Samsung през 2014 година се реши на един вид експеримент – в края на лятото беше пуснат смартфона Galaxy Alpha, в който компанията за първи път от дълго време отдели максимално внимание на дизайна, а не само на характеристиките. Няколко месеца след този апарат се появи изключително популярната линия Galaxy A.

Galaxy A моделите освен красивия си външен вид имат и характеристики на ниво „над средното“. Те бяха наричани полуимиджови модели с прилични параметри и сравнително достъпни цени. Успехът на серията е изключително голям, а в края на 2015 г., се появи тройката последователи Galaxy A3 (2016 Г.), Galaxy A5 (2016) и Galaxy A7 (2016).

И ето сега на прага на 2017 година ще се запознаем със следващото поколение „галакси“. По-точно ще разгледаме моделите Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017). Те са доста интересни и също изглеждат много добре. Нека да се запознаем с тях по-отблизо.

Дизайн

През годините имахме удоволствието да видим всички модели Galaxy A и това, което можем да кажем за тях: разликата между трите поколения е очевидна и трябва да се отбележи, че последното изглежда най-добре от всички. Това за Samsung Galaxy A3 (2017) обаче се отнася в по-малка степен, тъй като смартфонът в много отношения наподобява Galaxy A3 (2016), а Samsung Galaxy A5 (2017) на Galaxy S7.

Всъщност разликата между моделите от 2016 и 2017 г. не е толкова голяма, колкото между апаратите от 2015 и 2016 година. При Galaxy A3 и Galaxy A5 обаче – тя е най-малка от всички и тук промяната е по-малко забележима. Въпреки това, напълно очевидно е, че дизайна този път е наследен от Galaxy S7, след като линията Galaxy A за 2016 година повече прилича на Galaxy S6.

Приликата с флагмана се проявява в закръгленото стъкло на екрана (така нареченото 2.5 D), по-заоблените ъгли, както и пепеляво-черния цвят. В крайна сметка, Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017) – са изключително сходни на външен вид с Galaxy S7.

Отзад, приликата с топ-модела също се проявява в пълна степен, поради заоблените странични ръбове с извитата форма на стъклото. Това се прави не толкова от гледна точка на дизайна, колкото за удобство. Въпреки, че Galaxy A3 (2016) вече много добре лежи в дланта на ръката, поради своите компактни размери, неговата подмяна за 2017 г. в това отношение е станала още по-добра. В същото време, Galaxy A5 (2017) е по-големият от двата модела, но той също е удобен за държане и работа.

Като цяло имаме усещането, че и двата модела Samsung Galaxy A3 и A5 (2017) бяха пуснати в пика на iPhone от последно поколение. На двата смартфона, диагоналите на екраните са съответно 4,7″ и 5,2”, обаче моделите на корейската компания са по-евтини, а изглеждат не по-малко стилни. Да и черният цвят, благодарение на стъклото, изглежда като лъскава версия на iPhone 7. Въпреки, че Galaxy A3 и А5 (2017) още се предлагат и в розово, златисто и светло синьо.

Най-интересното е това, че iPhone 7 е изключително близък по дебелина, а теглото му все още е по-голямо. Разбира се, новите Galaxy A3 и А5 (2017) всъщност така или иначе губят по характеристики, но многократно печелят по цена.

Като цяло, на външен вид моделите Galaxy A3 (2017) и А5 (2017) много ни харесват. Апаратите са стилни и с качествено изпълнение. А по-компактните размери на А3 го правят идеален за женските ръце, за което поради това разполага и с по-светли цветови нюанси.

Конектори и елементи за управление

И така, Samsung Galaxy A3 (2017) и Galaxy А5 (2017) са наследили дизайна от Galaxy S7, но дали е така по отношение на конекторите и другите елементи на смартфоните? Ако се съди по малкия панел над екрана, това е така. Тук се намира традиционният надпис „Samsung“, обектива на предната камера и разговорния говорител. Последният има един не много приятен „момент“ – той се намира зад метална решетка, покрита с черна боя. С течение на времето, тази боя пада и външния вид на апарата се нарушава. Точно същият проблем е характерен и за Galaxy S7 – тъмните нюанси. Но тук все още липсва led индикатора на събитията – той остана само във флагманите. От друга страна, благодарение на Always On, нуждата от него отпада.

Под екрана всичко е без промяна. Е, или почти без промяна. Тройката традиционни за Samsung бутони си е същата – двата сензорни бутона от двете страни (за диспечера на задачите и Назад) се виждат лошо, но се осветяват, когато ги докоснете. В центъра се намира механичния бутон Дом, в който най-накрая бе вграден скенер за пръстови отпечатъци. Припомняме, че в Galaxy A3 (2016) той липсваше, след което моделите А5 и А7 за 2016 година получиха дактилоскопичен сензор.

Работата с него е същата, както при другите апарати на компанията. Всички параметри са скрити в настройките, а именно в раздел „Заключване на екрана и защита“.

Преди добавянето на първия отпечатък, както винаги ще ви бъде предложено да настройте алтернативен начин на отключване: графичен ключ, парола или ПИН код. По-нататък, за съхранение на отпечатъка се налага няколко пъти да поставите пръста си на сензора. След това той се активира и с негова помощ можете да отключвате смартфона. Ще отбележим още, че сензорните бутони без светлина почти не се виждат. А с подсветката – се виждат добре.

На гърба и на двата модела може да се види обективът на задната камера и LСD светкавицата в близост. Отляво са поставени бутоните за силата на звука. Отдясно е бутонът за включване и някак много внезапно, високоговорителя за свободни ръце – до момента в смартфоните на Samsung той се намираше отдолу или отзад.

Отдолу преди всичко е разположен 3,5 мм мини-жак за слушалките, а до него в непосредствена близост до разговорния микрофон е поставен и USB Type-C порта. Смартфоните Galaxy A за 2017 година станаха първите телефони на Samsung, които получиха такъв. Всъщност, не са съвсем първите, тъй като преди тях той присъстваше в печално известния Galaxy Note 7, но след като беше свален от продажба, в пионери се превърнаха A-series и в частност A3 (2017) и А5 (2017). Най-хубавото обаче е, че Samsung не си губят времето в дреболии и поставиха пълноценен USB Type-C, включващ по-бързо зареждане и високоскоростен пренос на данните.

От гледна точка на ергономичността, специални претенции към двата модела нямаме. Телефоните са удобни за държане в ръка, всички бутони отдавна са си по познатите места, ако и преди сте работили с корейските смартфони. Преходът към интерфейса USB Type-C по-скоро може да се счита, като положителен – в бъдеще той ще се използва навсякъде. Разбира се, на никой няма да му хареса разхвърлен корпус – при необходимост от смяна на батерията обаче ще трябва да отидете в сервиз.

Екран

През 2016 г. линията Galaxy A получи сериозно обновление на екрана. При моделите А3 и А5 резолюцията бе увеличена до Full HD. В началото на 2017 година обаче, третото и петото поколение А Галакси не могат да се похвалят с нещо допълнително – от гледна точка на резолюцията, всичко се е съхранило от второто въплъщение на тези смартфони. И ако по отношение на Galaxy A7 (2017) специални претенции няма, то при Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017) въпроси все още има.

Така например, двата модела предлагат съответно 4,7-инчов и 5,2-инчов дисплей с резолюция от 1280х720 и 1920х1080 пиксела, което дава плътност на точките от 312 ppi и 424 ppi. Субективно можем да кажем, че няма нищо лошо в това – на око няма зърнести участъци, картината изглежда чудесно. Въпреки това обаче, тези телефони се намират в не най-евтиния ценови сегмент, където отдавна в норма се е превърнала Full HD резолюцията. Изключение само прави iPhone 7, който предлага малко по-ясна картина за два пъти по-високата си цена.

За останалата част от параметрите на екрана, въпроси към Galaxy A3 (2017) и А5 няма. Тук е използвана качествена Super AMOLED матрица. Нека не е най-последното поколение, но все пак картината е страхотна. Samsung добре е подбрала стандартния мек бледо-син фон, без ярки цветове а-ла „извади очите“. Така, че първите впечатления от телефоните след включването им са чисто положителни. Както винаги, дисплея е с широки ъгли на видимост и почти не избледнява на слънце.

Обективните измервания показват също добри резултати. Максималната яркост на екрана – 354,66 кд/м2, което може и да не е суперрекорден показател, но отново на слънце промените са незначителни. Да не забравяме и дълбокият черен цвят, който е присъщ за всички OLED-екрани – той е тук и е напълно натурален, а контраста се стреми към безкрайност.

Цветовото покритие, както винаги при Super AMOLED матриците е много широко. При избора на адаптивен профил, той се приближава към покритието от професионалното пространство от цветове Adobe RGB, а основният профил (по-мек тон, по-близо до IPS) малко се припокрива с „битовия“ sRGB.

Цветовата температура също е в рамките на нормалното за устройствата на Samsung. Адаптивният профил показва не само под милиард цвята, но още и „хладна“ картина – тук относително е превишена температурата на белия тон с референтната стойност от 6500K, достигаща до 1200 градуса по Келвин. „Основния“ профил в този план изглежда много по-добре – от тук и цветовете са по-топли.

Гама-кривата на екрана за Адаптивния и Основния профил преминава малко по-високо от референтната крива от 2.2, показвайки средни стойности за яркостта с малко по-ярки, отколкото трябва участъци от изображението. С невъоражено око обаче това е незабележимо.

Тук обаче има едно изкуствено ограничение, защото екранът разпознава само 5 едновременни докосвания, а не 10, както е при по-възрастните му колеги. От друга страна, спомняте ли си, кога за последно ви се налага да мушкате в екрана едновременно пръстите на двете си ръце?

Всъщност в допълнение, Samsung Galaxy A3 (2017) и модела Galaxy A5 (2017) са получили поддръжка на функцията Always On Display. За първи път тя се появи в Galaxy S7 (edge) и за първи път не е на флагмански модел. Ако някой не знае, това нещо показва върху екрана часовник, календар или картинка, допълвайки я с уведомления, възпроизвеждания в момента трак и друга подобни полезна информация. Тя работи, когато телефонът е изключен, по-точно когато дисплея е изключен. В този случай, консумираната от батерията енергия е много малка.

Камера

Samsung Galaxy A3 (2017) е единственият от серията A за 2017 година, който не е получил задна камера с повишена резолюция. Тя е 13-мегапикселова, както при неговия предшественик. В Galaxy A5 (2017) тя е 16 МП. Светосилата тук е останала f/1.9, което е добре. Управляващото приложение, ако се сравнява с неговите предшественици, видимо е обновено. От Samsung са променили начина, по който се сменя режима на снимане и извикването на филтрите. Така, че филтрите сега се отварят на екрана от дясно на ляво.

 

Снимките от задната камера са добри. Те са с правилния баланс на бялото, наситени цветове, висока разделителна способност. Дори и през нощта, улицата излиза много добре – снимките изглеждат прилично не само на телефона, но и на екрана на компютъра.

В предния фото-модул има няколко режима за селфи снимки, а резолюцията е от 5 до 8 МП. При А5 (2017) резолюцията също е 16 МП.

Снимките от предния сензор не са толкова „прилични“. Те са с по-лоша яснота, докато балансът на бялото и цветовете са доста добри. Въпреки това, в условията на лошо осветление, картината излиза размазана и осветена – селфитата е добре да се правят през деня.

В крайна сметка за камерите на Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017) може да се заключи, че осигуряват добро качество, особено задната. Предполагаме, че повечето купувачи ще са доволни.

Хардуер

Преди всичко сега Galaxy A3 (2017)  се предлага с подобрен процесор. От 4-ядрения Samsung Exynos 7580, смартфонът е получил 8-ядрения Exynos 7870. При него, по-съвършеното е 14-нм технологичен процес, осигуряващ намалено потребление на енергия, по-висока тактова честота (1,6 Ghz срещу 1,5 Ghz) и наличието на два пъти повече ядра.

В чипсета още има нова видео-карта – Mali-T830 MP2, макар и да е еднокласна по отношение на Mali-T730 MP2, все пак е едно поколение по-нова, а това означава по-производителна и подобрена.

Също е увеличен и обемът на оперативната памет от 1,5 до 2,0 GВ. Сега обаче двата гигабайта RAM вече за никого не е „новина“ – с този обем има и два пъти по-евтини апарати. Както и 16 GВ флаш памет. Като цяло, по тези параметри Galaxy A3 (2017) не се откроява.

В Galaxy A5 (2017) е използван 8-ядрения процесор Samsung Exynos 7880 Octa, който пък е по-производителен от Exynos 7580 Octa, използван в предишното поколение на телефона. Той също е произведен по 14-нм технологичен процес. Състои се от 8 ядра Cortex-A53, работещи на 1,88 Ghz. Графичният компонент се състои от Mali-T830 MP3, работещ на честотата от 950 MHz, докато в предшественика Galaxy A5 (2016) този показател е 668 Mhz.

Тестове и производителност

Нека видим колко е нараснала производителността в Samsung Galaxy A3 (2017) в сравнение с модела от 2016 година. Съответно виждаме тестовете и на по-големия колега в лицето на Galaxy A5 (2017), чийто конкурент в случая е Huawei Nova.

Дори и стария тест Quadrant дава еднозначна победа на смартфона от 2017 г. – превъзходството се осигурява основно от нарасналото количество на ядрата.

По-съвременния Basemark OS също откроява Galaxy A3 (2017), отдавайки първенството на новия апарат. Същото се случва и при Galaxy A5 (2016), който в ревюто съперничи с Huawei Nova.

А браузърния тест SunSpider остава за Galaxy A3 (2016). Победата му е съвсем несъществена и по-скоро се вписва в грешките при измерването. Очевидно е, че ядрата в новия процесор нямат никаква роля – JavaScript се изпълнява в един поток, защото тук от значение е по-скоро честотата и архитектурата, отколкото броя на ядрата. Накратко, минималните разлики по отношение на честотата в случая осигуряват паритет.

 

От гледна точка на графиката, очевидната победа се пада на Galaxy A3 (2017). На това влияят много фактори, единият от които – видео картата. Mali-T830 MP2 е с честота 700 Mhz и очевидно е по-бърза от Mali-T730 MP2, работеща на честотата от 668 Mhz. Като цяло, новият смартфон е по-добре приспособен към съвременните игри.

Samsung Galaxy A3 (2017) в Antutu

Нека сега видим какви резултати е постигнал апарата на Samsung в популярния тест Antutu.

Ами какво да кажем, получените числа оставят нееднозначни впечатления. Ако се сравни актуалният телефон с предшественика си, то това увеличение се вижда с невъоръжено око – устройството е по-бързо с почти една четвърт. Е, в сравнение с други смартфони, Galaxy A3 (2017) е на нивото на Galaxy Note 3 или iPhone 5S.

Автономност

В Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017) капацитетът на батерията е съответно 2350 mah и 3000 mah, което е само съответно с 50 mah и 100 mah повече, отколкото при Galaxy A3 (2016) и Galaxy A5 (2016). Като цяло обаче батериите не са много капацитивни по съвременните стандарти. Но защо тази солидност е необходима, ако устройствата работят дълго време с едно зареждане? Автономността изрично е нараснала и определено е една от най-добрите на пазара. Въпросът не и в красивите цифри, а в качеството на батерията, оптимизацията на работата на процесора, съответния софтуер. Смартфоните, като цяло работят ден-два без презареждане.

Както обикновено се случва, най-големият разход на енергия се пада на теста в триизмерните игри, а на второ място – сърфирането в интернет чрез мобилната мрежа. Всички останали задачи консумират къде по-малко.

Както обикновено при устройствата на Samsung, в настройките има допълнително приложение за контрол на разряда на батерията, като в същото време можете да активирате и режима за повишена енергийна ефективност. Общото бързодействие и на двата ни героя може да се оцени като добро, а автономията – задоволителна.

Софтуер

Как така се случи, че смартфоните от серията Galaxy A, въпреки своя изход в началото на годината, не получиха най-новата версия на Android. Така е и с линията от 2017 г. – тя е с Android 6.0, въпреки че Android 7.0 беше представен 4 месеца преди анонса на телефоните. Сигурни сме обаче, че Galaxy A3 (2017) и Galaxy A5 (2017) ще получат Android 7.0, но явно ще трябва да почакаме до дебюта на Galaxy S8.

Междувременно, фирмената обвивка TouchWIZ за пореден път е актуализирана, като леко е сменено оформлението, но е запазена цялостната концепция. Съществени промени в екрана за заключване или диспечера на задачите не забелязахме. Освен, че е променено оформлението на панелите за уведомленията и тези за бързи настройки, тук няма нищо ново – всичко това са козметични промени: различен цвят на фона, отенъци, нови икони и т.н.

Тук също така от Samsung са се погрижили да добавят фирмената облачна услуга Samsung Cloud, с която можете да синхронизирате определени данни със смартфона. Като цяло, Samsung са актуализирали софтуера и той е ненатрапчив, в обвивката има много интересни добавки, които не се предлагат от други производители. И всичко това работи стабилно и бързо.

Обобщение

Може би забелязахте, че Samsung Galaxy A3 и А5 (2017) са хубави телефони.. В допълнение ще отбележим, че приятното усещане при държане се допълва и от студения метал и стъкло, както и от стилния външен вид.

Разбира се, съвсем без въпроси не останаха и двата смартфона. Първото нещо, което ни изненада – това е старият Android 6.0. Разбираме, че има маркетинг и всичко подобно, но все пак Android 7 бе логично очакван, особено след като това не са най-евтините апарати на пазара.

От друга страна обаче, Galaxy A3 и А5 (2017) са получили четец на пръстови отпечатъци – липсата му при Galaxy A3 (2016) и А5 (2016) бе доста изненадваща. По-нататък, телефоните са с добри камери, качествен дисплей, а със страхотната функция Always On, двата модела работят продължително с едно зареждане. Не може също да не оценим и наличието на USB порта Type-C. Но хубавите впечатления се смазват от цената.

Положителни черти:

 • страхотен дизайн;
 • отлична конструкция;
 • защита на корпуса по стандарта IP68;
 • качествен Super AMOLED екран с възможност за настройки;
 • добри камери;
 • четец на пръстови отпечатъци (най-накрая!);
 • конектор USB Type-C;
 • удобно разположен аудио жак;
 • функцията Always On;
 • добра автономност.

Отрицателни черти:

 • Android 6.0 (ще бъде обновен до 7.0);
 • резолюцията на екрана можеше и да е по-висока;
 • решетката на разговорния високоговорител избледнява;
 • няма LED индикатор за събитията над екрана.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари