Ревю на видеокартата GeForce GTX 960

0
235

Новите видеокарти от средно ниво винаги стават обект на внимание. Доброто съотношение между цена/производителност – това е един от най-важните параметри за рационалните потребители, които не са готови да купуват графични карти с всичките си пари, предпочитайки оптимални решения, които адекватно се справят с настоящите игри. NVIDIA наскоро представи GeForce GTX 960 – дългоочакваното поколение в линията дискретни графични карти на производителя. Устройството трябва да се превърне в нещо като “златната среда“ с добро съотношение между цена и възможности.

Именно този термин, производителя многократно използва за описание на предимствата на GeForce GTX 960, а те наистина тук са много. Да видим дали това ще помогне на графичната карта да се превърне в достоен наследник на серията. Трябва да споменем, че последните няколко поколения “шесдесетки“ с индекса GTX X60 са сред най-популярните и масови решения предпочитани от активните любители на игрите.

Например, в момента GeForce GTX 760 е един от най-вероятните претенденти за покупка при изграждане на оптимални игрови системи. На този пост тя смени GeForce GTX 660, но преди няколко години в тази категория блестяха GeForce GTX 560 и GTX 460.

Какво обаче можем да очакваме от новия представител на династията? И така, за GeForce GTX 960 се използва графичния процесор GM206-300 с Maxwell архитектура. Този чип беше специално проектиран за средния клас и е произведен по 28-нанометровия технологичен процес.

В процесора на GeForce GTX 960 присъстват два графични клъстера, съдържащи по 8 поточни мултипроцесора.

Всеки SMM е снабден със 128 изчислителни CUDA-ядра, а също така има и независим буфер за инструкциите. В същото време, мултипроцесорите имат общ кеш от второ ниво с обем 96 KB и 48 KB кеш L1 (24 + 24 KB).

Имайте предвид, че GK206-300 сумарно включва 1024 изчислителни блока, 32 растерни блока и 64 текстурни модула. Ако сравним ТТХ в GTX 760, то в последния количеството CUDA-ядра са повече – 1152, ROPs са 32, текстурните – 96. Впрочем, оценката на количествените показатели, без архитектурните изменения, се оказва безперспективно занятие. Maxwell архитектурата вече е доказала своята ефективност и предимство над Kepler, в което се убедихме и по примера с GTX 750/750 Ti и GTX 970/980. Ето защо, няма да правим прибързани заключения.

За GPU е използвана достатъчно висока базова честота. В случая с референтния модел, графичният процесор работи на 1127 MHz, докато средното значение на динамичното ускорение при GPU Boost режима е 1178 MHz.

Дълго преди анонса на GeForce GTX 960, ентусиастите доста се интересуваха от конфигурацията на паметта в този адаптер. Всъщност, устройството има 128-битова магистрала между GPU и локалната RAM. В базовата си версия, GeForce GTX 960 е оборудван с 2 GB GDDR5 графична памет, работеща на честотата от 7010 MHz. В подобна комбинация, пропускателната способност на шината е 112.2 GB/s. Този показател обаче не е много убедителен на фона на 192,3 GB/s при GeForce GTX 760, който е с 256-битова шина на паметта.

В този случай, NVIDIA е дала акцент върху това, че решенията с Maxwell-архитектурата имат подобрен енджин върху цветовото компресиране в третото поколение, което позволява по-ефективно използване на достъпната пропускателна способност на подсистемата на паметта.

Така или иначе, доста скромните възможности на памет-подсистемата ще се отразят на резултатите при GeForce GTX 960, особено при по-високите резолюции. Кое влияние ще е от решаващо значение обаче, ще оценим в практическата част от материала.


Във функционален план, GeForce GTX 960 поддържа всички графични технологии, появили се с анонса на GTX 970/980, включително и Dynamic Super Resolution (DSR) и изглаждането Multi-Frame Anti-Aliasing (MFAA). Видеокартата също така е готова да работи с DirectX 12, поддръжката на който ще се появи в Windows 10.

Трябва също да споменем, че GTX 960 е получила усъвършенстван енджин за обработка на видеото. По-специално, GM206 поддържа H.265 (HEVC), позволяващ да се кодира и декодира видеото в този формат. Докато GTX 970/980 имат само хардуерна поддръжка за кодиране.

Добрата енергоефективност стана добра визитка за устройствата с Maxwell архитектурата. Обявеното за GeForce GTX 960 ниво на TDP е 120 вата, което е приятен показател, макар и той вече да беше очакван. За подаването на допълнителното захранване в този случай е предвиден само един 6-пинов конектор. Изискванията към мощността на захранването са много умерени – 450 вата. Поради тази причина, едва ли ще се появи необходимост да се сменя съществуващия блок.

GeForce GTX 960 е позициониран от производителя, като решение, позволяващо получаването на достатъчно добра производителност при резолюцията от 1920 × 1080 пиксела. Дори и при използването на достатъчно високо качество на графиката, видеокартата в този режим ще осигури около 60 кадъра/с.

Референтният модел на GeForce GTX 960 визуално е много близък до GTX 760, но много производители ще предложат и собствени варианти на адаптера. Например по-долу ще Ви запознаем с възможностите на една от алтернативите на GeForce GTX 960.

MSI GTX 960 GAMING 2G
Компанията MSI също предложи няколко варианта на GeForce GTX 960. За настоящото ревю ние получихме най-интересната модификация, принадлежаща към игровата серия – MSI GTX 960 GAMING 2G. Очакваната цена за този модел е 280 $.

Графичният процесор е получил по-високоскоростна честотна формула. Базовата честота е повишена до 1216 MHz, а средния показател при ускорение се е увеличил до 1279 MHz.

Към момента на писане на материала, GPU-Z все още не позволяваше напълно да се определят техническите характеристики на устройството.

Видеокартата е оборудвана с охладителната система Twin Frozr V. Във версията за GTX 960, охладителят е с достатъчно голям радиаторен блок и три топлинни тръби. Едната от тях е с диаметър 8 мм, а останалите две – 6 мм.


В конструкцията присъстват чифт 100-мм вентилатора, чийто перки са със специална форма (Torx), позволяваща да се увеличи въздушният поток.

Поддръжката на Zero Frozr технологията означава, че охладителя има хибриден режим на работа. Тоест, при минимално натоварване, вентилаторите на охладителната система се изключват, а само при нагряване на GPU до определена температура те се включват отново.

MSI GTX 960 GAMING 2G има оригинална печатна платка със значително увеличена дължина. Стабилизатора на захранващата подсистема включва 4 фази, при което силовите елементи са разположени от страната на интерфейсния панел и допълнително се охлаждат с помощта на оребрен алуминиев радиатор.

За видеокартата се използват чипове памет Samsung K4G41325FC-HC28. За получаването на необходимия обем и разрядност на ширината са необходими само четири чипа. При което два от тях са разположени на обратната страна на печатната платка. 128-битовата шина на паметта значително опростява електрическата схема и оформлението на печатната платка.

За подаването на допълнително захранване в този случай е предвиден един 8-пинов конектор, вместо 6-пинов. Производителят препоръчва използването на захранващ блок с мощност поне 400 W (те са смешни на фона изискваните 450 W от референтния модел), който да може да осигури по 12 волтовата си линия ток до 42 А.

На горния край има светещо лого на игровата серия. Да, стилистично визуален декор, но защо не.


На интерфейсния панел присъства обичайния набор от видео-изходи – DVI-I, HDMI 2.0 и три пълноразмерни DisplayPort 1.2. В походно положение, всички конектори са запушени с пластмасови капачки.


В комплекта на видеокартата пристига и ръководство за бързо инсталиране, малка брошура с информация за особеностите на продуктовата серия, диск с драйвери, преходник от 6 на 8-пинов захранващ конектор и преходник DVI-VGA, което Ви позволява да свържете монитор по аналоговия канал.

Работа
Хибридната охладителна система на видеокартата – това е добре дошло за тези, които обичат да слушат тишината, особено ако това го позволяват и другите компоненти на системата.

При минимално натоварване, вентилаторите не се въртят. Температурата на GPU в този случай до голяма степен ще зависи от външните условия вътре в корпуса, както и от времето, което е изтекло от активната работа на GPU.

В условията на открит стенд, 15 минути след края на бойната сесия, температурата на GPU падна до 41 C.

Под товар, температурата на чипа достигна до 63 градуса, при което скоростта на вентилаторите се увеличи до 800 об/мин. Дори и при сериозни натоварвания, картата работи много тихо. Имайте предвид, че GPU Boost форсира тактовата честота на чипа до 1367 MHz.

Опитвайки се допълнително да клокнем видеокартата, успяхме без увеличаване на захранващото напрежение да форсираме базовата тактова честота на GPU до 1401 MHz, а честотата на паметта се увеличи до 7812 MHz. В този режим, графичният процесор под товар се клокна до 1552 MHz.

Производителност
При оценката на производителността на GeForce GTX 960, за отправна точка взехме резултатите на GeForce GTX 760. Според плановете на производителя, устройството трябва да замени именно този модел. Възможностите на тези устройства и на GK106 вече са добре известни и те определено си осигуриха своето положение в сложната йерархия на настоящите графични решения.
Като цяло, показателите на GeForce GTX 960 и GTX 760 са доста близки. При резолюция от 1920 × 1080, GTX 960 има известно предимство. Въпреки това, имайки предвид архитектурната разлика и технически особености на двата модела, тук има място за определен разбор на резултатите. Ако захранването се осредни, получаваме порядък от около 10% със знака  “+“ за GeForce GTX 960.Ограниченията в пропускателна способност на паметта разбира се не са без последствия. Това например може да се види в теста Valley Benchmark. Въпреки това обаче, като цяло повод за паника няма. При Full HD резолюция поне разрядността на шината ще е достатъчна за получаването на добри резултати. В реалните игри обаче, GeForce GTX 960 изглежда доста убедително.Заводският форсаж на MSI GTX 960 GAMING 2G носи на видеокартата 3-5% допълнително увеличение в производителността. Въпреки това трябва да се отбележи, че референтната видеокарта в този случай симулирано е с намалена базова тактова честота до препоръчителните стойности. Ефективният охладител позволява на GPU да се клокне максимално в рамките на приемлив диапазон. При стоковия модел, ефективността на охладителната система не позволява поддръжка на стабилни пикови честоти.

Допълнителният овърклок обаче носи добри резултати. Това е особено вярно за клока на паметта. Всяко увеличение в пропускателната способност на тази подсистема носи много желани допълнителни кадри/с, които процесорните мегахерци вече не могат да осигурят.Ние също така оценихме и съотношението на силите между GTX 960 и GTX 760, повишавайки резолюцията в игрите до 2560 × 1440. В този случай, ползата за Maxwell базираните устройства намалява, но все още я има. И това е много показателен момент. Другото нещо, което трябва да имаме предвид е, че видеокартите от този клас очевидно не са предназначени за комфортна игра с такава резолюция, най-малкото при високо качество на графиката.

Най-вероятно, съперниците на GeForce GTX 960 и основни конкуренти ще се окажат Radeon R9 280 и Radeon R9 285. И двата модела имат своите предимства и недостатъци, но в ранг-класацията те са много близо до GM206 устройствата.

Енергопотребление
GeForce GTX 960 доста приятно ни изненада с нивото си на енергопотребление. Обявените 120W за TDP не са фикция. По време на един от тестовете, при подмяната на GeForce GTX 760 с GTX 960, фактическото енергопотребление на цялата система под товар намаля с около 45 W – 190 vs 235 Вт. Ако приемем, че производителността в този случай неизменно се е увеличила, то в значителното подобряване на енергоефективността няма никакво съмнение. В тази връзка победата е очевидна.

Обобщение
GeForce GTX 960 – това е интересна видеокарта от среден клас, която трябва да замени GeForce GTX 760. С препоръчителна цена от $ 199, този модел ще бъде добър вариант за надграждане на GTX 660 и по-ранните решения на производителя. От гледна точка на функционалността, този адаптер по нищо не отстъпва на топ-графичните решения от NVIDIA, а в някои отношения дори ги превъзхожда. Както показва практиката, опасенията за недостатъчна разрядност на шината на паметта се оказаха напразни. Видеокартата достойно се справя с натоварването, осигурявайки добра производителност за комфортна игра във Full HD резолюция. Освен това, GeForce GTX 960 се явява много икономично решение.

Тестваният от нас оригинален модел GeForce GTX 960 от MSI привлече вниманието ни с доста ефективната си и тиха охладителна система, както и с доста добрия си потенциал за овърклок.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари