Ревю на безжичната клавиатура и мишка Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop: ергономичност плюс дизайн

0
364

 

Периферните устройства от премиум-клас са рядкост и всяка новост тук е достойна за внимание. Особено, когато тя е създадена от един от лидерите на пазара – Microsoft, но нека да видим дали компанията е успяла да създаде достатъчно ергономичен дизайн на комплекта Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop.

Комплект
Комплектът, който ни беше предоставен за тестване се състои от клавиатура, отделен цифров блок и мишка. В продажба също може да бъде намерен и комплект за корпоративните клиенти, който пък носи името For Business и е без мишка, като разбира се цената му е по-ниска. Всяко от устройствата заслужава нашето внимание поотделно и ние ще го отделим.Sculpt Ergonomic Keyboard
Веднага бързам да кажа, че такава красива клавиатура никога не сме виждали. В Sculpt Ergonomic Keyboard, Microsoft е обединила най-ярките черти на линиите Nature и Arc. От първата, за клавиатурата е взета ергономичната конструкция и идеята за разделянето на клавишния блок, докато от Arc са заимствани елегантните линии и огънатият корпус. Дизайнерите отлично са се справили с обединението на тези две идеи и в крайна сметка имаме едно произведение на изкуството. Акуратна компактна конструкция, плавни линии – това е клавиатура, която ще украсява всяко работно място.
Трябва също да отбележим и високото ниво на конструкция на Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard и използването на качествени материали в устройството. Конструкцията е монолитна и дори при най-силния натиск върху клавиатурата, тя няма да се огъне и да издаде допълнителни звуци, което наистина е забележително и заслужава похвала, имайки предвид сложния профил на корпуса. В комплекта пристига и дъгообразна поставка с магнитно прикрепване, повдигаща предната част на клавиатурата за да могат китките на ръцете да се освободят от напрежението. Подобно решение е познато на собствениците на клавиатурите от серията Natural.

 


 

Пред нас стои островна клавиатура с ножична конструкция на бутоните. Ходът на последните е много отчетлив. Що се отнася до разделното оформление, то максималната полза от такова решение може да се извлече от самите потребители, владеещи слепия набор на текст (без да гледат в клавиатурата). Впрочем, клавиатурата ще отговори на потребностите и на тези, които тепърва ще овладяват слепия десетопръстов набор. Както показва практиката, ергономичната форма в съчетание със стойката улеснява учебния процес и помага за облекчаване на болката, съпътстваща този процес.

За съжаление, разпространената практика, при която ергономичността се жертва в името на дизайна не е пощадила и Sculpt Ergonomic Desktop. Първата претенция касае целия горен бутонен блок, чийто ход е максимално кратък, а самите бутони са със слабо видимо обозначение, което може да окаже определени затруднения на хората със слабо зрение. Втората забележка се отнася до блоковата навигация, която не е отделена от основното оформление, а е смесена с останалите бутони. Но въпреки това, привикването към тези недостатъци става доста бързо.

На реда с F-бутоните са възложени допълнителни контролни функции на медияплейъра и навигацията по Windows UI, а превключването между режимите се извършва с помощта на модификатора Fn, който е във вид на подвижен превключвател, което се оказа спорно решение за мнозина, но на нас подобна идея ни хареса.

Цифровият блок
Използването на специален отделен цифров блок може да ви се стори необичайно, но това е предприето предимно от ергономична гледна точка. Максимално удобната позиция при печат се постига, когато поставите клавиатурата директно пред блока, а наличието на цифров блок увеличава размера на клавиатурата, вследствие на което мишката отива малко по-встрани, което може да причини болка в рамото и китката. По отношение на конструкцията и външния вид, то тук не се наблюдават специални изменения. Блокът е изпълнен в общия за комплекта и линията стил, а гланцираната повърхност бързо се покрива с драскотини. Приятният бонус в случая е бутона за бързо пускане на калкулатора и бутона Backspace.


Microsoft Sculpt Ergonomic Mouse
Microsoft продължава да експериментира с външния вид и ергономичността на периферните си устройства. По оригиналност на външния вид, Sculpt Ergonomic Mouse също заслужава нашите адмирации. Манипулаторът е наследил чертите на мишките от линията Sculpt – отделният бутон Windows, гладките контури, изобилието от гланц на работната повърхност. Но ергономичността не е толкова еднозначна.

По време на тестовете, мишката беше използвана от различни по големина длани и в крайна сметка стигнахме до извода, че вида на пропорциите, сферичната форма и разположението на вдлъбнатината за палеца са по-подходящи за малка ръка. Предвид високия профил и изменената работна повърхност на страничната част на корпуса осигуряват удобното лягане на ръката и намаляват натоварването върху китката. Що се отнася до основните бутони, то тяхното натискане е удобно, независимо от положението на ръката.

Общата функционалност на манипулатора е достатъчна за повечето потребители. Колелото е оборудвано с функция за хоризонтално скролиране, а под бутона Windows се намира бутона “назад“. В качеството на сензор се използва вече познатия ни Microsoft BlueTrack. Той се характеризира с невисока по съвременните стандарти разделителна способност (1000 dpi), но въпреки това безпроблемно работи на почти всякаква повърхност. Като цяло, мишката е идеална за непрофесионално използване, но за каквито и да е активни движения, манипулаторът не е подходящ, поради спецификата на ергономичността и използвания сензор.

Софтуерно оборудване
Контролният център на клавиатурата и мишката от Microsoft осигурява достатъчно за повечето потребители възможности за персонализиране на комплекта. Тук като цяло добавяте допълнителни функции на мултимедийните бутони, а също така е възможно създаването и на ваши собствени макроси и привързването им към конкретни приложения. Sculpt Ergonomic Mouse също така предлага на потребителите базова функционалност, като главното неудобство, което забелязахме е невъзможността за промяна на функцията на колелото за скролване.

Връзката с компютъра се осъществява посредством радиоканала на 2,4 GHz, а в комплекта пристига малък USB приемник. За захранване на клавиатурата се изискват две AAA батерии, а за мишката и цифровия блок – съответно две АА батерии и една CR2430. От Microsoft твърдят, че приблизителното време за работа на комплекта е 36 месеца. Интересното в случая е, че капачетата, закриващи отделенията за батерията на мишката и клавиатурата се прикрепват с помощта на магнити, а за достъпа до батерията на цифровия блок е необходимо развиването на един винт.

Цена
По уверение на Microsoft, този комплект ще бъде пуснат в продажба много скоро, а препоръчителна му цена ще е около 139 щатски долара.

Обобщение
Продуктът на Microsoft се оказа много интересен, въпреки че не е лишен от недостатъци. Клавиатурата е удобна за работа и предимно е предназначена за тези, за които има значение външният вид на използваните периферни устройства.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари