fbpx
8.6 C
София

Ревю на Toshiba Portege Z20t

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Toshiba Portege Z20t – това е 2-в-1 устройство от известния японски производител, което беше представено на CES 2015. По концепция, смесената джаджа съчетава в себе си удобството за работа на преносим компютър и мобилността на таблета, предлагайки дисплей с размер 12.5 инча. В комплекта се предлага и докинг клавиатура, а самият таблет има тънък премиум-дизайн, който ще бъде оценен по достойнство от феновете на стила „нищо излишно“. Производителят е оборудвал Portege Z20t с Intel Core М процесор, адаптиран за работа под пасивно охлаждане, операционна система Windows 8, оперативна памет 4 GB и 128 GB SSD. Какво е излязло от всичко това – прочетете в нашето ревю по-долу.

Технически характеристики на Toshiba Portege Z20t:

 • Процесор: Intel Core M-5Y51 1100 MHz
 • RAM: 4 GB DDR3L 1600 MHz
 • Хранилище на информация: 128 GB SSD
 • Дисплей: 12.5″ 1920×1080 FHD LED IPS, матов, сензорен
 • Видеокарта: Intel HD Graphics 5300
 • Устройство: отсъства
 • Wireless: Wi-Fi 802.11 ac, Bluetooth 4.0
 • Аудио: DTS Studio Sound, 2 високоговорителя
 • Интерфейси: 2хUSB 3.0, RJ-45, Micro-HDMI, Micro-USB 2.0, HDMI, VGA, card reader microSD, комбиниран аудио-конектор
 • Допълнително: 2 MP предна уеб-камера 5MP задна уеб-камера
 • Батерия: 3-секционна Li-ion 72 WH
 • Размери, тегло: 309.9х215.9х21 мм, 1.49 кг
 • Операционна система: Windows 8.1 Pro
 • Комплект: Toshiba Portege Z20t-B2110


Дизайн
Дебелината на таблета е само 8.9 мм, а заедно с докинг клавиатурата – 21 мм и тегло съответно 720 грама и 1.49 кг. Дължината и ширината на устройството са съответно 309.9 и 215.9 мм. В резултат на това, Portege Z20t е удобен за работа във всеки режим, тъй като е с тънък ъгловат корпус и оптимални размери.


Пантите, с помощта на които таблета се свързва с клавиатурата, са изработени от магнезиева сплав. Тя тънка и осигурява здравото положение на дисплея при отваряне под всеки ъгъл. Корпусът на самия хибрид е изработен от лек метал, така че падането на устройството от височина до половин метър би трябвало да не го увреди по никакъв начин. Лично ние не сме тествали това, но сме склонни да вярваме на производителя.


Като цяло, Toshiba Portege Z20t е много елегантно бизнес устройство. Таблетът няма разсейващи вниманието дизайнерски елементи – задната част на корпуса е украсена само с логото, а в горния десен ъгъл се намира уеб-камерата. Клавиатурата продължава тематиката на строгата класика и е изпълнена в черен цвят с добре закръглени бутони и малък тъчпад.


Дисплей, звук, уеб-камера
Резолюцията на 12.5-инчовия дисплей е 1920×1080 пиксела. Качеството на картината е на висота – то е ясно и добре детайлизирано. Максималната яркост е 301 кд/м2, което е отличен показател, но уеднаквяването и разпределението й не е най-идеалното, а областта на по-тъмната част се наблюдава в долната част на екрана, но трябва да се загледате много внимателно за да видите разликата.Дисплеят е с отлично качество и за това свидетелства добрата стойност на черното, което е на ниво 0.39 кд/м2 и висок контраст от 870:1. И въпреки, че матовата материя на екрана малко прикрива сочността на цветовете, това има повече полза, тъй като предпазва от появата на отражения. Ъглите на видимост са добри, както подобава на качествената IPS матрица, тъчскрийна работи правилно и реагира точно на командите. Повърхността на дисплея обаче, въпреки наличието на защитно стъкло, е гъвкаво не само при натиск с пръст, но дори и със стилус.Решетките на двата стереовисокоговорителя са разположени по дължината на долния ръб на корпуса на таблета. С помощта на DTS Studio Sound технологията и нейното софтуерно приложение, качеството на звука е на много добро ниво, а максималната сила на звука е прилична. Басът обаче не е достатъчен, което всъщност си е почти закономерност за акустиката в подобни устройства, така че ако искате да подобрите дълбочината на звученето Ви препоръчваме да използвате слушалки или допълнителни колони.Предната уеб-камера е с резолюция 2 Mp и може да се използва единствено за комуникация по Skype, тъй като снимките, направени с нея, са с разочароващо качество.Задната камера е с резолюция от 5 Mp и определено е по-добра, но според резултатите от снимките, тя отстъпва дори и на уеб-камерите на смартфоните, тъй като изображенията са с много шум, особено в тъмното. Но в края на краищата, това бизнес-устройство не е разработено за снимане, така че няма да се съсредоточаваме върху този въпрос.

Клавиатура и тъчпад
Док-клавиатурата, която пристига в комплект с Toshiba Portege Z20t, се свързва към таблета в две положения – с бутоните нагоре, за сформиране на ноутбука и с бутоните надолу за режим на поставка за таблета. Последният вариант позволява напълно устройството да се прибере без необходимост от премахване на клавиатурата. Здравината на връзката няма да пострада, поради удачния дизайн на пантите.


Клавиатурата е от островен тип, има ярка еднотонна подсветка и защита от попадане на влага. Така, че не само дъждът няма да застрашава устройството, но и разливането по невнимание върху него на кафе или сок.Пантите за свързване се намират върху клавиатурата, а не върху таблета. Тя има специален док-механизъм за връзка с таблета, а самия процес по прикрепването се случва много бързо – достатъчно е да поставите таблета в съответните конектори и готово, пред вас се образува малък, но пълноценен ноутбук. Между другото, ъгълът на разкриване не е твърде голям, но е доста удобен за работа с устройството.Освен стандартната клавиатурна подредба, която е организирана в ограничено пространство, тук са побрани и бутоните [PgUp] и [PgDn], а клавиатурния блок предлага и трекпоинт, който се намира на познатото място – между [G], [H] и . Той има ярко син цвят и се явява добро устройство за управление.Освен док-клавиатурата, в комплект с Toshiba Portege Z20t пристигат и два дигитайзера – единият представлява активно цифрова писалка от Wacom, която е голяма и по-точна в работата, а вторият е с по-малки размери и се съхранява в корпуса на таблета в съответния за целта предвиден отвор в корпуса.И двете писалки плавно се плъзгат по повърхността на дисплейното стъкло, но в процеса на работа може да се чуе слабо шумолене.Тъчпадът е сравнително малък с размери от около 10х5.2 см. Той има гладка и изключително удобна повърхност. Двойният тап в горния десен ъгъл на сензорната зона позволява бързото превключване между режимите за пестене на енергия, а в левия – активиране/деактивиране на тъчпада. Горната част от пространството се заема от двата бутона на трекпоинта.Производителност
Toshiba Portege Z20t-B2110 работи под управлението на операционната система Windows 8.1 Pro, но тя може да бъде заменена и с по-ранната версия на Windows 7 Professional по избор на потребителя.

В таблета е вграден двуядрения SoC Intel Core M-5Y51 от поколението Broadwell, която се появи преди почти година – в края на 2014 г. Благодарение на TDP, което е с показател от 4.5 W, чипът перфектно е адаптиран за пасивно охлаждане при таблетите и компактните преносими компютри 2-в-1. Процесорните ядра работят при честота от 1.1-2.6 Ghz, а самият чип поддържа технологията Hyper-Threading, позволяваща му да обработва цели четири потока. Обемът на кеш-паметта е 4 MB.

При ниското TDP обаче се крие един съществен недостатък – той не позволява на процесора да работи дълго време на максимални честоти, като по този начин едва ли ще може да се използва целия му потенциал. Във случая обаче, Intel Core M-5Y51 достига нивото на производителност на Core i5-4300U (Haswell, 15 Вата), което е валидно обаче при кратки натоварвания.

Вградената графична карта Intel HD Graphics 5300 използва 24 изпълнителни устройства. Тя е изработена по стандартите на 14-нм технологичен процес и е базирана на архитектурата Broadwell, поддържа DirectX 11.2 и работи на честотите от 100-900 Mhz. Игровият потенциал на HD 5300 е малък, така че не си струва да разчитате на много – само на стари и невзискателни игри, както и на съвременните таблетни игрички. Например, F1 (2014) тръгва при средни настройки и резолюция от 1366х768 с 25 fps. Ако настройките бъдат на low, а резолюцията се намали до 1024 x 768 (което няма смисъл при таблет с Full HD-дисплей), при Alien: Isolation (2014) ще получим най-малко 24 fps.

Обемът на оперативната памет на устройството е 4 GB DDR3L-1600, без възможност за надграждане. Дисковата подсистема се състои от SSD до 128 GB чрез М. 2 интерфейса.

Портове и комуникация
Toshiba Portege Z20t е получил внушителен брой конектори, като те са разположени не само върху самия таблет, но и върху док-клавиатурата. Ние ще разгледаме устройството във вече сглобен вид за опростяване демонстрацията и разположението на портовете.

Горната част на устройството е напълно освободена от функционално натоварване. В ляво можете да откриете HDMI, VGA, заключването „Кенсингтън“ и отвора за блокиране на клавиатурата.На таблета в дясно са разположени комбиниран аудио-жак, слот за microSD карта, Micro-HDMI, Micro-USB 2.0, бутон за регулиране силата на звука, бутона за включване. Клавиатурата допълнително предлага и няколко USB 3.0, RJ-45 и гнездо за зареждане.По-долу се намира системата за свързване на клавиатурата с таблета, съставена от множество отвори с различна форма, както и слотът за един от комплектните стилуси – много удобно, тъй като така е по-малко вероятно да изгубите аксесоар.

От безжичните комуникации са достъпни стандартния Wi-Fi 802.11 ac и Bluetooth 4.0.

Батерия
При наличието на батерия от 36 W в таблета и вградената в док-клавиатурата батерия с подобен капацитет, Toshiba Portege Z20t общо може да предложи 72 Wh, което е впечатляващо. По този начин може да се разчита на добра автономия на устройството. Всъщност можем да очакваме повече от 12-13 часа работа при уеб-сърфиране или гледане на видео със средна яркост на екрана. При максимално натоварване – очаквайте около почти 6 часа автономност. Без клавиатура, самият таблет може да работи без презареждане наполовина по-малко.

Заключение
Преди всичко исках да отбележа, че 2-в-1 устройството Toshiba Portege Z20t могат да си го позволят само по-заможните купувачи, тъй като стойността му е сравнително немалка – почти $1300. Въпреки това, за тези пари получавате солиден запас от предимства, които са наистина важни за съвременния потребител. Дори ако не обърнем внимание на разширения комплект, който включва в себе си клавиатура и два стилуса, това в края на краищата също струва доста, ние получаваме висококачествено устройство с добър хардуер, две батерии и красив дисплей. Освен това, Toshiba Portege Z20t не само е премиален, но той е гъвкав, тъй като може да бъде пренареждан в няколко позиции.

С други думи, ако не сте обвързани с високото ниво на комфорт и елитния имидж, можете да намерите и по-евтини аналози, но разбира се, Toshiba Portege Z20t си струва да има четирицифрена цена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини