fbpx
8.6 C
София

Ревю на Microsoft Lumia 950

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Винаги са ме привличали Windows смартфоните. Тези телефони предоставят интуитивен и опростен интерфейс, което не може да се каже за iOS и Android устройствата.

Ето защо, силно ме разочарова представянето на Lumia 950 с Windows 10: операционната система показа далеч не всички обещани козове. Електронният пълнеж се оказа, че не е толкова зле, обаче софтуерът не предизвиква най-приятното впечатление. Особено разочарование е приложението Continuum, което според публикациите, трябва да превърне вашия смартфон в подобие на настолен компютър, но в действителност показва само цялото беззъбие на Microsoft, особено когато става въпрос за конкуренция с iPhone и Android.Да, телефонът има голям екран. Да, камерата прави доста добри снимки, особено при лошо осветление. Дори въпреки пластмасовия корпус на Lumia 950, устройството има microSD слот и сменяема батерия – това, което в много от съвременните смартфони с метален корпус липсва. Гласовият помощник Cortana също изглежда за предпочитане пред Siri на Apple, по мое мнение разбира се.Въпреки това, когато става въпрос за оценка на операционната система, тя за всички изглежда не толкова розова. Мобилните разчети, неограничения достъп до приложенията, разширенията за софтуера – всичко това в Windows 10 изглежда непривлекателно, както и при предишните версии на операционната система на Microsoft. Аз искрено се надявах, че смартфоните с Windows 10 ще получат значително предимство пред другите платформи чрез опцията Continuum, обещаващ добавяне на продуктивност. Всъщност, уви, това не се случи.

Цената на обикновената Lumia 950 ще бъде $550 без договор към мобилен оператор. Също така ще се продава и разширена версия на смартфона – Lumia 950 XL с 5,7 инчов екран, началото на продажбите на който ще започнат в края на 2015 година.Continuum в Lumia 950: Превръща смартфона в PC
Искате ли вашият смартфон да удвои своята функционалност и да се научи да изпълнява ролята на настолен компютър? Именно тази идея стои в основата на опцията Continuum. Точно това трябваше да отдели Windows 10 смартфоните от тези, базирани на другите платформи.

Как да превърнете телефона си в компютър? Свързвайки Bluetooth клавиатура и мишка към своята Lumia, и чрез използване на компютърния монитор или телевизионния екран, като централен дисплей. Идеята звучи съблазнително, но има едно „но“.

Свързването на вашия смартфон към големия екран е възможно само по два начина, като и двата варианта не са толкова прости. В първия случай, телевизорът, към който се извършва връзката, трябва да има поддръжка на Miracast видео стандарта, което ще даде възможност за безжично предаване на сигнала от вашия смартфон към TV-екрана чрез инсталиране на програмата Continuum. Във втория случай може да се извърши връзка чрез по-надеждния кабелен начин чрез Microsoft Display Dock, цената на която е $80 (също така ще се нуждае и от допълнителни кабели).

Идеята изглежда доста привлекателна, но и в този случай не минава без неудобства. На първо място, имате нужда от специални характеристики и набор от специални кабели, включително HDMI и USB Type-C конектор. Жичната или безжична клавиатура и мишка не са задължителни, тъй като управлението може да се извършва и чрез дисплея на смартфона.

В такъв случай, при използване на документи от Microsoft Office, горещите клавиши на клавиатурата няма да работят, така че цялата работа при форматирането на текста, ще трябва да се извършва с помощта на инструментния панел или от падащото меню на мишката. Например, функцията за бързо копиране и поставяне с помощта на горещите бутони от клавиатурата не работеха по време на тестовете, което значително затруднява работата с текст.

Също така трябва да се отбележи, че при бърз набор на текст, курсора на екрана започва да затормозява, което също значително усложнява и забавя работата с текст. Като цяло, повтарям, идеята на Microsoft за създаване на хибридния смартфон-компютър изглежда привлекателна, но изпълнението й силно „накуцва“ и ние все още предпочитаме традиционния ноутбук при работата с по големи проекти и сложни задачи.

Друг софтуер в Windows 10 и Lumia 950
Освен Continuum, Windows 10 има и редица други допълнителни функции. Например, ако други съвременни смартфони са оборудвани със скенер за пръстови отпечатъци, то от Microsoft са решили да снабдят своя смартфон с iris-scanning софтуер под името Windows Hello, който преди това се използваше в таблетите Surface. Тази опция произвежда разпознаване на собственика на смартфона, чрез сканиране на очите му, които са толкова уникални и неповторими, колкото и пръстовите отпечатъци на всеки човек. По бързина и удобство, iris-scanning не се различава от скенера за пръстовите отпечатъци. При това, точността и верността на сканирането на очите много силно зависи от качеството на осветлението. С една дума, това е уникален начин за достъп до данните на вашия смартфон, но далеч не винаги е най-добрият.Windows 10 подари на Lumia 950 по-разбираем и лесен за ползване вид във всяко меню, като се започне от настройките на операционната система и се завърши с избора на тема. В магазина за приложения, всичко е по местата си, макар че, както вече се изписа по-горе, липсва разнообразие от програми (особено ако се направи сравнение с магазините на Android и iOS). Също така съществува и опцията за изключване на екрана чрез двойно натискане върху навигационния панел (уви, подобно двойно натискане не го включва обратно), както и опция за изтегляне на офлайн-карти, особено ако сте се насочили извън града, където мобилният интернет не е толкова добър, а понякога той изобщо липсва.


Ахилесовата пета на Lumia 950: Количеството Приложения
Ако по-голямата част от възможностите на Windows 10 са примамливи (или многообещаващи), то във всички операционни системи за мобилни телефони на Microsoft има един голям недостатък: малко количество от наличните приложения.Например, Google отказа да поддържа тази платформа, което означава липса на възможности за работа с такива популярни по целия свят услуги, като Gmail, Google Maps, Google Drive, Google Docs (или по-скоро услугите ще са на разположение, но само през браузър). Въпреки, че от Microsoft са положили много усилия за създаването на алтернативен софтуер, като OneDrive, за хората отдавна работещи с услугите на Google, това ще е съществен недостатък.

В същото време, Microsoft успя да се сдобие с такива популярни приложения, като Facebook Messenger, WhatsApp, Instagramm, Twitter. При това не може да не се отбележи, че актуализациите, като правило за приложенията на Windows телефоните идват с голямо закъснение, тъй като разработчиците отдават по-голямо предпочитание на платформите Android и iOS.Дизайн на Lumia 950: Старата добра пластмаса
Не е нужно да си ракетен инженер за да не забележиш: от външния вид на Lumia 950 има много да се желае. Корпусът на телефона е направен от пластмаса, с което ние по принцип вече сме свикнали. Въпреки, че от друга страна, миналогодишните Lumia 930/Icon са с изцяло метални корпуси. В същото време, Lumia 950 е получила сменяема акумулаторна батерия и слот за разширителни microSD карти памет. Устройството ще се продава в бял и черен цвят, а всякакви екзотични нюанси – тип лимонов сок, червено или оранжево – не са налични за новия смартфон на Microsoft.Размерът на екрана е 5.2-инча и позволява с комфорт телефона да се държи в ръка и да се работи с него. В Lumia 950 е предвиден специален бутон за камерата, което ми хареса, тъй като двойното почукване може да отвори приложението за снимане, дори и ако екрана на смартфона в това време се намира в заключен режим. При натискане още веднъж, вече ще можете да правите и снимки.


USB Type-C все още остава уникален и нов конектор, което прави Lumia 950 специален телефон в това отношение.Камера на Lumia 950
От Microsoft са решили специално да не променят своето приложение за камерата, което по мое мнение по-скоро е пропуск. Снимките се получават с добро качество почти при всички степени на осветеност, но при ръчните настройки понякога може да възникнат трудности, тъй като не всички опции са интуитивно разбираеми.В Lumia 950 е реализирана възможност за снимане в 4К видео, но по подразбиране видеозаписа е в 1080р. Много ми хареса и ръчната настройка на макро-режима, което също се намира в  приложението на камерата и можете да настройвате снимането чрез таймер, както и да задавате режим за непрекъснато снимане. Освен това, можете да създавате и така наречените „живи фотографии“, които са 100% аналог на Live Photos при iPhone 6s.Производителност на Lumia 950: Процесор, Автономност
Навигацията по телефона минава бързо и без никакви затормозявания. Приложението на камерата се зарежда бързо.

Както обикновено, при тестването на игрите избираме любимата ни Riptide GP2, където всички настройки са на максимум. Графиката се оказа, че не е толкова ясна и гладка, както при други съвременни смартфони с процесора Snapdragon 810, но специално за невзискателните геймъри, това ще е напълно достатъчно.

След продължително използване на пределите на възможните настройки, телефонът започна много силно да се нагрява, което обаче може да се очаква, като се вземе под внимание процесора. Животът на батерията трябва да е достатъчен за един пълноценен работен ден, но забелязах, че функцията iris-сканиране доста бързо изразходва батерията.

Microsoft Lumia 950 – Отзиви и Заключение
Струва ми се има хора, които ще се радват на Lumia 950: смартфонът е много добър – да не кажа страхотен – особено по отношение на неговия електронен пълнеж. Хареса ми и промяната на външния вид на Windows 10, въпреки че в производителността на новата операционна система няма нищо особено и нищо ново добавено. Също така би трябвало да Ви хареса и качеството на получените снимки. Но, въпреки това, ние все още много трудно бихме препоръчали на някого да си купи този смартфон.

Например, доста интересна на хартия е опцията Continuum, но в действителност има много проблеми. При използването й се забелязва силна затормозеност на системата, която оставя смартфона на Microsoft далеч назад на фона основните й конкуренти от Google и Apple. Аз не виждам никакъв смисъл да се харчат много пари за устройство, екосистемата на което е твърде малка за да получите избор да използвате приложенията, които ви харесват.

По мое мнение, вие ще получите повече, закупувайки приблизително на същата цена или дори по-евтин смартфон, базиран на платформата Android. Например, Samsung Galaxy S6, Nexus 6P, Moto X Pure/Style ще ви предоставят обширната екосистема на Android, а вие получавате достъп до огромен брой приложения, включително и „гугълските“ услуги, като Google Now, Google Docs и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини