Ревю на видеокартата ASUS STRIX GTX 980 OC

0
168

Видеокартите GeForce GTX 980, базирани на процесора GM204 с новата графична архитектура Maxwell, станаха най-високоскоростните едночипови решения на пазара. NVIDIA успя да увеличи мощността на своите дискретни графики, едновременно намалявайки консумацията на електроенергия от устройствата, базирани на новия GPU. А производителите на видеокарти без компромиси започнаха да експериментират с новото поколение на адаптерите. Потребителите, които са готови да похарчат за закупуването на видеокарта сериозна сума не би трябвало да се ограничават само до референтното предложение. В тази връзка, днес ще разгледаме един интересен вариант на оригиналната версия на GTX 980 – ASUS Strix GTX 980 OC.


Видеокартата е фабрично овърклокната. Производителят още изначално е увеличил тактовата честота на GPU. Вместо базовите 1126 MHz, GPU стартира с 1178 MHz. Средното значение на динамичното ускорение е 1279 MHz. Последният показател между другото не е постоянен и той може да се увеличава в зависимост от натоварването, потреблението на електроенергия или текущата температура на GPU. Адаптерът има на борда си 4 GB GDDR5 графична памет, която работи на 7012 MHz.

За ASUS Strix GTX 980 OC се използва един от вариантите на многобройното семейство охладители DirectCU II. Важна особеност на тази линия охладители е технологията за пряк контакт на топлинните тръби с GPU чипа. Въпреки това, самата конфигурация на охладителите може да се различава съществено.

В този случай в конструкцията на охладителя се използва голям масив, състоящ се от алуминиеви пластини с голяма площ на разсейване. Която, по информация на производителя, е 2,2 пъти по-голяма от тази на референтния охладител. В този случай за разсейване на топлината и нейното разпределение по отдалечените участъци на радиатора се използват пет топлинни тръби.

Най-голямата е с диаметър 10 мм. Също така, тук се използват и две 8 мм и още две с диаметър 6 милиметра. Всички тръби са никелирани, а за подобряване на контакта им с пластините е приложен метода на спояването.

Зоркият глуповат външен вид на устройството се допълва от два 100 мм вентилатора от осев тип, декорирани с шайби в централната част. Цялата конструкция на охладителната система е покрита от защитен метален кожух.

Както споменахме вече, за ASUS Strix GTX 980 OC е използвана оригиналната печатна платка с елементи Super Alloy Power. Адаптерът има мощен силов 10 фазен блок. Компонентите на VRM допълнително се охлаждат с помощта на оребрен алуминиев радиатор, а параметрите на захранващият блок се управляват от допълнителния контролер Digi + ASP1212.

В качеството на памет чипове са използвани Samsung K4G41325FC-HC28. Осем от тези микрочипове позволяват създаването на 256-битов достъп и сумарен обем от 4 GB. Според спецификациите, чиповете са предназначени за работа на ефективната честота от 7000 MHz.

Както се вижда и от снимката, интерфейсния панел е свързан с печатната платка посредством метална конзола, а допълнителното ребро не прилепва плътно до платката, което леко увеличава дебелината на адаптера.

Трябва отбележим, че в областта на крепежния панел, ширината на печатната платка е увеличена. Тук се намират конекторите за SLI моста. Този метод се използва за удобство на включените преходници и в този случай, радиаторният блок не блокира достъпа до конекторите.

На обратната страна на видеокартата е прикрепена метална плоча. Тук няма активни елементи и в този случай тя се използва за да подсили общата конструкция и разбира се да добави солидност на общия външен вид на адаптера.

За подаването на допълнителното захранване тук са предвидени – 6- и 8-пинов конектор. Имайки предвид възможностите на слота PCI Express x16, то потенциалната сумарна мощност, която може да се осигури в този случай е в порядъка на 300 W. Ако считаме, че TDP на GeForce GTX 980 е 165W, то тук запасът е почти двоен – добра основа за експериментите. Спомнете си, че в обичайната версия на GTX 980 има два 6-пинови 12V конектора. За система с разглежданата графична карта, производителя препоръчва използването на поне 500 W захранване, което може да осигури ток до 38 A през 12В линията.


Видеокартата на ASUS вече има обичайната система за индикация на включеното допълнително захранване. Ако захранващите кабели са свързани – в близост до конекторите се намират специалните светодиоди, които светват в бяло, но ако не сте имали време да го направите – те светят в ярко червена светлина за да привлекат вниманието Ви по време на монтажа на системата.

Дължината на видеокартата е почти 290 мм. Моделът значително е по-голям от референтната карта и за това преди закупуване не е излишно да се уверите, че устройството без проблеми ще заеме своето място в компютърния корпус.

Въпреки оригиналния комплект на картата, съставът на интерфейсния панел върху картата на ASUS е подобен на този, използван в референтния модел GeForce GTX 980. Адаптерът е получил пет цифрови видео-изхода – DVI-I, от който чрез преходник можете да получите и аналогов сигнал, три пълноформатни DisplayPort, както и HDMI, съответстващи на новата спецификация 2.0. Свободното пространство е заето от малка решетка с големи отвори за отвеждането на горещия въздух в пространството.

Комплект
Заедно с видеокартата пристига ръководство, диск с драйвери, преходник с два 6-пинови конектора на един 8-пинов за свързването на допълнителното захранване.


Работа
Особена черта на всички видеокарти от серията ASUS Strix – напълно безшумната работа в пасивен режим. Дори и при малко натоварване, охладителната система работи в пасивен режим. Вентилаторите се включват само след нагряване на GPU до определена температура. Любопитното в случая е, че ASUS изпробва работата на технологията върху адаптерите от входно ниво и продължава да използва този подход и в топ-акселераторите. Някои производители, следвайки примера на ASUS, също започнаха да използват в своите карти подобен комбиниран работен режим на охладителните системи.

Въпреки, че в случая си имаме работа с едночипов флагман, концепцията с комбинираното охлаждане също се използва. В условията на открит стенд, температурата на GPU се поддържаше в пределите на 40С. Видеокартата остана безмълвна и при леко натоварване. Например, по време на видео декодиране. В игрите, температурата на чипа нараства доста бързо, тъй като възможностите на пасивното охлаждане стават не достатъчни, независимо от голямата зона на разсейване. Когато температурата на процесора се повишава до 64-65 градуса, плавно вентилаторите започват да се включват.


По време на всички тестове, пиковото загряване на GPU беше 68 градуса. Максималната скорост на въртене на вентилаторите бе 1200 об/мин. В този режим, можете да чуете работата на охладителя само ако се приближите до източника.

Пределната тактова честота на GPU по време на работа в нормален режим – 1304 MHz. Именно на това ниво чипът работеше през повечето време, осигурявайки максимална производителност за тези условия. Охладителят има добра ефективност, тъй като GPU Boost технологията не е необходимо да намалява честотата на графичния процесор, за да намали топлоотделянето.

Овърклок
Проверката на потенциала за овърклок на видеокартата ни позволи да повишим базовата тактова честота на графичния процесор до 1304 MHz. Благодарение на GPU Boost технологията, фактическата честота на чипа под натоварване се повиши до 1488 MHz. Добрият показател обаче не е рекорден. Въпреки това, трябва да отбележим, че този резултат го получихме без увеличаване на захранващото напрежение, тъй като достъпното понастоящем приложение за регулиране на напрежението не предлага тази възможност. Ефективната честота на паметта бе увеличена от 7012 MHz до 7652 MHz.

Производителност
Разглеждайки за първи път възможностите на GeForce GTX 980, установихме, че в момента моделът с новия GPU от NVIDIA е най-високоскоростната едночипова графична карта на пазара. Да, в някои случаи са възможни леки колебания, тъй като минималното предимство ще бъде на страната на GeForce GTX 780 Ti или Radeon R9 290X, но това е по-скоро изключение. Ако усредним показателите, то лидерската позиция на GeForce GTX 980 няма да подлежи на съмнение. Това разбира се важи само ако говорим за референтните модели. Очевидно е, че оригиналният ASUS Strix GTX 980 OC, поради повишената си честота на GPU ще е още по-производително устройство с препоръчителна честотна формула.


Твърде голяма разлика в честотите не бива да се очаква, все пак в случая с оригиналните видеокарти, пиковата честота едва ли не ще е константна. Но + 2-5% може да се разглежда като добър бонус и нищо повече.


Ако обаче искаме да постигнем по-значителен ръст в производителността, то без ръчен овърклок няма да минем. Допълнителни 10-15% е напълно възможно да се гарантират и то с не особено голямо натоварване на захранващата подсистема на видеокартата.

Обобщение
ASUS Strix GTX 980 OC – нагледен пример за това каква трябва да бъде една топ-графична карта. Впечатляваща визия, много производителност, безшумна в режим на покой и едва доловим шум при голямо натоварване. Заводският форсаж добавя в устройството допълнителен голям плюс.

Не рекордното ускорение по скоро е характерно за дадения екземпляр на адаптера. И техническият потенциал, и фактическите резултати на професионалните овърклокъри говорят за достойните възможности на устройствата от това поприще. Адаптерът на ASUS е добър с това, че той още изначално работи в оптимален режим за видео карта от този клас. Това е отличен избор за най-взискателните потребители, които предпочитат да играят на тишина без да слушат какафонията създавана от вентилаторите на системния блок.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари