Ревю на видеокартата ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC

0
159

Топ-адаптерите Radeon R9 290/290X получиха много сериозен технически арсенал и в същото време много атрактивни цени. При всичките си достойнства обаче, референтните модели на видеоадаптерите очевидно имат необходимост от някои подобрения. По-специално, високото нагряване на GPU и повишеното ниво на шума под сериозно натоварване изискват модернизация на стоковата охладителна система. За щастие обаче това е работа, за която водещите производители на видео карти трябва да се заемат. ASUS например представи алтернативен адаптер, базиран на последния високопроизводителен GPU от AMD, а днес ще разгледаме оригиналната версия на Radeon R9 290 – ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC (R9290-DC2OC-4GD5).

Обобщавайки хронологията на устройствата, базирани на графичните процесори AMD Hawaii, виждаме, че първоначално е бил представен едночиповия флагман – Radeon R9 290X. Малко по-късно, компанията е подсилила сегмента на флагманите с модела Radeon R9 290. Лишавайки я от един буквен индекс в заглавието, видеокартата всъщност е запазила всичките ключови характеристики на флагмана. За “безексова“ версия, устройството използва малко по-опростен вариант на Hawaii чипа с архитектурата GCN 1.1. Броят на изчислителните блокове е намален от 2816 на 2560, а при текстурните модули – от 176 на 160. В същото време при R9 290 се е запазила 512-битовата шина на паметта, а стартовия обем на локалната памет е 4 GB.

ASUS предлага няколко модела на Radeon R9 290, включително и версия, базирана на референтния дизайн, но изглежда много по-интересен адаптерът с оригиналната охладителна система и печатна платка.

ASUS R9290-DC2OC-4GD5 е получил фабричен овърклок. Тактовата честота на чипа в нормален режим е повишена в сравнение с препоръчителната от 947 MHz на 1000 MHz, докато форсажа на паметта е по-скоро условен – до 5040 MHz, вместо препоръчителните 5000 MHz.

Външно R9290-DC2OC-4GD5 много наподобява GeForce GTX 780 Ti на ASUS, за която сме говорили по-рано в новините на Kaldata, като тук e  използвана подобна охладителна система.

Всъщност, ASUS обръща внимание на това, че площта на разсейване при оригиналния радиатор е около една трета по-голяма от тази в пасивния охладител на референтния модел. И това е само едно от предимствата.

В конструкцията също така се използват и топлинни тръби с различни диаметри. Една от тях е с диаметър от 10 мм, което значително повишава параметъра за топлинен капацитет и способността за предаване на топлината. Другите две тръби са 8 мм, а допълнителните две са с диаметър от 6 мм.

Всички тръби имат никелирано покритие и съгласно общата концепция на охладителите DirectCu, те са в директен контакт с GPU, ускорявайки отвеждането на топлината от графичния процесор.

Тази диверсификация в диаметрите на топлинните тръби позволява по-ефективно да се използва потенциала на наличния радиатор. В противен случай, цялостната конструкция може да не бъде толкова полезна.

Радиаторът се обдухва от два 100 мм вентилатора. В този случай се използва вече познатата ни комбинация от хибридния вентилатор CoolTech, който е поставен в близост до интерфейсния панел и класическия модел от осев тип с по-големи размери на витлата, който пък се намира в по-предната част на адаптера. Цялата конструкция на този страхотен охладител е покрита от черен защитен капак с декоративни червени акценти върху него.

За видеокартата е разработена ексклузивна печатна платка. Преди всичко тук промените са засегнали силовия блок. Модулът на стабилизатора е изпълнен по 8-фазна схема (6+2), докато за управление параметрите на VRM се използва допълнителния контролер  DIGI + ASP1300. За охлаждането на силовите елементи са използвани допълнителни малки радиатори.

Видеокартата е снабдена с 4 GB GDDR5 памет. За получаването на този обем са използвани 16 чипа, които са разположени около GPU на лицевата страна на платката. В този случай са използвани чиповете Elpida W2032BBBG-6A-F.

Дължината на печатната платка е 265 мм, но понеже единия край на охладителната система излиза извън нея, размера се увеличава на 287 мм. Не е най-компактния адаптер, но големината е типичната за топ едночипов видео-ускорител.

На обратната страна на платката е прикрепена допълнителна алуминиева пластина с множество отвори. Всъщност, активни елементи от тази страна на платката няма, но пластината се използва за защита на повърхността и за подобряване цялостната здравина на конструкцията.

Имайте предвид, че в областта на интерфейсния панел ги няма обичайните конектори за създаването на CrossFire мостове. Видеокартата се синхронизира с помощта на шината PCI Express без загуба на производителност.

За допълнителното захранване в горната част на адаптера са разположени два конектора: 6- и 8-пинови. За индикация, че захранването е подадено са предвидени два светодиода. Зелената подсветка – показва, че 12 волтовата линия е захранена, а червената – необходимо е да свържете кабела.

Производителят препоръчва използването на 700 ватово захранване, като при този показател се осигурява доста добър запас. Тук е необходим ток до 24 A по 12 V линия. Фактически, системата с овърклокнатия процесор Core i7-4770K ще консумира не повече от 400 вата.

В горния край на платката също има миниатюрен тумблер за превключване между двата BIOS чипа. При основния режим Performance Mode, GPU работи на максималната си определена честота, ако разбира се го позволяват температурните показатели и енергопотреблението на адаптера. Всъщност, това е аналог на Uber Mode режима за референтните адаптери. Silent Mode е предназначен за онези случаи, когато е важно минималното ниво на шума. При този режим, скоростта на вентилаторите под товар се увеличава съвсем леко, но след загряване на GPU до 94°, честотата на чипа почва да е непостоянна.

Адаптерът има 4 видео-изхода: два DVI (и двата DVI-D), както и пълноформатните HDMI и DisplayPort. Празната част, която остава на интерфейсния панел е заета от вентилационната решетка.

Комплект
С видеокартата се предлага малко ръководство, диск с драйвери и преходници с два 6-пинови конектора за 12V и един 8-пинов за подаването на допълнителното захранване.


 


Работа
Любителите на игрите много горещо приветстваха топ-графичния ускорител на AMD и се оказа, че чувството е взаимно в буквалния смисъл на думата. Основният проблем на референтния модел обаче е високата температура на GPU и повишеното ниво на шума под товар. Много хора са забелязали, че GPU загрява до 95°C, което съвсем очаквано предизвиква известно безпокойство. Въпреки, че този топлинен режим е номиналния обявен от производителя, избавянето от приблизителната температура на кипене на водата в този случай е много трудно. Освен това, за да може да се запази тази температура на GPU, охладителя трябва доста да се потруди, разкривайки пълния потенциал на “турбините“.

Така, че всеки опит на производителите на видеокарти по някакъв начин да подобрят положението се възприема с надежда. И тук е моментът да отбележа, че в този случай ASUS са се постарали.

В режим на покой, температурата на чипа се задържа на нивото от 35С.

След провеждане на тестовете в условията на открит стенд (+22C), GPU в своя пик нагря до 77 градуса. Скоростта на вентилаторите се увеличи от 20% до 44%. За съжаление, по време на тестовете, нито един от инструментите за мониторинг не показа информация за действителната скорост на въртене, а само относителните показатели. В новите версии на приложенията навярно този “бъг“ ще е оправен.

Очевидно е, че под товар нивото на шума се увеличава, но не може да се сравнява с този при референтните адаптери с Hawaii чип в режим Uber. В този случай, оригиналният охладител е много по-ефективен при разсейването на топлината. Това означава, че при PowerTune почти винаги ще се използва максималната честота на GPU.

В режим Silent Mode оборотите на вентилаторите се увеличиха само до 27%. Температурата на чипа след продължителни тестове в пиковите си стойности тя достигна едва до 94C, но честотата на GPU не спадна. В закрит корпус, графичният процесор ще се затопли по-бързо и ще поддържа тази температурата на едно ниво, което означава, че честотата на чипа и напрежението ще бъдат малко по-ниски. Този режим може да бъде доста използван от любителите на тишината, които са готови да жертват няколко кадъра/с за да намалят шума на вентилаторите.

Овърклок
Въпреки фабричния си овърклок, видео-картата може допълнително да се форсира. След незначителното повишаване на захранващото напрежение, честотата на GPU се увеличи до 1115 MHz. В сравнение с базовите 947 MHz за референтния модел, разликата е 17.7%.

Тактовата честота на паметта по време на тестовете се увеличи до 6008 MHz (1502 MHz), т.е. с 19,2%. Имайки предвид 512-битовата шина, пропускателната способност на магистралите между графичния процесор и локалната памет в този случай се увеличи до 384,3 GB/s.

След допълнителния овърклок, пиковата температура на GPU се увеличи до 80°. Дори и след допълнителния форсаж, запаса на охладителната система беше достатъчен и в резултат на това, дори и в условията на критичните натоварвания честотата на GPU не намаля, осигурявайки максималната възможна производителност, за която ще поговорим по-детайлно сега.

Производителност
При оценката на възможностите на Radeon R9 290 и на ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC на първо място на нас ни беше интересно да видим съотношението на силите между тези две решения в непосредствената конкуренция от страна на NVIDIA с GeForce GTX 780 и с едночиповия флагман на AMD – Radeon R9 290X.


Разликата в производителността между първия модел на AMD и референтния Radeon R9 290 е средно относително с 10.5%. Фабричният тунинг на ASUS Radeon R9 290 DirectCU II OC в повечето случаи позволяваше примерно на половината да се намали тази разлика. Ако има нужда и желание за получаване на допълнителен приръст в производителността чрез овърклок, може да се увеличи скоростта на видеокартата с 9-13%.

В сравнение с GeForce GTX 780, видеокартата Radeon R9 290 се държи много достойно. В този случай, можем да говорим за леки предимства и на двата адаптера, като цяло решението на AMD взема надмощие. В същото време, GTX 780 с алтернативен охладител е средно с около 50-70$ по-скъп. Разбира се, устройството на NVIDIA също има своите предимства, за които много потребители са готови да платят, но адаптерът на AMD вече не е безалтернативен избор във високоценовия сегмент. Именно Radeon R9 290 и GeForce GTX 780 Ви препоръчваме да използвате при създаване на прогресивна геймърска конфигурация. И теорията и практиката показват, че това са оптималните варианти в своите категории.

Цена
Днес базовият модел на Radeon R9 290 с основния си дизайн може да бъде закупен за $ 450, а цената за версията ASUS R9290-DC2OC-4GD5 е около $ 485, като разликата в цената е доста оправдана.

Обобщение
ASUS Radeon R9 290 DirectCu II OC – това е една подобрена версия на графичната карта, базирана на AMD Hawaii, която е получила значителни подобрения в сравнение с референтната видеокарта. Тук е мястото да споменем и алтернативната охладителна система, която прекрасно се справя с отвеждането на топлината, като в същото време работи забележимо по-тихо от стоковия охладител. За Radeon R9 290 това е един от основните поводи, потребителите да насочат вниманието си  към алтернативните модели. Освен това, версията с индекса OC получи фабричен овърклок и дори под високи натоварвания не намалява производителността. Преработената печатна платка с подсилен стабилизатор оставя място за допълнително честотно маневриране, с което графичната карта се справя без особени проблеми.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари