mobb – българският принос в системите за мобилни разплащания

0
85

Приложението на Борика – Банксервиз позволява лесно и интуитивно плащанe, преводи на пари, информация за трансакции и блокиране на карти при високи нива на сигурност

Вече няколко години някои от най-големите интернет и финансови компании по света се опитват да направят решителна крачка към бъдещето, в което традиционните банкноти и монети ще изчезнат, за сметка на появата на различни платежни системи, правещи животaни чувствително по-лесен, а парите ни – доста по-защитени.

Освен биткойн революцията, която коренно променя нещата, не само с разплащанията, но и със ситуацията около самите пари като цяло, големите компании също дават своя принос в модернизирането на пазара. От години платформа като Google Wallet служи за разплащане и въпреки че все още според някои не е достатъчно популярна и наложена, от тази година по нейните стъпките тръгнаха и от Apple със своя Pay, а като цяло опитите за успешни системи за мобилни разпращания по цял свят са десетки.

България също има своя принос в тези системи, благодарение на мобилното приложение на Борика – Банксервиз mobb, което позволява още днес да започнете да правите плащания от своето мобилно устройство.

Преди година от компанията предложиха своето ново решение, което работи с най-популярните платформи: iOS, Android и Windows Phone. Идеята на леката програмка, която може да се настани на практика в повечето смартфони, които вече притежаваме, е да направи възможно използването на вече съществуващите ни банкови карти през екрана на мобилния телефон.

Как работи mobb?

Приложението позволява на притежателите си да се разплащат през телефона в над 200 локации в България, без необходимост от носене на самите карти, въвеждане на пин кодовете им (и притеснението, че някой на касата ще ги види). Всичко става благодарение на уникален код, генериран в телефона, който се въвежда върху терминала на търговеца, а сред другите възможности на апликацията са и да изпращате пари на други потребители, да контролирате сигурността като „заключите” картата си, както разбира се и друга важна функция – да следите наличността по сметка и направените трансакции бързо и в реално време.

Много важна и интересна подробност е, че приложението е единственото на пазара, което не изисква съхранението на въведените данни за картодържателя и неговите карти. Ценната информация се пази единствено в системата на Борика – Банксервиз, до чиито сървъри приложението има достъп посредством криптирана връзка.Друга много важна и отличителна черта на мобилното приложение mobb е възможността за заключване и отключване на банкови карти, като така на практика с едно докосване притежателят може да ограничи физическия и виртуален достъп до картите си, включително и до информационните функции за тях.

Новият тип разплащания, предлагани от приложения и виртуални портфейли като mobb,са по-сигурни, не само от ползването на пари кеш, но и от ползването на пластика в търговските обекти, тъй като програмата използва патентованата технология Код за Плащане (One Time Ticket). Кодът се въвежда ръчно от картодържателя или от търговеца вместо ПИН.

Приложението mobbдава възможност за регистриране на неограничен брой карти от различни банки, което позволява на потребителя да носи със себе си единствено и само своя смартфон, без опасност от загубване на пластиката, евентуална повреда и т.н.

Използването на подобно мобилно приложение ни дава наистина поглед в бъдещето. С една малка крачка и благодарение само на смартфона си, потребителят може да се освободи от всички излишни банкови карти, които носи със себе си, започвайки да плаща по нов и по-сигурен начин. Мобилното приложение, което е достъпно за всички популярни мобилни платформи, не изисква на практика нищо допълнително, като промяна на СИМ карта, допълнителни настройки на апарата, комуникация с мобилния оператор и т.н. Единственото налично освен разбира се самия смартфон е WIFI или 3G връзка.

С карти от кои банки работи mobb?

Картите, които могат да бъдат „вкарани” в мобилното банково приложение, за сега са издавани от българските банки ЦКБ, СИбанк, Общинска Банка, Д Банк, Инвестбанк, Токуда Банк или Интернешънъл Асет Банк, но списъкът расте постоянно, ни уверяват от компанията. Няма изискване към потребителят да си прави нова карта, ако вече има такава, а както ще видите след малко – регистрацията става изключително лесно и интуитивно.

Работа в самото приложение

Регистрация

Стартирането и използването на mobb е детска игра. Благодарение на компактния размер и лесното му намиране в магазините за приложения на iPhone, Android и Windows Phone, то може да се озове на смартфона ви и да заработи за по-малко от 5 минути. Процесът по регистрация се извършва изцяло онлайн и липсва необходимост от потвърждение на каквото и да било по телефон или лично. Няма нужда и от физическо одобрение от вашата банка или попълване на формуляри – всичко тръгва веднага.

mobb се асоциира с мобилния номер на потребителя, който го използва, като след първоначалното получаване на кода за регистрация. Вмомента от БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ предлагат два начина на достъп до приложението. Потребителите могат да използват възможностите на апликацията, ограниченiдо „Информационни услуги” – в които влизат Баланс, Последни 5 трансакции и Заключване/Отключване на карти, или пълния достъп до Платежни услуги, в които влизат Плащане в търговски обекти и онлайн и Изпращане/Получаване на пари до/от други потребители на mobbдиректно през мобилния телефон. Цените са 7,20 лв и 14,40 лв,  съответно на годишна база, като сумата са приспада директно от първата регистрирана от картите на потребителя.

Интерфейс

Приложението е с лек са използване, семпъл и интуитивен интерфейс, като за всяка операция на потребителя не му се налага да клика повече от няколко пъти. Важно е да се отбележи, че външният вид на mobb е еднакъв под всички платформи, така че няма да имате проблеми, дори и при смяна на своя апарат.

На стартовия екран, непосредствено след като се логнете със своята парола, имате пет възможности:  Портфейл, Настройки, Превод, Съобщения, а в долния край на екрана на най-лесното място е и бутонът, през който се прави плащането (Направи плащане).

Меню

В Порфейл потребителят има възможност да види всичките си регистрирани карти на едно място, като много приятен е начинът, по-който изглеждат те – от компанията са предвидили различни визии за всяка пластика, в зависимост от това каква е тя и на коя банка е, така че различаването на отделните карти става още по-лесно и приятно – те напълно съвпадат и с реалния си външен вид.

В дясно от всяка карта има бързи бутони, с които потребителят може да заключи или отключи дадена карта да провери нейната наличност, както и да проследи последните пет транзакции, направени с нея. Блокирането на картата е безплатна функция на приложението, която потребителите могат да ползват, дори и ако не са на абонаментен план, в случай че картата им бъде загубена или открадната.

Настройкитеса едно от най-важните части на менюто, най-вече при първоначалното стартиране на приложението. Това е мястото, от което потребителят може да въведе всяка своя карта, или пък да я изтрие, ако вече не иска да я използва. От тук се въвежда и IBAN, ако искате да имате възможност да получавате пари от други потребители – нещо, за което ще стане дума след малко в нашето ревю. В настройките има още: възможност за свързване и разпознаване на безконтактен стикер RFID, както и опции за абонамента, език на приложението (тъй като има и английски), промяна на вашите лични данни, както и възможност за смяна на паролата.

Менюто Преводи е една от най-интересните възможности на приложението. Там само с телефонния номер на друг потребител, вие имате възможност да му изпращате сума пари, като всичко става за секунди. Дали това ще са джобните пари към картата на детето ви, пари на заем за ваш приятел или нещо друго – преводът е едно от най-бързите и пестящи време функции на мобилното приложение. Наред с телефонния му номер при превода, можете да оставите съобщение, а на кой точно да изпратите пари можете да избирате директно, дори от бележника в телефона си.

Основната цел на приложението разбира се, опцията за заплащане на каса, оставихме за последно. До нея се стига много лесно благодарение на големия бутон в основната на екрана на смартфона. С натискането му, вие получавате 6-цифрен код на своя екран, който трябва да въведете на mobbтерминала.

Благодарение на него, плащането което се опитвате да извършите, ще стане за секунди, без необходимост да изваждате или носите своята банкова карта, да я вкарвате в POSтерминал, а когато трансакцията е до 50 лв, дори няма нужда да пишете и своя ПИН код. Всичко е бързо, лесно и интуитивно, а единственото нещо, от което имате нужда е смартфон, приложението mobb и разбира се… достатъчно налични пари в картата. Някои магазини вече започват да приемат и възможност за плащане с RFID стикер, който също се управлява основно от телефона, а с него транзакциите се осъществяват дори още по-лесно.

В крайна сметка

Mobb на практика е първото мобилно приложение на БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ, но за кратко време то набра популярност и вече се използва от голям брой потребители като удобно средство за управление на банковите карти и извършване на разплащателни услуги.И въпреки, че за момента е един от малкото начини за осъществяване на подобни плащания у нас е поредното доказателство, че подобни технологии имат бъдеще.

Можете да свалите mobза: iOS, Android и Windows Phone

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари