fbpx
8.6 C
София

Ревю на Microsoft Lumia 640 XL: повече е по-добре?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

До появата на Windows 10, Microsoft пуска смартфони от среден клас без да представи нито един флагман, под Windows Phone 8. Но такива устройства като Lumia 640 и 640 XL, на фона на финансовата криза и всеобщото повсеместно подражание на технологиите за парите си изглеждат страхотно. Първият вече е пуснат на пазара на цена от около 346 лв за 2-симовата версия с 3G, докато Lumia 640 XL струва около 450 лв. 5.7-инчовият фаблет обаче е доста евтин – това е основното му предимство.


\"\"\"\"\"\"

Основни характеристики на Microsoft Lumia 640 XL:

 • Мрежов стандарт: GSM 1800, GSM 1900, GSM 850, GSM 900, LTE 1700, LTE 1800, LTE 1900, LTE 2100, LTE 2600, LTE 700, LTE 800, LTE 850, LTE 900, WCDMA 1900 (3G), WCDMA 2100 (3G), WCDMA 850 (3G), WCDMA 900 (3G)
 • Капацитет на батерията: 3120 мАч
 • ОС: Windows Phone 8.1
 • Възможност за използване на няколко SIM-карти: 2 SIM-карти
 • Брой процесорни ядра: четириядрен
 • Вградена памет: 8 GB
 • Оперативна памет: 1 GB


Дизайн
Lumia 640 XL много наподобява своя по-малък вариант в лицето на Lumia 640. Същият поликарбонатен корпус в различни цветове и малка дебелина – линията от смартфони Lumia се проличава веднага.


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

Но има и разлики: поликарбонатът тук във всички му вариации е матов (в Lumia 640 той е с лъскава текстура), а камерата излиза леко напред от повърхността на корпуса (което също е разбираемо – тя е много по-добра, тъй като модула е със ZEISS оптика). Като цяло обаче, смартфонът тежки и е обемист, а рамката може да бъде и по-малка.


\"\"

В сравнение с Huawei Ascend Mate7:


\"\"\"\"

Двата слота за MicroSIM карти – те са под панела, като тук се намира и microSD слотът. Батерията също е подвижна, а капацитетът й е 3000 мАч.


\"\"

Има и версия на Lumia 640 XL с една SIM-карта.

Екран
Това, което беше достойно за 5-инчовия Lumia 640 стана недостатък за 640 XL: HD резолюцията на 5.7 инча е недостатъчна и би трябвало да е Full HD. Пикселизацията е забележима ако се вгледате. В останалата си част, екранът е нормален с поляризационния си ClearBlack слой, който осигурява отлична видимост дори и на слънце, което липсва при много от съвременните смартфони. При ярка светлина, екранът на Lumia – той е един от най-добрите, трябва да признаем.


\"\"

В менюто има настройка, при която на слънце яркостта на екрана се увеличава изкуствено и информацията е винаги видима. Една добра реализация. Традиционно тук присъства и суперчувствителен слой, който позволява с екрана на Lumia 640 XL да се работи и с ръкавици, а отключването на дисплея става чрез двойно почукване.


\"\"

В менюто има параметъра \“Цветови профил Lumia\“, който помага за коригиране на възприятието. Освен това, може да се регулира цветовата температура (топла и студена), отенъците (от зелено до лилаво), наситеността (от естествен към светъл).

Подробни тестове на екрана
Екранът на смартфона Microsoft Lumia 640 XL използва IPS-матрица с диагонал от 5.7-инча и разделителна способност от 1280×720 пиксела (HD), осигуряваща плътност на пикселите от 259 PPI. Ако на \“малкия\“ 5-инчов вариант в Lumia 640 плътността на пикселите клони към удобния праг от 300 точки на инч, то при версията на Lumia 640 XL изображението е по-неясно. И все пак, резолюцията за такъв диагонал може да бъде и повече.

Пиковата яркост на екрана е 574 кд/м2, което е само с 50% по-ярко от 5-инчовия вариант на Lumia 640. Може да се каже, че яркостта в Lumia 640 XL е в изобилие. Коефициентът на контрастност е 1000:1, което е добър показател за IPS. Анти-отражателното покритие на екрана с ClearBlack покритието е задоволително: под външна светлина, той не избледнява и поддържа добра разбираемост. Ъглите на видимост са типичните широки за IPS, въпреки че черният цвят при поглед под ъгъл бързо изсветлява.

Смартфонът Microsoft Lumia 640 XL съдържа няколко налични профила:

 • Стандартен: оптимален цвят (D65/sRGB)
 • Ярък: изображение с наситени цветове
 • Хладен: изображение с хладен синкав оттенък
 • Потребителски: настройката се извършва по усмотрение на потребителя


\"\"

По подразбиране в \“Стандартен\“ режим се осигурява приемливо изображение. Средната гама е 2.4 и е с малко завишено значение. Изображението леко се затъмнява спрямо оригинала, въпреки че това не води до загуба на детайли.


\"\"

Средната цветова температура е около 6700K.


\"\"

Цветовият баланс се разпределя равномерно в целия диапазон, но червеният компонент леко липсва. Средната Delta E грешка по скалата на сивото – 1.74. Много добра отправна точка за профила по подразбиране.


\"\"

Цветовата гама е близка до стандартната sRGB, въпреки че палитрата е малко извън обхвата в областта на червеното и зеленото. Междинната градация е малко пренаситена, но на реалните образи това не се проявява твърде силно.


\"\"

Оценката на 24 шаблона от ColorChecker дава средна Delta E грешка с величина 3,57. Цветопредаването в \“Стандартен\“ режим е извън нормите, въпреки известното изкривяване. При желание това може да се поправи в \“Потребителския\“ режим – настройките тук работят доста ефективно.

Като цяло, екрана на Microsoft Lumia 640 XL радва окото, въпреки ниската плътност на пикселите. Разбира се, от време на време изображението е по-рязко, но тези характеристики са по-удачни от 5-инчовата версия на Lumia 640. Lumia 640 XL е със значително по-висока яркост и контрастност при съпоставимо цветопредаване. Тоест, той изглежда по-хубав и по-жив, а предимствата му се крият в антирефлексното ClearBlack покритие и възможностите за допълнителна настройка. Поради това, екрана на Lumia 640 XL е достатъчно добър за бюджетния клас и неголямата резолюция би трябвало да не ви притеснява.

Хардуерна платформа и време за работа
Имайки предвид, че тук присъства абсолютно същата хардуерна платформа, като при Lumia 640, смартфона е точно същия. Процесорът Qualcomm Snapdragon 400 (4-ядрен на 1.2 GHz) е много подходящ за HD-резолюцията на екрана и не се тормози.

Обемът на оперативната памет е 1 GB, а на вградената – 8 GB (плюс microSD поддръжка до 128 GB), Wi-Fi b/g/n с функция с точка за достъп, Bluetooth 4.0, GPS, NFC модул.


\"\"

Батерията е с увеличен капацитет от 3000 мАч (въпреки, че за такъв голям корпус, капацитетът може да бъде и повече) и позволява работа цели два дни със средно натоварване, което е добър показател за фаблет. В режим на видео възпроизвеждане, устройството може да предостави повече от 12 часа – рекорд за Windows-телефоните. В интернет-режим – около 11 часа.

Камерата в Lumia 640 XL е добра: 13-мегапикселова със ZEISS оптика. Както обикновено, за снимане се използва приложението Lumia Камера, което ви позволява ръчно да променяте ключови настройки: баланс на бялото, скорост на затвора, ISO, а дори и ръчен фокус.

През нощта има малко шум, но качеството на изображението е добро. В следобедните часове, по принцип всички скъпи смартфони се справят добре, а камерата на Lumia 640 XL за цената си е отлична.

Примери:


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

Lumia 640 XL поддържа работа с две SIM-карти (не всички версии), за всяка отделна карта има живи плочки на началния екран (плочки \“Телефон\“ и \“Съобщения\“). Ако искате да работите с първата SIM-карта, отваряте приложението \“Телефон\“, предназначено за тази карта. Тук е и списъкът с обажданията и контактите Ви. Удобно.

В смартфона има един радиомодул (както и в по-голямата част от Dual-SIM смартфоните), но втората SIM-карта остава активна дори и при позвъняване на основната карта, благодарение на технологията Smart Dual SIM (бившият X-divert).

Така, че в този сегмент по реализация на работата с двете СИМ-карти, конкурентите на Lumia 640 XL не са много, тъй като другите апарати при активно позвъняване, втората SIM-карта става недостъпна, като това си е стандартно ограничение на единия радиомодул.

Софтуер
OS версията тук е точно същата като в Lumia 640 и всичко изглежда съвършено еднакво. Това е Windows Phone 8.1 GDR 2 с настройката Lumia Denim, а от GDR1 тя се различава по преработения списък с настройки и сега пункта вече е подреден по категории и не е твърде дълъг.

Всичко работи бързо, дизайнът на плочките може да Ви хареса или не, но към скоростта не би трябвало да имате оплаквания. Положителните и отрицателните страни към страничния софтуер си остават, тъй като не всички приложения работят толкова добре, колкото при iOS и Android. Но големият набор от налични приложения – това е хубав плюс.

Офлайн навигацията HERE Maps в Windows Phone е вградена, но приложението не е такова, като в iOS или Android, където възможностите са доста по-големи.

Самите карти обаче са отлични и показват трафика и не трябва да си купувате SIM-карта за връзка с мрежата: Всичко работи офлайн. Сред другите вградени в системата приложения – Skype, Microsoft Office с годишен безплатен абонамент за Office 365, всички видове фотоприложения, услугата за слушане на лицензирана музика MixRadio и много други.


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

Обобщение
Сегментът на фаблетите бързо расте, не на последно място заради цените им. Флагманите са скъпи, а Microsoft Lumia 640 XL за 450 лв – това е антикризисна алтернатива. Но корпуса тук не е така добър, както при Lumia 640 – смартфонът е обемист и доста тежък. Батерията е добра, но отново ще повторим, че може да се побере и по-обемист елемент, имайки предвид размерите на устройството. За 5.7-инчов диагонал резолюцията може да е и Full HD, но какво да очакваме за такава цена. Като цяло обаче, смартфонът е пълен с компромиси, но имайки предвид, че вариантите за достъпен фаблет не са много, това може да бъде простено на Lumia 640 XL. За тази сума получавате добро качество на камерата с оптика ZEISS, не слаба хардуерна платформа, добра реализация на двете SIM-карти и OS Windows Phone с всичките й особености.

Всъщност, конкуренцията е доста слаба: ASUS Zenfone 6 е още по-голям (6 инча), Meizu M1 Note е по-малък (5,5 инча), като можем да споменем и доста стария Philips i928 за същата цена, както и устройствата като Samsung Galaxy Mega 2, Sony Xperia T2 Ultra, които са доста по-скъпи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини