Ревю на видеокартата ASUS R9280X-DC2T-3GD5

0
161

Анонсирайки новата линия графични карти, AMD подари втора младост на някои решения, които са вече доста дълго време на пазара. След получаването на по-високи тактови честоти и редица подобрения, Radeon HD 7970 се появи в образа на Radeon R9 280X. Въпреки това, най-важният аргумент, благодарение на който ние през 2013 г. се радваме да видим старите познайници – това е забележимо по-ниската им цена. Вече топ-решенията от миналото са достъпни на по-реални цени за тези, които не са склонни да харчат много пари за закупуване на сериозна видеокарта. Производителите на графични адаптери пък с удоволствие обновяват своите линии от устройства и днес възможностите на Radeon R9 280X например са въплатени в тунингованата версия на ускорителя – ASUS R9280X-DC2T-3GD5.

 


След анонса на Radeon R9 280X, ASUS представи няколко модификации на видеокартата. Производителят в този случай се отказа от референтния дизайн, предлагайки само фирмени варианти на своите адаптери. Моделът ASUS R9280X-DC2T-3GD5 е оборудван с фирмена охладителна система и както се очаква за нереферентните версии на подобните адаптери има и подобрена честотна формула. Графичният процесор работи на 1070 MHz, вместо препоръчителните 1000 MHz за оригиналния Radeon R9 280X. Честотата на паметта също е ускорена и вместо базовите 6000 MHz, тук този показател е увеличен до 6400 MHz.

Също така трябва да отбележим, че устройството е оборудвано с 3 GB GDDR5 видеопамет, която обменя информацията с графичния процесор посредством 384 битова шина. Повишената честота в този случай увеличава пропускателната способност на локалната памет от 288 до 307 GB/s.

В допълнение към разглеждания модел, производителят също така предлага и ASUS R9280X-DC2-3GD5, който е с препоръчителните от AMD честоти и с индекса “V2“, който пристига в комплект с трислотова охладителна система и шест видео-изхода, както и адаптери от серията MATRIX с разширени възможности за овърклок. Подобна гама е доказателство, че Radeon R9 280X ще се предлага на пазара доста дълго време.

Ние успяхме да тестваме моделът ASUS R9280X-DC2T-3GD5, който е получил една от версиите на фирмената охладителна система DirectCU II. Подобна версия на охладителя видяхме и в комплекта на видеокартата GeForce GTX 780 също на ASUS. Това е и една от причините при бегъл поглед на видеокартите да бъдат объркани коя кой модел е. По време на тестовете на топ-адаптера с чип на NVIDIA, охладителя се оказа много добър и за това е малко вероятно да има проблеми с отвеждането на топлината. Малко по-късно, ще проверим и това на практика.

Охладителят е с масивeн радиаторен блок, който разпределя топлината чрез пет никелирани топлинни тръби. Една от тях е с диаметър 10 мм, две – с 8 мм, а другата двойка са 6 милиметрови. Според общата концепция за охладителите от линията DirectCU, тръбите са в директен контакт с повърхността на графичния чип, а при конфигурацията, в която между тях има и топлопроводима паста, често е най-ефективна. Имайте предвид, че тръбите са пресовани заедно и се държат много плътно, а също така те са допълнително пресирани за да могат да се изравнят с пластината, която контактува директно с горещата повърхност на GPU.

DirectCu II в този случай е снабден с два 100-мм вентилатора, а единият от тях е с увеличен размер на витлата за по-добро всмукване на въздуха, а втория използва хибридна конструкция, позволяваща отчасти да се използват преимуществата на вентилаторите от центробежен и осев тип.

Кожухът на охладителя има някои декоративни елементи и е покрит с метални части, като по този начин изглежда доста масивен. Определено, това е един от елементите, придаващи на адаптера някаква солидност.

На обратната страна на печатната платка няма никакви охладителни пластини. Активни елементи от тази страна на картата също няма, а използването на алуминиева плоча за външен декор в този случай очевидно ще вдигне цената на адаптера. Въпреки това тук присъства метална шина, държаща охладителя здраво за платката, а също така този елемент добавя и здравина на конструкцията и като се има предвид монументалността на устройството, тази шина е необходима за цялостното единство на визуалния стил на графичната карта.

В основата на видеокартата лежи оригиналната печатна платка. Силовата подсистема на графичния процесор се състои от 10-фазна схема и още две за захранването на чиповете памет. Във веригата се използват компоненти, съответстващи на фирмената концепция Super Alloy Power, а за регулирането на параметрите на VRM се използва контролера DIGI+VRM ASP1211. Елементите на стабилизатора разбира се са покрити с допълнителен радиатор.

За ASUS R9280X-DC2T-3GD5 се използват чипове памет SK Hynix H5GQ2H24AFA-R0C. Съгласно спецификациите, номинално те са предназначени за работа на 6 GHz. Традиционно обаче има определен технологичен резерв, част от който се използва от производителя. Всички 12 чипа са разположени на лицевата страна на печатната платка, заемащи свободното пространство около графичния процесор. Допълнително охлаждане за тези микросхеми не е предвидено, като в този случай те се обдухват от вентилаторите на охладителя.

Видеокартата е достатъчна висока, а крупният охладител увеличава дължината на устройството до 285 мм. Разбира се, този адаптер няма да се побере във всеки корпус. Въпреки това, картата заема само два съседни разширителни слота от дънната платка, без претенции за трети.

В горната част на видеоадаптера са разположени двата конектора за допълнително захранване. Както при референтния модел Radeon R9 280X, така и тук съществува комбинацията 8+6. За нормалната работа на системата, производителя препоръчва използването на поне 500 вата захранващ блок за видеокартата. На кутията на устройството са указани препоръчителни 750W, но това вероятно би било грешка или изискването за работа с две графични карти, като за същия адаптер има изискване за 24 A по 12 волтовата линия. Също така, в добра традиция при ASUS се превърна практиката да използва индикатори за подаващото напрежение редом със съществуващите конектори. Зеленият индикатор сигнализира за свързването на силовите кабели, а червеният – че сте забравили да свържете линия.

Съставът на интерфейсния панел вече е познат в много от адаптерите през последно време. Цифровите DVI-D, DVI-I, от които можете с помощта на преходник да получите аналогов сигнал за свързване на устройства чрез D-Sub, както и чрез пълноразмерните HDMI и DisplayPort.

Състав на комплекта
Комплектът на видеокартата е доста скромен. Освен малкото ръководство за употреба и диска с драйверите, тук присъства и полезния инструмент GPU Tweak и CrossFire мостът, който се използва за свързване на две видеокарти в обща конфигурация.

Работа
Ние вече видяхме как работи предложената версия на охладителя DirectCU II, който се използва и в GeForce GTX 780 на ASUS. Интересно ще бъде да видим до колко ефективно този охладител ще се справя с работата си в Radeon R9 280X.

В режим на покой, температурата на графичния процесор се поддържа на ниво 31 градуса, а вентилаторът се върти със скорост от 1100 об/мин. След приключване на всички тестове, пиковата температура на GPU в условията на открит стенд е 69°С. Честотата на въртене се увеличи много малко – само до 1300 об/мин.


 

Нивото на шума може да се охарактеризира като достатъчно ниско. По наше мнение, в покой може да бъде допълнително намалена скоростта на въртене до 800-900 об/мин, което прави графичната карта почти безшумна, но производителят е решил да се застрахова. Ще има ли по-тихи графични карти? Определено. Въпреки, че като правило, тези устройства са с по-ниска производителност. Има и примери за обратното. За нашите тестове също използвахме референтния модел Radeon HD 7970. Първият семпъл образец от 2011 година.

Овърклок
ASUS R9280X-DC2T-3GD5 още от самото начало има доста добър фабричен овърклок. Тактовата честота на GPU е увеличена със 70 MHz, а честотата на паметта – с 400 MHz, което в последно време рядко се практикува от производителите на видеокарти. Всъщност този форсаж ще донесе леко увеличение на производителността. Ако имате желание самостоятелно да поекспериментирате с овърклока на видеокартата, то моделът е напълно подходящ за експерименти. За да видим потенциалът на GPU, ние увеличихме захранващото напрежение до максимално допустимата му стойност – 1,263 V. В този случай, честотата на процесора се повиши до 1220 MHz. Ако ги сравним с базовите 1000 MHz за референтния Radeon R9 280X, то тогава можем да кажем, че сме постигнали впечатляващо 22% увеличение, но ако това постижение бъде сравнено с TOП-версията на устройството от ASUS ( 1070 MHz), то ние говорим за допълнителни 14% – това разбира се също е доста убедителна цифра. Също така, ние допълнително увеличихме и честотата на паметта. Стабилността на работата се запази при 7020 MHz (1755 MHz), т.е. тази величина е повишена със 17 % над препоръчителната за стоковия модел.

След проведения от нас овърклок, температурата на графичния чип под товар се повиши до 75 градуса и се задържа на това ниво, а скоростта на въртене на вентилаторите в охладителя се увеличи до 1560 об/мин.

Производителност
Прекият конкурент на Radeon R9 280X от страна на NVIDIA е GeForce GTX 770. След анонса на цената на новия адаптер от серията Radeon R9, калифорнийците бързо коригираха цената на тяхното решение. В частност, GeForce GTX 770 поевтиня от $ 399 на $ 329. Това е логичен отговор на заявените 300 долара за референтния Radeon R9 280X.

В действителност, Radeon R9 280X и GeForce GTX 770 – това са достойни противници. И двата модела показват средно приблизително еднакви резултати, като минимален превес показва устройството на NVIDIA. Въпреки, че отново това много зависи от конкретните игрови ендижини.

Тунингованата версия ASUS R9280X-DC2T-3GD5 с 4-7% се оказа по-бърза от Radeon R9 280X. А това ускорение е достатъчно, за да бъде изпреварен GeForce GTX 770.

След допълнителния овърклок, видеокартата на ASUS се оказа с 15-20% по-производителна от референтния Radeon R9 280X. Решенията, базирани на чипа AMD Tahiti XT демонстрират добри показатели на тактовите честоти, и въпреки че тези цифри са доста предвидими те все пак са приятни.

Обобщение
Radeon R9 280X – едно много интересно предложение с много атрактивно съотношение цена/качество. С появата  на това решение, ние ставаме свидетели на това, как в близкото минало прекрасния Radeon HD 7970 последователно премина в категорията от middle-end устройства, приемайки правилата на играта в този клас. Основателно преработения оригинал ASUS R9280X-DC2T-3GD5 се запомни със сериозния си фабричен овърклок, усилената елементна база и ефективна охладителна система. Благодарение на версията на охладителя DirectCu II, който е използван в тестовата видеокарта, прави устройството да изглежда много величествено. Базовият форсаж дава определено предимство над референтния Radeon R9 280X, като собственикът на това решение трябва да знае, че “под капака“ се крие добър запас, позволяващ при необходимост да се направи сериозно ускорение на бързодействието.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари