iRobot Braava 380 – роботизирана подочистачка на достъпна цена

0
992

Роботите отдавна не са нещо, което можем да видим само във фантастичните филми. Все по-често „умните” машини навлизат в ежедневието и помагат в една или друга дейност. И докато използването на подобни технологии първоначално бе запазена марка на бизнеса, под формата на различни уреди и инсталации в заводи и фабрики, то все повече можем ги видим дори в магазина.

Типичен пример за навлизането на робо-технологията в ежедневието ни са роботите за почистване. За кратко време те станаха доста популярни и вече се срещат в магазините за техника, наред с традиционни прахосмукачки, миялни и т.н. като това можем да видим от няколко години в България. На практика представители на този род продукти вече имат не малко компании, занимаващи се със създаването на потребителска техника. Интересно е, че наред с традиционните марки, които по принцип са ни познати със своите модели черна и бяла техника, на пазара за почистващи роботи сериозно място заема и iRobot.

Компанията, чийто основен бизнес е разработването и създаването на роботи, е известна с това, че инвестира в развойни дейности по-голямата част от печалбата си. Тя предлага множество решения, включително за професионални и милитаристични цели. Нейно дело са роботите, обезвреждащи бомби, които често гледаме във филми и новини, както и редица технологии, ползвани от правителства, военни и агенции като NASA.

Наред с това обаче  компанията е пионер и при роботите, предназначени за домашни нужди и най-вече тези за почистване. Сериите им Roomba и Scooba вероятно вече са познати на мнозина, но компанията има и редица други интересни решения, на едно от които спираме вниманието си днес.

Роботът за почистване Braava 380всъщност представлява подочистачка, която може да прави сухо и мокро забърсване на равни повърхности. Тя е доста по-евтина от останалите почистващи роботи, като същевременно има и не малко предимства, за които ще стане въпрос в тази статия.

За кого е подходяща

Като цяло идеята на този робот за почистване е той да работи върху твърди подови настилки, извършвайки сухо и мокро почистване. Подходящ е за всеки, който иска да поддържа чистотата в своя дом или офис. Тествахме Braava 380върху дървен паркет, ламиниран паркет, гранитогрес и фаянс. В нашия случай тя идеално се справи с почистването на коридор, трапезария, кухня, баня и тоалетна, в рамките на една седмица, в която не се наложи да извършваме допълнително почистване.

Ето с какво обаче се сблъскахме в нашия тест, който проведохме през последната седмица.

Разопаковане

Машинката идва в картонена кутия, удобна за пренасяне, която можете спокойно да използвате за нейното съхранение, когато не е „на работа”. В комплектът получавате толкова много неща, че първоначално може да се позачудите, къде се слага всичко това. На практика на разположение, освен самата Braava 380, в кутията потребителите получават един Pro-Clean панел, който може да се постави на нея, един обикновен почистващ панел, навигационен куб, два броя подложки (за сухо и мокро почистване), допълнителен дозатор за почистващия панел Pro-Clean, батерия, зарядно и не малко документация, която ще ви помогне да се ориентирате по-добре в използването на модела.

Важна подробност – въпреки че на разположение на потребителите има не малко инструкции, приставки, обяснения за режими и какво ли още не – спокойно можете да използвате подочистачката веднага след като я извадите от кутията с натискането на само едно копче. Така направихме и ние, нямайки търпение да видим как ще се справи. При първото си пускане Bravaa започва да чисти моментално, но с малко внимание, познаване на режими и използване на правилните приставки можете да подобрите чувствително работата й.

Външен вид и размери

Braava 380 е черна на цвят, представлява почти идеален по форма квадрат, чиито размери са 244х216 мм, а височината е само 79 мм Това я прави идеална за минаване под всякакви мебели – било то шкафове, легла, столове и т.н. Върху горния панел на разположение на потребителите е поставено управлението, което се състои само от три копчета – on/off, това за сухо и това за мокро почистване. Свързването с допълнителния куб за навигация се извършва автоматично, а той също може да бъде открит в комплекта, както вече разбрахте.

Теглото на Braava 380 е 1,8 кг, което я прави лесна за пренасяне, а на един от профилите й можете да откриете специална дръжка, с което това става още по-лесно. Поглеждайки отдолу можем да видим и как точно работи – в задната част е задвижващия механизъм, който включва две колела, а отпред се закача приставката за чистене с парцала, която се сменя много лесно и се закача само с помощта на магнити.

Технологии

Въпреки че „черната кутия със закачен парцал”, както я наричат някои, първоначално може да не ви прилича на робот, то мнението ви бързо ще се промени, ако я погледате как работи няколко минути и най-вече – установявайки резултата след нейното почистване.

В Braava са използвани множество технологии, като една от най-важните е NorthStar, отговаряща за навигацията. Разработена от компанията в сътрудничество с NASA, тя работи с помощта на навигационния куб, който получавате в комплекта. Благодарение на тази комбинация машинката ще обиколи всяко кътче от помещението, в което сте я оставили да чисти, заобикаляйки предмети и мебели, като най-любопитното – винаги връщайки се на мястото, от което сте я пуснали, след като приключи с почистването. Braava, според своите създатели,е единственият робот, който чисти в логиката на човешкото мислене. Той почиства винаги първо в дясно от позицията, от която тръгва, после под мебелите в това дясно, после се връща и почиства в ляво и около и под мебелите в ляво и чак след това се връща отново на мястото си.

Навигационен куб

Навигационният куб, който идва в комплект с подочистачката, чувствително подобрява нейната работа. На практика Braava работи доста добре и без него и не е необходимо да го използвате в банята си примерно, където надали има много неща по земята. Идеята за неговото използване е, че той вижда помещението от по-високо (където трябва да го поставите). Той представлява устройство, с големината на вашата китка, захранвано от допълнителни батерии. Успява да сканира по-добре стаята и след това да предаде необходимата информация към Braava 380, за да се справи тя по-добре. Използването му е изключително лесно като е необходимо само да го включите, да го поставите на високо и видно място и да го насочите към центъра на помещението, което искате да почистите. За по-сложни и големи помещения от iRobot са предвидили и възможността за използване на още един навигационен куб или дори повече, които могат да се закупят допълнително и допълнително да подобрят ориентацията на подочистачката. В повечето случаи, сигурен съм – това в комплекта ще свърши достатъчно работа.

Подложки

Важна роля в почистването играят специалните микрофибърни подложки. Те са два вида – за сухо и мокро почистване. И те са специални и са направени така, че да абсорбират максимално количество прах, косми, козина и други боклуци, а след това да се почистват лесно. Закачат се чрез залепване на почистващия панел, а след няколко месеца на работа могат да се сменят с предлагания от iRobot допълнителен пакет от три почистващи кърпи, който в момента струва 25 лв.

Почистване

Braava 380 бе верен помощник в почистването на дома ни. Надали машинката ще успее да се справи, ако примерно сте влезли в хола с кални обувки, или сте разлели литър кола, но тя се справя на 100% при забърсването на прах, косми, петна по плочки и паркет. Единият режим – сухият – осигурява полепване на нечистотиите по бялата микрофибърна подложка, а мокрият – той е идеален ако искате да измиете плочките в банята, коридора или кухнята.

Роботът за почистване увеличава доста ефективността си при мокро почистване заради системата Pro-Clean. Чрез нея над микрофибърната кърпа се поставя вода, или почистващ препарат в специален резервоар, така че кърпата да е мокра през цялото време. Възможни са всякакви комбинации – почистване само с вода, да сложите вода в резервоара, а върху кърпата препарат, както и това да спирате работата на подочистачката за да изперете кърпата – именно за това служи и паузата. Това помага много при чистене на плочки с петна и други нечистотии, а в този режим машинката се движи по различен начин, симулирайки „търкане” на повърхностите, при това с доста добър резултат.

Батерията на Braava 380 по предварителни данни има капацитет от 2000 мАч, което е достатъчно за почистване на около 200 квадратни метра, или както беше в нашия случай – три дни, като всеки ден я пускахме по веднъж за около 30-45 мин. Пълното зареждане на батерията след това със стандартното зарядно в комплекта отнема около 4 часа.

Сензори

Роботът се представи като отличник в нашия тест за ориентация. Докато чисти той се съобразява с разположението на мебелите в стаята, успешно чисти около крака на маси, столове, плътно до стените на помещението и т.н. Не само че не се блъска в мебелите, а успява да избегне и килими, изтривалки или други повърхности, които не са подходящи за него.

Благодарение на сензорите в Braava 380, подочистачката също така е защитена от падане по стълби, което спокойно може да ви позволи да изчистите тераса или балкон – щом тя стигне до края – просто ще спре и ще се завърти обратно.

Старт-стоп функция

Като цяло в Braava 380, подобно на всички останали почистващи роботи са използвани не малко технологии и сензори, позволяващи машинката да се държи интелигентно. Така например, ако по време на чистене ви се наложи на спрете Braava за малко, то след продължаване на програмата и – тя ще започне от мястото, до което е стигнала, без да се налага да повтаря целия процес отначало.

 

Тишина и спокойствие

 

Едно от нещата, които най-много ми харесаха при теста на Braava е това колко е тиха. Всички останали почистващи роботи имат своите предимства и недостатъци, но до един са доста шумни. Каквито и технологии да са използвани при тях, те все пак имат функцията на „прахосмукачка”, което на практика ги прави неизползваеми, ако искате да спите, да гледате филм, или ако имате нервни съседи. С Braava подобно нещо няма – може да я пуснете да забърше пода в хола, докато гледате любимия си сериал, да почисти под спалнята ви, докато вие спите отгоре. Роботът работи с тих електрически мотор, който на практика не издава почти никакъв шум, което за мен е една от причините да се спрете именно на Braava, ако избирате помощник в почистването на своя дом.

В крайна сметка

Като любители на новите технологии в Kaldata, няма как да не проявим специално отношение към всеки робот, пък бил той и за почистване. Въпреки лекото съмнение у част от екипа ни преди теста, дали технологията се е развила достатъчно, за да може да върши дейност като почистването на дома ни сама, се оказа, че роботите наистина са вече между нас. Те наистина вършат работа и се настаняват все по-осезаемо в ежедневието ни, за да ни избавят от рутинните и досадни задължения като поддържане на чистотата в дома и офиса ни.

Braava 380 пък е още по-интересна в това отношение, защото прави този вид технология още по-достъпна. Без да разполага с голяма част от функциите на другите модели на iRobot, тя върши отлична работа при определени условия и спокойно може да бъде „първият робот” в дома ви.

Роботизираната подочистачка iRobot Braava 380 вече се предлага на българския пазар на цена от 589 лв, като до 30 юни е валидна промоция, при която всеки закупил подочистчката получава 100 лв обратно в сметката си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари