Ревю на видеокартата AMD Radeon R7 260

0
217

 


 


Дискретните графични карти от начално ниво винаги са се славили с повишен интерес от страна на потребителите. Устройствата от този клас се предлагат за сравнително малко пари и в същото време ви позволяват да превърнете един прост компютър в система за игри, позволяваща ви не само да работите на нея, но и да получите доста прилично ниво на производителност. AMD, в рамките на плановете си за реорганизация на фирмената си линия от дискретни графики, наскоро представи нова видеокарта – Radeon R7 260. С какво може да ни удиви този адаптер, който за момента се предлага от производителя на цена от 109$? Четете нататък и ще разберете.

AMD активно преформатира собствената си линия от видеокарти. Случаят с Radeon R7 260 е интересен с това, че е наистина ново решение, а не ребрандирано устройство на по-рано съществуващ продукт.

За Radeon R7 260 е използван същият графичен процесор, като в Radeon R7 260x и Radeon HD 7790. Въпреки това обаче, тук се използва малко опростена версия на GPU. По-специално, броят на поточните процесори е намален от 896 на 768, а броят на текстурните звена е намален от 56 на 48, докато количеството на растерните модули не е променяно – 16. Работната тактова честота на GPU в случая е 1000 MHz.
 

 

Спомнете си, че процесорът Bonaire е произведен по 28-нанометровата технология, като площта на силициевата пластина е 160 мм2 с около 2.08 милиарда транзистора. Чипът използва архитектурата GCN 1.1 с подобрения PowerTune механизъм, регулиращ тактовата честота и напрежението на GPU в зависимост от текущото натоварване, консумацията на електроенергия и отделяната топлина.
 


В базовия си вариант, Radeon R7 260 е снабден с 1 GB видео-памет, която прави връзката си с графичния процесор посредством 128-битова шина. Достатъчно високата работна честота на GDDR5 паметта (6000 MHz) в тази конфигурация позволява получаването на пропускателна способност от 96 GB/s. Това е доста добър показател. В случая при Radeon R7 260x, паметта работи на 6500 MHz, разрядността на ширината е идентична, а осигурява до 104 GB/s пропускателна способност. Популярната видеокарта Radeon HD 7770 пък работи при 72 GB/s (4500 MHz, 128-битова шина).

Имайки предвид намаленото количество на функционалните блокове в GPU, енергопотреблението е по-ниско, отколкото при стария модел – 95 W вместо 115 W обявени при R7 260Х. За допълнително захранване в случая е предвиден един 6-пинов конектор.

AMD Radeon R7 260 се превърна в най-достъпната графична карта, в която е интегриран звуков DSP процесор, и има поддръжка на AMD TrueAudio технологията.
 

За да оценим възможностите на Radeon R7 260, ние използвахме референтния модел на видео-картата. Това е доста компактно устройство с двуслотова охладителна система. За да може решението да покаже пълния си потенциал, AMD е използвала референтната печатна платка и охладителна система, които за първи път бяха представени в по-стария модел Radeon R7 260Х.
 За охлаждането на графичния процесор се използва съвсем проста конфигурация – изработен от анодизиран алуминий радиатор, който се обдухва от един 80 мм вентилатор.

Отгоре, конструкцията е покрита с пластмасов черен с червени акценти кожух, отстрани на който е пресовано името на линията – Radeon.
 

В централната част на печатната платка е разположен графичния процесор. Захранващата подсистема е създадена по 5-фазната схема. Четири от фазите се използват за захранването на ядрото, а петата – за паметта. За охлаждане на силовите елементи се използва радиатор с увеличена площ на разсейване.

Върху печатната платка са запоени 4-те чипа Elpida W2032BBBG-6A-F с капацитет 2GB всеки. Според спецификациите, чиповете работят на 6 GHz.

За допълнителното захранване е предвиден 6-пинов конектор, който е разположен на ръба на платката.
 

На обратната страна на текстолита няма много елементи. Въпреки това обаче, тук е разположен контролера NCP81022, управляващ параметрите на силовата подсистема.
 

 

В горната част на платката се вижда конектора за CrossFire моста. Между другото, възможността за работа в мултиадаптерна конфигурация – това е една от опциите, на която производителя е отделил специално внимание. Разбира се, въпросът за актуалността на работата на двойката графични карти от начално ниво все още остава открит.

На интерфейсния панел са изведени три видео-изхода, докато в референтния Radeon R7 260Х те са четири. В този случай се използва DVI и пълноформатните HDMI и DisplayPort.
 


 

Дължината на адаптера е само 175 мм и корпусът на кожуха от охладителната система не излиза извън пределите на платката, като съответно не увеличава размера на устройството. Тук прави впечатление, че Radeon R7 260 е по-компактна от Radeon HD 7770, която беше представена в началото на 2012 година.

Работа
Детайлното описание на възможностите на охладителната система на референтния модел не е от голяма нужда. Според практиката от ононсите, производителите на видео карти предпочитат да използват в устройствата си от начално ниво оригинални охладители, тъй като към показателите на последните, интереса е по-скоро академичен.
 

В режим на покой, температурата на GPU достига до 32 градуса, а под товар чипа се нагрява до 70°С, при което скоростта на вентилатора нараства от 1200 на 2200 об/мин.

Овърклок
Възможностите за форсиране на видеокартата с някои специализирани инструменти са ограничени.
 


Без допълнително повишаване на напрежението, тактовата честотата на графичния процесор може да се увеличи от 1000 на 1150 MHz (с 15%), докато границата за ускорение на паметта е 6700 MHz ( с 11.7%).

Цена
Като се има предвид конфигурацията на адаптера, препоръчителната цена на Radeon R7 260 за американския пазар изглежда доста завишена – $109. Разбира се, при началото на продажбите цената за Radeon R7 260 може значително да стане по интересна и има вероятно да варира от $ 110-120 за версията с 1 GB памет и до $ $130 за версията с 2GB видео-памет.

Производителност
За да се оценят възможностите на Radeon R7 260 за отправна точка ние взехме резултатите от Radeon HD 7770. Текущата цена на това устройство с 1 GB памет съответства приблизително на препоръчителната за Radeon R7 260, тъй като сравнението е доста показателно. Освен това, в тестовете е включен и GeForce GTX 650 Ti, като най-вероятен съперник на устройствата от AMD. Очевидно е, че обичайната версия на GeForce GTX 650 по отношение на производителността отстъпва на HD 7770, но няма да може да се конкурира наравно с още по-скоростните решения.
 

Според диаграмите с резултатите от тестовете, производителността на Radeon R7 260 в игрите и графичната синтетика е приблизително с 20% по-висока от тази на Radeon HD 7770. Като цяло, ситуацията е доста предвидима. Приятно ни изненада демонстрирания паритет между Radeon R7 260 и GeForce GTX 650 Ti. В зависимост от игрите, преимуществото от 3-10% беше за едното или другото решение, но ако усредним резултатите, то общите възможности на двете устройства са приблизително равни.
 

(Още графики, долу в галерията)

Допълнителното ускоряване вече повишава още повече производителността на Radeon R7 260 с 9-13%.

Имайки предвид получените резултати, можем да очакваме известно намаляване на цената на Radeon HD 7770. Както може би знаете, в Radeon HD 7770 се използва по опростен графичен процесор с по-малка площ на кристала (123 vs 160 mm²), тъй като и себестойността за производството на GPU за тези адаптери е по-ниска. Напълно вероятно е, че Cape Verde устройството още известно време ще се задържи на пазара, но ще премине в по-ниската ценова категория.

NVIDIA едва ли ще реагира по някакъв начин на появата на Radeon R7 260. Цената на GeForce GTX 650 Ti беше актуализирана от калифорнийците през октомври (129 $ за версията с 2 GB памет), така че скоро друга промяна не се очаква.

Обобщение
Radeon R7 260 отлично се вписва в текущия асортимент от видео карти на AMD. Както става ясно от днешното ни ревю, този модел е получил добро съотношение цена/производителност и поддържа най-съвременните технологични решения на производителя, като DirectX 11.2, API Mantle и AMD TrueAudio. Възможностите на устройството ще бъдат достатъчни за да се получи добра производителност в игрите с резолюция от 1920×1080 пиксела със средно или дори високо качество на графиките. При цена от $ 109, устройство напълно може да се впише в конфигурацията на една геймърска система от начално ниво. Интересно би било да се види версията с 2 GB памет на умерена цена. Можем също да очакваме и продажбите на устройства, базирани на това решение.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари