Ревю на Apple iPhone 6s и 6s Plus: експеримент над здравия разум?

0
996

На 25 септември новите смартфони на Apple бяха пуснати в продажба. 3D Touch технологията на екрана, по-добра камера, по-мощен процесор – това е добре. Малкият капацитет на батерията, голямото тегло, същият дизайн и странните 16 GВ памет в основната версия – не особено. С какво още ще ни зарадват и огорчат флагманите на Apple?В Apple iPhone 6s здравият разум се бори с желанието на компанията да икономисва. 16 GВ памет, без възможност за разширяване през 2015 г.! 2 GВ оперативна памет! Камера без оптическа система за стабилизация, супербърз автофокус и други добавки! И това струва 649$ без данъците.

Почти без промяна
Повторението на дизайна на iPhone от втората година – това не е новина. iPhone 6s изглежда точно като iPhone 6. Същият метален корпус, неакуратно скрити пластмасови антени, широка рамка. Дизайнът е видимо остарял. Въпреки това, китайците активно го копират. Погледнете само представения от Meizu флагман, например.

iPhone 6s Plus и iPhone 6 Plus

На фона на това, което правят конкурентите, у нас възниква недоумение. Флагманът на Samsung е луксозно извит от двете страни с Quad HD екран, флагманът на Sony е с тънък корпус от метал и стъкло, защитен от вода, а флагманът на Apple предлага HD матрица (4 пъти по-ниска резолюция от тази на Samsung), без допълнителни иновации. Спестяват.


Samsung GALAXY S6 edge+, iPhone 6s Plus и LG G4

Максималната яркост на iPhone 6s възлиза на 548 кд/м2, а Plus 6s версията достига до 582 кд/м2. Контрастът – 1370:1, което е много добре за IPS. Ефективният антиотражателен ефект позволява и на двата екрана да изглеждат добре на пряка слънчева светлина, а ъглите на видимост са доста широки, дори и по стандартите на IPS.

Що се отнася до цветовете, то и двете версии на iPhone 6s може да се порицаят за ненужно студен отенък (7800K) и занижена гама (2,0), но си заслужава и похвалата за чистият цветови sRGB обхват. От Apple няма да изобретят велосипеда и се впускат в ненужни експерименти, но цвета на новите iPhone 6s са лоши: ниската гама прави изображението твърде белезникаво.Но дяволът се крие в детайлите. И двата iPhone са се променили по размери. Поради използването на 3D Touch технологията е трябвало да се промени покритието на екрана и да се добави допълнителен слой, така че iPhone 6s е станал по-дебел, по-широк и по-тежък от предшественика си. Разликата не е толкова голяма – само 0,1 мм по дължина и ширина и 0,2 милиметра по дебелина. Вашите любими калъфи от iPhone 6 няма да могат да бъдат използвани в новото поколение.

iPhone 6s Plus сега тежи почти 200 грама: много е тежък за 5,5-инчов смартфон. Това си е рекорд, честно казано.

Други промени няма. Очаквахме Full HD екран (дори не Quad HD)? Спокойно! От Apple считат, че повече от HD не е необходимо. Макар дебелината на смартфона да се е увеличила, камерата, както и преди излиза от корпуса. Да, дори липсва и оптическа стабилизация (тя присъства само в Плюс версията).Иновациите на Apple – новият розов цвят. Въпреки не-силно отличаващата се антена, ние сме сигурни, че цветът ще стане популярен. Тук съществува вероятността, мъжете да започнат да си купуват розовия iPhone, за да покажат разлика от сегашния вече остарял iPhone 6.

Незабележима мощ
Вътре в апарата се намира процесорът Apple A9. На практика обаче промени не сме забелязали: както предшествениците не се тормозят, така и при новите апарати не се наблюдават лагове. Apple обеща да намали консумацията на електроенергия, така че ще проверим как стоят нещата.

За потреблението на електроенергия, фактите говорят друго: технологичният процес не се е променил, така че консумацията на електроенергия остава на същото ниво. Капацитетът на батерията е намалял (!): Apple се бори с излишното увеличаване на дебелината и теглото на новия смартфон чрез намаляване на живота на батерията.

Ние проверихме това: времето за възпроизвеждане на едно и също видео с максимална яркост на екрана на iPhone 6 и 6s е еднакво, като разликата е в минутите. Обещаното увеличение на времето на работата го няма: тестовете на колегите го потвърдиха. Ето графика:Капацитетът на батерията на iPhone 6s е 1715 мАч., а този в почти всеки Android смартфон е много по-висок: от 2000 mah в най-тънките модели до 2700-3000 във флагманите. Колко ще струва на Apple да похарчи малко повече пари и да използва по-капацитивна батерия? Отново икономии.

Дори прелестите на съвременния живот, като безжично зареждане или дори бързо зареждане за Apple са незабележими.

Докато вие зареждате 2 часа малката батерия на iPhone 6s, собствениците на Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z5, Huawei Mate ‘ S, LG G4 и куп други смартфони с много по-висок капацитет на батерията ще ги заредят два пъти по-бързо.

Другите параметри на хардуерната част не са обнадеждаващи. Обемът на вградената памет в най-ниската версия остана 16 GВ. За скъп смартфон от 2015 г. – това е смешно. Обемът на оперативната памет – 2 GВ, тоест по-малко дори и от много китайски смартфони от среден клас. 2 SIM-карти традиционно няма.

3D Touch
Основната промяна в новите смартфони на Apple – това е технологията на екрана. 3D Touch (или Force Touch, като тази на конкурентите) – това е технология на сензорния екран, която може да разпознава силата на натискане на екрана. При кликането върху иконата с малко по-силен натиск – се появява допълнително меню. Всичко е просто. Ако задържите пръста си върху иконата или натиснете малко по-силно, действието е различно. Сега е необходимо това да се вземе в предвид и постепенно да се свикне с него.В действителност обаче, тези допълнителни действия по-скоро внасят обърквания, отколкото ползи. По същество Apple отново са „измислили“ обичайното контекстно меню, което се появява при продължително натискане върху обект или икона.

Ние проверихме това: действията, които в обичайните смартфони се появяват, при продължителното задържане на пръста върху иконата, в iOS 9 се появяват при усилено натискане върху екрана. Така, че използването на два смартфона (с 3D Touch технологията и без нея), ще бъде трудно.

Нека разгледаме списъкът с основните действия, които са се появили благодарение на 3D Touch:
 

  • Контекстно меню при натискане на иконата за приложения (например, ДО стартирането на приложението „Съобщения“ може да се избере опцията „Създаване на нов SMS“, или ДО стартиране на приложението камера можете да изберете, какво да направите – да записвате видео или да създадете нова снимка).
  • Контекстното меню в различните приложения (Галерията, Instagram и други – преглед на снимки в пълен размер, без отваряне на страници, мейл – преглед на съдържанието на писмото, без отваряне, съобщения – текста на входящия SMS и така нататък
  • Разпознаване на съдържанието (ако има телефонен номер в съобщението – можете да го запишете в контакти, ако има дата в електронната поща – можете да назначите среща в календара).


Плюсът на 3D Touch – спестяване на едно действие. Тоест възможност да изберете какво искате да направите, още преди да стартирате приложението.

В бъдеще със сигурност ще се появят и куп приложения, действащи под 3D Touch.

Нова камера
И така, в iPhone 6s се появи 12 MP камера. Размерът на сензора е 1/3″, което е по-малко от този в Samsung GALAXY S6 или LG G4. Apple се опита да постигне напредък, намалявайки разстоянието между пикселите, но в действителност това още е един „хартиен пробив“ – големи разлики между снимките на iPhone 6 и 6s няма да забележите. А в тъмното, устройствата снимат дори по-лошо.Странно е, че системата за оптическа стабилизация я има само в модела iPhone 6s Plus.

Фронталната камера сега е 5-мегапиксела срещу 1,2 мегапиксела, така, че селфитата ще станат значително по-добри.


Другата функция, която отдавна е достъпна в конкурентите (Nokia Lumia, HTC) – Live Photo. В този режим се записва едновременно снимки в JPEG формат и половинсекундно видео (преди и след снимката) в MOV формат. При натискането върху снимката, вие виждате кратък откъс от видеото, което се е случило през това време.

Подобни неща отдавна сме ги виждали в различните камери и дори други смартфони (при HTC, например). Но веднъж вече при възможността за снимането на полусекунден откъс от видео при телефоните на Apple, може да се очаква наплив от „живи снимки“ в Instagram (услугата вече е получила API и скоро ще интегрира функцията в платформата си). Това не е иновация (не вярвайте на убежденията на Тим Кук), но ще стане популярно именно благодарение на Apple.

Камерата на iPhone 6s може да записва 4К-видео. Не е изненадващо, че тук всичко опира до мощността на процесора, а с това съвременните смартфони нямат проблеми. А за да оцените тази възможност, не е необходимо да сте инженер – високата резолюция е по-добра от ниската и видеото изглежда страхотно, особено на Retina-дисплея. Не очаквайте кино-качество, но в сравнение със смартфоните, нямащи възможност за 4К запис, това може да се счита за предимство.

1 минута 4К-видео отнема повече от 300 MВ памет. Това при iPhone с 16 GВ вградена памет, от които достъпни са около 12 е достатъчно място само за 40 минути видео.

iOS 9
Към момента на пускането, iOS 9 малко се различаваше от версията за разработчици. В iOS 9 за iPhone 6s са добавени възможностите на 3D Touch: тези функции са пришити в системата, така че всички вградени приложения автоматично получават ново контекстно меню. В смартфоните на Apple без 3D Touch, естествено тези възможности след ъпгрейд до iOS 9 няма да се появят.

Обобщение
Apple iPhone 6s – това е своеобразен експеримент над здравия разум. От смартфоните са останали смешните 16 GВ памет, в началния вариант, HD-екранът (макар и с голямото име „Retina“) и еднаквия дизайн. Обновената камера и увеличения обема на оперативната памет до 2 GВ – това са основните плюсове. Но оптическата стабилизация е достъпна само в Plus версията, а появата на 3D Touch технологията – това е спорно нововъведение.

Ако бъдете практични купувачи, може да намерите в големия свят смартфони, които са по-евтини, по-интересни и с иновативна функционалност. Красивите Samsung Galaxy S6 edge и edge+, защитените Sony Xperia Z5 и Z5 Premium, Huawei Mate ‘ S и LG G4 – кой ви харесва повече?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари