fbpx
8.6 C
София

Ревю на Windows-таблета Acer Aspire Switch 10

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Новият Acer Aspire Switch 10 – таблет на базата на Windows 8, който може да се използва като лаптоп. Всъщност обаче всичко изглежда точно обратното. Това устройство е по-скоро преносим компютър, който се превръща в таблет.

Switch 10 като цяло представлява 10-инчов таблет с процесор Intel Atom Bay Trail и разглобяема клавиатура. Преминаването между таблета и лаптопа се извършва по два начина: чрез свързването на докинг-станция с клавиатурата на таблета или просто завъртате екрана, така че той да легне върху клавиатурата.

Aspire Switch 10 беше тестван в продължение на няколко седмици. В много отношения, това е страхотен компютър, който може да се използва като основен лаптоп, ако нямате нужда от високопроизводително устройство.

На пазара Aspire Switch 10 не е единственото 2-в-1 устройство. Неговият достоен конкурент – Transformer Book T100 от Asus е на същата цена и предлага аналогични параметри на производителността и дизайн, както и по-дълъг живот на батерията.

Означава ли това, че Acer Aspire Switch 10 няма шанс? Разбира се, че не. В този модел има много удобна магнитна лента, която ви позволява бързо и лесно да превърнете таблета в лаптоп и обратно. Също така, новият модел на Acer изглежда ефектно.

Спецификации
В Switch 10 има 10-инчов сензорен екран с резолюция от 1366 х 768 пиксела, четири-ядрен процесор Intel Atom Z3745 Bay Trail и оперативна памет – 2 GB.

Acer предлага две версии на устройството си с вградена памет от 32 GB и 64 GB съответно на цена от 379 и 429 долара. Също така тук имаме и слот за MicroSD.

\"\"

Таблетът разполага с капацитивен сензорен екран с мултитъч функция и IPS-дисплей с невероятни ъгли на видимост. На предния панел са разположени стерео-високоговорителите има и портове HDMI и Micro USB 2.0, както и жак за слушалки.

На клавиатурата има един пълноразмерен порт USB 2.0, клавиатура със стандартни по размери бутони и дори тъчпад. В същото време не е предоставена резервна батерия или твърд диск, но както изглежда Acer може да пусне и нови модели с тези допълнителни опции.

\"\"

Устройството е снабдено с предна камера и може да работи с безжични мрежи чрез модулите WiFi 802.11a/b/g/n и Bluetooth 4.0.

Размерите на таблета са 26 х 17,8 х 0,9 см, а теглото – 585 грама, но ако свържете клавиатурата, тези параметри леко се увеличават: 26 х 19,3 х 2 см, а теглото – 1179 грама. Съгласете се, че дори и като лаптоп, това устройство е много компактно.

Благодарение на това, че джаджата работи на базата на операционната система Windows 8.1 и процесор на Intel, бързо ще свикнете да работите със Switch 10, тъй като той функционира на принципа на традиционните Windows системи.

В Windows Store ще намерите някои полезни Windows-ориентирани приложения, предназначени само за таблети, които Ви позволяват да работите с видео, електронни книги или музика – Netflix, Kindle или Songza.

\"\"

На устройството също така ще намерите още много приложения, помощни програми дори и фирмени на Acer, както и на други компании, като Spotify. Ако нямате нужда от някои програми, разбира се винаги можете да ги премахнете.

Aspire Switch 10 предлага безплатен лиценз за Microsoft Office Home & Student 2013. Офис програмите са предварително инсталирани, но ще трябва да въведете лицензния ключ за активиране, който е включен в комплекта.

Дизайн
Задният панел на устройството е изработен от алуминий, а предната част – от пластмаса, както и док-станцията с клавиатурата. Наподобяващият метал цвят със ​​сребристо-сиви нюанси изглежда много стилно. Също така, тази джаджа може да даде много повече, отколкото очаквате от един таблет или лаптоп в тази ценова категория.

\"\"

Най-необичайният детайл в Switch 10 – това е магнитната лента с помощта на която към таблета се прикрепва клавиатурата. За да прекъснете връзката с док-станцията не е нужно да щраквате някакъв механизъм или да натискате специален бутон, а просто да използвате много леко усилие за да ги разделите. Въпреки това, магнитът е достатъчно силен, че да можете спокойно да вдигнете устройството за екрана или да го обърнете надолу, държейки го за клавиатурата.

\"\"

Магнитната лента работи във всяко положение на док-станцията. Можете спокойно да завъртите клавиатурата на 180 ° и да я използвате като поставка за гледане на филми или за работа с приложенията чрез сензорния екран.

\"\"

Самият таблет не е много тежък от към клавиатурата, така, че когато работите с него като лаптоп не накланяйте много дисплея назад или устройството може да се преобърне.

\"\"

На някои може да им изглежда нелепо решението на Acer да разположи бутоните за регулиране силата на звука, яркостта на екрана и скролването на страниците върху бутоните Page Up и Page Down в долния десен ъгъл на клавиатурата. Всъщност, там разработчиците са поставили шест малки бутона, където могат да се поберат само 3 обичайни. Следователно може да възникват и трудности, тъй като трябва всеки път да поглеждате кой точно бутон натискате.

\"\"

Клавиатурата на Switch 10 е достатъчно удобна за сърфиране в интернет, публикуване на статии в блог, писане на имейли и създаване на документи.

\"\"

Би било много по-добре обаче ако на клавиатурата имаше повече USB портове и допълнителни възможности, като например добавянето на твърд диск или резервна батерия (особено като се има предвид, че времето за автономна работа на Switch 10 не е много продължително). Във всеки случай обаче, док-станцията се справя със задачата си, превръщайки таблета в лаптоп.

Огледалният екран е с разделителна способност от 1366 x 768 пиксела и има отлични ъгли на видимост, така че можете да се насладите на любимия си филм или снимки в различни позиции на таблета.

\"\"

По-високата резолюция на дисплея най-вероятно щеше да е по-добра за някои приложения, като тази в Dell Inspiron 11 Pro, чийто екран е с 1080p разделителна способност, но пък самото устройство работи по-бавно, въпреки че има същия процесор. Вероятно виновен за това е по-мощния екран.

Производителност
Новият таблет на Acer работи с четири-ядрения процесор Intel Atom Z3745 с тактова честота от 1,33 GHz. Този чип е подобен на процесора Atom Z3740, с който е оборудван Asus Transformer Book T100. Това обяснява, защо резултатите от тестовете на тези устройства са почти идентични.

Енергоефективните процесорите Intel Atom са предназначени за евтините смартфони, таблети, лаптопи и настолни компютри. По-старите Atom модели бяха използвани в нетбуковете, за които не може да се каже, че са с много добра производителност. Но линията чипове Bay Trail показва перфектния баланс между отличната производителност и ниската консумация на електроенергия.

\"\"

Това се доказва и от таблетите, предлагащи дълъг живот на батерията и добра производителност. Например, Aspire Switch 10, при работата си с пълноекранни приложения от Windows Store не се тормози. Той също така се справя и с настолните Windows приложения, макар и не толкова бързо, колкото устройствата с процесорите Intel Core i5 Haswell.

За да докажем това, ние направихме няколко теста за производителност (прекодиране на аудио и видео файлове, създаване на ZIP-архиви) на таблети като Aspire Switch 10, Asus Transformer Book T100, Dell Venue 11 Pro и Dell XPS 11. Последното устройство беше с енергоспестяващия процесор Intel Core i5 Haswell, а всички останали – с чипове Intel Atom.

\"\"

Haswell базираното устройство показа почти два пъти по-голяма производителност при изпълнението на някои задачи. Но през последните няколко години, Atom базираните решения значително се подобриха.

По-долу в представената таблица се виждат резултатите от теста на нетбука с процесора Intel Atom N450 от неговото ревю през 2010 г.:

\"\"

Въпреки, че Acer Aspire Switch 10 може да изглежда като старомоден нетбук, той най-малко два пъти е по-бърз от модела пуснат преди няколко години. Всичко става ясно, когато стартирате \“тежки\“ приложения. Например, програмата Handbrake при кодиране на видео е няколко пъти по-бърза от VirtualDub + Xvid, което се показва и от резултатите в теста по-горе. Handbrake може да работи още по-добре с поддръжка на технологията Intel QuickSync.

\"\"

Ако разгледаме параметрите на производителност при ежедневна употреба, то Acer Aspire Switch 10 беше тестван в качеството му на основен настолен компютър в продължение на няколко часа и нямаше проблеми със сърфирането в интернет, десетки отворени табове в браузъра, работа с документи, гледане на видео или слушане на музика.

Освен това го свързахме и към външен дисплей за да гледаме филм на голям екран, работейки в същото време на таблета. С други думи, Acer Aspire Switch 10 е толкова добър, колкото и конкурента си в лицето на Asus Transformer Book T100.

\"\"

За съжаление обаче, Switch 10 не може да се похвали с такава автономност на батерията, като тази в устройството на Asus. При проведените тестове не можахме да извлечем от него повече от 5 часа автономност на батерията.

В интерес на истината, Aspire Switch 10 беше използван повече като ноутбук. По скоро, ако работите с него предимно като таблет, с работещи не повече от две приложения едновременно, то батерията ще се представи по-добре. В същото време, Dell Venue 11 Pro работи два пъти повече при същите условия или дори малко по-дълго, ако батерията в док-станцията е напълно заредена.

\"\"

Всъщност, понякога от Aspire Switch 10 може да се измъкне и по-дълъг живот на батерията. Зависи колко интензивно се използва устройството, но все пак по този параметър той е по-назад от конкурентите си.

\"\"

Все пак имаше и моменти, когато таблетите или ноутбуковете с такива параметри и 5 часа автономна работа на батерията при цена в рамките на 400 $ се считаха за нещо невероятно, но те отдавна отминаха.

Заключение
Acer Aspire Switch 10 – това е преносим компютър, който може да бъде използван и като лаптоп или таблет. Той е с компактни размери и прилична производителност.

Все пак, има няколко причини, поради които 2-в-1 устройството на Acer си струва покупката. На първо място, той има страхотен дизайн. На второ, магнитната лента разширява неговата функционалност. И на трето място, яркият IPS-дисплей и високоговорителите, разположени на лицевата му страна правят устройството идеално за гледане на видео и снимки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини