fbpx
1.9 C
София

Ревю на Sony Xperia Z2: мощен и защитен флагман на Sony

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Историята на флагманските смартфони на Sony от серията Z започна с представянето на Xperia Z преди малко повече от година на CES 2013. За кратък период от време ние видяхме и третото поколение на смартфона Xperia Z2, който вече се предлага на няколко пазара. Спомнете си, че Xperia Z дебютира на пазара през април, а Xperia Z1 – през септември. Този кратък цикъл на смяна при флагманите от Sony обясняват така: за 6 месеца се натрупаха много подобрения, които биха заинтересували потребителите.


\"\"

Двата лидера на пазара на смартфоните Apple и Samsung подхождат към своите модели по различни начини. Apple на първо място слага дизайна и практичността, а Samsung – спецификациите и възможностите на интерфейса. Sony предлага нещо средно, като акцентира върху материала на корпуса и външния вид, количествените характеристики също са максимални (резолюция на картината, скорост на процесора, паметта и т.н.), но тяхната реализация в миналото предизвика въпроси.
 


\"\"

Ясно е, че от трите Z флагмански смартфона, Z2 е най-съвременния, като подобренията са не само количествени (гигахерци, гигабайти и т.н.), но и качествени. Въпреки почти пълната приемственост на дизайна в сравнение с предшественика, впечатленията от този апарат са други. Първоначално Xperia Z1 имаше недостатъци, свързани със снимането, технологията на производство на екрана и т.н. Сега обаче в новия модел на Sony вече би трябвало всичко да е наред. Дали това е така, ще разберем в днешното ни ревю.
 


\"\"


\"\"

Един от най-интересните елементи в характеристиките на всеки съвременен смартфон – това е камерата. Xperia Z1 дебютира с 20,7-мегапикселов сензор Exmor RS, в Xperia Z2 той остана същият, но в алгоритъма на снимане бяха добавяни нови режими и в крайна сметка записът на камерата вече е по-различен.
 


\"\"

Технически характеристики:

 • OS: Android 4.4.2 KitKat
 • Съобщение: GSM GSM 850/900/1800/1900 HSDPA + 850/900/1700/1900/2100, LTE 800/850/900/1800/2100/2600
 • Процесор: 4-ядрен Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974-AB, честота 2.36 GHz, графика Adreno 330 ( 550 MHz )
 • Памет: 3 GB RAM, 16 GB ROM, слот за карти памет microSD
 • Екран: 5.2 инчов, IPS, Full HD, TRILUMINOS-технология Live Colour LED
 • Камера: 1/2.3\“ сензор, 20.7-мегапикселов Exmor RS f/2.0, видео-запис на 4K
 • Трансфер на данни: GPS/GLONASS, Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, NFC
 • Батерия: 3200 мАч
 • Цветове: черно, бяло, лилаво
 • Особености: защита от проникване на прах и вода по IP 55/58, стерео-високоговорители, система за намаляване на шума (също и при слушалките)
 • Размери: 146,8 х 73,3 х 8,2 мм
 • Тегло: 163 грама


Дизайн и удобство
Sony Xperia Z2 е почти точно копие на миналогодишния Xperia Z1 с практически идентични размери, тегло, цвят и оформление. Дебелината на устройството е намалена от 8.5 на 8.2 мм, а теглото – от 170 на 163 грама. Реално обаче тази разликата няма как да се осети. Подобрен е и хардуера в смартфона: при тези размери и тегло е поместена по-висококапацитивна батерия (3200 мАч) и по-голям екран (5.2 инча). Това означава, че широката рамка на Xperia Z1 е намалена, устройството е станало сравнимо по размери с другите два флагмана на тази година: Samsung GALAXY S5 и HTC One M8.
 


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Красивият дизайн на Xperia Z и Z1 за мнозина ще остане в плюс, като апаратът все още е изработен от стъкло и метал, а пластмаса в Xperia Z2 няма (както и в HTC One M8). Много дразни обаче фабричният филм, залепен на предната и задната повърхност на стъклото в Z1, който за щастие тук отсъства. Мисля, че това е в плюс, тъй като филмът лесно се надрасква, за разлика от закаленото стъкло под него. От друга страна, леко е обновен и външния вид на смартфона, където както казахме е премахнат филма.
 


\"\"


\"\"

По цветовото оформление няма промени: тук имаме бяло, черно и виолетово, коeто виждате и на снимките. Сега обаче ги няма страничните пластмасови елементи между стъклото и метала, така че Z2 сега лежи в ръката малко по-различно.
 


\"\"


\"\"

От конструктивните изменения можем да бележим преместването на разговорния микрофон в долния край, а високоговорителите – на предния панел, като в крайна сметка вече имаме стерео-звук. Силата на звука е малко по-малка в сравнение с този в HTC One и еднозначно по-висока от тази в предшественика. Високоговорителят на слушалката за провеждането на разговорите аз лично смятам, че е по-силен от този в предшественика.
 


\"\"

Също така е изменена и конструкцията на една от тапите в лявата страна, която сега е единичен елемент, вместо отделен, както е при Z1. Тя скрива конектора за MicroUSB и слота за SIM-картата. Слотът за microSD-картата е от дясната страна. Преди да потопите апарата във вода обаче Ви съветваме да проверите дали добре са затворени капачетата.
 


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Смартфонът е с традиционната защита срещу проникване на вода и прах по стандартите IP55/IP58. Втората цифра 8 означава, че устройството може да бъде потопено във вода в продължение на повече от час на дълбочина до 1.5 метра. При основния конкурент в лицето на Samsung GALAXY S5 защитата от проникване на вода е като в предишното поколение – IP67. Освен това, при апарата на Samsung няма бутон за камерата и снимането под вода не работи, докато при Z2 в това отношение няма проблеми.
 


\"\"


\"\"

Екран
Както вече споменах, при сходните с Xperia Z1 размери, в устройството е използван 5.2-инчов екран. Рамката е намалена, площта е използвана по-разумно. Самият екран е изработен по IPS-технологията и според Sony, в новите устройства също ще бъде използвана точно такава матрица. Това означава, че ъгълът на обзор ще бъде максималния и няма да има проблеми с контраста и изображението върху екрана ще изглежда идеално по всички параметри.

Поведение на екрана на слънце:
 


\"\"

В сравнение със Sony Xperia Z1 (от ляво):
 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

Освен това, екрана в Xperia Z2 е снабден с нова технология: червените и зелени субпиксели са направени с помощта на фосфор. Зад дългото маркетингово име се крие един прост принцип: фосфорът малко променя цветопредаването на субпиксела и така картината в крайна сметка става много богата.

Сравнение на екрана с HTC One M8 (в центъра) и Samsung GALAXY S4 (отдясно):
 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

Хардуерна платформа и време за работа
В хардуерно отношение, Sony Xperia Z2 е интересен с новия си процесор Qualcomm Snapdragon 801 – това е подобрената версия на Snapdragon 800 с по-мощния графичен чип Adreno 330. Самият чипсет е останал същия, но е увеличена работната му честота до 2,36 GHz, както и честотата на графичния контролер (до 550 MHz). Освен това, в смартфона има 3 GB оперативна памет. Самият чип е с индекса MSM8974-AB и почти не се различава от този, използван в Samsung GALAXY S5 (там чипа е малко по-мощен – 2.45 GHz и 578 MHz).

Този метален смартфон е с течност отвътре, която се изпарява от единия край на апарата и кондензира от другата, като по този начин, температурата в смартфона се изравнява навсякъде. До каква степен обаче тази информация е вярна, не можем да кажем все още.

В режим на многочасово възпроизвеждане на Full HD-видео при максимална яркост, Xperia Z2 се нагрява слабо, особено в сравнение с предшественика си, който грееше забележимо по-силно. Същото може да се каже и при онлайн-сърфирането с браузъра, както чрез Wi-Fi, така и чрез LTE-мрежите. Единственият момент при тестовете, когато смартфонът изведе съобщение за повишение на температурата беше при заснемането на видео, но в този режим и при другите смартфони се наблюдава значително повишение на температурата.

Припомняме Ви, че Samsung GALAXY S5 и HTC One M8 имат по-малко от 2 GB оперативна памет. Сама по себе си, паметта не оказва влияние върху производителността, но тя позволява без проблем да отворите много приложения и страници в интернет-браузъра си, без да се притеснявате от забавяния и лагове.
 

 


\"\"


\"\"

Погледнете синтетичните бенчмаркове. Както вече нееднократно сме казвали, за производителността на смартфона е грешно да се правят изводи само от резултатите, показани в тези тестове – това са само предварителни заключения. Благодарение на добре оптимизирания програмен облак, Sony Xperia Z2 работи гладко и дори по-бързо в сравнение с GALAXY S5. Така, че всичко зависи именно от оптимизацията и възможностите на интерфейса, а не от резултатите в бенчмарковете.
 


\"\"


\"\"


\"\"

А времето за работа – това е много важен показател. В смартфона се използва батерия с капацитет от 3200 мАч, която е с 400 мАч по-капацитивна от тази в Samsung GALAXY S5, и с 600 мАч в сравнение с новия HTC One. В съчетание с новия процесор и икономичния екран, апаратът трябва да работи по-дълго и това ще го проверим на практика.

В тестове AnTuTu, апаратът набра сравним със Samsung GALAXY S5 резултат, а възпроизвеждането на видео във Full HD резолюция беше повече от 8,5 часа. Припомнете си, че при предшественика му, този резултат беше само 4 часа в режим на възпроизвеждане на видео, което означава, че тук наблюдаваме двукратно увеличение на този показател.

Докато Samsung и HTC в своите смартфони са включили във функционалността специални режими за пестене на електроенергията, Sony използва вече известните алгоритми STAMINA. Те ви позволяват да изключите фоновите процеси по време на бездействие, задавайки списък с приложенията, които имат разрешен достъп до мрежата, за да контролират други параметри – яркостта на екрана, телефонните разговори и така нататък. Разбира се, черно-белият режим в GALAXY S5 изглежда ефектно, но на фона на алгоритмите на Sony и HTC, той не привлича толкова вниманието, което разбира се изобщо не означава, че той е по-малко ефективен, просто всеки производител сам решава какъв бодход да използва за пестенетоо на електроенергия.

Камера
За качеството на снимките, направени с камерата на смартфона на Sony си направете сами изводите от приложените по-долу снимки, а ние ще кажем само, че въпреки подобрените алгоритми в сравнение с предшественика Z1 (има точно същия модул на камерата), някои от проблемите са останали и тук, като например това, че шумът не е обран както трябва, но явно с актуализацията на софтуера, този проблем може да изчезне.

Интересен е и режимът Slow Motion при запис със скорост 120 к/сек. Sony, за разлика от iPhone, ви позволява да изберете повече от един участък за забавяне, а и реализацията е дори по-удобна. Също така, в апарата има и други ефекти, като фоново размазване при снимане. Впрочем, някои от другите смартфони това го могат още от преди година, като тези на Nokia например.
 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

Резултати:
 


\"\"

 

 


\"\"

Примерни снимки:
 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

 


\"\"

 

Интерфейс и приложения
В Sony Xperia Z2 се използва Android 4.4.2 KitKat – най-новата версия към датата на писане на това ревю. Също така тук присъства и фирмения интерфейс, който от една страна не е много по-различен от стоковия Android и ще се хареса на любителите на изчистения интерфейс, а от друга – не предлага максимално допълнителни функции, за разлика от аналога на Samsung.

В интерфейса на разглеждания смартфон, Sony е добавила нови функции, но като цяло всичко е познато от предишните устройства. Така например, разликите със Z1 и новата версия са малко. От заключения екран можете да включите камерата. Тук имаме и теми за оформление, промяна на тапета, промяна броя на работните плотове – ако искате лесно можете да отстраните излишните. Оформлението е спокойно, крещящите икони и разнобоя в стиловете тук липсват, а скоростта на работата е висока.

Както и преди, така и тук са достъпни мини-джаджи и популярните приложения. Разбира се, по желание можете да добавяте и нови елементи към вашия смартфон чрез Google Play.

Естествено, всички мултимедийни приложения – филми, галерия, плейър Walkman – тук са фирмени, а не стандартните на Android. Налична е и препоръчителната услуга Sony Select.

Разбира се, тук е наличен и пакетът OfficeSuite за преглед на документи (в таблета Xperia Z2 Tablet е инсталиран Pro-пакетът с възможност за редактиране), браузърът Chrome, Smart Connect и антивируса McAfee Security. От полезните допълнения можем да споменем отделното приложение за архивиране и възстановяване, където можете да изберете мястото за съхраняване на копието и напълно да настройвате списъка с данните за архива.

Звук
В Sony Xperia Z2 е реализирана технология за потискане на шума, както в самия смартфон, така и във включените в комплекта слушалки MDR-NC31EM. Те работят с 5-пинов конектор, като на всяка слушалка има малък микрофон, който анализира околния шум. Слушалките са с размер на високоговорителя – 13.5 мм, а честотните характеристики варират от 20 до 20000 Hz.
 


\"\"


\"\"


\"\"

В настройките на смартфона има функции за намаляване на шума и фирмената технология ClearAudio +. С този арсенал от екстри за намаляване на шума, Xperia Z2 става един от най-оптимално звучащите смартфони на пазара, а технологиите на аудиоподразделението на Sony доста добре помагат в това отношение.

Самият музикален плейър Walkman е много красив, има настройваем еквалайзер с функцията ClearAudio + и други приспособления, като редактиране на таговете, обложките на албумите, динамичен звук и възможност да се абонирате за услугата Music Unlimited.

Мнение
Sony Xperia Z2 може да се нарече подобрена и допълнена версия на Z1, в която са взети под внимание желанията на потребителите. Екрана и камерата са станали много по-добри, значително е увеличено и времето за автономна работа на батерията. Звукът от японското устройство много ни хареса, както от слушалките, така и от стерео високоговорителите. Изпълнението тук е на високо ниво, а има и защита от проникване на вода по съвременните стандарти. Хардуерът е мощен и в някои аспекти по-добър от този на конкуренцията (например по отношение обема на оперативната памет).

Въпреки това, не бива да забравяме, че не съществуват идеални продукти и Xperia Z2 не прави изключение. Например, не на всеки ще му хареса ръбоватия корпус и алгоритмите за снимане: снимките са по-добри от тези при HTC, но са по-лоши от тези при апарата на Samsung. Във всеки случай обаче, както писахме и по-горе, прогресът в сравнение със Z1 е видим. Скоростта на работа на Xperia Z2 е висока, но трябва да вземем в предвид, че интерфейсът не е така силно изменен в сравнение с обичайния на Android, откъдето идва и голямата гладкост при работата. При Samsung например, скоростта е по-ниска, но има повече допълнителни функции.

Главните конкуренти на новия апарат от Sony – това са Samsung GALAXY S5 и HTC One (M8), а по-късно ще се присъедини и LG G3. На фона на тези устройства, Z2 изглежда достойно. Ако за вас са важни параметрите, като материала, от който е изработен корпуса, качеството на звука и защитата от проникване на влага, ние Ви препоръчваме да погледнете към Z2. Но трябва да се има и предвид, че корпуса е твърде голям, камерата не е идеална, а и батерията е не-сменяема.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини