Ревю на видеокартата ASUS ROG MATRIX GTX 780 Ti Platinum

0
139

Представяйки GeForce GTX 780 Ti, NVIDIA елиминира въпроса с производителите на най-бързите едночипови видеокарти в света, отново избутвайки AMD до позицията да догонва конкурента си. За целта обаче, трябваше да попълни пълноценния графичен кристал на GK110 с 2880 изчислителни блока, но това е случай, в който целта оправдава средствата. Референтният дизайн на GTX 780Ti не е много добър и за това като алтернатива производителите трябва да предложат едно наистина изключително устройство. Нека видим как се е справила с тази нелесна задача известната тайванска компания ASUS. Героинята на днешното ни ревю е ASUS ROG MATRIX GTX 780Ti Platinum.

Кратката, но многозначителна абревиатура ROG в името на устройството ясно показва, че картата принадлежи към геймърската линия от устройства Republic Of Gamers. Освен това за своята принадлежност говори и външният вид на видеокартата.

Рубинената форма на системното охлаждане, ярките цветови агресивни елементи на охладителя и по-големия размер на устройството – това са все признаци, че си имаме работа с оригинално устройство. Благодарение на специфичната конструкция на защитния капак, могат лесно да бъдат проследени родствените черти с предишния представител – ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum, който всъщност ние наскоро разглеждахме.

Тактовата честота на GPU е увеличена значително. Вместо базовите 875 MHz, сега тази стойност е 1006 MHz. Това означава, че в сравнение с препоръчителната честота на графичния процесор, този показател в днешното ни устройство е увеличен с 15%. Видеокартата GeForce GTX 780 Ti в нормален вариант е оборудвана с 3 GB GDDR5 графична памет, работеща на 7000 MHz. В този случай, локалната памет има същата конфигурация.

За Matrix GTX 780 Ti Platinum е използвана охладителната система DirectCU II, където имаме една доста масивна конструкция, която се основава на радиаторен блок съставен от алуминиеви пластини и набор от топлинни тръби, които са в директен контакт с GPU.

Имайте предвид, че всички елементи в пасивната част от охладителя са черни. Така производителя визуално подчертава специалния статус на устройството. Съвсем наскоро NVIDIA използва аналогичен подход за външното оформление и на GTX TITAN Black Edition.В конструкцията са използвани пет топлинни тръби с различен диаметър. Най-големия диаметър е 10 мм, един чифта са 8 милиметрови и две са 6 мм. Тази комбинация позволява да се ускори отвеждането на топлината от чипа директно към масивния алуминиев радиатор с голяма площ на разсейване. Както може да се види на снимката, директен контакт с GPU имат само три от големите тръби, докато 6 мм се използват като спомагателни.

За обдухването на конструкцията на охладителя се използват два 100-мм вентилатора. Единият от тях е с технологията CoolTech Fan. Тази разработка предполага специфична форма на витлата, които са малки и са характерни за центробежните модели, а върху тях са поставени и големите витла, характерни за осевите модели. Тази комбинация позволява да се увеличи областта на обдухване. Вторият вентилатор е класически осев тип, който има по-голям брой витла.

Цялата конструкция на охладителя, с изключение на вентилаторите, е покрита с пластмасов кожух. Централната част е в графитен цвят, докато долните и горните граници са червени.

Видеокартата е оборудвана със система от цветни индикатори на състоянието (ROG Color-coded Load Indicator). В режим на покой, намиращото се в предната част лого на серията Republic Of Gamers е осветено в синьо, при средно натоварване – в оранжево, а при максимално то свети в ярко червено. На практика, междинното състояние се изменя много бързо. Всъщност под натоварване, индикаторът винаги свети в червено. Той може също и да пулсира в зелено, което показва активирането на специалния режим Safe Mode.

За ASUS ROG MATRIX GTX 780 Ti Platinum очаквано се използва оригинална печатна платка. В този случай, значително е увеличена мощността на силовия блок. Схемата на стабилизатора включва 14 фази (12+2). MOSFET елементите са подредени в една линия, но за да побере необходимия брой компоненти, производителят е трябвало да увеличи малко ширината на платката. Елементите са покрити от малък радиатор за допълнително охлаждане, а параметрите на VRM се регулират от отделния контролер Digi + VRM ASP1212.

Налична е и 3 GB памет, която е сформирана от 12 чипа SK Hynix H5GQ2H24AFR-R2C. Чиповете са поставени в П-образна форма около GPU.

За подаването на допълнителното захранване са предвидени два 8-пинови конектора 12V. Адаптерът е снабден със системна индикация за силовите линии. Поставените в непосредствена близост до конекторите, светодиодите светят в зелено, когато се подава захранването и в червено – ако сте забравили да свържете съответния кабел.

В страничната част лесно може да се види и другия 4-пинов Molex-конектор, който се използва не за увеличаване на мощността, а за реализацията на интересната фирмена технология – Memory Defroster. Това решение предпазва чиповете памет от преохлаждане при използването на течен азот.


След активирането на Memory Defroster с помощта на миниатюрен превключвател, разположен в непосредствена близост до MOLEX конектора, областта с чиповете памет започва да се загрява. Това е необходимо, за да се избегне така наречения “could bag“ ефект, който може да възникне по време на работа на микрочиповете при минусови температури. Както можете да видите, това е още един реверанс от страна на производителя по посока към любителите на високите гигахерци, които по този начин няма да се сблъскват с никакви трудности.

За ентусиастите е предоставен отделен бутон за Safe Mode, който позволява възстановяването на всички настройки на видеокартата.

На обратната страна на печатната платка е прикрепена алуминиева пластина. По време на експериментите при открит стенд, тя играеше ролята на една добра защита от евентуални механични повреди. Повърхността й е с множество перфорации, тъй като освен “броня“, тя не трябва да пречи при отвеждането на топлината.

Въпреки, че става дума за топ-видеокарта от семейството MATRIX, производителят е решил да ограничи двуслотовия дизайн на охладителната система. Предишните модели графични адаптери на ASUS често използваха трислотови системи. Разбира се, тъй като устройството отнема по-малко съседни слотове е особено подходящо за конфигурации с няколко видео-карти.

Оборудването на интерфейсния панел е познато. Два видео-изхода са DVI (DVI-D и DVI-I) и пълноформатните HDMI и DisplayPort.

Комплект
В комплект с видеокартата идва малко ръководство, диск с драйвери и софтуер, два преходника с чифт два 6-пинови конектора на един 8-пинов и един малък стикер с логото на геймърската серия.


Работа
В неактивен режим, температурата на GPU във видеокартата достига до 29C. На  “тахометъра“ – 1029 об/мин.

След всички тестови етапи, максималната температура на GPU достигна до 75C. Показателите са доста добри, имайки предвид, че чипа на референтния GTX 780 Ti се нагрява до 83 градуса. Що се отнася до скоростта на вентилаторите, то те се увеличиха до 1550 об/мин. Трябва да отбележим и сравнително тихата работа на охладителната система. Повишените обороти на вентилаторите се усещаха, но като цяло генерирания шум остава на много добро ниво. Охладителят работи по-тихо от този, използван в референтния GeForce GTX 780 Ti.

Благодарение на GPU Boost, графичният процесор под товар ускорява базовите 1006 MHz до 1150 MHz. Ефективността на охладителя в този случай е достатъчна, за да поддържа максималната работна честота.

Овърклок
При тестването на допълнителния потенциал на видеокартата, успяхме да увеличим първоначалната честота на GPU до 1039 MHz. Това допълнително ускорение доведе до появата артефакти под товар. Относителното увеличение не е никак голямо, но както изглежда сме използвали не най-удачния екземпляр на адаптера. Въпреки това, все още си струва да се вземе под внимание съществения фабричен заводски форсаж. Ако сравним полученото значение с базовата честота на референтния модел (875 MHz), то разликата е около 19 %. След допълнителния овърклок, GPU динамично ускоряваше до 1183 MHz.

Работната честота на паметта е увеличена с 10% – от 7000 MHz до 7700 MHz (1925).

ASUS ROG MATRIX GTX 780 Ti Platinum разполага с набор от помощни инструменти, които ще помагат на овърклокърите, желаещи да влязат в света на различните върхови тестови дисциплини. Очевидно е, че устройството ще разкрие пълния си потенциал при охлаждане с течен азот. “По въздух“ получените показатели са добри, но принципно не се открояват от тези на другия оригинален модел в лицето на GTX 780 Ti.

Производителност
GeForce GTX 780 Ti е най-скоростната едночипова графична карта на пазара. След като AMD представи своите решения, на базата на чиповете Hawaii, за да запази лидерството си, NVIDIA трябваше да използва за флагмана си десктоп версията на графичния чип GK110, който по-рано се използваше само в Quadro изчислителите.  Превес макар и не толкова драматичен не се наблюдава.


С повишената честота на GPU, видеокартата ASUS ROG MATRIX GTX 780Ti Platinum предлага още по-високи нива на производителност. Увеличението е в пределите на 8-10%. Допълнителния овърклок увеличава резултатите с още 3-6%.


В крайна сметка, форсирания Radeon R9 290X понякога успява плътно да се доближи до показателите на ASUS ROG MATRIX GTX 780Ti Platinum, работещ в нормален режим.

Разбира се, рекордната производителност си има и своята значителна цена, която за форсирания модел на ASUS е около $ 800.

Обобщение
ASUS ROG MATRIX GTX 780 Ti Platinum – това е една от най-мощните видеокарти на базата на пълноценния чип GK110. Високият фабричен овърклок позволява приблизително с 10% да се повиши работната честота в сравнение с тази в референтния модел GeForce GTX 780 Ti. Ексклузивно, за картата си ASUS е използвала ефективна и необичайно тиха охладителна система. Тази карта има редица интересни възможности за екстремен овърклок с течен азот, а с мощната захранващата подсистема можете да разчитате на добри резултати.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари