fbpx
8.6 C
София

Ревю на таблета ASUS VivoTab Note 8 (M80TA)

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ASUS представи 8-инчовия Windows-таблет ASUS VivoTab Note 8 преди две седмици, а сега вече имаме възможността да тестваме напълно устройството. Моделът работи под управлението на операционната система Windows 8.1 и е оборудван със сензорен IPS-екран с резолюция от 1280 на 800 пиксела, който е допълнен с дигитайзер от Wacom и е базиран на най-новата хардуерна платформа Intel Bay Trail.

\"\"

Комплект и аксесоари
За момента са анонсирани само две версии на модела ASUS VivoTab Note 8, които се различават по обема на вътрешната памет – 32 или 64 GB. Интересното в случая е, че в комплекта на 32 GB версия на таблета присъства и 8GB MicroSD карта памет, която е предназначена за възстановяването на операционната система, в случай на срив. А в 64 GB версия, ОС се съхранява във вътрешната памет на таблета, така че картата памет тук не е включена. Вариации на цветовите оформления не са предвидени, но както знаем от опита ни с Nexus 7 (2013 ), ASUS може да представи по-късно и бяла версия на VivoTab Note 8.

\"\"

Таблетът идва от производителя в бяла картонена кутия, по оформлението на която се разбира, че устройството е базирано на хардуерна платформа от Intel, идва със стилус и работи под Windows операционна система. Вътре ще откриете освен самия таблет и 10-ватов захранващ блок с микро-USB кабел и стандартен набор от документация. Всички допълнителни аксесоари, като фирмения калъф ASUS VersaSleeve, Bluetooth-клавиатурата ASUS TransKeyboard, адаптерът ASUS Miracast Dongle, OTG-преходника, безжична мишка и т.н. е възможно да е необходимо да ги закупите и отделно.

 

\"\"

Дизайн и материали
Предният панел на ASUS VivoTab Note 8 е изцяло покрит със защитно стъкло, типът на което производителя не уточнява. В долната част на панела под екрана се вижда само логото на ASUS, а най-отгоре е разположена уеб-камерата с индикатор за активността на 0.9-мегапикселовата матрица (1280 х 720 пиксела), както и сензора за светлината. Страничните части на рамката около дисплея са значително по-тесни от зоните над и под дисплея.

\"\"

Задният и страничен панел са изработени от лека матова софттъч черна пластмаса. Този материал е много приятен на допир, не е хлъзгав и не остават по него пръстови отпечатъци, както е при лъскавите гланцови аналози. Тук се намира и основната 5 MP камера с металното релефно лого на ASUS, служебна информация, както и миниатюрните перфорации, под които са скрити стерео-високоговорителите.

\"\"


\"\"

Страничната рамка на таблета ASUS VivoTab Note 8 е създадена от лъскави гланцирани елементи, които към задния панел на устройството са заоблени и създават илюзията за тънкост на корпуса. Стандартният 3.5 мм аудио-жак и микро-USB порта с поддръжка на OTG са изведени в горната част на таблета, а долната е празна. Отгоре в дясно се намира бутона за включване с интегриран индикатор за състоянието и дву-посочен бутон за регулиране силата на звука, а на противоположната страна е предвиден хардуерния бутон Windows и слотът за MicroSD картата памет (още снимки долу в галерията).

\"\"


\"\"

Общите размери на устройството са 220.9 мм на 133.8 мм, а дебелината – 10.95 мм при тегло от 380 грама.

Дисплей
Таблетът ASUS VivoTab Note 8 е оборудван с 8-инчова IPS-матрица със съотношение на страните 16:10 и разделителна способност от 1280 х 800 пиксела, което съответства на плътност на пикселите от 188 ppi. От една страна, тази плътност не би съответствала на съвременните Android-таблети с ppi над 300, но от друга \“по-малкият\“ мащаб ще усложни значително използването на \“десктоп\“ Windows интерфейса. За сравнение, 10-инчовият ASUS Transformer Book T100 с резолюция на екрана от 1366 х 768 пиксела е с още по-малка плътност, която е само 155 ppi. Яркостта на екрана може да се регулира ръчно от 3 до 275 кд/м2 или автоматично с помощта на вградения светлинен сензор.

\"\"

Капацитивният сензорен слой поддържа до пет едновременни докосвания, а както споменахме и в началото на ревюто, дисплея се допълва и от фирмения дигитайзер на Wacom, който разпознава до 1024 степени на натискания по екрана. Стилусът представлява тънка пластмасова писалка с дължина 12 см, която е оборудвана с хардуерен бутон, съответстващ на щракването с десния бутон на мишката. Същият ефект може да се постигне и ако задържите върха на писалката върху екрана малко по-дълго, отколкото се изисква за едно кликване. Към тези две стандартни функции, стилусът поддържа и разширен набор от жестове, които могат да бъдат конфигурирани от системния раздел за настройки \“Pen and Touch\“. За тези, които все още не са се сблъскали с писалките на Wacom, ние ще кажем, че този аксесоар не изисква вграден източник на захранване, тъй като тя е пасивна част, работеща на базата на електромагнитен резонанс.

Функционалност и тестове
Както другия популярен модел ASUS Transformer Book T100, така и таблета ASUS VivoTab Note 8 е оборудван с икономичния четири-ядрения процесор Intel Atom Z3740 с интегрирана графика Intel HD Graphics.

\"\"


\"\"

Процесорът принадлежи към новата платформа Intel Bay Trail-T и е произведен по 22 нм технологичен процес, а тактовата му честота е 1.33 GHz. Оперативната памет е 2 GB и е споена директно за дънната платка, което означава, че не подлежи на ъпгрейд. Производителността на таблета е сравнима с тази на средноформатните ноутбукове от начален клас.

\"\"

(още снимки долу в галерията)

Обемът на вградената памет във формат eMMC е 32 или 64 GB в зависимост от версията на таблета, а свободната памет за потребителя е много малка, като в случая при 64 GB версия, тя е само 33 GB. Въпреки това обаче, мястото за съхранение на данните може лесно да бъде увеличено с помощта на MicroSD карта памет (SDXC), чийто максимален капацитет може да е 64 GB. За осъществяването на безжична връзка са предвидени модулите Bluetooth 4.0 и Wi-Fi 802.11n с поддръжка на технологията Miracast, която позволява предаването на видео и аудио сигнал от таблета към външен монитор.

\"\"

Устройството ASUS VivoTab Note 8 е оборудвано с 15.5 Wh едно-сегментен акумулатор, с пълното зареждане на който таблета може да работи в продължение на три часа при максимално натоварване и до около осем часа и половина в режим на четене. Като цяло има вероятност с едно презареждане на батерията, таблета да може да работи един пълен работен ден.

\"\"

Battery Eater, classic mode

 


\"\"

Battery Eater, reader\’s mode

Устройството работи под управлението на операционната система Windows 8.1 и пристига в комплект с предварително инсталираните офис пакети Microsoft Office Home и Student 2013, които иначе се продават за над $ 100.

Ергономика и експлоатация
Таблетът ASUS VivoTab Note 8 е проектиран да се използва в два основни режима – мобилен и фиксиран. В първия режим, устройството може да бъде използвано за възпроизвеждане на снимки и видео клипове, уеб-страници, както и да се правят малки корекции на офис документи или да се играят случайни игри. Вторият вариант е типичния за офис-работата на бюро, за който имате нужда от редица допълнителни аксесоари (и колкото повече от тях имате, толкова по-добре).

\"\"

Да започнем с описанието на модела в мобилен режим. ASUS VivoTab Note 8 е с 8-инчов дисплей и забележимо е по-голям от 7-инчовите си колеги, но той все още е достатъчно лесен за държане в портретна позиция с една ръка.

\"\"

Освен това, таблета използва и пасивна охладителна система, така че не е изненадващо нагряването на задния панел, дори и в режим на готовност. При натоварване, температурата се увеличава, но не преминава границите на приличието, а проблемната област – това е мястото при логото до обектива на основната камера.

Настолният модел
Както споменахме по-горе, за използването на таблета ASUS VivoTab Note 8 в качеството му на настолно решение са Ви необходими допълнителни аксесоари.

 

\"\"


\"\"

Ние препоръчваме да започнете да изграждате настолната си екосистема с избора на безжична клавиатура. В идеалния случай можете да изберете Bluetooth-клавиатура с интегрирана стойка, тъй като в този случай не е нужно да мислите как точно да поставите устройството в удобния за вас ъгъл.

\"\"

Освен това, би било логично да си купите и безжична мишка, тъй като работата със сензорния екран, когато той е поставен в докинг-танцията е доста трудна. А ако не искате да заемате единствения достъпен micro-USB порт с ресивъра, то трябва да изберете Bluetooth-модел. Припомняме ви, че micro-USB порта на устройството поддържа спецификацията OTG (On-The-Go), което означава, че можете лесно да свържете USB-флаш устройство към таблета си с подходящия за целта преходник, който също трябва да си купите отделно.

Технологията Miracast
И последната точка в изграждането на пълноценната десктоп система, базирана на таблета ASUS VivoTab Note 8, това е отделния монитор, който напълно елиминира проблема с липсата на недостатъчния за сериозна стационарна работа размер на вградения в таблета екран.

При липса на кабелен видео-изход micro-HDMI, свързването на монитора се извършва с помощта на технологията Miracast, която поддържа Wi-Fi модула в устройството.

\"\"

По време на това ревю, ние тествахме връзката с 27-инчовия монитор ASUS MX279H и адаптера ASUS Miracast Dongle. Последният е доста голям (111 * 32 * 11 мм), така че може да се появят проблеми с неговото  свързване към монитора или телевизора при прекалено нагъсто поставени HDMI-входове. Също така, не пренебрегвайте и факта, че Miracast-адаптера изисква външно захранване, за което ще трябва да го свържете с най-близкия USB-порт.

\"\"


Като цяло, външният монитор може да играе ролята на основен дисплей (Show only on 2) или като допълнителен (Extend these displays), но до дублиране на изображението върху двата екрана едновременно (Duplicate these displays) не успяхме да достигнем – операционната система просто отказа да премине към този режим дори и след като на монитора му беше зададена принудително резолюцията на таблета – 1280 x 800 пиксела.

\"\"

Ако планирате да използвате само външния монитор, самия таблет може да бъде поставен на всяко удобно за вас място, като не е необходимо непременно да бъде пред очите ви.

\"\"

Впрочем може би в момента доволно потърквате ръце и си казвате, че тази функционалност е доста добра и може да ви върши страхотна работа в ежедневието, както на работното място, така и когато се забавлявате, но тук трябва да ви информираме, че при работата с Miracast се наблюдават някои неудобства, които може да ви разочароват – изображението на външния монитор не е много добро и се наблюдават артефакти на места, а баналното придвижване на курсора е съпроводено с лагване. Работата с ASUS VivoTab Note 8 в тези условия е за човек с железни нерви, който например има дългогодишен опит с бюджетни нетбукове или стари бавни персонални компютри. Причината за тези неудобства може да се крие, както в самата Miracast технология, която транслира сигнала към монитора в безжичен режим в стандарта H.264 с максимална резолюция от 1920 на 1200 пиксела, така и в невисоката производителност на процесора Intel Atom Z3740, а е възможно и поради съчетанието на двата фактора.

\"\"

Обобщение
Както вече стана ясно, Windows-таблетът ASUS VivoTab Note 8 може да се използва, както като компактно 8-инчово решение за консумация на съдържание, така и за организирането на пълноценна работна станция за работа с десктоп операционната система Windows 8.1, свързвайки към него клавиатура, мишка и евентуално външен монитор. По принцип, самият факт за създаването на миниатюрно устройство, работещо под управлението на пълноценна операционна система, е приятна изненада и е добра причина да преглътнем многото недостатъци.

Всъщност, ако необходимостта от радикална минимизация не е толкова голяма, ние препоръчваме да погледнете към ноутбук-трансформъра ASUS Transformer Book T100, който по отношение на хардуерната платформа е пълен аналог на ASUS VivoTab Note 8, но той има по-голям 10-инчов екран, комплектна клавиатурна док-станция и два пъти по-капацитивна батерия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини