Ревю на Prestigio MultiPhone 8500 DUO

0
145
С моделите си от 2014-а, Prestigio определено изненада екипа ни приятно, с продукти, чието качество не отстъпва по никакъв начин на традиционните по-големи производители, чиито смартфони по принцип сме свикнали да тестваме по-често.
 
Компанията, която вече може да се похвали с продажби в над 85 държави, наскоро намери място в ревютата на Kaldata с Android-модела Prestigio 5504, но той само разпали любопитството ни да погледнем и към Windows смартфоните на марката, която вече е между лицензираните партньори на Microsoft, продаващи модели с тяхната операционна система. 
 
Още на конференцията Microsoft Build 2014, провела се по-рано тази година стана ясно, че Prestigio ще произвежда модели, работещи с Windows Phone 8.1, а сега екипът ни имаше възможността да се докосне и до един от първите смартфони, работещи с нея – Prestigio MultiPhone 8500 DUO.
 
Предварителната информация, подобно и на предходния смартфон, който тествахме показа, че апаратът се продава за около 300 лв и попада в средния клас устройства, показвайки отново впечатляващ баланс между цена и функции. Започвайки неговия тест, отново първо се сблъскваме с неговата 
 
Опаковка и комплект
 
Новият Windows Phone модел на Prestigio идва от магазина в качествена черна опаковка, която ни изненада приятно още при теста на Prestigio Multiphone 5504 DUO и която очевидно е станала нещо обичайно за производителя. Доброто първо впечатление отново е на лице, след като отворихме кутийката. Смартфонът е добре окомплектован, а в пакета освен задължителното зарядно, кабел за данни, батерия и инструкции на български, има не лоши аудио слушалки, които могат да се използват и като устройство „свободни ръце”.
 
Характеристики
 
Още докато разглеждаме картонената черна кутия и като всички любители на новите технологии се наслаждаваме на „мириса на ново”, забелязваме извадените върху опаковката най-важни характеристики, с които може да се похвали моделът Prestigio MultiPhone 8500 DUO, а именно:
 
– 5-инчов IPS екран, покрит от защитното стъкло Gorilla на Corning 
– 1,2 GHz Quad Core процесор
– 1GB RAM, 8 GB памет
– 8-мегапикселова камера с автофокус
– Батерия с капацитет от 2000 мАч
– Операционна системa Windows Phone 8.1
– Dual SIM (UMTS+GSM модули)
 
 
Външен вид
 
В момента, в който вземем за първи път смартфона, дори преди да го включим, в ръката се усеща добре качеството на материалите, от които е направен, добрата сглобка, с която определено можем да го похвалим, както и семплият, но стилен външен вид, на който са заложили в Prestigio. 
 
Използването на смартфона в продължение на няколко дни ни показа, че по неговата повърхност не остават лесно драскотини, а леко релефният заден панел предпазва по-невнимателните от случайно изпускане. 
 
Пластмасата е качествена, а по нея остават отпечатъци в рамките на допустимото. Смартфонът пасва отлично в ръката, а по-продълговатата му форма спомага за използването му само с една ръка, въпреки големия екран. Металният пръстен, който минава по всички профили на телефона, му придава още по-стилен привкус, но очевидно служи и за подобряване на здравината на устройството, ако все пак го изпуснете. 
 
Задният капак е лесен за отстраняване, за да може да се поставят в телефона двете сим карти, картата с памет, както и батерията. Отварянето му става само с помощта на нокът, поставен в единия ъгъл, където мястото за отваряне се вижда добре. Всичко става лесно, без да има каквато и да било опасност от издраскване или счупване при самото отваряне, а впечатление прави и това, че всичко „под капака” отново е подредено много добре. Потребителят лесно може да постави картите, като за разлика от много други устройства тук леглата им позволяват да се използват всякакви „приставки”, ако имате microSIM или nanoSIM. Впечатление прави сглобката на телефона, в която няма никакви луфтове, скърцания на пластмасата, а батерията също се сменя само с едно движение.
 
Предният панел, зает основно от 5-инчовия екран, прави впечатление със сравнително тънките си рамки, които както вече казахме, позволяват на човек да работи с телефона само с една ръка. Очевиден е опитът на производителите да оптимизират дизайна на модела така, че да няма необходимост от намесата на две ръце, което често се случва при новите апарати от подобен клас. Още преди да започнем да ползваме по-активно телефона, под екрана се вижда запазената марка на Microsoft, подсказваща че моделът работи с Windows операционна система, играеща роля и на Home бутон. Класическия изглед и на останалите смартфони с операционната система на американския гигант е запазен и тук – в ляво от Windows бутона има на разположение Back бутон, а от дясно е бутонът, с който се осъществява бързото търсене, разбира се през Bing. На предния пенел можем да видим още камерата, предназначена за видео разговори, както и слушалката, достатъчно голяма, за да може да се почиства лесно, ако бъде замърсена.
 
 
Профилите на смартфона са доста изчистени, като на левия потребителят разполага само с класическия контрол на звука, а отдясно можем да видим копчето за включване, което се използване и за пускане и спиране на екрана.
 
Като цяло външният вид на Prestigio 8500 DUO може да се окачестви като негов плюс. С размери 145х70 мм и тегло от 140 гр. и най-вече дебелината си от 8,3 мм, моделът е идеален за потребителите, на които „смартфонът им не слиза от ръката”. Използването му не изморява по никакъв начин и въпреки че говорим за сравнително мощен апарат, той все пак запазва размери, правещи го много удобен за използване.
 
Старт
 
Пускайки за първи път устройството, без необходимост от зареждане, тъй като стандартно батерията е с половината от капацитета си, минаваме през стандартните за Windows менюта с избор на език, регистриране на сим картата или картите, на Wi-Fi мрежите, както и съгласяване с „Общите условия” на компанията, както и с всички необходими настройки, които Microsoft изискват в своите смартфони.  Като официален лицензиран партньор, Prestigio смартфона няма да пропусне да ви прикани да се регистрирате в услугите на компанията, влизайки или създавайки си свой акаунт в Microsoft.
 
И телефонът вече е готов за ползване. Пред нас се изправя класическия изглед на операционната система, включващ и Live Tiles, които по време на цялото използване на смартфона работеха доста добре, без каквото и да било лагване. 
 
Windows Phone 8.1, както знаете, разполага и със Start Screen подобрения, които позволяват на потребителите да добавят трета колона към „метро интерфейса“, което е налично и тук. На разположение на потребителите също така е и традиционния Action Center, с който лесно се следят всички дейности само с едно движение, както и Data Sense, функция помагаща пък за по-добър контрол над изразходването на пакета с данни, ако имате активиран такъв.
 
Dual SIM
 
Смартфонът отново предлага опцията, присъща на повечето модели на Prestigio, за работа с две SIM карти. Възможността за комбинация на два номера в един телефон, както и любимото ни – комбиниране на карта с интернет план с такава, предназначена само за разговори, е налична и под Windows 8.1
 
Камера
 
Един от плюсовете в смартфона е неговата камера. Тя е 8-мегапикселова, а от Prestigio специално отличават нейната оптика. Тя позволява заснемането на качествени снимки с висока резолюция, както и на клипове, които спокойно бихте могли да гледате след това на голям телевизор.
 
Екран
 
Моделът, както вече стана ясно, има 5-инчов IPS HD екран. Резолюцията, с която той работи, е 1280х720 пиксела, а картината, показвана на него, е наистина качествена. Още стартовият екран на операционната система подсказва качествата на екрана, но след тестовете ни се установи, че дори гледането на по-дълги клипове или дори филми на екрана на Prestigio 8500 не само не е проблем, но и е удоволствие, особено ако човек пътува и трябва да убие малко време.
 
Хардуер и софтуер, свързан с него
 
Смартфонът може да се похвали с четириядрен процесор MSM8212, дело на Qualcomm и работещ на 1,2 GHz. Заедно с наличната 1 GB RAM, конфигурацията дава възможност за безпроблемна работа с най-актуалните приложения, ползване на всички функции на операционната система и работа с мултимедия и игри. Като част от операционната система в апарата са налични вградена програма за оптимизация на живота на батерията, софтуер за контрол на изразходвания трафик, както и Wi-Fi Sense – полезна функция, която ви свързва автоматично с точки за достъп и ви позволява да пестите от използване на трафик от своята SIM карта.
 
Батерия
 
Производителите от Prestigio предоставят официална информация, според която оригиналната батерия с капацитет от 2000 мАч позволява на апарата да работи до 984 часа в режим на готовност, до 176 часа в режим на възпроизвеждане на аудио съдържание и до 57 часа разговори през 2G мрежа. Нашите тестове на практика показаха, че с равномерно ползване на двете сим карти, включване в Wi-Fi точки за достъп през около половината време, разговори, ползване на приложения и т.н. телефонът може да се ползва около ден и половина до два с едно зареждане.
 
Място за съхранение
 
Prestigio 8500 предлага на потребителя 8 GB вградена памет за съхранение на всички файлове, но капацитетът на тази памет може да бъде разширен с до 32 GB, благодарение на поддръжката на micro SD карти.
 
Връзка
 
В смартфонът са използвани качествени хардуерни компоненти, твърдят производителите на Prestigio 8500 и ние нямаме повод да се съмняваме, тъй като измерените от нас скорости на download и upload отговарят на предварително обявените 21.1Mbps/5.76Mbps
 
Софтуер
 
Един от най-големите плюсове на всеки Windows апарат е разбира се и предварително инсталираният софтуер, който идва абсолютно безплатно при потребителя, заедно с апарата. И тук на разположение има пълен мобилен MS Office 365 пакет, OneDrive
 
 
В крайна сметка
 
Хубаво става, когато за една седмица човек бива изненадан два пъти, при това хубаво. Вторият ни досег с устройство, дело на Prestigio, след теста на Multiphone 5504, който публикувахме преди по-малко от седмица отново се оказа приятно изживяване. Въпреки че вече липсваше изненадата от качествената изработка и материали, добрата окомплектовка и добре оптимизираната операционна система MultiPhone 8500 DUO ни се хареса със своя 5.0-инчов IPS дисплей, работещ в HD резолюция и покрит от Gorilla Glass, стабилна работа благодарение на четириядрения процесор на Qualcomm, качествените снимки от 8-мегапикселовата камера и разбира се богатия набор от функции, предоставяни от Windows Phone. MultiPhone 8500 DUO е идеален модел за всеки, привърженик на операционната система на Microsoft, търсещ си нов смартфон с добри характеристики и на разумна цена, достатъчно смел да експериментира с новите технологии, предлагани от Prestigio.
 
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари