Ревю на Apple iPhone 6: най-тънкият смартфон на Apple

0
193

Тази година видяхме новото поколение iPhone, който получи новата осма версия на iOS платформата, както и напълно нов дизайн. Смарфоните на Apple се обновяват рядко и в тази връзка можем да си припомним революционния iPhone 4, който бе анонсиран през 2010 г. и определи курса на по-нататъшно развитие на компанията, като дори и по-късните айфони предлагат много общи черти с този модел. Така, че сега пет години след раждането на легендарния апарат, вече на пазара дойдоха и новото поколение смартфони на Apple и то с различни диагонали на екраните: 4.7 и 5.5 инча, което може да се нарече много навременна стъпка за компанията, която дълго време се придържаше към крайно консервативните възгледи. Но пазарът диктува правилата, така че в момента Apple ще играят на едно поле с тези, които отдавна са усвоили големия диагонал.

Технически характеристики:

 • Операционна система: iOS 8
 • Мрежа: GSM/EDGE/UMTS/LTE, nanoSIM
 • Процесор: Apple A8, M8, 64-битова версия, 1.4 GHz
 • Памет: 1 GB RAM, ROM 16/64/128 GB
 • Екран: 4.7 инча, IPS, 750 х 1334 точки, Retina HD, 326 точки на инч, контраст 1400:1, олеофобично покритие
 • Камера: iSight, f/2,2, 8 MP, Focus Pixels, 5-елементен обектив, 1,5 микрона, запис на видео 1080p при 30 или 60 кадъра в секунда, снимане на бавнодвижещи се обекти при 120 или 240 кадъра в секунда, timelaps снимане, двойна True Tone LED-светкавица, FaceTime 1,2 MP
 • Мрежа: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS и GLONASS
 • Особености: скенер за пръстови отпечатъци Touch ID, Apple Pay, гласово управление Siri,
 • Цвят: сребрист, черен, златист
 • Размери: 138.1 х 67 х 6.9 мм, тегло 129 грама
 • Време за работа: при разговори до 14 часа и време за изчакване до 250 часа, интернет до 10 часа в 3G, до 10 часа в LTE, до 11 часа при Wi-Fi, 11 часа видео, 50 часа възпроизвеждане на музика

Дизайн
Поради огромните информационни течове, които продължиха дълго преди официалния анонс на модела, който както знаете се проведе наскоро, мнозина вече можеха да си представят как ще изглежда новият еталон на мобилния свят. Да, каквото и да кажем за iPhone, той се превърна в един вид стандарт за индустрията. Ето защо след анонса на апарата нямаше никакви изненади.

Материалите, както обикновено са с най-доброто качество. Apple избра за себе си металния корпус и това се отнася за различните продукти на компанията, включително и за плейърите и таблетите, а сега и за часовника.


Сред най-балансираните по отношение на размера на корпуса и диагонала на екрана можем да споменем LG G3, който е с 5.46-инчов диагонал, Motorola Moto X от миналата година е с 4.7-инчов дисплей, Google Nexus 5 е с 5 инчов екран и Xiaomi Mi 4 – с 5,2 инча. Всички тези устройства са с малка рамка, която въпреки впечатляващия размера на екрана, не са много големи. От Apple очаквахме нещо подобно: че компанията ще вземе под внимание съвременните тенденции и ще се постарае да използва по-голям екран, без да увеличава значително размера на устройството. Един нагледен пример от последните устройства е Sony Xperia Z3 Compact, който в сравнение със Z1 Compact е с увеличен екран, но намалена рамка около него, в следствие на което апаратът е станал още по-малък.На практика се оказа, че Apple няма да се откажат от своите навици. iPhone 6 предлага същата внушителна странична рамка около дисплея и големи горни и долни граници. Разбира се, тук своята роля играе и скенера за пръстовите отпечатъци, вграден в бутона Home под екрана, но в крайна сметка 4.7-инчовото устройство вече може да се сравнява по размер с по-големите си Android-колеги.

Монтажът на смартфона е перфектен и изглежда твърде привлекателен: корпусът е най-тънкият от всички до момента пуснати iPhone-ни, а плавните контури от двете страни му позволяват перфектно да лежи в дланта, така че въпреки увеличената ширина, той все още е много удобен за използване. Също така е намалено и теглото, така че въпреки големите си размери, това устройство не преуморява ръката при продължителна работа с него.


Един от недостатъците в различните поколения iPhone беше проблемът с приема на мрежата, който по-силно е изразен в четвъртото поколение на модела. Всъщност тук изненади не трябва да има, тъй като всички метални корпуси създават проблеми за радиочастите. Следователно, апаратът трябва да има и по-добра антена.


В iPhone 6 дебелите ивици са ясно видими и привличащи погледа. Естествено, те не носят особена радост и подобен подход буди недоумление при положение, че обикновената задна част на устройството изглежда добре. Между другото, не бива да забравяме и плейърът iPod Touch, който е много харесван именно заради дизайна си. И по принцип разликите с него не са много големи: размера и антенните ленти, а в останалата си част новият iPhone много прилича на плейъра.


От гледна точка на управлението, всичко е стандартно, а бутоните са станали продълговати, напомняйки на iPod Touch или iPad Air. Имайки предвид увеличения диагонал на екрана, бутонът за заключване се е преместил от горната в дясната страна. Може би за някой от iPhone потребителите това ще се окаже необичайно.


Дисплей
Диагоналът на екрана в iPhone 6 е 4,7 инча. По принцип, това е достатъчно за гледане на видеоклипове или сърфиране в интернет, но ако искате нещо повече, то тогава защо не погледнете към модела 6 Plus. Там вече диагоналът на екрана е 5,5 инча и е достатъчен за извършването на всяка задача.

Разделителната способност на екрана е 1344 x 750 пиксела, което в сравнение с iPhone 5/5с/5s тя се е увеличила (1136 х 640). На практика няма значими разлики, тъй като вместо с увеличаването на диагонала да се промени и гъстотата на точките, в този случай както и при старото поколение си е 326 ppi. Показателят е съвсем обикновен за момента. Картината е ясна, шрифтът не е зърнест, но за феновете на главозамайващите показатели, които демонстрират корейските телефони с Quad HD-дисплеи, тези ще изглеждат по-малки.

Ако към цветовете и яркостта нямаме претенции, то впечатляващата ширина на рамката около дисплея изглежда вече остаряла и привлича негативни мнения.

Що се отнася до удобството на използване, то 4.7-инчовият екран е по-предпочитания от мен. Да, тук резолюцията е по-ниска, размера на дисплея е по-скромен, но плюс версията е твърде голяма. Всъщност разбира се, всичко е въпрос на лични предпочитания. Към по-големия диагонал лесно се свиква, като 4-инчовият в по-старото поколение вече изглежда малък. Между другото, Apple за момента споменаха, че не на всеки може да му бъде удобно да използва големия интерфейс. Ето защо, като щракнете двукратно върху бутона Home в менюто се активира функция, чрез която сегашната задача намалява размера си и заема по-малко място на екрана, поради което кликовете върху виртуалните елементи става по-удобни.

Хардуер
Apple iPhone 6 вече е оборудван с новия процесор Apple A8, който може да се нарече подобрението на чипа Apple A7, използван за първи път в iPhone 5s. Преди година, устройството показа впечатляваща производителност на новата 64-битова архитектура в сравнение с моделите от по-старите поколения, а сега тези показатели са се увеличили още: графиката е с 50% по-бърза, а скоростта на изчисление е нараснала с 25%. Както се очакваше, чипът е станал по-мощен. В тестовете особена разлика няма, така че е неуместно да се говори за някакво драстично увеличение в мощността. По принцип е логично потенциала на миналогодишния модел да бъде актуален още няколко години.


  


Както и преди, Apple не преследва количеството оперативна памет и смартфона в момента е с 1 GB. Към момента това е най-скромният размер на RAM-та за топ-устройствата, базирани на Android, които вече са с 2-3 GB. Хардуерът на Apple винаги се е отличавал с добре оптимизирани ресурси и по принцип цифрите от бенчмарковете или данните на системата не доведоха до нищо драстично. В действителност, бързодействието на устройството се измерва чрез прости критерии: или се тормози или не. В действителност, апаратът няма проблеми с мощността и софтуера работи бързо.

Мрежовите възможности са както следва. Смартфонът поддържа LTE-мрежите и има Wi-Fi 802.11ac модул. NFC-чипът е урязан и работи само за платежната система Apple Pay. За свързване към компютър се използва фирмения Apple Lightning конектор.

Важно е да се обърне внимание, че увеличението на размера на екрана е довел до факта, че в iPhone 6 се е появила една допълнителна лента с икони в менюто, а в 6 Plus вече има два допълнителни реда с икони. Първите собственици на новото поколение iPhone ще се сблъскат със същите проблеми, като тези появили се в iPhone 5 преди няколко години. Всъщност става дума за това, че към момента софтуерът не е добре оптимизиран за новата резолюция. Стандартните програми, разбира се са адаптирани, но приложенията на третите страни ще бъдат актуализирани от разработчиците постепенно. Впрочем, света на iOS винаги се е отличавал с това, че програмите бързо се адаптират към новите изисквания, така че няма да се налага да чакаме прекалено дълго.

Защита
Скенерът за пръстовите отпечатъци не е изобретен от Apple, но компанията го предложи в миналогодишния си iPhone 5S и просто ни напомни за тази функция, като я направи по-удобна. Впоследствие този подход бе предложен и от HTC, Huawei, Samsung, оценявайки предимствата на тази система за защита на личните данни. Тази година, Apple показа платежната система Apple Pay, в която Touch ID играе важна роля и това всъщност ще бъде една от стъпките във веригата за защита на личните данни.

Камера
Очакваше се, че новият iPhone ще има многопикселови сензори, но се оказа, че Apple са решили да не преследват голямата резолюция и да си останат на 8-мегапиксела, която се предлага и в смартфоните от 2010 година. Новата iSight камера обаче е с подобрена система за фокусиране и сега вероятността за получаване на размазани и размити снимки е много по-малка, отколкото преди. За разлика от модела 6 Plus, тук липсва оптическата система за стабилизация на изображението.

Въпреки нарастващата мания за автопортрети, Apple не счете за необходимо да променя резолюцията на предната камера, която все още си е 1,2 мегапикселова. На фона на аналозите, където присъстват широкоъгълни 5 и 8-мегапикселови камери, това си е ясен недостатък. Може да се снима видео при скорост от 60fps във Full HD резолюция, както и бавнодвижещи се обекти при 120 или 240 кадъра в секунда.

Изпъкналите модули на камерата се виждат дори и на рекламните снимки на продуктите на Apple. Използването на малко по-дебел корпус за получаването на плоска повърхност и в същото време за добавянето на по-капацитивна батерия в смартфона би била логична стъпка от гледна точка на практичността, но явно от Apple са решили да жертват батерията в полза на тънкостта на устройството.

Обобщение
Смарфонът се продава отлично и няма съмнение, че Apple отново показват рекордни нива на продажбите през първия уикенд след анонса. Армията от фенове на ябълковите продукти с удоволствие приемат всички разработки на компанията и за това може да мечтае всеки производител.

Ако сложим настрана емоциите и разгледаме новия iPhone от към техническите му характеристики е трудно да се види нещо необикновено. На пазара има Quad HD-екрани, 40-мегапикселови камери, 4K видео и огромни капацитети на батериите, така че тук възможностите по-скоро са скромни. Новите възможности на iOS 8 вече предлагат повече функции, догонващи Android. Това ясно се вижда и от обратната връзка на клиентите към Apple, тъй като компанията подобри своя софтуер и го изкачи до нивото на съвременните изисквания към мобилните устройства.

Apple iPhone 6 предлага все така добре балансиран набор от характеристики, за които хората обичат Apple. Камерата стартира бързо и добре снима, екранът е приятен и предава цветовете, корпусът е приятен на допир и удобно се побира в дланта. Но в същото време изненадващо има старомодна голяма рамката около екрана, а белия цвят на пластмасовите антени изглежда противоречив. Естествено ние продължаваме да очакваме камерата да бъде подобрена и да започне да снима в по-висока резолюция, както и по-голяма RAM. В игрите или при активно сърфиране в интернет това ще бъде полезно.

Новият Apple iPhone 6 оправдава очакванията на тези, които искат да се запознаят подробно с iOS на по-голям диагонал от обичайния. Любителите на големите екрани могат да се възползват от гигантския iPhone 6 Plus, който наред с другите неща, може да предложи оптическа стабилизация в камерата си и батерия с увеличен капацитет.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари