fbpx
13.9 C
София

Ревю на Microsoft Surface Pro 3: 12-инчов таблет вместо ултрабук

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Неотдавна Microsoft представи следващото поколение на таблета Surface Pro, който според редмънската компания ще мотивира потребителите да заменят лаптопите си с по-компактни и мобилни устройства. Към днешна дата обаче не можем да кажем, че тези модели са станали популярни. Освен това, Microsoft не се хвали с някакви значими данни за продажбите, а делът на тези таблети на пазара е нисък. Сценарият за употреба между обикновен таблет и лаптоп се оказа провал и съответно тези устройства не носят на Microsoft очакваната печалба. Компанията обаче не се отказва и в продължение на няколко години подред обновява своята разработка. Surface Pro всъщност е създаден да служи като звено между лаптопите и таблетите с орязани възможности.

\"\"

Може би си спомняте как преди много години Бил Гейтс описа iPad, казвайки, че е \“добра читанка и нищо повече\“. Ръководителят на корпорацията Microsoft през 2010 г. смяташе, че на хората няма да се хареса устройството на Apple и че то няма да замени възможностите на лаптопа. Също така сред недостатъците, Гейтс споменава и липсата на перо, механична клавиатура и функция за разпознаване на гласа.

Въпреки това, ако \“читанката\“ на Apple печели такива суми, за които конкурентите могат само да си мечтаят, то тогава Microsoft продава своите Surface устройства на загуба. И това се случва на фона на техните много по-разширени функции. Загубите за лятото на миналата година възлизат на 900 милиона долара, а пазарът не успя да разбере ползите от тези устройства.

По време на презентацията на новото поколение Surface Pro беше отбелязано, че практически всички собственици на iPad ползват и лаптоп – това са 96% от ползвателите. Ето защо в плановете на Microsoft активно се налага идеята за универсално устройство, което да обедини всички функции в едно.

Според директора на Surface-подразделението на Microsoft, Пеноса Пенея този таблет може напълно да замени лаптопа. По принцип тези думи ги чуваме всеки път, когато излиза новото поколение на таблета. Въпреки това, на фона на предишните две версии, напредъкът е много забележим. Surface Pro 3 е значително по-малък, но при него е увеличен и размера на екрана. Той е станал по-мощен, а поставката по-гъвкава, което прави устройството по-удобно за мобилна употреба.

\"\"

Технически характеристики:

 • OS: Windows 8.1 Pro
 • Процесор: Intel Core i5-4300U, 1,9 GHz, две ядра
 • Графичен процесор: Intel HD Graphics 4400
 • Памет: 4 GB, DDR3
 • Вътрешна памет: 128GB SSD
 • Дисплей: 12-инча, ClearType, 2160 х 1440 пиксела, 3:2, IPS, мултитъч, олеофобично покритие, въвеждане на информация чрез писалка
 • Конектори: USB 3.0, microSD, Mini-DisplayPort, 3,5 мм, порт за включване на зарядно устройство и клавиатура
 • Камера: предна HD и 5-мегапикселова основна
 • Комуникации: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
 • Размери: 292.1 х 201.4 х 9.1 мм и тегло 800 грама
 • Цена: в САЩ 799 долара

Комплект
Таблетът се продава в доста твърда и продълговата кутия. Вътре можете да намерите самия таблет, електронната писалка-перо, AC адаптер и батерия тип AAAA за стилуса. Кутията е като на предишните модели, но сега е станала по-компактна.

\"\"

Дизайн
Ефектната външност отличава всички таблети на Microsoft. Те не подхождат на своя клас, но от компанията успяха да измислят нещо нестандартно, оригинално и запомнящо се.

\"\"

Новият модел успя да стане логичното продължение, въпреки че вече е още по-малък и по-компактен. Устройството доста се е приближило до Apple iPad, а по размер и до многобройните Android-таблети, макар, че за миниатюрност не може да се говори.

\"\"

И тук трябва да се отбележи, че новият продукт на Microsoft е много компактен – размерите са 292.1 х 201.4 х 9.1 мм, а теглото – 800 грама. Втората интересна особеност: устройството всъщност представлява цял компютър, който е получил много компактен корпус. Но ако направим сравнение с Apple iPad Air или Sony Tablet Z2, то Surface Pro 3 вече не изглежда толкова изгоден. Следователно, всичко зависи от това какви са целите на потребителя. В качеството на мобилен работен инструмент, джаджата изглежда много добре, като на фона на Note PRO преимуществата са повече от очевидни.

Над конструкцията е поработено сериозно и сухият език на цифрите е красноречиво свидетелство: таблетът е изтънял с 30%, като сега този параметър не е 13 мм, както преди, а само 9.1 мм.

\"\"


\"\"


\"\"
 


\"\"

Като основен конкурент, Microsoft назова Apple MacBook Air с 13-инчовия си екран. От компактните Windows-базирани аналози, можем да споменем Sony VAIO Pro, който представлява 13-инчов модел с дебелина 17,2 мм и тегло от 1,06 кг.

\"\"


\"\"


\"\"

Както и преди, конструкцията е направена от магнезиева сплав, която прави продукта скъп и висококачествен, а пластмаса почти липсва. Оформлението е минималистично, правещо таблета да изглежда стилен и красив.

\"\"


\"\"

Устройството е получило подобрена \“поставка\“. Нейната роля се изпълнява от специална метална пластина, която ви позволява да зададете ъгъла на таблета върху бюрото. Сега работата с таблета е станала по-удобна, дори и в скута Ви, тъй като поставката се накланя под ъгъл до 150 градуса.

\"\"

В същото време трябва да признаем, че в ежедневния живот стандартният преносим компютър ще е по-удобен. Това се дължи на факта, че когато наклоните много екрана на устройството се появяват опасенията, че ще се обърне. А в някои случаи, таблета започва да се накланя назад под въздействието на собственото си тегло, така че трябва да бъдете нащрек.

 

\"\"


\"\"


\"\"
 


\"\"

По време на презентацията, таблета падна на пода, но ние не посмяхме да подложим устройството на такъв тест. По време на демонстрацията джаджата показа, че е много здрава и издържа на груби и прости експерименти. По традиция, тук няма много бутони. Наличен е само бутона за заключване на екрана, както и за регулиране силата на звука. Сензорният бутон, който по-рано се намираше под екрана, сега се е преместил встрани, което прави натискането му още по-удобно.

\"\"


\"\"


\"\"

Конектори
Ситуацията с конекторите не се е променила и тук отново е предвидено само едно място за порт USB 3.0. Има и 3,5 мм жак, а Mini DisplayPort ще натъжи потребителите на това устройство, тъй като очакванията бяха да видим един по-универсален HDMI. Не е забравен и конектора за картите памет microSD, поддържащ до 128 GB или по-малко.

\"\"


\"\"


\"\"

От безжичнитe модули могат да бъдат намерени Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac и Bluetooth 4.0. Странното в случая е, че в тази технологична джаджа няма NFC.

Екран
Дисплеите вече стават все по-големи, а заедно с това се увеличава и екранната резолюция. Microsoft разбира се веднага подобри и двете. Така, че сега диагоналът е 12-инча срещу 10,6 (който е при предишните две поколения). В същото време се е увеличила и плътността на пикселите и сега тя е 216 ppi срещу 207 ppi преди. Гледането на филми няма да е много удобно, но според производителя ще се подобри комфорта при извършването на други не по-малко полезни неща.

\"\"

Екранът е покрит със стъкло разбира се без въздушна междина, а олеофобичното покритие своевременно помага за почистването на отпечатъците от дисплея. Разделителната способност се е увеличила и сега тя е 2160 x 1440 пиксела, което е нестандартен вариант. Също така се е променило и съотношението на страните и то е 3:2.

\"\"

Хардуер и производителност
Таблетът ще се предлага в различни версии с чип Intel Haswell от Core i3 до Core i7. Нашият тестов образец беше със следната конфигурация: двуядрен процесор Intel Core i5-4300U на 1.9 GHz и графика Intel HD Graphics 4000. Оперативната памет е 4 GB, а в топ-версията с Core i7 паметта е два пъти повече. За съхранението на данните е предвиден 128 GB SSD. Всичко е познато от ултрабуковете, а таблетът по своите параметри не се различава от другите съвременни модели.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Наскоро експертите от iFixit решиха да проверят ремонтопригодноста на таблета и опитите за разглобяване на устройството бяха увенчани с неуспех, напуквайки екрана. Поправката на устройството е изключително трудна, а дори и почти невъзможна без да се увреди дисплея. За това, експертите оцениха модела с 1 точка от 10.

\"\"

Конфигурацията е типична за ултрабук, а подобни модели навлизат на пазара през последните няколко години. Производителността е достатъчна за всички задачи, освен ако не вземаме предвид игрите. Въпреки, че ако искате, можете да играете и игри освен ако нямате големи претенции към графичните настройки и детайли, тъй като интегрираната графика на Intel има ограничена производителност. Разбира се ще имате нужда от мишка и клавиатура.

\"\"

Всички предишни поколения таблети на Microsoft се отличават с висококачествена ефективна охладителна система, която също се държи много тихо и ненатрапчиво в повечето ситуации. Логично е да се разгледа не само базовия сценарии на работа, но и тези ситуации, в които таблета изисква максимална производителност.

\"\"


\"\"

По принцип, сценарият на работа не се различава от многото хибридни аналози, присъстващи на пазара през последните няколко години. Изобретението на Microsoft обаче ги превъзхожда, тъй като при цялата си производителност, то е по-леко, тънко и мобилно.

\"\"


\"\"

Аксесоарът TypeCover се предлага в различни цветове. Тъчпадът на клавиатурата е станал по-голям и заема около 68% повече площ отпреди. В калъфа се е появила и нова особеност. Той е огънат по такъв начин, че повърхността лежи под малък ъгъл и в този случай наборът на текст е станал една идея по-удобен.

\"\"


\"\"

Според производителя, високоговорителите са станали с 45 процента по-мощни, а също има поддръжка и на Dolby Audio. Мощността е достатъчна за озвучаването на малка стая. Звукът от високоговорителите, които са разположени в горната част на всяка от страните на екрана е чист, но запасът от мощност не достига за озвучаването на купони и партита.

Таблетът е с подобрена камера. Предната снима в HD-качество, а основната може да прави снимки с резолюция от 5-мегапиксела. Основният фото-модул е много прост и той дори няма автоматично фокусиране. Резолюцията обаче се е увеличила в сравнение с предшествениците.

Примерни снимки направени с Microsoft Surface Pro 3:

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Време за работа
Зарядното устройство не се различава от това на предишните две версии Surface Pro и все още разполага с USB порт за зареждане на таблета.

\"\"

Времето за работа зависи от натоварването, така че показателите при всеки конкретен случай може да са различни. В средностатистическия цикъл се получава около 7 часа работа и може да се каже, че показателят е добър въпреки, че MacBook Air например, с който Microsoft предлага да сравним нейния таблет, в този случай работи около 9-10 часа. При условия на високо натоварване, времето за работа на Surface Pro 3 намалява до 3-4 часа. В режим на възпроизвеждане на видео при максимална яркост на екрана, времето е малко повече от 7 часа.

\"\"


\"\"


\"\"


\"\"

Обобщение
По отношение на новото поколение може да се каже, че то се оказа много по-добро, отколкото предишните. Стилен дизайн, отлични материали, добре настроен екран, удобен стилус и по-дълъг живот на батерията. И най-важното, устройството е станало много по-малко и по-леко, а в същото време е подобрена и допълнителната клавиатура. Тук все още присъства USB-порт, а няма NFC, 4G/3G-модем.

Перспективите за модела, въпреки своите интересни функции, не изглеждат розови. На първо място, потребителите не харесват цената. Таблетът е много скъп.

Предимството на таблета на фона на своите аналози се крие в това, че потребителите ще изберат мобилноста, която това устройство им предлага, но естествено в някои случаи обикновения лаптоп ще бъде по-удобен. Що се отнася до масовата аудитория, то бъдещето на устройството вече изглежда мъгляво. Възможността за въвеждане на текст чрез стилуса, изобилието от софтуер ще направят таблета привлекателен вариант за студентите, но високата му цена ще се превърне в значително ограничение. В края на краищата не трябва да забравяме, че съществува и необходимостта от допълнително закупуване на клавиатура, което се заплаща отделно.

Въпреки това обаче, Microsoft Surface Pro 3 заслужава награда за най-добър дизайн. Таблетът е красив с качествено сглобен корпус, а теглото е малко за устройство от този клас. Като цяло, Microsoft пусна на пазара устройство, което лесно може да се използва като таблет, а при необходимост за секунди може да се превърне и в ноутбук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини