Ревю на iPhone 5s: първият смартфон на Apple със скенер за пръстови отпечатъци

0
177

Традиционно, продуктите на Apple с буквата “S“ не получават нов дизайн, но подобренията в тези модели обикновено са по-добри, особено що се отнася до функционалността им. Въпреки своята технологичност, продуктите на американската компания са доста консервативни по отношение на външния вид. Всички останали производители най-малко веднъж годишно променят облика на своите продукти, но Apple пуска смартфони с еднакъв външен вид вече в продължение на няколко години. В тази връзка, новото поколение iPhone, което беше анонсирано на 10 септември, също остана с дизайна известен от предишните поколения. Но трябва да отбележим, че традиционния черен цвят на корпуса вече е обогатен със сива, бяла и златиста версия. Не е тайна, че Apple iPhone често е тема за фантазиите на художници и дизайнери, така че предварителните слухове за появата на златиста версия на пазара бяха приети със смесени чувства. Нека сега подробно разгледаме и анализираме дизайна и функционалността на този иновативен смартфон, около който се породиха доста негативни реакции за това дали процесорът му е 64-битов или не, но всичко по реда си.

Комплект
Както се очакваше, рисунката на кутията е променена, а материалите и формата са останали същите. Вътре в кутията може да бъде открит инструмента за изваждане на nanoSIM-картата, слушалките EarPods, кабела Lightning и зарядното устройство.

Дизайн
Всъщност независимо от появата на нови цветове на корпуса, няма никакви значителни външни изменения. Преди година iPhone 5 не предизвика голяма позитивна реакция от страна на потребителите. Дори той напомняше на iPhone 4, като се погледне странично. Да, но тук едно от новите неща във външния вид се превърна светкавицата. Тя сега е двойна и има друга форма. Другото изменение е в бутона Home, който за първи път от много години насам има нова форма.

Моделът е достъпен в три цвята и въпреки предварителния скептицизъм относно златистата версия на смартфона, можем да отбележим, че тя от самото начало на продажбите, дори и в момента се слави с много високо търсене.

Към днешна дата, този смартфон е най-компактния с такава функционалност, която ще разгледаме малко по-долу. По принцип, флагманите на другите производители получават голям диагонал на дисплея, което оказва положителен ефект върху мултимедийните и развлекателни функции, но не може същото да се каже за ергономичността.

Големите устройства са изключително трудни за работа с една ръка, а според анкетите, хората не искат да използват по-голям диагонал от 4.3-инча. Всъщност този резултат е странен в днешно време, имайки предвид, че мнозина критикуват Apple за това, че диагоналът на техните смартфони не расте, а в същото време използват малките им смартфони.

Комбинацията от стъклен преден панел, алуминиевата задна повърхност и малките елементи придават на смартфона много стилна и елегантна външност.

В ляво е разположен бутонът за регулиране силата на звука, а над него е бутонът за ръчен преход към безшумен режим. Тук всичко е както преди, нищо не се е променило, а също е удобно и добре обмислено.

Екран
Дисплеят на смартфона не се е променил. Той е познатият 4-инчов с разделителна способност от 640 х 1136 пиксела и 326 пиксела на инч. И ако днес флагманските Android-устройства се предлагат с 4.7-5.5 инчови дисплеи с Full HD-резолюция, то от тази гледна точка iPhone бледнее, като дисплеят му е с ниска резолюция, а и гъстотата на пикселите също е значително по-малка.

Но ако го погледнем от друга позиция, то пред нас стои изключително качествена картина и цветопредаване. Дисплеят се представя добре и на пряка слънчева светлина, където всичко е напълно разбираемо и четливо. Тук също има и олеофобично покритие, предпазващо повърхността на стъклото. IPS-матрицата е с широки ъгли на видимост – в това отношение няма оплаквания.

Както знаете, Apple iPhone 5s е аналогичен на iPhone 5: 4-инчов диагонал, резолюция от 1136×640 пиксела, плътността на пикселите е 326 на инч. Тук няма как да скрием негативното си мнение, че тези цифри са лоши, имайки предвид, че напоследък се появяват все повече и повече конкуренти, които предлагат качествени екрани със значително по-големи диагонали. И ако по-рано iPhone можеше да се конкурира със смартфоните на другите производители по отношение на екрана, то сега със своите 326 пиксела на инч нещата стоят зле и Apple трябва да направят нещо по въпроса.

Скенер за пръстови отпечатъци
Сама по себе си, идеята за използване на скенер, който предпазва устройството от външна намеса не е нова. Подобно решение се използва широко в преносимите компютри, например от HP или Lenovo, а има и телефони с тази възможност. Въпреки това, първият масов смартфон с тази функция стана именно новия iPhone. Apple както обикновено обича да изпипа нещата в детайли и придоби две компании, които се занимават именно с въпросите по сигурността и налагането на биометричната защита.

Настройката е много проста. Достатъчно е за кратко време да дадете шанс на сензора да сканира пръста ви ( трябва да натиснете бутона), след което можете да отключите вашия смартфон с едно докосване. Реакцията на устройството е малко по-бавна в сравнение с начина по, който iPhone работи при натискане на механичния бутон, но това е въпрос на навик, а и използването на новата функция е много удобно и лесно ще се адаптирате към използването й. Можете да въвеждате данни и за множество потребители – в смартфона могат да се съхраняват до 5 отпечатъка. Тук е важно да Ви информираме, че данните от тези снимки не се изпращат до облака iCloud, а се съхраняват на локално ниво. С помощта на сензора можете не само да отключите телефона, но и да извършвате покупки по магазините. Между другото тук е останала и обичайната защита с парола, ако е необходимо да се използва тя.

Комуникации
По време на премиерата, Apple заяви, че смартфонът поддържа повече честоти от всеки друг апарат по света. NFC не се поддържа в модела, макар че имаше предложения за това. Както и преди, смартфонът работи с Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, но поддръжката на по-новата високоскоростна версия не е налична. Устройството поддържа и LTE-честотите, но това не се отнася за всички версии.

Както и преди, така и тук се използва оригиналния Lightning конектор, който служи за зареждане и пренос на данни върху устройствата на Apple. Информацията се предава и в облака – можете да използвате фирмената услуга iCloud за съхранение на данните, в която всеки потребител получава безплатно 5 GB. Вградената памет на iPhone 5s може да бъде 16, 32 или 64 GB както обикновено, но възможност за увеличаването й не е предвидена.

Конфигурация и време за работа
Новият смартфон на Apple предлага уникален 64-разряден процесор с тактова честота от 1,3 GHz и две изчислителни ядра. Това е първото устройство на пазара с такива възможности. В този случай, чипът не е ограничен само до A7, а присъства и спомагателен процесор M7. Той действа като добавка и поема част от задачите – по-точно той обработва данните от акселерометъра, компаса и жироскопа. Освен това, процесора в новия iPhone вече използва и по-мощна графика.

Смартфонът е много мощен, а това го показват и резултатите от тестовете, като той превъзхожда миналогодишния iPhone 5, както и много от съществуващите Android-смартфони. В този случай са налице само две ядра вместо 4 или 8, което още веднъж показва, че оптимизацията играе решаваща роля, а не броя на ядрата или гигахерците, въпреки че много потребители предпочитат многото ядра, а не се замислят върху тяхната реална нужда. В бъдеще е възможна и поддръжката на по-голям обем RAM, а тогава новият чип ще покаже най-добрите си възможности. За сега, размерът на оперативната памет е 1GB, а това не е много, но въпреки всичко, апаратът работи много бързо.

Показателите за автономната работа на батерията в сравнение с предходната версия iPhone 5 са почти идентични, който от своя страна показва сходни резултати с iPhone 4S. С други думи, това е един ден работа при средно натоварване, два дни и половина с малко активно използване на социалните мрежи, камерите и другите прелести на мобилния интернет. В режим на видео, апаратът издържа около 7,5 часа при максимална яркост на екрана, което съответства и на iPhone 5. От Apple обявиха 40 часа работа в режим на плейър, 8 часа в интернет през клетъчните мрежи и 10 часа при използване на Wi-Fi.

Камера
iPhone 5S е с 8-мегапикселова камера и по-точно със iSight сензор, който може да се похвали със светочувствителност f/2.2. Обективът е със сапфирен кристал и е петелементен с True Tone светкавица. Последната е с два светлинни филтъра – единият е кехлибар, а другия бял. Това позволява получаването на висококачествени изображения без да се нарушава баланса на бялото.

Пикселите са станали по-големи – 1,5 микрона, а върху матрицата вече попада повече светлина, което позволява получаването на много по-добри снимки в условията на слаба осветеност. Предната камера е станала също по-добра, като iSight се разкрива в целия си блясък отново в условията на слаба осветеност, а записът на видео е при резолюция от 1920 x 1080 пиксела.

Ето и примерни снимки:

Заключение
При миналогодишния iPhone 5 се считаше, че този модел не е революционен. Можеш ли да кажем обаче същото за про версията 5s? От една страна, той напълно копира дизайна на предшественика си, който пък на свой ред копира предишните си поколения. Това разбира се разочарова онези, които очакваха нови идеи от Apple. Размерът на екрана също не се промени, така че феновете ще трябва да почакат за голям дисплей от любимата си марка в някои от новите модели или ако нямат търпение ще трябва да се насочат към Android, където няма проблеми в това отношение и изборът е голям.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари