Ревю на Nokia Lumia 930: метален флагман с новия Windows

0
394

Линията Lumia не се обновява с флагмански смартфони, така както е при много други компании, като тук Nokia се придържа към стратегията за смяна на флагманите веднъж годишно, а дори и малко повече, като постепенно разширява гамата, разнообразявайки я с различни диагонали на екраните. Например, моделът Lumia 920, който бе представен в края на 2012 г., все още не е имал пряко продължение, въпреки нарастващата популярност на платформата Windows Phone 8. Пуснатите апарати след Lumia 1020 и 1520 вече принадлежат към други сегменти.

Сега в лицето на Lumia 930, потребителите ще получат най-балансирания смартфон, базиран на платформата WP 8.1.

 

Налице е обичайния за флагманите размер на екрана от 5-инча с Full HD резолюция, плюс вградено безжично зареждане, четири HAAC микрофона, поддръжка на Dolby Surround 5.1, 20-мегапикселова камера с PureView технологията и възможност за зумиране без загуба в качеството (4x оптично увеличение по време на видеозапис), както и елегантен дизайн с изцяло метален корпус. Нека обаче видим колко интересен е флагмана на Nokia на фона на предложенията в сегмента на Android …

Характеристики

  • Операционна система: Windows Phone 8.1
  • Процесор: 4-ядрен Qualcomm Snapdragon 800 на 2.2 GHz
  • Памет: 2 GB RAM, 32 GB вътрешна памет
  • Дисплей: ClearBlack OLED, 5,0“, 1920 х 1080 пиксела, стъкло Gorilla Glass 3, супер-чувствителен
  • Камера: ZEISS 20 MP с автофокус, 4 микрофона за записване на звук
  • Предна камера: 1.2 мегапикселова HD
  • Безжична връзка: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, Wi-Fi Direct, Dolby Surround 5.1
  • Капацитетът на батерията от 2420 мАч
  • Размери, тегло: 137 х 71 х 9,8 мм, 167 гр.


Дизайн и удобство
Благодарение на металната рамка, смартфона изглежда интересно и е много приятен за държане в ръката, като качеството на изработката е добро: корпусът е изцяло монолитен.

На пръв поглед Lumia 930 е доста голям, дебел и тежък, но това се дължи на вграденото безжично зареждане, което пък липсва в конкурентите.

Напомняме, че Lumia 920 също тежи много, а при неговите последователи в лицето на Lumia 925 и 1020 безжичното зареждане беше отстранено и сега вече е необходимо да се закупи специалния панел.

Удобно е поставен и слотът за nanoSIM картата (между другото за първи път се среща в апарат на Nokia) и вече не е необходимо използването на специален клип. Сред конекторите могат да бъдат забелязани 3.5 мм мини-жак на горния край и отдолу MicroUSB. Слот за карта памет тук не е предвиден, като потребителя е ограничен до 32 GB вграден масив (който обаче е достатъчен за повечето потребители), а също така е налице и възможност за съхранение на информация върху облака на Microsoft – One Drive, където потребителя получава допълнителни 10 GB безплатно.На дясната страна се намират и всички бутони – за регулиране силата на звука, изключване/заключване и стартиране на камерата, снимането. От последния Nokia най-вероятно не смята да се отказва (поне при флагманските модели), което е в плюс за смартфона.Задният панел е изработен от матиран поликарбонат, което не позволява появата на пръстови отпечатъци. За любителите на класическите цветове, тук са достъпни бяла и черна версия, а за тези, които искат да се открояват – оранжев. Обективът на камерата не се подава над повърхността на панела, както е в случая при Lumia 925 или 1520, което пък се компенсира от малко по-дебелия корпус и вграденото зареждане.

Въпреки поддръжката на виртуални бутони за управление на Windows Phone 8.1, тук се използва класическата схема със сензорните бутони. 5-инчовия Lumia 930 е с размер почти, като на 4.5-инчовия Lumia 920 или 1020.


На снимките по-долу можете да сравните размера на корпуса и рамката на екрана със Samsung GALAXY S5. Тези апарати са много сходни по отношение на размерите.


Екран
Gorilla Glass 3 панелът е леко изпъкнал, няма въздушна прослойка, така че изображението изглежда добре и не се нарушава при накланяне. Самата матрица е произведена по AMOLED-технологията и има положително въздействие върху енергоефективността чрез използването на черен фон в повечето менюта на Windows Phone.

ClearBlack слоят осигурява отлична видимост на слънце, с което не могат да се похвалят много от съвременните смартфони. На ярка светлина екраните на Lumia са едни от най-добрите, трябва да го признаем. В менюто има дори и настройка, при която яркостта при слънчево време изкуствено се увеличава, така че информацията е винаги видима. Добро изпълнение.

В Windows Phone 8.1 вече са се появили по-разширени настройки за управление на цветовете. Регулиране на цветовата температура (топла и студена), отенъци (от зелено до виолетово) и наситеност (от естествени към светли), така че AMOLED-екрана в Nokia Lumia 930 може да се адаптира към всякакви предпочитания.

Традиционно присъства и суперчувствителен слой, така че екрана в Lumia 930 може да се управлява и с ръкавици. Самият дисплей може да се отключи с двойно почукване, с което бързо се свиква.

Хардуерна платформа
Хардуерно, Lumia 930 е много сходна с флагмана от края на миналата година: 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 800 на 2.2 GHz и LTE, 2 GB оперативна памет и 32 GB вградена памет. Флагманът на тази година вече е с процесор Snapdragon 801, който стана и малко по-добър от гледна точка на енергоефективността и мултимедията.

Останалите хардуерни характеристики включват наличие на 2 GB оперативна памет, 32 GB вътрешна,Wi-Fi a/b/g/n/ac с функция точка за достъп, Bluetooth 4.0, GPS и NFC модул.

Батерията тук не е с много голям капацитет (2420 мАч), но платформата Windows Phone е по-икономична от Android, така че в съчетание с OLED-крана, Lumia 930 има прилично време за автономна работа. При стандартния сценарии за използване, апаратът издържа от 1 до 2 дни, което е сравнимо с Android-флагманите при същите условия на използване.

Времето за възпроизвеждане на Full HD-видео при максимална яркост е повече от 7 часа. Например, Sony Xperia Z2 с 3200 мАч батерия възпроизвежда Full HD-видео до 8 часа, а по-оптимизирания Samsung GALAXY S5 – повече от 10 часа. Има и примери с по-малко време за възпроизвеждане (OnePlus One – 4 часа, Lenovo Vibe Z – 5,5 часа).

Lumia 930 е първият в света смартфон с технологията Dolby Surround 5.1, така, че качеството на звука тук е много високо, а също така и баса е доста силен и дълбок.

Камера
В Lumia 930 има изключителна камера: 20-мегапикселов ZEISS модул със система от 6 лещи и възможност за двукратно увеличение без загуба в детайлите при режим на снимки и 4-кратно – в режим на видео.

Също така трябва да споменем и възможността за снимане в шумна среда: чрез системата от четири HAAC микрофона и Nokia Rich Recording, можете да правите записи на шумни концерти и звука няма да бъде изкривен, както е при много други смартфони.

Примерни снимки от камерата на Nokia Lumia 930:

Приложението Nokia Камера има голям арсенал от настройки, така че можете да снимате в ръчен режим, отделно да регулирате експозицията, баланса на бялото и други настройки. Светосилата е с висока степен, дори и при снимане в условията на тъмна среда, където другите смартфони създават по-тъмен образ.


Можете да регулирате и ISO (100-4000) – по-високото ISO прави изображенията по-ярки. Забавянията са: от 1/16000 до 4 секунди. Продължителните закъснения позволяват създаването на кадри от движещ се огън, светлини от колите на оживена магистрала и т.н. Може да се изготви и траекторията на движение на падащите звезди, но задръжките от 4 секунди явно не са достатъчни, така че явно този смартфон все още не е дорасъл за такова нещо. Във всеки случай, при работата на бавни скорости е необходимо използването на статив: от ръка кадрите стават замъглени и е много трудно да се направят успешни снимки, да не кажем, че е и невъзможно.
Също така тук има и приложение Nokia История – програма, която обединява вашите снимки по места на създаване, по тип (например, снимки в движение) и интеграция – с HERE Maps.

Хардуерна платформа
Nokia Lumia 930 работи под управлението на най-новата версия на Lumia Cyan, базиран на Windows Phone 8.1, която ще внесе множество подобрения. Центърът за уведомленията дава достъп до четири икони за бързо стартиране, а останалата част от мястото е отделено за уведомленията от съобщенията, календара, социалните мрежи и другите приложения от магазина.

Интересно са създадени и тапетите: те са нарязани на плочки и изглеждат добре, а също така се създава и паралакс-ефект, като изображението се движи под текста. В браузъра Internet Explorer 11 е премахнато ограничението за броя на отворените табове, обновена е галерията, както и алгоритъма за пестене на енергопотреблението.

На началния екран на Nokia Lumia 930 по подразбиране има до 6 иконки с малки размери. Плочките придават оригинален външен вид на екрана, което е своеобразна алтернатива на джаджите в Android. Но главното меню не се е променило и тук все още са се запазили малките иконки и надписи, които на този екран не изглеждат твърде органично.

Основното удобство в новата версия на платформата е, че при смяна на стария ви телефон с нов, при влизането ви в акаунта не е нужно да преинсталирате всички приложения от магазина, а те автоматично ще се подредят по същия начин, както са били на предишното ви Windows Phone 8 устройство. Променен е и магазина: сега не е нужно да плащате два пъти за приложенията, достъпни както за Windows Phone 8.1, така и за Windows 8 – ако програмата е една, то е достатъчно да я купите за едно устройство, а за второто тя вече ще е безплатна.

Без промяна са останали и навигационните услуги, които са едно от основните конкурентни предимства на смартфоните Nokia. Можете да изтеглите чрез Wi-Fi директно в устройството си картите на всеки регион или страна и езика за гласовия съпровод, като всичко работи без необходимост от интернет-връзка.

Обобщение
Феновете на Windows Phone ще харесат смартфона Lumia 930 с най-често срещания форма-фактор (с 5-инчов екран). Страхотната 20-мегапикселова камера прави може би най-добрия запис на звука и мащабиране без загуба в качеството – едно от основните предимства на смартфона. Мнозина също така ще харесат и ефекта на леко изпъкналия екран с AMOLED-матрица, на който изображението изглежда добре, дори и под пряка слънчева светлина – Lumia 930 е един от най-добрите смартфони по видимост на изображението. Що се отнася до звука, то тук за първи път вече се е появила поддръжка на Dolby Surround 5.1.

Сред недостатъците можем да споменем не най-новата хардуерна платформа (вече има смартфони с процесор Snapdragon 801), липсата на слот за карта памет и не най-капацитивната батерия. Дебелината и теглото на Lumia 930 можеше да бъдат малко намалени, но тук трябва да споменем и вградения панел за безжично зареждане, който заема определено място. Платформата Windows Phone 8.1 е получила много подобрения, но от гледна точка на разпространението на приложенията, то тя стои зад Android.

Отделно трябва да споменем и външният вид. Дизайна на Lumia 930 е станал по-класически и е добавена твърда стоманена рамка върху корпуса, излизайки съвсем малко над екрана, а леко изпъкналото стъкло създава интересен ефект. Дизайна – параметрите са субективни, но материала на корпуса и изпълнението на Lumia 930 е на високо ниво, за което и устройството получава нашите адмирации.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари