Ревю на безжичната клавиатура Rapoo E9090P

0
484

С всяка изминала година стават все по-популярни десктоп клавиатурите от островен тип, които са леки и тънки – като тези в ноутбуковете. Също така, напоследък съществува тенденция за комбинирате на клавиатурите с тъчпад (това увеличава приликата им с ноутбука). Един от представителите на “комбинираните“ клавиатури е Rapoo E9090P, в която обаче има и друга интересна особеност – безжичното зареждане.

Клавиатурата се предлага в много тънка кутия (почти колкото на обичайната десктоп клавиатура), направена от прозрачна пластмаса с етикети от бял картон, през която напълно е видимо самото устройство. Вътре се намира модулът на безжичното зарядно с USB-кабела за свързването му към системния блок, радиоприемникът за връзка с клавиатурата и кратко ръководство за потребителя.

Подобно на другите клавиатури Rapoo, така и E9090P е събрана в метална основа и на външен вид не прилича на ултракомпактната серия E90x0, а на модела 8900P – тук виждаме същия островен дизайн на клавиатурата и същото съчетание от различни “нюанси на черното“ – тъмен корпус от анодиран алуминий (с текстура на “полиран метал“), още по-тъмен тъчпад, матово-черни копчета и черен гланцов панел в горната част на клавиатурата.Корпусът е изключително тънък в горната си част и към дъното има пластмасово удебеляване, благодарение на което клавиатурата стои на плота под лек ъгъл (допълнителни прибиращи се крачета в Rapoo E9090P няма, така че промяната на ъгъла от страна на потребителя е невъзможна). В E9090P е използвана ножична конструкция на бутоните, ходът на които е със средна твърдост с доста забележимо кликване.В клавиатурата има регулируема подсветка на бутоните – отделен бутон за това няма, така че се използва комбинацията от Fn+Tab (което ви позволява да превключвате между двете версии на интензивността на осветеност, както и да я изключите напълно). С цел да се пести енергията, подсветката след 10 секунди неактивност се изключва сама.


Клавиатурата е компактна – сензорния панел е разположен на мястото на допълнителния цифров блок и блока за бутоните Insert/Delete/Home/End … Последния частично е изнесен в горния ред, на правата на функционалните бутони F1-F12 и частично – обединен с бутоните за управление на курсора (които се натискат в комбинация с Fn + ..). Бутоните между другото са пълноразмерни (което е удобно), но са напълно интегрирани в основния блок и не са отделни от него – всъщност поради тази причина десния Shift е направен със същия размер, като на останалите бутони и е поставен над бутона със стрелката надясно – поради леката промяна в местоположението на този бутон, най-вероятно на потребителя ще му е нужно малко време за да свикне с това.

Функционалните бутони са традиционно обединени с мултимедиините и по подразбиране те също са толкова функционални – за управление на медияплейъра или силата на звука, пускане на приложения и т.н. Натискането на тези бутони трябва да става в комбинация с Fn.

Сензорният панел (тъчпада) е голям с размери 10х10 см и в долната си част има две зони, отбелязани като левия и десния бутон на мишката. Панелът е разположен много близо до клавиатурния блок, което понякога може да доведе до неволни натискания върху него и подаването на нежелани команди към системата.

Клавиатурата (и тъчпада) работят прекрасно, без да инсталирате допълнителен софтуер, но ако искате можете да инсталирате и фирмения инструмент Rapoo Touchpad Keyboard Driver, с помощта на който имате възможност да преразместите управляващите жестове (дву и трипръстови и специфичните жестове за Windows 8). Освен това, тази програма Ви позволява да добавите нови функции на мултимедийните бутони F1-F12 и да сигнализира при изтощена батерия (макар и само под формата на изскачащи балони в системния трей – в интерфейса на самата програма няма информационни прозорци).

Модулът за безжичното зареждане е сравнително компактен (9х5.5 см) и представлява скосен “бар“ с метални сребърни кантове, черен гланц отгоре и гумирана основа предотвратяваща подхлъзването му от бюрото. За да започне зареждането, модулът трябва да се плъзне под централната част на клавиатурата (където е предвидено и специално място за това), след което иконата на модула ще започне да мига в процес на зареждане. Производителят не съобщава за колко време става пълното зареждане – казва се само, че литиево-йонната батерия в клавиатурата може да издържи повече от 800 зарядно-разрядни цикъла (макар, че отново без да уточнява след колко цикъла започва да намалява капацитета на батерията). Модулът се свързва към компютъра чрез USB, така че в комплекта пристига сравнително късичък кабел (1 м) – той може да се окаже недостатъчен, ако потребителя иска да зарежда клавиатурата си, докато работи на компютъра.
Клавиатурата работи при честота от 5 GHz, но на разстояние от 6-7 метра (пряка видимост без никакви прегради) вече започва да има проблеми с връзката. Между другото, клавиатурата е толкова тънка, че не е останало място за гнездото на USB-ресивъра – при транспортиране ще трябва да го държите отделно.

Обобщение
Rapoo E9090P прави приятно впечатление с качествената си изработка и стилен дизайн, като същевременно тя може да се използва еднакво добре като десктоп клавиатура или в комбинация с мултимедийни компютри. Впрочем, тя може да не се хареса на потребителите, свикнали с присъствието на допълнителен цифров блок и пълноценен блок за управление на курсора. Що се отнася до безжичното зареждане, тук това изглежда по-скоро като маркетингов трик, отколкото като реална полезна функция – в ​​края на краищата, процедурата по поставянето на модула към клавиатурата нито е по-удобно от зареждането на всяка друга клавиатура с жична “връзка“, нито външно е нещо по-различно от обичайния принципа на зареждане чрез USB.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари