fbpx
13.9 C
София

Ревю на Microsoft Surface Pro 4

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Наскоро тествахме таблета Surface Pro 3 (виж ревюто) на Microsoft, който по-скоро може да се причисли към ноутбуците. А ето сега е време за следващата версия на устройството, получило името Surface Pro 4. От предишните модели, устройството се различава с малко увеличения си дисплей, новата хардуерна платформа, както и с други промени. От Microsoft не крият, че Surface Pro 4 е замислен, като потенциален заместител на ноутбуците и ултрабуците, затова е особено любопитно да проверим, ще се справи ли той с тази задача.

Комплект
Microsoft Surface Pro 4 пристига до потребителя в малка картонена опаковка, в която може да се намери самия таблет, както и зарядното устройство и стилуса Surface Pen.За съжаление, клавиатура в комплект с таблета липсва и трябва да бъде закупена отделно.

Дизайн и материали
Външно, Surface Pro 4 трудно може да се различи от третата версия, като дори по широчина и височина таблетите са еднакви – 292,10х201,42 мм. Дебелината обаче е намалена от 9,14 мм на 8,45 мм.При същите размери на корпуса е побран малко по-голям дисплей, диагоналът на който е 12,3 инча. Така, че рамката около екрана е по-малка и върху нея дори липсва мястото за традиционните сензорни бутони на Windows. Като цяло, въпреки, че Surface Pro 4 външно съвсем малко се различава от предшественика си, дизайнът на устройството е станал по-добър, не на последно място благодарение на по-тясната рамка около дисплея.Материалите на корпуса в Surface Pro 4 не са се променили. Цялата задна част на таблета е направена от магнезиева сплав, както и подвижната поставка.Дисплеят и рамката около него са защитени чрез закалено стъкло. Пластмаса може да се намери само в горната част на корпуса, там където са разположени радиомодулите, както и пластмасовите бутони за включване и регулиране силата на звука.

Конектори
Както е характерно за таблетите, върху корпуса на Surface Pro 4 няма голям брой конектори, но от Microsoft все пак са намерили място за портовете USB 3.0 и Mini DisplayPort на дясната страна на корпуса. Там се намира и фирмения магнитен конектор за зареждане.На дясната страна се намира 3,5 мм мини-жак за слушалки.В долната част се намира магнитния конектор за свързване на клавиатурата.Като цяло, наборът от конектори е минимален, но ще бъде достатъчен за свързване на външен монитор и диск.


Ако са необходими повече портове може да се купи фирмена док-станция. Последната веднага добавя още 4 порта USB 3.0, 2 Mini DisplayPort и един Ethernet. Но за съжаление, в нея липсва HDMI порт.

Калъф-клавиатура
Отделно към Surface Pro 4, Microsoft предлага фирмения калъф-клавиатура Type Cover с вграден тъчпад. Към цялата концепция на Surface таблетите – това е много важен аксесоар. Така, че закупуването му недвусмислено си струва да се обмисли, защото без клавиатурата с тъчпада, Surface Pro 4 губи важна част от функционалността си и вече не може достойно да се конкурира с преносимите компютри. Но какво е хубавото във фирмената клавиатура?На първо място, тя също е капак, който предпазва дисплея, когато носите устройството със себе си. На второ място, тази клавиатура е специалната еволюция на Surface, като тя се прикрепва към таблета с помощта на магнити и не изисква отделно захранване. Външната страна на калъфа е леко пухкава и приятна на допир, а вътрешната част е малко гумирана, като клавиатурата е от островен тип с тъчпад. Самият калъф е доста тънък, но с твърда основа, което позволява по-удобната работа със Surface Pro 4 в скута например.Клавиатурата, въпреки малката дебелина на калъфа, е добре различима с плавен ход, при това бутоните са разположени на достатъчно голямо разстояние един от друг, а самата клавиатура е стандартна за компактните ноутбуци.Като цяло, печатането на текст с помощта на Type Cover е също толкова удобно, както и при другите клавиатури от островен тип. При това не може да не се отбележи, че клавишите тук са осветени и имат само пет нива на осветяване – от най-ниско до най-ярко.Тъчпада в Type Cover за Surface Pro 4 е станал по-добър, отколкото във версията за Pro 3. Неговата чувствителност и точност на позиционирането са на същото ниво, както при Surface Book.И това към днешна дата е един от най-добрите тъчпади, които могат да се намерят само в Windows-устройствата.

Удобство при използване
Както във всяко конвергентно устройство, така и в Surface Pro 4 има някои компромиси в дизайна. Работата с устройството в скут не е толкова удобна, както с ноутбука. В края на краищата, дисплейния блок, в който се намира цялата електроника е по-тежък от клавиатурата.На първо място, дори и с малко страх, можете да поставите Surface Pro 4 на коленете си, въпреки, че в крайна сметка изглежда, че таблета ще падне на пода. Прибиращата се в корпуса поставка няма да помогне в случая, въпреки че тя има широк ъгъл на отваряне. Любителите на работата с ноутбука в легнало положение няма да могат да се чувстват толкова удобно на дивана със Surface Pro 4.В останалите случаи обаче, таблета на Microsoft е много удобен за носене, благодарение на относително малките си размери и тегло от общо 786 грама.Surface Pro 4 работи под управлението на операционната система Windows 10 (Pro-версията).

Дисплей и стилус
В Surface Pro 4 е използван 12,3-инчов сензорен IPS-дисплей с разделителна способност от 2736х1824 точки и съотношение на страните 3:2. На този екран е малко необичайно да се гледа видео, като всъщност той е по-подходящ за работа с програми и уеб-сайтове. Минималната яркост на матрицата, според нашите измервания, е на ниво от 8,7 кд/м2, а максималната – 367 кд/м2. Контрастът достига до нивото от 1:1167.Заводската калибровка е направена на добро ниво, като  дисплея осигурява 100% обхват на цветовото sRGB пространство,  цветовата му температура е 6500К, а гамата на ниво от 2.1. Фоновото осветление на екрана е равномерно.Работата с дисплея на Surface Pro 4 е много удобна, а операционната система Windows 10 вече е добре адаптирана с високата резолюция. Проблеми обаче могат да възникнат с тези програми, които отдавна не са актуализирани, като при тях интерфейса ще е дребен и зле четим. Но това вече е проблем не толкова на Microsoft, колкото на разработчиците.Комплектният ситлус Surface Pen малко се е променил, в сравнение с версията за Surface Pro 3. Едната му граница е плоска, за да е по-удобен за прибиране в корпуса на таблета и бутоните в него вече са сведени до един отгоре. В стилуса се използва N-trig технологията, а също така той разпознава до 256 степени на натискане, което е достатъчно за ръкописни бележки и любителско рисуване.Механичният бутон отгоре на Surface Pen служи за извикване на приложението за създаване на бележки OneNote с един клик и за създаване на скрийншот на екрана с две натискания. Освен това, бутонът може да се използва и като „гумичка за триене“ по време на ръкописен текст или рисуване, което е много удобно.Ситлусът работи с една AAAA батерия.

Windows Hello
В Surface Pro 4 е налична инфрачервена камера, специално за опциите на Windows Hello в Windows 10, която отключва устройството разчитайки лицето на потребителя.Тази функция работи наистина добре, като единственото нещо е, че човек трябва да поднася лицето си по-близо до камерата и ако носи очила ще трябва да ги свали.

Платформа и производителност
В основата на тестваното от нас устройство Surface Pro 4 лежи процесора Intel Core i5-6300U от 6-то поколение с честота 2,4 Ghz (3 Ghz в режим TurboBoost), 8 GB оперативна памет LPDDR3, вградена графика Intel HD Graphics 520 (1 GB), както и SSD с 256 GB. Тази конфигурация е повече от достатъчна за решаване на повечето потребителски задачи, включително и редактиране на снимки и монтаж на видео.


В теста PCMark 8 Home 3.0, таблетът набира 2841 точки, което е много добър показател. Производителността на устройството не отстъпва на ноутбуците от своята ценова категория.В тест-графиката 3DMark CloudGate 1.1, устройството регистрира 5647 точки, което е типично за вградената графика Intel HD Graphics 520. Любителите на игрите обаче си струва да обърнат внимание към по-производителни или специализирани решения.Surface Pro 4 работи почти безшумно и въпреки, че при високо натоварване охладителя се задейства, той е по-тих от повечето ноутбуци.При максимално натоварване, корпуса на таблета в най-горещата си точка не се нагрява над 38 градуса по Целзий.

Автономност
Вградената в Surface Pro 4 батерия е с капацитет 5087 мАч, което е достатъчно за около 9 часа работа в режим на четене или малко повече от 2 часа при максимално натоварване. При обичаен режим на употреба, този капацитет ще е достатъчен за 5-6 часа, което обаче не е достатъчно за пълноценен работен ден.


Зареждането на таблета чрез оригиналното в комплекта зарядно устройство трае от порядъка на два часа. Последното се свързва със Surface Pro 4 чрез фирмения магнитен конектор, а също така на своя корпус има и USB 2.0 порт, чрез който може да се зареждат и други устройства.

Обобщение
Още в ревюто на Surface Pro 3 установихме, че тази линия от устройства не е подходяща за класическия вариант за използване на таблета. Не на последно място поради малкия брой именно таблетни програми, както и сравнително голямото му тегло. Но за замяна на ноутбук или ултрабук – този вариант има право на съществуване. От Microsoft обаче са се постарали още повече да направят Surface Pro 4 още по-компактен, производителен и лесен за работа, не на последно място благодарение на добрия си дисплей, клавиатура и тъчпад. Въпреки това, цената е на нивото на един добър лаптоп, а също така автономията не е на много високо ниво за да може Surface Pro 4 да се нарече добър компактен компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини