежда менюто за заряда на батерията и режима на работа. Както можете да видите, управлението е стандартно и доста удобно.

Moto 360 има сензор за околната светлина, който се намира в долната част на екрана – там където фактически е нарушена окръжността. Но икономията на електроенергията в Moto 360 е много критична (но повече за това по-късно). На задната страна се намира оптичния сензор за сърдечната дейност (зеленият светодиод). Тук също е разположено и безжичното зареждане.

Хардуер, време за работа, екран
Ако на външен вид часовникът Moto 360 демонстрира отличен индустриален  дизайн, то вътре той си е с остарелия процесор TI OMAP3630, произведен по 45 нанометровата технология. Батерията по капацитетът е по-слаба от конкурентите си – 320 Mah. И накрая, екранът не е най-енергоефективния. В крайна сметка, всичко това се превръща в едно много посредствено време за работа. При средно натоварване, часовникът работи до 12 часа, т.е.. не е сигурно дали ще може да издържи и един цял ден. За сравнение, LG G Watch работи около един и половина до два пъти по-дълго.

Moto 360 на зарядното може да изпълнява ролята на красив и технологичен настолен часовник.


Другият важен момент, касаещ захранването – това е зареждането. Moto 360 поддържа безжично Qi-зареждане, като в комплектът пристига и специалната за целта док-станция, но може да се използва и всяка съвместима с този стандарт станция, например от Nokia. Това е удобно, но за съжаление, бързото жично зареждане не се поддържа, а без кабели 300 мАч вътрешна батерия се зарежда за почти 2 часа (за 1:50 в нашите тестове). Надяваме се, че в бъдещите версии този акцент ще бъде взет в предвид.


Moto 360 и безжичното зарядно на Nokia

Moto 360 разполага с 512 MB ​​оперативна памет, което е стандарт за часовниците, но ниската мощност на процесора се усеща. Повечето тормозещи функции са премахнати от производителя в актуализацията 4.4W.1, но при редки случай някои действия трябва да се повтарят. За разлика от автономното време, това не е критичен момент, но все пак е желателно функционирането да е по-гладко.

Връзката със смартфона (поддържат се само Android базираните модели) се извършва чрез Bluetooth 4.0 LE в пределите на около 20-30 метра на закрито, което е достатъчно. Има много приложения за намиране на смартфона, което е удобно. Както обикновено в Android Wear връзката към смартфона става трудно, но повечето действия без него са невъзможни. Функционалността на платформата е много ограничена, но за това ще поговорим по-нататък. Между другото, часовникът има 4 GB вградена памет (подобно на LG G Watch), но тя се използват за служебни цели и не е достъпна за потребителя. Разширителен слот или дори възможност за съхранение на данни (например, мултимедия) не е предвиден. Всички Android Wear базирани часовници са спътници, а не независими устройства и тук свършват всички компромиси. Ако имате нужда от нещо повече в това отношение, по-добре е да обърнете внимание на конкурентните системи, като Tizen например.

Трябва също така да споменем, че дисплея в Moto 360 е с LCD-матрица, диагонал 1,56“ и резолюция от 320 х 290, а защитното стъкло е Gorilla Glass 3. Яркостта и контраста са добри, а ъглите на видимост отлични, без сериозни недостатъци. На първо място, това не е AMOLED и следователно има по-лошо поведение на слънце, по-голяма консумация на електроенергия и дълбочината на черния цвят не е толкова голяма. На второ място, разделителната способност е ниска и е 205 точки на инч, което по днешните стандарти не е достатъчно, а и точките се виждат с невъоръжено око.

Android Wear
За разлика от Android, в Android Wear няма специални модификации като от рода на фирмен потребителски интерфейс, но има няколко циферблата и приложение за следене дейността на сърцето. Последното е интересно, тъй като добре използва кръглият формат на дисплея. Циферблатите на Motorola са едни от най-добрите. Освен това, Android Wear Ви позволява да изтегляте циферблати на трети страни (например, стилизирания на Apple Watch) или да създавате свои собствени. Можете да направите часовника абсолютно по ваш вкус, което ще ви помогне да имате часовник, какъвто няма никой друг.


По принцип, пред нас стои стандартния Android Wear, както по интерфейс, така и по функционалност. Повече за тази OS сме писали Тук. През последните два месеца и половина са се появили над шестстотин приложения, но повечето от тях са безполезни. Малките продажби (за първото полугодие на 2014 г. в Европа са продадени общо около 255 000 смарт-часовника) и ресурсните ограничения намаляват цялостното развитие на приложенията за
Android Wear.

Сценарият на използване на Android Wear базираните часовници е доста специфичен и най-вече се свежда до нотификациите, т.е.. да не изваждате от джоба си смартфона за да видите кой ви се обажда, когато сте в киното например, карате колело или просто са ви заети ръцете. Можете дори и да продиктувате отговора. Също така на разположение са стандартните гласови команди: за настройка на алармата, изпращане на имейл, активиране на таймера и така нататък. Но за по-сложни задачи ще ви е нужен смартфона.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че сред над шестстотин приложения има някои напълно самостоятелни, като например пълноценния уеб-браузър с поддръжка на мулти-тъч контрол, но отново часовника не е самостоятелен, тъй като връзката с мрежата (няма нито Wi-Fi или 3G) идва от вашия смартфон. Така, че самостоятелността тук е условна. Също така имаме и проста игричка, в която стреляте от кула по приземяващи се парашутисти, но наистина не можем да си представим ситуация, в която да играем игра на часовника си, вместо на големия екран на смартфона, където и графиката е по-добра. Оказва се, че във функционално отношение Android Wear остава доста съмнителен от гледна точка на реалните ползи от платформата. Ще изчакаме да видим дали разработчиците в бъдеще ще измислят нещо интересно за тези джаджи и дали ще успеят да ги направят достатъчно полезни за да си заслужава парите едно такова устройство.

Обобщение
Moto 360 – това е една красива играчка. Часовникът изглежда страхотно, има стилни циферблати и възможност за задаване на нови такива. А благодарение на малкото си тегло и удобната каишка, ергономичността му е на висота. Тук не са премахнати стандартните функции на Android Wear, включително и гласовото управление, но във функционално отношение, той все още си остава един прост спътник на вашия смартфон с доста посредствено време за работа (по-малко от някои смартфони).

Най-близкият конкурент – това е LG G Watch R. Изборът между тях по скоро ще бъде сведен вероятно до дизайна, тъй като моделите значително се различават (по мое мнение всеки сам по себе си е различен, така че изборът ще се основава на личните предпочитания). От обективните плюсове, устройството на LG работи по-дълго и има жично зареждане, а и екрана е с по-високо качество на картината. В устройството на Motorola пък са интересни циферблатите (при LG те са по-прости) и има по-голям размер на екрана. Софтуерно и в двата случая се използва Android Wear.


LG G Watch R (в дясно)

Moto 360 е със страхотен дизайн и можете смело да планирате покупката на часовника ако ви харесва, но не очаквайте, че той ще може да прави нещо по-специално. Тук са на разположение стандартните функции на Android Wear и те са много ограничени. По правилно е да възприемате модела именно като красива играчка с нотификации, базови възможности и необходимост от връзка със смартфона. Освен това, трябва да бъдете подготвени за много скромна автономност, което е и основният недостатък на този модел. Най-вероятно ще се налага да зареждате Moto 360 всеки ден.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за