Ревю на видеокартата ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum

0
147

Появата на видеокартата GeForce GTX 760 в линията от графични решения на NVIDIA, помогна на компанията да засили позициите си в средния ценови сегмент. GK104 базираният модел в комбинация с 256-битовата шина на паметта предлага много добри възможности и заслужена популярност сред взискателните фенове на игрите. Много производители на видео-карти предложиха собствени варианти на това решение, като изключение не прави и ASUS с нейния видео-адаптер, който се счита за сериозна модификация на GeForce GTX 760 и достоен представител на серията от устройства Republic Of Gamers (ROG). Практическото въплъщение на идеята – това е ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum.

Устройството от игровата линия ROG очаквано се отличава от обикновените модели не само с оригиналния си дизайн, но и с подобрената си честотна формула.

Базовата тактова честота на графичния процесор е увеличена до 1085 MHz, вместо препоръчителните за референтния модел 980 MHz. Паметта работи на стандартните 6008 MHz. Освен това, адаптерът е оборудван с 4 GB локална памет, уточнявайки, че стоковата за GeForce GTX 760 е 2 GB.

За ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum е разработена оригинална версия на охладителя DirectCu II. Нещо повече, тази охладителна система не е използвана в по-старите модели видео-карти, като конструкцията й е разработена специално за настоящия видеоускорител.

В оригиналната охладителна система е използван необичайно голям за този клас устройства радиатор. Блокът се състои от групи алуминиеви пластини, през които преминават три големи топлинни тръби. Една от тях е с диаметър 10 мм, а другите две – 8 мм.

Всички тръби са в пряк контакт с повърхността на GPU, като най-голямата е централно разположена и ускорява отвеждането на топлината към отдалечения участък на радиаторния блок. Топлинните тръби са с никелирано покритие за защита от корозия, а за подобряване на контакта с плочата е използван метода на спойката.

Охладителят е оборудван с два 100-мм вентилатора. В този случай имаме вече добре познатия способ с един хибриден вентилатор и класически модел с по-големи размери на витлата. Вентилаторът CoolTech Fan съчетава с себе си два вида витла, образувайки частично преимущество на осевите и центробежни видове вентилатори.

Цялата конструкция на охладителя е покрита с голям пластмасов кожух. Защитния корпус има интересен дизайн, благодарение на който принадлежността на видео-картата към серията от устройства ROG личи още повече.За да обозначи още по-нагледно устройството си, производителя е оборудвал адаптера с допълнителен индикатор за натоварването, който се намира в горния край на охладителната система. Логото на линията Republic Of Gamers свети бледо синьо, когато картата е в неактивен режим, но под товар, цветът се променя от оранжев до ярко червен и буквите мигат само при максимално строги условия за GPU (например при работата с приложенията Furmark).

Подобна система с LED-индикация по-рано беше използвана от разработчика за топ-производителните си решения от серията Matrix. Ненатрапчиво и достатъчно ефективно. Подобни технологични изкушения се ценят предимно от собствениците на кутии с прозрачен страничен прозорец или от потребителите, които предпочитат да събират своята система на открит стенд.

Печатната платка няма нищо общо с референтната такава. Нейната дължина е увеличена от 170 на 232 мм. Въпреки това, размерът съвсем не е най-важният. Преди всичко трябва да обърнем внимание на значително подобрената захранваща подсистема. По-специално, тук се използва осемфазната схема (6+2), вместо петфазната, а параметрите на силовата подсистема  се управляват от дискретния контролер DIGI + VRM ASP1212, разработен от компанията International Rectifier.

Силовите елементи са снабдени с допълнителен алуминиев радиатор, който е с малко оребрения, но пък увеличава площта за разсейване на топлината. Елементната база съответства на концепцията Super Alloy Power – дросели с увеличени работни токове и кондензатори Black Metallic. В захранващата верига на графичния процесор са използвани елементи с танталови сърцевини, които са монтирани на обратната страна на платката.

В непосредствена близост до захранващия конектор в горния край има изолационен стикер, прикриващ линията от светодиоди, които са използвани в този случай за декорация. Светлината от тези елементи си проправя път през печатната платка – на обратната страна на PCB добре се вижда плоска ивица светеща в червено.

Видеокартата, както казахме и по-горе е снабдена с 4 GB памет. Използваните тук чипове SKhynix H5GQ2H24AFR-R0C са със стандартната работна честота от 6000 MHz. Осем от тези микросхеми са разположени на лицевата страна на платката и същия брой се намират на гърба й.

Тук забелязваме и два конектора, единият от които е пет-пинов и е предназначен за включването на вентилаторите, чиято скорост на въртене се регулира паралелно, а втория е аналогичен конектор и също е разположен в горния край на платката. Той е необходим за включването на индикатора, отчитащ натоварването на процесора.

На обратната страна на печатната платка е предвидена допълнителна алуминиева плоча. Тя е предназначена на първо място да защитава повърхността на печатната платка и наличните върху нея елементи от механични повреди и на второ място да увеличи здравината на конструкцията. Пластината не се използва за допълнително охлаждане на чиповете памет, които са на задната страна, но и не пречи на топлоотвеждането.

За допълнителното захранване на разглеждания от нас адаптер са налични два конектора – 8- и 6-пинов. Припомняме ви, че за референтния модел GTX 760 се използват чифт 6-пинови конектори. По-мощната линия трябва да се използва при екстремен овърклок на видеокартата.

Самите конектори са издадени малко навън и в този случай, конструкцията на охладителната система или защитния кожух не пречат на свързването на захранващите кабели. Видеокартата традиционно е оборудвана със система за индикация, отразяваща подаването на допълнителното захранване. При свързване на 12-волтовата линия, намиращите се в непосредствена близост до самите конектори светодиоди светват в зелено, а когато не се подава захранване – те светят червено.

За компютърните системи, в които ще се използва ASUS ROG STRIKE GTX 760 Platinum, производителят препоръчва поне 600 W захранване, което може да осигури ток до 38 A по 12 V линия. Според спецификациите, за референтния модел GTX 760, NVIDIA препоръчва поне 500 вата захранване. Както виждате, за оригиналния модел на ASUS има малко по-строги изисквания, но не са прекомерни, като се вземе предвид самото позициониране на устройството.

Общата дължина на видеокартата е 285 мм. Част от охладителната система значително излиза извън границите на печатната платка. Адаптерът е достатъчно пространствен и за това преди покупка ние съветваме да се уверите, че едно такова устройство без проблеми ще може да бъде поставено в кутията ви. Въпреки доста масивния си охладител, видеокартата заема само два съседни слота от дъното.

На интерфейсния панел на ASUS ROG STRIKE GTX 760 Platinum са изведени обичайните четири видео-изхода – чифт DVI (DVI-D и DVI-I), HDMI и DisplayPort. Празната част от фиксиращата пластина се заема от решетка за излизането на горещия въздух.

Комплект
Видеокартата се доставя в кутия със среден размер, а външното й оформление е в обичайно много занижен стил. Никакви цветови акценти – голямото наименование на устройството, ярко обозначение на линията и добре разпознаваемия знак на серията Republic Of Gamers.


Предната част на кутията се отваря на горе и вместо пред нас да се появи прозрачен прозорец, през който може да се види самата видео-карта, производителя в случая предлага да се запознаем с основните технологии, използвани при разработването на устройството.

В комплект с видеокартата пристига малко ръководство, диск с драйвери, преходен адаптер с два 6-пинови конектора на един 8-пинов за подаването на допълнително захранване и SLI мост за връзка на две видео-карти.

Цена
Ориентировъчната цена на ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum е около $ 340. Моделът се предлага значително по-скъпо от алтернативните варианти на GeForce GTX 760. Едната от причините – това е увеличената до 4 GB локална памет.

Работа
От внушителната конструкция на охладителната система ние очакваме добри резултати. В режим на покой чипа достига до 27 ° С. Скоростта на вентилаторите в този режим е около 1050 об/мин.

След завършване на тестовите етапи, пиковата температура на GPU беше 63 градуса. И хубавото в случая е, че за поддържането на тази температура, скоростта на вентилаторите се увеличи само до 1320 об/мин.

Видеокартата работи много тихо под товар и повишава нивото на шума съвсем леко, без резки преходи между състоянията. Съгласно използвания алгоритъм, скоростта на вентилаторите се променя много плавно.

Овърклок
Независимо от значителния фабричен овърклок, собствениците на видео-картата вероятно ще поискат да проверят потенциала на устройството. Повишаването на параметъра Power Limit с 20% и увеличението на напрежението на GPU с 12 MV, ускорява базовата честота на графичния чип до 1175 MHz. В този случай, чипът под товар динамично повишава честотния си показател до 1332 MHz. Ако трябва да направим сравнение със скоростта на референтния модел, то увеличението в случая е с почти 20%.

Добър е и потенциала на чиповете памет, като работната им честота беше увеличена от 6008 MHz до 7680 MHz (27.8%). Пропускателната способност на локалната памет в този случай се увеличи от 192.3 GB/s до 242,8 GB/s.

Производителност
Възможностите на GeForce GTX 760 вече са добре известни, но в този случай по-голям интерес представлява разликата между ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum и референтната карта. Производителят още първоначално обяви 10%-ното преимущество над последния, аргументирайки се, че GPU е значително форсиран. Взет е под внимание и факта, че ефективността на охладителната система и силовия захранващ блок позволяват на технологията GPU Boost 2.0 да поддържа честотата на максимално указаното ниво независимо от натоварването. Тук трябва да уточним, че при референтния модел, честотата на GPU се намалява автоматично при повишаване на температурата на GPU до 80 C (типична е ситуацията дори и в условията на открит стенд).


Както се вижда, новата видеокарта на ASUS е средно с 5-8% по-производителна от референтната GeForce GTX 760. Допълнителния овърклок значително подобри резултатите на адаптера. Броят на кадрите/с и баловете в синтетичните тестове се увеличиха с 11-19%.

Обобщение
ASUS ROG STRIKER GTX 760 Platinum – достоен завършек на култовата линия от устройства Republic Of Gamers. Видеокартата е коренно различна от основната версия на адаптера, предложената от NVIDIA. Основателно е преработена печатаната платка с усилен блок на VRM, позволяващ в нормален режим значително да се увеличи честотата на GPU. Мощната елементна база дава възможност за спокойното експериментиране с овърклока и очевидно, пълният потенциал на устройството ще бъде разкрит само при екстремен овърклокинг. Безспорно предимство на видеокартата е много ефективната й охладителна система, която работи значително по-тихо от референтната. Адаптерът е много по-голям и значително по-скъп от обикновения GeForce GTX 760, но ако търсите графична карта с повишена производителност, тиха охладителна система и увеличен обем на паметта, то разликата в цената е напълно оправдана.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари