Ревю на Samsung GALAXY S6: адвокатът на дявола

0
406

Samsung – настоящият дявол. Смартфоните на тази марка са критикувани, но се купуват. Купувани, но критикувани. В последно време обаче нещата за дявола станаха още по-лоши и в отговор на това се появи т.нар. Project Zero, известен още като GALAXY S6 – флагманът на чистия лист.Тайната на успеха е проста: взета е концепцията на iPhone 6, добавени са елементи на Sony и е стилизирано всичко под собствената линия GALAXY S. Паралелно с това са подобрени характеристиките и е опростен софтуерът. На изхода се е получил освежен флагман, който отдавна трябваше да бъде пуснат. Но по-добре късно, отколкото никога.

Samsung GALAXY S6 представлява мощен смартфон от стъкло и метал.


Първият в света смартфон, базиран на 14-нм процесор, оборудван с QHD-екран и много съвременни функции: скенер за пръстови отпечатъци, безжично зареждане, вградена система за мобилни разплащания и т.н. Всичко това в корпус с 0.1 мм по-тънък от iPhone 6, т.е. много тънък.Корейската “щесторка“ се конкурира на два фронта – в САЩ и Китай. От една страна той трябва де се пребори с iPhone 6, който бие рекорда по продажби. От друга той се конкурира с голямата армия от китайски марки, сред които се срещат Lenovo, Huawei и др. Освен това трябва да имаме предвид и традиционните Android-доставчици, а именно Sony, HTC, LG. По принцип, задачата на S6 честно казано изобщо не е лесна. Нека да видим обаче това, което той наистина може да ни предложи – това е адвокатът на корейския дявол.

Характеристики

 • OS: Android 5.0
 • Размери (ВxШxД): 143x71x7 мм
 • Интерфейси: ANT +, Bluetooth 4.1, IrDa, NFC, USB 2.0, Wi-Fi (AC), Wi-Fi Direct
 • Резолюция на снимане: 16 мегапиксела
 • Видеозапис: 3840×2160 пиксела
 • Предна камера: 5 мегапиксела
 • Капацитет на батерията: 2550 мАч
 • Диагонал на екрана: 5.1“
 • Резолюция: 1440×2560 пиксела
 • Процесор: Samsung Exynos 7420
 • Вградена памет: 32 GB
 • Оперативна памет: 3 GB
 • Представяне на модела: Март 2015 година


Дизайн
Ако за критикуване на външния вид на смартфоните от Samsung в Сеул уволняваха по човек на ден, то там сега щеше да е пусто. Най-големият неудачник стана S5, който беше наречен флагмана-лепенка. S6 е съвсем различен. До голяма степен корейското устройство напомня на тези от Sony – тук стъклото присъства отпред и отзад (Gorilla Glass 4), а освен това и металните ръбове от двете страни са по-заоблени. Въпреки всичко обаче, компанията по някаква причина се е отказала от влаго- и прахо-защитата (при апаратите на Sony тя присъства, както и при S5). Но за разлика от това, устройството изглежда добре. Особено във фирмените цветове: синьо в S6 и зелено в S6 edge. Последният е двойно по-добър.

S6 е приятен за държане в ръката, но има един недостатък: стъклото не е практично и едва ли ще издържи на сериозни падания. Между другото, апаратът е хлъзгав и прави опити да изкочи от ръцете, така че Ви препоръчваме да си купите калъф или протектор и по принцип да бъдете предпазливи. Практичността е в миналото, а сега пред нас стои лъскаво устройство. Това касае и повърхността – стъклото моментално събира пръстови отпечатъци и прах и много лесно се замърсява. Тук е важно да обърнем внимание, че както стъклото, така и металната рамка особено силно се загряват по време на работа (не само при игрите, но и при активното използване на мрежата). Като цяло обаче няма нищо идеално. Но от гледна точка на дизайна корейците със сигурност сега няма да се срамуват.


Размерите и теглото на S6 са балансирани почти перфектно. Смартфонът е тънък, но тежък и размера се вписва идеално в ръката ви. Всички елементи са на място. Това, което липсва обаче са стерео-високоговорителите (за предпочитане е като в HTC), които да са по-качествени и мощни (но звука в слушалките е без забележки и той е страхотен). От Samsung в случая са поработили върху скенера за пръстовите отпечатъци и сега той е като в iPhone – няма нужда да плъзгате пръста отгоре-надолу, а просто да докоснете активната повърхност. Точността на разпознаване не може да се нарече задоволителна. Монтажът и въобще изпълнението на корпуса е на много добро ниво. Смартфонът е сглобен много качествено, независимо от конструктивната му сложност (особено при модела S6 edge).
Тук липсва разширителен слот, а батерията е не сменяема – два неприятни компромиса. Ако ситуацията с батерията е поносима и търпима, то 32 GB памет не е достатъчна за всички и в тази връзка препоръчваме да се обърнете към по-скъпия вариант. Корейците обясняват това с желанието да дадат на потребителя по-бърза вградена памет, но ние смятаме, че това е избор на самия потребител, а те трябва да предоставят възможност за избор. Като цяло всичко си е на мястото (с изключение на FM-радиото – такъв модул във флагманите на Samsung не се използва считано от S4).

Сравнение на Samsung GALAXY S6 с S5 и LG G3:

Хардуер
В основата на Samsung GALAXY S6 стои новия 14-нм чип Exynos 7420. За сравнение, Qualcomm Snapdragon 810 е произведен по 20-нм технологичен процес. В общи линии, моделът на Samsung е с по-съвременен чип, който по-специално консумира по-малко електроенергия. Също така, хардуерната част се състои от 3 GB оперативна памет (DDR4) и графика Mali-T760 и на практика всичко работи добре, интерфейсът е плавен, почти без лагове. Бенчмарковете сред новите флагмани не излъчват еднозначен лидер, но това може да е въпрос на оптимизация, така че не би следвало да подценяваме синтетичните цифри. Но на фона на предшествениците и LG G Flex 2 (първият смартфон със Snapdragon 810), нашият герой изглежда достойно.Като вече казахме, Exynos 7420 е икономичен чип, но общо взето S6 работи по-малко от S5. Всъщност това се и очакваше, особено като се има предвид по-малката от тази на S5 батерия (2550 мАч) и QHD-екран. По наше мнение, би било по-разумно да се използва малко по-дебел корпус, но да се получи по-добра автономност. Но желанието да се изпревари iPhone 6 изигра важна роля. При средно натоварване S6 едва издържа един ден, а с GPS дори и по-малко. Напълно възможно е обаче да става дума и за оптимизация, която във финалния фърмуер този показател драстично да се промени, но кардинални различия не би следвало да очакваме. Традиционно Samsung са силни във възпроизвеждането на видео (благодарение на AMOLED) – повече от 12 часа на максимална яркост, но истината е че S5 е по-добрия. Двете добри новини са: вграденото безжично зареждане Qi/PMA (най-популярния стандарт за днес) и възможността за бързо зареждане, което е на половина пъти по-бързо от S5. Съобщено бе, че бързото зареждане на S6 позволява за 10 минути зарядът на устройството да стигне за 4 часа работа. В нашите тестове смартфона за това време се зареди до 13%, а консумацията зависи от сценариите на използване.Интересното в случая е, че за 10 минути в режим на бързо зареждане, батерията може да се зареди до 13%, но при използване на по-мощно зарядно устройство (ние използвахме от iPad), а при стандартното зарядно (0,15A) отнетото време е два пъти по-дълго.Дисплей
Дисплеят на Samsung GALAXY S6 използва прогресивната AMOLED-технология – самоизлъчваща матрица от органични светодиоди. Диагоналът е 5.1 инча, а резолюцията – 2560×1440 (Quad HD). Това осигурява плътност на пикселите от 577 PPI, което към момента е най-високият показател сред смартфоните. Изображението е голямо и много гладко, като разликата с другите смартфони може да се види при очно сравнение.

Максималната яркост на Samsung е 340 кд/м2, ако говорим обаче за бялата заливка на целия екран. Но ако площта на белия пълнеж е намалена, яркостта нараства – вече до 380 кд/м2. Както се оказа, това не е пределът! Ако на екрана се зададе режимът за автоматично регулиране на яркостта, а смартфона бъде изложен на ярка светлина (като слънчевата например) – яркостта може да се увеличи до внушителните 700 кд/м2. Това е един от най-високите показатели в историята на нашите тестове. Прибавете към това отличното антирефлексно покритие и условния “безкраен“ контраст на AMOLED с нулев черен цвят – и ще получите печелившата комбинация. Екранът на Samsung GALAXY S6 е жив, дълбок, а картината е реалистична при всякакви светлинни условия.Настройката на гамата в GALAXY S6 не предизвиква никакви оплаквания. Средното значение – 2.26, което е близо до стандартното.Средната цветова температура на GALAXY S6 е близо до 6500K. Цветовият баланс на GALAXY S6 в “Основния“ режим е настроен много добре. Това нагледно се потвърждава от средното значение на Delta E грешката с величина от 1.03. Отклонения едва ли ще се забележат.Цветовият обхват на GALAXY S6 в “Основния“ режим напълно отговаря на sRGB стандарта, без никакви отстъпки и грешки. Нещо повече, междинните цветови стойности съдържат много ниска грешка.Общата оценка на цветопредаването при 24-те шаблона на ColorChecker дава среден процент на Delta E грешките при величина от 2.2 (максималното отклонение е 4.29). Точността на цветопредаването е похвално и критични изкривявания тук липсват.

Като цяло, екранът на Samsung GALAXY S6 заслужава висока оценка: резултатите от тестовете на неговия AMOLED-дисплей уверено превъзхождат повечето си конкуренти. Той е много светъл и контрастен, има наистина широки ъгли на видимост, а цветопредаването има гъвкави настройки. По-специално, в “основен“ режим предлага точно цветопредаване с натурални отенъци. Комбинацията от отлични характеристики на яркостта и качественото цветопредаване правят екрана на Samsung GALAXY S6 ориентир за другите флагмани, включително и за Apple iPhone 6.Камера
Камерата винаги е била една от силните страни на смартфоните на Samsung, така че очакванията за S6 предварително са твърде високи. И в много отношения той ги оправдава (по-лошо е през нощта, но дори и с предпродажния образец може да се получат достойни снимки). Тук имаме 16-мегапикселов модул на Sony с възможност за заснемане на UHD видео с оптична стабилизация на изображението. Добро впечатление ни направи, че камерата може да се пуска чрез двойно натискане на централния бутон и да снима с гласовата команда “снимай“ или “фотографирай“. Камерата се пуска много бързо – за 0,7 секунди. Много не ни хареса това, че камерата стърчи над повърхността на корпуса, но по мое мнение това не е от решаващо значение. Като цяло качеството на снимките и видеото е на добро ниво, но не е максималното, тъй като Note 4 в това отношение е по-добрия. При предната камера няма нищо интересно и тя е с резолюция от 5 MP. За повечето фенове на селфитата, тя ще е достатъчна. Между другото, тук има възможност за снимане чрез жестове (достатъчно е да покажете ръката си в кадъра и ще започне обратното броене). Тук също се поддържа гласово управление.

Примерни снимки:Софтуер
И относно софтуера имаме както добри, така и лоши новини. Да започнем с лошата: TouchWiz все още е тук. Въпреки, че Lollipop версията на Android вече е с много добър интерфейс, производителите продължават да налагат своите обвивки и Samsung в това отношение не прави изключение. Но добрата новина е, че TouchWiz е обновен и облегчен. Сега интерфейса е по-бърз и по-плавен, няма изобилие от излишни функции и е добавено всичко най-необходимо, особено теми за оформление (можете да ги изтегляте от каталога и напълно да променяте външния облик на обвивката). Благодарение на тях можете да промените изцяло интерфейса до дизайна на иконите вътре в приложенията. На някои места дори (например в новата галерия) интерфейсът сега е подобен на Apple, което е в плюс за S6. Заменени са също и звуците, но не са досадни. Като цяло е свършена много работа над бъговете. Предварително са инсталирани приложения на Microsoft (OneDrive (10 GB безплатно), OneNote и Skype), както и WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger. Тук също така е наличен и инструмента Smart Manager за контрол на паметта и заряда, но това е всичко.

Обобщение
GALAXY S6 – това е смела стъпка напред, която от Samsung чакаха дълго време. Компанията наруши собствените си правила, отказвайки се от практичността в полза на дизайна. Като цяло обаче изгубихме разширителния слот и сменяемата батерия, както и защитата от влага. Корпусът е станал по-лъскав (и по-скъп за ремонт), което няма да се хареса на всеки. Но посоката е правилната, тъй като са необходими промени. S6 изглежда скъп, удобен за държане в ръката и критиците вероятно вече няма да ругаят корейците за външния вид, а предварителните поръчки са рекордни. Хареса ни и плавният интерфейс, като лагове почти липсват. Традиционно най-качествен е екрана. Но относно времето за работа има какво да се желае.

Най-сериозният конкурент – това е iPhone 6. От страната на Apple стои силата на марката, екосистемата и по-удачната камера. В полза на Samsung говори новостта, по-интересния дизайн и подобрените технически възможности. В тази битка най-слабото звено ще се окаже HTC One (M9), който ще трябва да се конкурира в една неравна битка (от очевидните козове на тайванците можем да назовем мощните стерео-високоговорители и интерфейса Sense с фирмените приложения и услуги). Отделно от това, не трябва да забравяме и за миналогодишните флагмани (Sony Xperia Z3, LG G3 и други), които благодарение на разликите в цените си продължават да са актуални.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари