Безжична аларма Chuango G5 с GSM радио, SMS контрол, тъч екран и страхотен дизайн

0
311

Днес разглеждаме един много интересен продукт, който заменя почти изцяло услугите на охранителните фирми.

Chuango G5 е безжична аларма с GSM радио и SMS контрол; тъч екран и страхотен дизайн, която предлага доста голяма гъвкавост, позволявайки ѝ да се напасва според нуждите на всеки дом, офис, служебна или жилищна сграда. Но аз лично предпочитам да си мисля за нея като за домашен иконом, (който за съжаление не прави чай).

Преди да започнем с личните впечатления – малко технически данни!

Първо – основния комплект, с който идва G5:

– Контролен панел, („сърцето“ на системата) с тъч екран и RFID четец.

– Две Li-ion батерии с капацитет 800mAh всяка, позволяващи до 5ч. работа без захранване.

– Захранване за директна работа с ел. мрежата и/или зареждане на батериите.

– Две дистанционни управления.

– Два RFID тага.

– Един инфрачервен обемен сензор.

– И стойка за монтаж.

Второ и може би най-важно: трябва да предоставите на устройството GSM карта- ако искате да се възползвате от пълните възможности на алармата:

– Настройка на системата.

– Отдалечено включване и изключване на системата / периметъра.

– Провеждане на нормални разговори от или към устройството (може да прозвъните и за да чуете какво се случва около контролния панел).

– Запазване на телефонни номера – пет „нормални“; един за бързо набиране (при активиране на алармата, ваш личен номер, спешен и т.н.), както и един номер, който може да получава съобщения във формата на SMS, когато дадени RFID тагове изключат алармата.

– Получаване на съобщения при ниско ниво на батерия за контролния панел, както и за допълнителните сензори, които поддържат тази функция.

ARM процесор наречен Auror управлява „сърцето“ на системата, а то позволява четене на RFID тагове, карти или други транспондери (до 50 броя), записване на кратки съобщения, контролира вътрешната сирена, позволява свързване на електронна ключалка и външна сирена, както и свързване на до 50 безжични сензора и до 10 дистанционни управления. Също така се предлагат и два режима на работа при активирана аларма: Нормален и Home режим. При нормалния режим – всички сензори са активни. При Home режима- активни са само сензорите, които са настроени като „външни“, а тези, които са в дома Ви са в „sleep” режим.

Задължително трябва да се спомене и, че за разлика от по-прости такива системи G5 има опция за сваляне на апликация от Google Play или Apple Store, която ви спестява писането на SMS-ите, които се използват за настройка и използване на устройството.

След основните характеристики – време е и за личните впечатления!

За човек, който до момента е работил основно с кабелни инсталации и по-обикновени безжични такива – G5 е безкрайно приятно устройство за настройка и употреба. Монтажът е бърз и лесен, а свързването на нови сензори става с натискане на един бутон. Натиска се Connect бутона, след което или доближавате RFID транспондера до четеца, или натискате Connect бутона на безжичния сензор. Безжичните сензори пък идват в огромна разновидност: от инфрачервени сензори за таван, през такива игнориращи любимци, през сензори за счупване на стъкло, до сензори за наводнение. Може също така да свързвате и безжични „удължители“ (т. нар. „ретранслатори“), които позволяват свързването на сензори на по-големи разстояния от „сърцето“.

В нашият тест алармата беше монтирана в нормален апартамент, ползвана със стандартния набор от сензори за около седмица и не са забелязани сериозни проблеми. Двата основни такива са случайните спирания на апликацията за контрол, (което, надяваме се ще бъде изчистено след време), както и случайните пропуски на тъч екрана, (което може да се дължи на факта, че бройката за ревю не е минала само през нашите ръце, а е изминала и доста километри в транспорт). Що се отнася до по-приятните моменти с нея – записването на съобщения е доста приятна функция, позволяваща лесно и бързо споделяне на неща както от ежедневния живот, така и неща около алармата, (промяна на код за отключвне, промяна на състоянието на сензори, съобщаване за нови сензори и т.н.). Също така може да се използва и от съседи, посетители, гости и т.н., ако решите да монтирате контролния панел отвън. Няма нужда да се притеснявате за панела, защото той има защита срещу злоупотреба, както и автоматично активиране на алармата при спиране на захранването или преди изчерпване на батериите. Що се отнася до сензорите – след правилна настройка са достатъчно чувствителни за да прихванат всеки натрапник, крадец и т.н.

В крайна сметка G5 е страхотно предложение ако търсите аларма за дома, за малкия и среден бизнес, както и за жилищни сгради, блокове и кооперации. С възможността си за бързо и лесно разширяване, (добавяне на сензори, контролни устройства и RFID тагове), ви позволява и да увеличавате ефективния ѝ радиус без много занимавки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари