Ревю на видеокартата MSI GTX 950 GAMING 2G

0
131

GeForce GTX 950 номинално заема мястото между графичните адаптери от начално и средно ниво. Често такива междинни звена изненадват потребителите със скритите си резерви. GeForce GTX 950 съвсем малко отстъпва по производителност на по-стария модел в лицето на GTX 960, но в същото време е и с по-атрактивна цена. Днес ние ще разгледаме възможностите на оригиналната версия на адаптера, производство на компанията MSI – MSI GTX 950 GAMING 2G.

Комплект
Видеокартата се предлага в цветна картонена кутия със средни размери. Върху черния фон на предния панел е нанесен голям червен дракон – символът на геймърската серия.


Комплектът не се отличава с някакви изкушения. Заедно с адаптера се предлага кратко ръководство, диск с драйвери, фирмен софтуер и преходник от DVI към VGA за получаване на аналогов сигнал.

Дизайн
MSI предлага няколко различни варианти на GeForce GTX 950, които се различават по своите размери, система за охлаждане и частотни формули. Топ-версията очаквано е част от GAMING серията, в която традиционно попадат най-оборудваните и функционални устройства.Въпреки, че името MSI GTX 950 GAMING 2G изрично не намеква за допълнително форсиране, производителят е подобрил препоръчителната частотна формула.При нормален режим, базовата честота на GPU е увеличена до 1102 Mhz, вместо 1024 Mhz. Средната стойност на ускорението е 1279 Mhz. Всички GeForce GTX 950 са оборудвани с 2 GB GDDR5 вдиео-памет и този модел не прави изключение. Памет-чиповете работят на 6612 Mhz, а 128-битовата шина в тази конфигурация осигурява пропускателна способност на ниво 106 GB/s.Както и другите адаптери GeForce GTX 9xx от линията GAMING, въпросната графична карта използва охладителна система от семейството Twin Frozr V.В този случай блокът от алуминиеви пластини е със средни размери, а ускореното топлопредаване е възможно благодарение на двете никелирани топлинни тръби с диаметър 6 мм.Често на обратната страна на медала при този подход се забелязват различията между тръбите, лежащи върху областите с повишено нагряване. В този случай тръбите са много плътно притиснати една към друга, а допълнителното изпилване на практика елиминира технологичните фуги между двете повърхности.Размерите на тръбите са добре подбрани, така че напълно да покриват площта на кристала.

Както виждаме, дизайнът на радиаторния блок на охладителя е доста по-различен от този в MSI GTX 960 GAMING. Той е не по-лош и не по-добър от другия. В по-стария модел акцентът е върху броя и размера на топлинните тръби, а тук се акцентира върху прекия контакт с графичния процесор.И в двата случая пасивният охладител използва чифт 100-мм вентилатори с Torx технологията. Специалната форма на огъване на профила на витлата дава възможност за увеличаване на въздушния поток и за разширяване областта на обдухване.

Отгоре охладителят е прикрит с пластмасов кожух, чийто външен дизайн вече ни е добре познат.В горния край на кожуха е разположен декоративен индикатор, изобразяващ логото на серията, което се осветява в бял цвят.Режимите на светлинните индикации могат да се променят самостоятелно с приложението MSI Gaming App. Наличните опции са с постоянна светлина, периодично затихване и единично или двойно примигване. При желание можете да изберете и режим със случаен избор на определени ефекти. Също така има възможност за изключване на подсветката.За „игрова“ версия GTX 950 има твърде голяма печатна платка, дори и ако я сравним с оригиналния GTX 960 на MSI. И тук се използва 4-фазна захранваща схема, но в този случай част от силовите елементи на VRM не са запоени върху платката.Ключовите MOSFET елементи за допълнително охлаждане са монтирани директно върху оребрения радиатор.За получаването на крайните 4 GB памет са използвани чиповете Samsung K4G41325FC-HC28 с капацитет от по 2 GВ всеки. Тези чипове работят на 7000 Mhz, за да имат гарантиран честотен запас. По две микросхеми са поставени на лицевата и на обратната страна на печатната платка.На задната страна липсва защитна метална пластина. Този път видео картата е без допълнителна скоба на горния ръб на платката. Очевидно е, че това са начини за намаляване на цената на устройството, но не може да се каже, че тези икономии оказват значително влияние върху здравината на конструкцията на самия адаптер.


Върху интерфейсния панел на видеокартата са изведени пет цифрови видео-изхода – DVI-I, три полноформатни DisplayPort 1.2 c максимална резолюция до 4096×[email protected] и един HDMI 2.0 (3840×[email protected]). Всички конектори са затворени с пластмасови тапи. Малко по-малко от една четвърт от панела се заема от решетката за отвеждането на горещия въздух.


За подаването на допълнително захранване е предвиден един 6-пинов конектор. Номинално GeForce GTX 950 има много скромен TDP от 90 W, тъй като няма специфични изисквания към мощноста на захранването. Според производителя, за нормалната работа на адаптера е достатъчен блок с мощност от 350 W.

Работа
Както и в случая с другите графични карти от GAMING серията, за въпросният адаптер има няколко режима, които условно могат да се считат за щатни. Превключването помежду им се извършва с инструмента MSI Gaming App.По подразбиране видеокартата работи в Gaming Mode c честотна формула от 1102/6612 Mhz.В OC Mode режим базовата честота на GPU се увеличава до 1127 Mhz, а на паметта – до 6652 Mhz. Честно казано, разликата е минимална, защото такъв тунинг много слабо влияе върху производителността.Другият режим – Silent Mode – предлага намаляване на основната честота на чипа до 1026 Mhz при непроменена честота на паметта от 6612 Mhz. На теория този вариант предполага намаляване на консумацията на електроенергия и респективно топлоотделянето от страна на GPU, като по този начин се снижава и нивото на шума от охладителната система и т.н. Но практиката показва, че в този случай намаляването на честотата не оказва голямо влияние върху работата на охладителя, а само се губи производителността.Охладителната система на видеокартата поддържа технологията Zero Frozr, предполагаща пълно изключване на вентилаторите в ситуации, когато температурата на графичния процесор не надвишава определен температурен праг (~ 60C). На практика това означава, че без сериозно натоварване, графичната карта ще работи в пасивен режим. На открит стенд при температура на околната среда от порядъка на 24 градуса, след завършване на игрова сесия, температурата на GPU намалява до 40 С. В затворен корпус, показателят ще бъде по-висок, но тук вече много зависи от вентилацията вътре в кейса.Под натоварване, графичния процесор доста бързо се нагрява до 60 градуса, след което се включват вентилаторите. И ето тук започва магията. Повече от 800 об/мин са достатъчни за да се запази температурата на чипа на нивото от 63–65С. Видеокартата работи много тихо. В нашия случай не се чуваха никакви допълнителни звуци или бръмчене на дроселните намотки.

Както се вижда от снимките, видеокарта предлага много агресивен алгоритъм на работа на GPU Boost 2.0. При базовите 1102 Mhz, графичният процесор под товар се клоква до 1367 Mhz. Показателят е отличен, особено като се има предвид, че охладителя позволява адаптера едва ли не да работи в този режим постоянно.

Овърклок
Видеокартата още от кутията е клокната от производителя, но адаптерите, базирани на GM206 са добри, защото ни позволяват да експериментираме допълнително с форсирането им. С приложението MSI Afterburner успяхме да увеличим Power Limit параметъра до 118%. Тук обаче регулирането на напрежението не е достъпно. Да видим на какво е способна видеокартата без манипулация на волтажа.Като цяло и без повишаване на волтажа всичко е на ниво. Честотата на GPU бе повишена до 1267 Mhz. Ако си припомним, че за GeForce GTX 950 производителя препоръчва 1024 Mhz, то това означава, че „отклонението“ тук е 23,7%. Душевно. Паметта след допълнително „напомпване“ заработи на 7612 Mhz (+15%).След овърклока, нагряването на чипа се увеличи само с няколко градуса, но скоростта на въртене на вентилаторите не се промени.

След последващ форсаж от GPU Boost 2.0, графичния процесор сериозно се ускори под товар. Честотата на GPU достигна 1531 Mhz. Това е механизъм за автоматично добавяне на повече от 250 Mhz. При GeForce GTX 960, делът е значително по-скромен, въпреки, че базовата честота може да стане по-висока от тази на GeForce GTX 950. По тази причина може да се създаде впечатление, че GTX 960 се ускорява повече, но това е само функция на технологията GPU Boost. В действителност обаче, GM206 и в двата случая може да работи на подобни честоти, за да се преодолее прага от 1500 Mhz.

Производителност
За оценка на възможностите на GeForce GTX 950 и MSI GTX 950 GAMING 2G, ние използвахме GeForce GTX 750 Ti 2 GB и GeForce GTX 960 4 GB. Първо място към момента в гамата на NVIDIA заема GeForce GTX 950. Подобни видеокарти се предлагат на пазара на цена от около $130-150. В обсъждането на игровите конфигурации, доста често възникват въпроси относно това, какъв вид графична карта предпочитате за геймърски компютър от средно/начално ниво. Получените резултати ни помагат по-лесно да се ориентираме в подобна ситуация. Що се отнася до GeForce GTX 960, това номинално е следващото стъпало в графичната йерархия. При това, ние умишлено използвахме версията с 4 GВ памет, за да оценим нагледно възможния приръст в производителността, който може да предложи видеокарта с по-голям брой изчислителни блокове и обем на паметта.

Анализирайки получените резултати виждаме, че GeForce GTX 950 в нормален режим се оказва с около 10-15% по-малко производителен в сравнение с GeForce GTX 960. Фабричният честотен тунинг на версията от MSI подобрява показателите с 3-5%, което не е достатъчно за да настигне висококласния модел. Без много усложнения обаче, това може да бъде направено след допълнителен овърклок. В повечето случаи форсажът позволява не само да се догони, но и с 5-10% да се заобиколи GeForce GTX 960 c референтните й честоти. Изключение правят само игрите Total War: Attila и Dying Light, където ускореният GTX 950 успя само да се приближи до модела GTX 960.

Що се отнася до противопоставянето между GTX 950 vs. GTX 750 Ti, то между тези видеокарти има пропаст. GeForce GTX 950 е средно с 40% по-производителен от GTX 750 Ti. Той в повечето случай не позволява да се получи удобно ниво на производителността в режим с високо качество на графиката. Разбира се, максималното качество – изобщо не е задължително условие за получаване на удоволствие от играта. При по-високите настройки на ефектите ще видите по-висок fps. При идентични настройки в GTX 950 има много по-осезаемо предимство. Вероятно подмяната на GTX 750 Ti с GTX 950 може да се окаже най-евтиния начин за сериозно увеличение на игровата мощ на компютъра.

Енергопотребление
TDP на графичната карта GeForce GTX 950 е обявен на нивото от 90 W, докато при GeForce GTX 960 – 120 Вата. За сравнение с MSI GTX 950 GAMING 2G използвахме GTX 960, които фактически са базирани на една платформа от MSI и в тази връзка не е изненадващо, че потреблението на енергия не е със значителна разлика. Например, в играта Fallout 4 с резолюция 2560×1440 и максимално качество на графиката, потреблението от системата с GTX 950 е от порядъка на 175 W, докато след смяна на видеокартата с MSI GTX 960 GAMING 4G, консумацията на електроенергия се увеличи до 190 Вата. Тестовата система с референтния GeForce GTX 750 Ti (TDP – 60 W) консумира в идентични условия от порядъка на 125-130 Вата. В последния случай обаче по време на игра, натоварването върху процесора се отрази върху крайните резултати.

Като цяло, GM206 базираните графични карти са много икономични решения в своя клас. Подобрената енергийна ефективност е едно от основните предимства на адаптерите от това поколение в сравнение с предшествениците от GTX 7xx.

Обобщение
GeForce GTX 950 предлага много добро съотношение между цена/производителност и в тази връзка тези графични карти се радват на заслужена популярност сред любителите да игрите. Какво може да бъде по-добро в ценовата категория до $200? Може би само оригиналната версия на GM206 адаптера с фабричен тунинг, добър потенциал за овърклок и тиха и ефективна охладителна система. MSI GTX 950 GAMING 2G отговаря на всички изброени по-горе критерии. Видеокартата е много добра в базов вариант, а след допълнителен форсаж може да преодолее и GeForce GTX 960. Разгледаната версия от MSI обаче не е най-достъпната модификация на GeForce GTX 950, но разликата в цената не е толкова голяма, а получените практически резултати са забележими.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари