Ревю на мишката Logitech MX Master

0
182

Манипулаторите Logitech MX Revolution и Perfomance MX бяха настоящите хитове по своето време. В тях се съчетава стилният външен вид, добрата дори и по съвременните стандарти функционалност и подобрени за времето си технически решения. MX серията получи достатъчно дълъг жизнен срок, тъй като последния модел е на пазара вече повече от 5 години и фенове на тази линия не без основание недоволстват, че остават без нови продукти. Последното изглежда е стигнало до ушите на представителите от Logitech, тъй като компанията обяви пускането на нов представител, подробното ревю на който можете да прочетете по-долу и от което ще стане ясно дали тази нова мишка е по-добра или MX Revolution/Perfomance MX ще си останат най-удачните решения?

Комплект
Манипулаторът пристига в малка кутия, направена от висококачествен картон с магнитна закопчалка. Освен самата мишка, вътре ще откриете стандартния приемник Unifying, MicroUSB кабел за зареждане и малко документи. Изглежда, че времената на допълнителните аксесоари за продуктите на Logitech окончателно са отминали.

Външен вид
Дизайнът от предишните модели може да се охарактеризира като делови, сдържан и практичен стил. Това с пълна сила важи и за разглежданото в момента устройство – хромиран кант и плавни контури на корпуса с матиран панел, който със сигурност добавя практичност. Въпреки, че е лишен от ярки детайли, MX Master има своя чар. Страничният панел на корпуса е заобиколен с бронзов нюанс чак до граничната зона под палеца, който на по слаба светлина придава лилав оттенък – благодарение на това мишката изглежда скъпа и създава асоциация с дизайна на представителния клас автомобили.Logitech MX Master ще изглежда страхотно във всяка среда, дори и в кабинета на генералния директор на голяма компания или в кухнята до лаптопа. От друга страна, един манипулатор за 99$ просто не може да си позволи да изглежда лошо и това напълно важи и за MX Master. Дизайнерите са успели да съхранят някои особености на предшественика, придавайки на мишката съвременен вид. За това способства заострения нос и плавния кант на задната страна на корпуса, граничещ с долната част на манипулатора, който е получил доста необичайна форма във вид на три площи.Като цяло в дизайна на MX Master отделните штрихи не хващат толкова окото, както цялостната окончателна визия, като тук се забелязва усърдния труд на дизайнерите, върху който Logitech акцентира при рекламните кампании на продукта.

Ергономичност
Тъй като MX линията по своето време е била предназначена за доста консервативна група от потребители, за Logitech би било неразумно да промени коренно усещането за използването на устройствата си. И действително, вземайки в ръката MX Master, потребителите на Perfomance MX или MX Revolution вероятно ще се почувстват като у дома си. Размерите на манипулатора са почти непроменени, като в същото време се е запазила и отличната ергономична форма. Вземайки мишката в ръка, със сигурност няма да се уморите в края на деня, благодарение на удобната ниша за палеца и наклона под него. Това обаче все още е доста голяма мишка с висок профил, въпреки че с радост трябва да се отбележи, че потребителите с по-малки ръце също ще се чувстват достатъчно комфортно при работата с мишката. Площта под палеца е направена от стилна гумирана повърхност с текстура във вид на триъгълни пирамиди, което допринася за удобния и сигурен захват. Към качеството на сглобката нямаме оплаквания и всичко си пасва идеално, без скърцания и луфтове, като всички детайли се съчетават почти перфектно и корпуса на мишката не произвежда никакви допълнителни звуци по време на работа. Като цяло, по този показател Logitech MX Master е в пълно съответствие, както с нейното позициониране, така и по своята цена.
Не са останали без промени и елементите за управление. В допълнение към основните бутони (между другото те имат приятен и умерен ход на клика), тук вече имаме и добре познатото ни колело с функция за превъртете и бутона за превключване на режимите над него. Колелото е много удобно за използване, благодарение на гумираните си и назъбени елементи, което позволява пръста да не се плъзга по него и да се правят безрезултатни движения. Под палеца на дясната ръка се намират подредени навигационните бутони за браузъра, както и допълнително колело за хоризонтално скролване. В тази връзка си заслужава да се отбележи и достатъчно стегнатия и труден ход на този иначе малък по размер елемент. Както вече беше споменато, използването на бутоните за навигация се оказа удобно: въпреки сравнително малкия си размер и непосредствена близост един до друг, те са добре отделени и имат относително отчетлив ход. Другият бутон скрит на ръба на страничната зона е познат на собствениците на Perfomance MX, но той както и при предшественика си е неудобен за използване, тъй като много трудно се натиска.
Оборудване
Подобно на своите предшественици, MX Master е оборудван с оптичен сензор Darkfield, главната особеност на който е възможността за работа върху по широк спектър от материали. За времето, през което използвахме устройството, не успяхме да намерим повърхност, върху която мишката да не иска да работи. Това бяха огледала и стъкло, тъкани събрани в купчина с различна височина, дрехи, да не говорим за фурнир и игрови подложки. Единственото нещо, от което можем да се оплачем е сравнително ниската максимална резолюция на сензора – 1600 DPI. Впрочем, не бива да забравяме, че може да се използва хардуерно ускорение, особено в светлината на факта, че това е продукт, предназначен за работа в офис.

MX Master се захранва от вградена акумулаторна батерия с капацитет от 500 мАч, което, според производителя, трябва да е достатъчно за 40 дни (при условие, че използвате мишката за около 6 часа на ден). За седмицата, през която ние я тествахме, разбира се батерията не се разреди, въпреки че понякога я използвахме и до 12 часа. Интересна особеност е бързото зареждане, при която за 4 минути можете да получите достатъчно заряд за да използвате мишката в продължение на един работен ден.

С това обаче изненадите от разработчиците не свършват, тъй като в долната част на манипулатора потребителя ще открие допълнителен бутон, който се използва за превключване между сдвоените устройства. Подобна особеност ние видяхме и в модела Logitech K480. В паметта на манипулатора може да се съхраняват до 3 устройства, като това може да бъде както компютъра, свързан с помощта на ресивъра Unifying, така и устройства с протокола Bluetooth Smart. Както и при клавиатурата, потребителя може бързо да превключва между устройствата. Функцията е доста нишова, но въпреки това тя би намерила своите почитатели.

Софтуер
За настройките на мишката и използването на допълнителната й функционалност е предназначен известния вече за офис продуктите на производителя фирмен софтуерен инструмент Logitech Options.

В допълнение към промяната на функционалните бутони, режимите за работа на скролването и чувствителността на сензора, разработчиците са подготвили и още една интересна особеност – поддръжка на жестове. За режима на жестовете по подразбиране отговаря бутона на края на площта за палеца (както вече бе споменато той е доста стегнат). При задържането на бутона, вие получавате четири направления за жестове, на всеки от които можете да назначите определена функция, чийто списък е доста голям. По този начин се компенсира относително малкия брой на бутоните. Също така, от Logitech не са забравили и потребителите на OS X, които ще могат да използват вече познатите им жестове.

Обобщение
MX Master – качествено и достъпно обновление на легендарната линия. Ще обновят ли собствениците своите предишни модели с настоящия манипулатор? Ако вашата мишка вече е достатъчно стара, то това еднозначно означава, че Да, като в този случай вие получавате съвременна визия и прилично ниво на функционалност. На всички останали препоръчваме да изчакат цената да намалее, която към момента на писане на статията е $ 99.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари